Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fireman67
aktív tag
Szerintem Te tudod legjobban, hogy minden gyakorlat "sántít egy kicsit!
A valós szituációt nem lehet élethűen eljátszani.
Emlékszel a légópincés gyakorlatra: sötét, vezető kötél, füstbomba, légzőkészülék.....
Gyakoroltunk Ferihegyen igazi utasszállítóból mentést vészkijáraton ki, gépszárnyon le.
Nem volt egyszerű! Aztán az oktató hozzátette: " képzeljétek el hozzá a sötétet, a lángokat, a jajveszékelést, a halált..."
A reptéri tűzoltó látszólag lóg egész életében, hisz hol vannak a napi vonulások. Az is igaz, hogy 1000 buszbalesetre jut 1 légi. De ha egyszer bekövetkezik, egy életre szóló lesz. A felelősségtudatos emberbe ez évek alatt beleivódik.Na látod öreg Kolléga, most tudok Neked újat mondani!
A reptéren, csak 10 bár van, ugyan is gyorsan, nagy mennyiségű víz kijuttatása a cél. Ezt nem "gyilkos nyomással", csak lassan, sokat. -
bubus66
nagyúr
válasz
Fireman67 #197 üzenetére
Igen lenéztük a veterán technológiát. Pedig a maga korban csúcs felszerelés volt.
Én különbséget tudok tenni (meg te is gondolom) a régi technika és az újjak között. A Gaz66 (muki) IFA és a Mercedesek között ég és föld különbség volt a Mercedesek javára, a 2 db 60 m-res gyors beavatkozóval, ami igaz csak 40 báron dolgozott (persze a tietek a reptéren ennek a jóval, többszőrösével) de nekünk ez mer nagyon nagy segítség volt.
Akkor itt van egy 1952 születésű veterán tűzoltó autó sörcsapolóval. 2 év melója van bent.
Egy kis paraméterek:
A barcsi tűzoltóság Csepel D350 típusú gépjárműfecskendője.
Kódszám: 603
Motor: 4 henger
P = 62 kW Vmax = 75 km/h
Víztartály: 3500 liter Szivattyú: MÁv AG 1000 liter/min Felépítmény: Ikarus
Gyártási év: 1952
Létszám: 1+5 főVeterán tűzoltóautó találkozó Nagykáta
-
bubus66
nagyúr
válasz
Fireman67 #195 üzenetére
2000-ben tűzoltó bál után mikor szabadnapon félig józanul mentünk oltani a barcsi ősborókást. Kerestem képeket de nem találtam, cudar világ volt. A fiataloknak, a példa a hívatás tudatról. A következő éveben (2001) Bolhó határban tűzoltó bál idején (miért ne) egy halálos baleset, a PK nem merte a fiatal állományra, bízni, szép ruhában szedtük ki a pácienseket. Megkérdezte a PK kiakar vele menni többen jelentkeztünk mint aki szolgálatban volt. Szép idők is voltak azok. Viszont a reptériekkel meg az Atom erőművi(láttam belűről 1989-ben alapfokún) tűzoltó kollégákkal nem cserélnék.
-
Fireman67
aktív tag
Rengeteg gyakorlat szólt arról, hogy meggyújtani, aztán minél hamarabb eloltani.
Ez akkoriban arról szólt, hogy figyeljük meg a tüzet, az intenzitást, a továbbterjedést.
A fotókon direkt nem látszódnak a tűzoltók...de őrzik, figyelik a lángot.
Ettől, csak az volt érdekesebb, mikor több tucat gázpalackot gyújtottak, illetve robbantottak fel a szemünk, láttára ( a fülünk hallatára ) egy Szolgálat Pk. továbbképzésen. Megfigyelhettük melyik mennyi ideig, milyen típusú és intenzitású hőterhelést bír.Van egy régi érdekes történetem! A topik "első hozzászólásának" első képén, van egy ősrégi, kézzel hajtható, loval húzott masina. Egy városi rendezvényen komoly előkészülettel építettünk egy szép házikót, tele éghető anyaggal. ( én voltam a tűzmester ) Az építmény szépen kezdett égni, így a feladat szerint egy lóval oda vontatták ezt a kis kütyüt, hogy demonstráljuk: ez semmire való, csak pisili a vizet, de majd a modern autóval a felkészült kollégák megmutatják..... Na itt jött a nemvárt fordulat! Az öreg veterán semmi perc alatt eloltotta a tüzet, de annyira eláztatta a sok szalmát meg faanyagot, hogy dolog volt visszagyújtani.
Persze ezt a civilek is kiszúrták, nagy volt a taps... -
bubus66
nagyúr
válasz
Fireman67 #192 üzenetére
Nincs mit, nagyon szívesen, bármikor állok rendelkezésedre.
Tessék aktív kollégák, már android alkalmazásban is van szolgálati naptár.
-
Fireman67
aktív tag
Érdekesen változik a világ!
Még néhány éve rendőrségi felkérésre sem segíthettünk, egy "különleges helyen, vagy körülmények között", csak eszközökkel maximum. Szigorú igazgatói utasításra, nem konfrontálódhattunk a lakossággal, mert ha legközelebb ugyanott tüzet oltunk, vagy műszaki mentünk, akkor "kikaphatunk" érte.....
Most meg rendészeti oktatás, hatósági feladatok? Mi lesz ennek a vége? Lelövik a beavatkozó tűzoltót??? -
bubus66
nagyúr
válasz
firemanus82 #186 üzenetére
Mi van főtiszt leszel? Nekem valaki azt mondta, hogy 3 hónap, alaki kiképzés, és utána van 4 hónap lapfokú.
-
firemanus82
senior tag
Nekem annó : 2000m, fekvő, felülés, húzódzkodás volt. De a zászlós suli felvételin kellett fekvenyomni is(?)
-
firemanus82
senior tag
Hát ez az amit most én sem tudok!
De egy biztos: ha felvesznek, egy hónap rendészeti képzés bentlakásos (pl. Miskolcon,), aztán 5 hónap alapfokú tanfolyam a KOK-on (kötelező bentlakással!) majd moduláris vizsgák. Most végzett az első csapat! Kiváncsian várom őket!
Én most államvizsgázom majd az NKE (Zrinyin). Kevés időm jut sajna a fórumokra, de igyekszem azért...
-
bubus66
nagyúr
válasz
pockhome #183 üzenetére
(#183) pockhome
Ez nem igaz a 10 huzoszkodás.
A felvételihez meg kell csinálni a Cooper tesztet. (2000 m futás időre korcsoport szerint, fekvőtámasz, felülés, stb)
ha ezek meg vannak orvosi vizsgálat, meg pszichológia, (itt is meglehet hasalni). 35 év a felső korhátár, utolsó információm szerint ( megint nem kell érettségi). Ha ezek mind sikerültek, akkor van esélyed bekerülni.#184) firemanus82
Jó, hogy jöttél, jó az az információm, hogy megint nem kell érettségi? Meg a Cooper teszteben mi van bent még?
-
firemanus82
senior tag
Üdv!
Csatlakoznék én is...
-
pockhome
senior tag
Es milyen kovetelmenyeknek kell megfelelni?
Azt hallottam hogy minden reggel 10 huzodszkodas, ha az nem megy akkor hazakuldenek. Igaz ez?
Ill. milyen felveteli van? -
Fireman67
aktív tag
Srácok!
Én szedtem le öngyilkos - (t) jelöltet 380 v - os oszlopról és a csak azért élt még, mert rossz két vezetékre feküdt rá. Erre a parancsnokom letolt, mert a mentő kötelet nem tettem a derekára. ( megjegyzem, ennek említésére le akart ugrani) Oltottam terményszárító tüzet, félrajjal, erre a Pk, letolt, hogy "milyen tüzelő anyaggal megy a szárító. (az oltást a megbízott szakember is elismerte) Hoztam ki gázpalackot égő házból. (egy már vonulásunkra felrobbant) Pk. letolt, mert egyedül mentem be érte, hogy Kollégám legalább élve megússza. De sorolhatnám az "elismeréseket".....Kedvenc mondása volt a minimálbérünkre: " ennyit sem érdemeltek". Mindezek ellenére újra és újra ezt választanám!!!!! Aki ezt nem így gondolja, az még a közelébe se menjen egy tűzoltóságnak. Többen kerestek priviben, hogy szeretnének jelentkezni, vagy ismerősük tervezi ezt. Kollégám már adott néhány infót, hogy először a fejünkben döntsük el, ezt a választást, mert addig nem fog a felvételi sikerülni. Jó hír, hogy talán most már tényleg rátermettség is dominál, nem csak "kereszt apu".
A rossz, hogy tényleg keménynek kell lenni, hogy átmenjünk a felvételin.
A tűzoltóságokon fel kell iratkozni, hogy értesítsenek, ha felvételi vizsga van! Ha kilöknek az ajtón, mássz vissza az ablakon!
Egy Kollégám anno jelentette, hogy a többiek átverték a szolgálati beosztással, ezért késett. Azt a választ kapta, "ha még egyszer át lehet verni, ki lesz rúgva". Szóval, ez nem a dedó!!!! -
bubus66
nagyúr
válasz
pockhome #180 üzenetére
Amit felsoroltál, ahoz mindegyikhez hívatástudat kell. Én 20 évig Tűzoltó voltam, és most. Ha van ismertség akkor most is azt mondom inkább Tűzoltó légy. A világ egyik legszebb(és legcsúnyább) szakmája. Itt nem a pénzt kell nézni, mert 90 ezerért nem lehet kockáztatni senkiért az életed, egyetlen egy estben a hivatás tudatnak érzed a szakmát.
-
bubus66
nagyúr
válasz
pockhome #178 üzenetére
Tűzoltó szeretnél lenni? 35 éves korhatár a fizikai pszichikai teszt sikeres elvégzése ( most megint nem kell érettségi). Nagyon nagy hivatás tudtam plusz mindegy, hogy ki hova kerül alap fokú iskola, ott minimum egy boncoláson részt venni. 24/48 óra nem jelent semmit sem, azt nem csak neked a családnak is el kell viselni. Ez nálunk így működik. Ha sikerül, akkor még adok egy két jó tanácsot. Tájékoztass bennünket.
-
pockhome
senior tag
most, hogy én is rátaláltam a topikra, engem is érdekelne hogyan lehet bekerülni.
terveimben az NKE egyetemre fogok menni, de hogy ebből mi lesz, még nem tudni
szóval egy-két bennfentes infó érdekelne hogy hogy is van ez -
bubus66
nagyúr
válasz
Fireman67 #176 üzenetére
Ha meg adod az engedélyt akkor én meg kérdezem nem akarok semmibe bele folyni de tényleg igazad van szerintem nem sokan vagytok akik betudják mutatni a tűzoltó hivatást. Én is szeretnék segíteni, mert a mai napig Tűzoltónak érzem magam, és ( NEM KATASZTRÓFA VÉDŐNEK). Én szégyellem magam, hogy egy dandártábornok, (BGY, ja meg PS soha nem volt TŰZOLTÓ. és nem is LESZ!!) a becsületünket sárba tiporta. Muszály sok mindent sajnos burkoltan írni, én vállalom, ( nem reklám) meg mertem osztani a (PS hülyeségit a FB lásd 46-évig fizettem TB-t érdekes nem?) Erre más nap meg kerestek az NV-től kérdezem én 20 éves BM múlttal a hátam mögött mit akar egy NV 82-85n születésű gyerekekkel mikor azt sem tudják mi az a Dragunov!!
-
Fireman67
aktív tag
Sajna itt nem mindent lehet leírni, amit anno láttunk, hallottunk, tanultunk.
Egy része nem publikus, más része, talán még most is titkosnak minősül, harmad részen a civilek megrémülnének.
Viszont egyedül állónak mondható, hogy civileknek "mesélhetünk", mert ilyen fórum szerintem nincs még egy Magyarországon. Tényleg súlyos tűzoltó hiány van és valóban akár innen is kedvet kaphat néhány belevaló srác, hogy belevágjon. Sajna, mint burkoltan írtad is elég sok "anyámasszonykatonája" keveredett, elsősorban "hátszeles" emberke a "BULL"- ok közé az utóbbi néhány évben.
Bár nem sok Modit ismerek itt a Ph-n, de azért egy - két debreceni srácot megkérdezek, az ottani fórumon, hátha tudnak segíteni, ennek a topinak a kiemelésében. -
bubus66
nagyúr
válasz
Fireman67 #173 üzenetére
Igen sajnos, alapfokú iskolán meg említtetek és tanultunk is valamit a reptéri tűzoltókról. Csak keveset ezért kérdeztem a reptéri munkátokat. Viszont, az az egy jó volt 1989-ben mikor alapfokún voltam láttam az Atomerőművet (Paks) belűről. Csodálatos, volt az ottani akkori kollégák, abban az időben a mi fizetésünk 10-szeresét kerestek. én biztos nem kerestem volna annyival többet inkább kiszedtem a hullát és az égő gáz palackot.
-
bubus66
nagyúr
válasz
Fireman67 #173 üzenetére
Igen köszi ezért kérdeztem, mert én csak úgy láttam a reptérieket. Próbáld meg egy moderátoral felvenni a kapcsolatot, és Címlapos írásnak kitteni segítek, amiben kell. Ahogy írtad, hogy többen meg ismerjék a a mi munkánkat. A másik tény és való ha már hivatás tudattal valaki felszerel TŰZOLTÓNAK (hangsúlyozom, hogy nem a katasztrófavédőnek) ahogy írtad, egy pár hsz-ben, akkor büszke lehetsz arra, hogy létre hoztál egy topikot (ami majdnem elveszett a süllyesztőbe) ha innen egy emberkét is betudsz juttatni. Ami sikerült is ahogy elolvastam.
Magyar Köztársasághoz hű leszek; az Alkotmányt és az alkotmányos jogszabályokat megtartom; szolgálati kötelezettségeimet ha kell, életem kockáztatásával is teljesítem.
Direkt írtam mielőtt kijavítanál. 2 esküt tettem!!
ubi dolor ibi vigiles.(Ahol a fájdalom ott a segítség!) (Szent Flórián)
A Tűzoltók védőszentje Barcs
-
Fireman67
aktív tag
bubus66!
6 évig szolgáltam a Airport Debrecen KFT - nél.
Előtte 4 évig voltam "sima" tűzoltó.
Volt alkalmam a különbségeket kitapasztalni.
Nagy különbség a vonulási idő: Hivatásoknál: 2 perc / laktanya elhagyás
Önkénteseknél: 8 perc / laktanya elhagyás
Reptéren: 2 perc / beavatkozás megkezdése.
3 perc / 6000 liter - t ki kell lőni. / 12000 literből
Olyan, mint a pince, - és üzemanyag tüzek együtt, sok veszélyeztetett emberrel.
A járművek nehezek, sok oltóanyaggal.
A hírérték sokkal nagyobb, nemzetközi.
Az SZPK -- nak másodpercei vannak dönteni, évekig vizsgálják. -
bubus66
nagyúr
válasz
Fireman67 #170 üzenetére
(#170) Fireman67
Te reptéri tűzoltó voltál? Mert akkor abba még nekem is kérdezni kellene. Mert a Hiv.Önk. Tűzoltóságoknál teljesen más járművek vannak. Igaz azok is tudnak habosított vizet ellő állítani de csak töredéket, mint a reptérieké.
Mert a Mercik is csak a vízmennyiség 10%-ákt viszik habképző anyagból.Viszont én különbséget tudodok tenni a felszerelések, és az autók között. TÜ1-sel kezdtem a vonulást, aztán jött a GAZ66 (muki) IFA, és végül a Mercedesek, hát azért itt már különbséget lehetett tenni a többi szerkőzött.
-
bubus66
nagyúr
válasz
Fireman67 #170 üzenetére
Azt, hogy ott hagytad a pályát nem jelent semmit sem, azért te a lelked mélyen tűzoltó vagy és az is fogsz nem maradni. Nem mint a mostani állomány. Mert az én volt, szolgálati helyemen se lehet elmondani, hogy olyan szuper lenne ez a fiatal állomány. Igaz tegnap voltam bent, a vonulósok közül a SZPK és rajta kívül még 2 ember (a 13-ból) volt akivel még szolgáltam, együtt. Ja itt kezdődik a hivatástudat te nálad aki képes volt ilyen topicot létre hozni.
Ki kellene valahogyan emeltetni ezt a topicot, hogy többen jönnének ide
-
Fireman67
aktív tag
Helló Kolléga!
Sajna nagyon igazad van. De, mint mindig, ebben is van de.
Én is 10 évig csak hivatás szeretetből oltottam a parazsat, és itt jön a de', már havi állandó mínuszt "termeltem" anyagilag.
Ahogy mondod, a szívem facsarodik, ha csak rá gondolok, hogy még évekig kergethettem volna a szikrát....
Sajdul a lelkem, ha szirénát hallok, vonulást látok.
Néhány hete volt "szerencsém" egy tűzesetnél segíteni táplálást szerelni. Elmondhatatlanul élveztem.
Az SZPK másnap felhívott és megköszönte a közreműködésem, mert az önkéntes félraj nagyon igényli a segítő kezeket. Hát, ez is jól esett.bubus66
Használjátok ezt a topikot, Nektek és a szimpizőknek készült anno.
Sajna én csak egy pályaelhagyó gyahur vagyok most már..........Üdv!
-
bubus66
nagyúr
válasz
nepszter1 #167 üzenetére
(#167) nepszter1
Szia én is sajnálom, hogy az anyagi dolgok érdekelnek, ha tűzoltónak,jelentkezel,akkor kell, hogy legyen hivatás tudatod. Én 20 évig szolgáltam. 6 éve vagyok szolgálati járadékos, a mai napig forr a vérem,ha meg hallom a Tűzoltó autó szirénáját. A mai technikával vonulni, meg dolgozni már egy csodálatos dolog, talán Fireman67 kolléga emlékszik az TÜ1 és az IFA-kra, az IFA-k azok valami förmedvények voltak.
Fireman67
Nem is tudtam, hogy van ilyen topick,gondoltam én is rá, hogy létre kellene, hozni.
-
Fireman67
aktív tag
A www.langlovagok.hu sok kérdésre ad választ az érdeklődőknek!
-
nepszter1
addikt
válasz
Fireman67 #166 üzenetére
Persze sokat gondolkodtam én ezen , csak ingyenes az oktatás és még ösztöndíjas is kapok mellé ha jól tanulok . Csak még 19vagyok és még " gyerek " szeretnék maradni tanulni bulizni stb . Persze megtehetem ezt a tűzoltóság mellet is csak nem akarok ilyen hamar felnőni . CNC gépi forgácsolónak jelentkeztem .A másik meg hogy alapítsak családot havi 80-90 ezer forintból ? Sehogy
A jövőmre is kell gondolnom -
Fireman67
aktív tag
válasz
nepszter1 #165 üzenetére
Szia!
Nagyon szomorú, hogy az anyagi oldal miatt nem lépsz be, ha megteheted!
Én ezért léptem ki.
Azt, hogy csak terrorral egyénileg megfenyegetve mondtak le a FIÚK a követeléseikről, arról meg senki nem mer beszélni.......én sem!
Ennek ellenére azt javaslom, hogy ha megteheted szerelj fel. Nem uralkodnak ezek örökké! -
nepszter1
addikt
Volna lehetőségem tűzoltónak menni meg is felelnék az eü. meg pszihon is mert meg csináltam fizikain meg lazán . Csak az a gond nagyon kevés pénzt kapnak kézhez olyan 80ezer forintot . Úgy gondolom hogy még egy kicsit hanyagolom a tűzoltóságot pedig nagy álmom lenne csak a fizetés szörnyű . Így szerzek egy szakmát magamnak és ha minden jól megy akkor szakmám mellet tűzoltó leszek de ez már a jövő zenéje.
-
Fireman67
aktív tag
2 hónapja elhagytam a "hivatásom."
Nem bántam meg, bárcsak hamarabb megtettem volna!
10 évig ettem a Magyar Tűzoltók keserű kenyerét.
A jó pillanatok, az emberek köszönő szavai és tekintete volt.
Egyéb öröm, vagy legalább köszönet soha nem jutott.
Sajnos ez a többi Kollégámra is igaz........
Remélem, hogy, ha egyszer ég a házam, lesz aki el oltsa.
TI többi "pernye huszár", tartsatok ki, míg lehet! -
Fireman67
aktív tag
válasz
Kornel213 #160 üzenetére
Olyan lett ez a politika, mint a sakkozás, aminek menet közben változtathatok a szabályain, mert sikerült egy sakkot adnom az ellenfélnek és innentől ehhez jogom van.
Ha az én családom ül közben a bírák asztalánál, a tudósítói páholyban, akkor még a világ is úgy fogja megtudni, hogy én sakk - világbajnok vagyok és a lehető legtisztább játékban legyőztem, az egyébként csaló ellenfelet. Így a lóval léphetek hosszában, a futóval kétszer, a parasztok meg éhen is dögölhetnek... Remélem, érthetően tudtam példát mondani, hisz tudjuk, a példák mindig sántítanak! -
Fireman67
aktív tag
Sajnos, a Debreceni Reptéren már csak 4 - en maradtunk....
A többi tűzoltó lapátra került. Nekünk, még van kb. 5 hónapunk addig.
A mi sorsunk is pálya elhagyás, vagy munkanélküliség...
Szomorú Magyar valóság.....
2011 - 04 - 06
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
válasz
Kornel213 #156 üzenetére
Üdvözöllek!
Bár én is a Te korodban mentem volna tűzoltónak, nem sok évvel később.
Ha van lehetőséged, felvesznek és be iskoláznak, akkor ne hagyd ki!
Természetesen nem engednek el a kiképzés alatt, sehova. Ez a néhány hét fel ér egy katonai kiképzés szigorával és elvárásaival.
A kereset az nem jár nagyon messze az általad írttal, legfeljebb 30 - at tévedtél.
Bár a Fővárosiak, lehet, hogy megkeresnek annyit....
Ennek ellenére, azt javaslom, hogy semmilyen alkalmi program ne tántorítson el attól, hogy egy életre szóló, helyes döntést, egy igazi hivatást el engedj magad mellett!
Fireman67 -
Kornel213
tag
Üdvözletem!
Örülök hogy van ilyen fórum! Gondolkodok hogy elmenjek-e tűzoltónak, elég fiatal vagyok 2 héten belül leszek 20. Lenne egy pár kérdésem először is a fő gond hogy júniusban el kell utaznom 1 hétre és júliusban szintén 1 hétre, gondolom a 20 hetes alapkiképzésről nem lehet elmenni 1 hetekre?(mert még beleesik az időpontba ha pl most kezdeném el)
Úgy tájékozódtam hogy kezdőként kb 130 ezer bruttót lehet keresni.
Előre is köszönöm a választ.
Üdv: Kornél -
-
Fireman67
aktív tag
Még jó, hogy nőgyógyász nem akartál lenni, most kerülnéd a gyengébbiket!
Valójában a sofőr nem igazán oltja a tüzet közvetlenül, de az igaz, hogy az alapkiképzés az ugyan az. A mentős sofőr meg legfeljebb megtartja az infúziót, meg cipel.....
De mivel nekem hosszú évekig volt "civil" foglalkozásom, míg tűzoltó lettem, így van összehasonlítási alapom. Hidd el, felemelő érzés másokon segíteni, bármily nehéz is! -
MaciG
addikt
válasz
Fireman67 #136 üzenetére
uhh Ez bitang egy gép. Egyszer meghajtanám.
Pár éve elgondolkodtam azon, hogy elmennék tűzoltónak, de mint sofőr, csak aztán felvilágosítottak, hogy a sofőr is ugyanúgy oltja a tüzet,stb. azt letettem róla.
De így jártam a mentősöknél is, h ott is orvos a sofőr... így végül a busz mellett maradtam
-
Fireman67
aktív tag
Minden Tűzoltó leszerelt?
Azért még boldog új évet kívánok mindegyiknek!
Fireman67 -
Kurutomi
csendes tag
Orosz kollégáknál beütött a ménkő...
-
Kurutomi
csendes tag
válasz
(baphomet) #145 üzenetére
Kitartás kitartás és sok edzés előbb-utóbb menni fog az...
-
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #142 üzenetére
Ha rá zummolsz a középső gyönyörűségre, azt hiszem meg sem kell kérdezned!
Ritkán oltanak ahhoz hasonló, távvezérelhető tetőmoncsis tűzoltókocsival a "pernyehuszárok! -
Kurutomi
csendes tag
válasz
(baphomet) #142 üzenetére
Ferihegy
Amúgy sikerült helyet találni? -
Fireman67
aktív tag
válasz
enerdzsájzer #137 üzenetére
Főleg, ha egy ovodás csoport áll, szélirányban, óvónénistül, egy bemutatón.
(Vizespóló verseny) -
Fireman67
aktív tag
válasz
enerdzsájzer #134 üzenetére
Üdvözöllek "sutyi ország, mutyi világában!
-
enerdzsájzer
tag
válasz
Fireman67 #133 üzenetére
Igen.Nálunk még egy kalapács is tud 50 ezer lenni.Csak egy jó ismerős kell,jó helyen,aztán inkább az ő papírkalapácsa kell aranyárba mint tisztességes szerszám emberi áron.Hogy is mondta Bendegúz? "Az a baj a világgal hogy nem a tehénpásztorok kormányozzák"
Sok katonai gépet esz a rozsda az országban.Hogy miért ne lehetne párat kiszuperálni nem tudom.Más országokban ez sikerül.Mondjuk Szolnokon például van egy PTSZ.De sokszor hiányzik pl. nekünk is egy ilyen.Szinte bárhova elvisz 15 köbméter vizet ez nem gyenge -
Fireman67
aktív tag
válasz
enerdzsájzer #132 üzenetére
Helló Mindenkinek!
Nagyon tetszett a "szegény kollégák "ádáz küzdelme az elemekkel.
Sajnos ezek a járművek nálunk nem válnának be.
Azzal az üzemanyaggal amit mi is ellopunk, már nem lenne gazdaságos.
Azzal a bunda közbeszerzéssel, amit mi intézünk, nem lenne se terep járó, se tüzet oltó.
Különben is a sanda szomszédaink harci cselekménynek vélnék és visszalőnének!
A zugkárpátok kiszáradt medencéjében marad a szikracsapó, meg a lapát. -
enerdzsájzer
tag
Hahóóóóóóó.....van itt valaki?Nézzétek mit találtam:[link] Na hát ha ezek a külhoni kollégák látnák a végtelen magyar pusztán 1000 hektáros tűz körül, szikracsapóval szaladgáló bajtársakat....
nem kicsit vigyorognának.
-
Fireman67
aktív tag
Akkora buli van Debrecebben, a reptéren!........
-
Fireman67
aktív tag
Az Airport Debrecen Nemzetközi Repülőtéren,
Szombat, Vasárnap repülőnap!
Mindenkit szeretettel Várunk!!!
[link]
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
válasz
enerdzsájzer #127 üzenetére
A Fiúk a bányában.....tüzet oltanak!
Megjött a tavasz, mindenki avar tüzet olt.
De senki ne merjen tarló tűzre hivatkozni!
Fireman67 -
enerdzsájzer
tag
Mizujs emberek?Nagyon leült a téma!Senkit sem érdekel a pernyehuszárok élete?
-
enerdzsájzer
tag
[link] Kötelező!!!
-
(baphomet)
tag
Hol van felvétel?????
-
Arni90
tag
már több éve járok tűzoltó versenyre! annyira szeretem!
-
Fireman67
aktív tag
Helló!
Jó reggel Kollégák!
Ébresztő föl!
A debreceni reptérem ma, lezajlott a nagy ellenőrző gyakorlat!
Tüzet megfékeztük, eloltottuk. a 180 főt kimentettük!
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #119 üzenetére
Helló!
Mint feljebb írtam, a szine inkább érdekes, mint ....., de a tudása a fontos, meg a viselhetősége.
Azért csajozni ne ebbe menjetek!
Bár tudom, hogy a tűzoltó kéményseprő ruhában is szép, ha a felirat jelzi a hovatartozását.
Látszólag durvább az anyaga, de lehet, hogy ez csak optikai csalódás?
Fireman67 -
Kurutomi
csendes tag
válasz
(baphomet) #112 üzenetére
-
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #114 üzenetére
A Jó Isten szóljon belőle!
Aztán tényleg híradós leszel!
Fireman67 -
-
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #112 üzenetére
Ahhoz már kell. De vígasztaljon a tudat, hogy tűzoltóéknál egy életen át tanulni és vizsgázni kell. Talán híradósként ez nem annyira sok.
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #110 üzenetére
Ha szeretsz és tudsz is beszélni, akkor a feladat még könnyű is lesz.
Az a lényeg, hogy egyszer bekerülj. A többi, majd jön magától.
Egy jó híradós a tüzet épp nem tudja el oltani bentről, de sokban megkönnyítheti azt kollégáinak. Feltétlen vállald el. Egy fiatal tűzoltó barátom híradósként kezdte. Az óta volt vonulós tűzoltó, gépkocsi vezető, sőt a szolgálat parancsnokit is elvégezte. Ő szokott helyettesíteni.
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #108 üzenetére
Helló, Fiatal Kolléga !
Mizújs a felvételivel?
Az a cikk, amit belinkeltél, nekem megint azt a sokszor megtapasztalt tényt bizonyítja, hogy a "kicsik, sokszor a "legnagyobbak.
Üdv!
Fireman67 -
(baphomet)
tag
csáó!
ilyen is volt... (kár, hogy vége)
-
Fireman67
aktív tag
helló!
Ezek a tűzoltó desodorok, elsősorban kezdődő gépkocsi tüzek oltására alkalmas,
E nélkül autóba sem (lenne) szabad ülni!
Jó magam, egy 3 kg - os porral oltót, és egy öv vágót tartok a kocsimban.
Az öv vágót, közvetlen a kezem ügyében helyeztem el.
A műhelyemben, egy 6 kg - os porral oltó van. ( órás)
(Lehet, hogy szakmai ártalmam van? Nem hiszem)
A nagy tüzeket, mindig kicsi korában kéne elfojtani, akkor nem is lennének nagy tüzek.
A bomba biztos ajtó, meg a rács az ablakon, életveszély együtt.
Ne csak tűzoltó készüléket vegyél, hanem légzőkészüléket is. (Viccelek)
Kolléga, nagyon príma az új ruhátok. Egészséggel, és főleg esemény nélkül használjátok.
Talán a szine egy kicsit merész.
Fireman67 -
Ariadne
őstag
válasz
Kurutomi #105 üzenetére
Köszönöm, rákérdezek náluk.
A gond, hogy kicsike lakásról van szó, és nincs spájz, tehát nem tudom, hova tudnánk elhelyezni egy poroltót, amiket eddig láttam, azok legalábbis elég termetes jószágok voltak.
Eddig lekopogom nem volt szükség rá, de több számítógép meg használatban lévő konyha mellett ez azért benne van a pakliban, ezért gondoltam, hogy két ilyen pyrocool palack minimális védelemnek elég lesz. Akkor lehet mégsem?
Arról nem is beszélve, hogy csudajó falba ágyazott fém biztonsági ajtót szereztünk, aminek nagyon örültem, de aztán az is eszembe jutott, hogy ha a betörő nehezen jön át rajta, akkor a tűzoltónak is nehezebb a dolga... Na innen jött a gondolat, hogy akkor valami tűzoltó cucc legyen azért otthon. -
Ariadne
őstag
Üdv tűzoltók!
Érdeklődni szeretnék, hogy tudtok-e esetleg olyan helyet Budapesten, ahol ezt a Pyrocool nevezetű tűzoltósprayt be lehetne szerezni, úgy hallottam, nagyon hatékony. Háztartási célokra szeretnék ilyet, hogy ha lehet, inkább mégse kelljen a lakásunkban találkozni veletek vagy a kollégáitokkal. Max respect, amilyen nehéz munkát végeztek fizikailag és lelkileg egyaránt
, de ezzel együtt is az ember igyekszik azért inkább megelőzni a bajt...
Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni. -
-
Kurutomi
csendes tag
Fail! a galériát linkeltem
ez az
-
Kurutomi
csendes tag
válasz
enerdzsájzer #92 üzenetére
Éledjen a topic!
Nem ilyen az új!Csak az alváz unimog,a fülke Atego.
Szép erdőtüzes... itt a testvéremityku
A Pesti múzeumban láttam egy turbinát kiállítva,asszem az mig 19-é volt.Fireman67
Élelmes a magyar ember -
enerdzsájzer
tag
Tényleg!Hát van nekünk ilyenünk is!És ez is magyar találmány!Láttam Szeged mellett.Volt ott egy gázkitörés kb. 10 éve.Most lusta vagyok rákeresni.Na ott láttam ezt a gépet.Messziről néztük de látványos volt már maga a lángoszlop is.Sajnos nem láttam amikor leemelték a lángot a kútról az lett volna igazán látványos!De aztán visszagyújtották mert nem tudták elzárni a gázt és veszélyes volt a gázfelhő.Nem semmi a gép!
-
Fireman67
aktív tag
Sziasztok!
Repes a szívem, hogy kezd éledni a szakma!
Engedjetek meg egy "példabeszédet, amit a Vizsgabiztosunk mondott annak idején alapfokú előtt. Akkor érdekesnek találtam, később rájöttem, használni kell a hallottakat, nem elrakni:
"Azt mondta, (dióhéjban) hogy a fejlett nyugaton mindenhez megvan a megfelelő előre gyártott eszköz. (Ez érthető, hisz van pénz, és mindíg egy irányba húzták a szekeret)
Náluk előre be van málházva pl, egy önfelfújós gumicsónak a vízről, jégről mentéshez.
A MAGYARNAK ez ugye nem nagyon állt, áll rendelkezésére.
Erre a "paraszt mit talált ki? Befűzött egy erre a célra le vég zárolt, meg szelepelt tűzoltó tömlőt egy alu létra fokaiba és úszott a vizen.
A józan paraszt ész! Ez a Magyar legnagyobb kincse! Ezt kell mindíg használni, ha az írott szó elfogyott.
Egy erdélyi barátom egyszer azt kérdezte tőlem: Szerintem, miért a Magyar talál fel majdnem mindent, amit a világ nagyra tart?
Hát azért Józsikám, mert a Magyar szókincse a legnagyobb a világon. Mi tudunk a legtöbb (káromkodást,) vagy a legtöbb kifejezést használni, a tárgyakra, mindenre.
Éppen ezért az agyunk is fúrmányosan, sokoldalúan közelíti meg a dolgokat. Kreatívabbak vagyunk a többi nemzetnél. Ugye, milyen igaz?
Nálam tavaly vendégeskedett két Amerikai hölgy. Mint visszább láthattátok, civilben bádogos vagyok. Ezt megtudván bekéresztkedtek a műhelyembe, így megláttak néhány elkészült munkámat. (csekélység) Azt mondták, náluk csak művészek tudnak ilyesmiket, és nagyon gazdagok belőle. Mondtam Nekik, itt még megélni sem lehet ezzel! Nagyon le voltak döbbenve. Hát ez a mi kis Magyar valóságunk.
Fireman67 -
enerdzsájzer
tag
Ilyen az új unimog?Hm.Le vagyok maradva.Futóműve ugyanolyan mint az előző szériáké?Csavarrugós,tolórudas,hidak kiemelve?
Ha már igásló: [link] ruszki erdőtüzes
T-55-ös alvázra épített fedezékásó átalakítva.640 lóerő,15000 liter víz,szivattyúra nem emlékszem
Na ezzel el lehet indulni a dzsumbujba.Csak legyen gázolaj utánpótlás mert kicsit torkos a 12 henger!
Lehetne még politikusok szimpatizánsai is de azt mondjuk nekünk nem szabad.Esetleg sajnálni őket milyen nehéz életük van meg rossz soruk
és örülhetünk hogy még itt vannak velünk és kitartanak a nehéz időkben.
-
Fireman67
aktív tag
-
Kidus
őstag
Nem ertem a topic cimet.
Van olyan, aki nem tuzolto szimpatizans?Reszemrol minden tiszteletem
-
Fireman67
aktív tag
Ha hihetek az anekdótáknak, akkor a nálunk lévő volt az, ami lezúzott Ferihegyen a ködben egy előteres személy autót.
Szépen felújították, aztán később Debrecenbe került.
Egészen jól működött sokáig, aztán egy "bennfentes KFT szervize" átvette a szervízfeladatokat, azóta nem olyan tökéletes.
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
Helló, Kurutomi!
Kezdetnek nem rossz az a videó!
Nálatok 100 l -t evett a Cheetah?
Mi vigyázunk a gáz adással.
Kis, önkormányzatiak reptér vagyunk.
Ferihegyen biztos csizmában vezettétek. Mi sportcipőben nyomjuk!
Legalábbis a videó alapján, a "Nagytestvérnél vagy.
Üdv!
Fireman67 -
Kurutomi
csendes tag
Üdv kollégák!
Kis rövid video.
Jah nem leszolni ez az első
A Cheetah-nak megy a 100l is -
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #77 üzenetére
Pontosan ezt akartam mondani!
Viszont amit majd csinálsz az profira tanítsa meg!
Mikor 8.-ik ban a matek tanárt megkérdeztem, hogy a való világban mit fogok kiszámolni a 2 ismeretlenes egyenlettel, azt monta semmit!
Aztán az ipariban kértük a matek tanárt, hogy egy fémlemez tető anyagszükségletét számolja már ki négyzet milliméterben, a 45 perc nem volt neki elég!
Abban maradtunk, hogy négyzetméterre vegyük meg a lemezt, inkább többet mint ami kellhet, ami kimarad meg vigyük haza, nehogy a gazda meglássa!
Ezt a kis kitérőt csak azért hoztam fel, mert az "élet nagy dolgai" sokszor nagyon egyszerűek!
Nekem régi mondásom, (még a szocializmusból hoztam magammal) hogy a cég megy igazgató nélkül, de azonnal leáll melósok nélkül! Ezt a mai urak is megérthetnék!
fireman67 -
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #75 üzenetére
Dehogy vagy fiatal!
Az emberek sorsa általában 14 éves kor után eldől!
Kevesen tudnak később azon fordítani!
Ezért butaság, hogy Magyarországon 8.-ik után kell pályát választani!
A "rothadó Amerikában" 21 év a felnőtté válás kora.
Nem véletlen, hogy ott több a karriert befutott emberke.
Ráadásul nem terhelik az agyukat "butaságokkal, soha nem használt infókkal.
Csak arra orientálnak, amire tehetsége és érdeklődése van a nebulónak.
Én nem pénzt, vagy örök életet kérnék az "aranyhaltól, ha kívánhatnék!
A mostani "eszemet 14 évesen. Akkor most 10 millióval többen ismernének legalább.
Gondolom érted, mit akarok ezzel mondani?
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #73 üzenetére
Helló, "Pista Fiam!
Ha kilöknek az ablakon, mássz vissza egy másikon!
Az eredeti irataidat, soha, senkinek ki ne add!
Ha kell minden nap keresd azt a "rusnya személyzetist!
Ne hagyd magad!
Ja és a nap süssön rád! Az már fél siker!
Én 1-2 éve kötni akartam egy olyan biztosítást, ami fizet, ha munkanélküli leszek.
Aztán bele gondoltam. Én? Munkanélküli? A fenét! Úgy is addig megyek, amíg melót nem találok! Akkor meg, minek fizessek?
Ha az életet nem így élitek, akkor elvesztek! Én 24 éve ennek tükrében tartom el a családom. Ebbe soha senki nem adott egy fillért sem! Se Atyai segítség, se örökég soha!
Ne várjuk a sültgalambot, azok világválságban nem repülnek!
Üdv!
Fireman67 -
-
enerdzsájzer
tag
válasz
Fireman67 #71 üzenetére
A nagy magyar pusztán volt tavaly egy jó kis tüzünk,benne volt a tévébe is ha jól emlékszem 900 hektár volt.Hatalmas nádasokkal,kegyetlen száraz kánikulában,gyors széllökésekkel.Csak kergettük a tüzet,szélmalom harc volt.Majdnem 11 órát húztunk le ellátmány nélkül,még ivóvizünk se lett volna ha nem viszünk magunkkal.Már szédültem meg zúgott a fülem mire megkaptuk az "ellátmányt".11 óra után kaptam egy szelet kenyeret meg egy arasznyi kolbászt.Meg is jegyeztem a pékának hogy ez csak arra volt elég hogy még éjhesebb legyek.Na de legalább megmentettünk egy csomó védett állatot.
Nem lehet mindenki jó péká aki odafigyel az embereire és 4 óra után biztosítja a kaját-vizet-pihenőt.Ilyen ez a hivatás,nem is tudnék már mást elképzelni magamnak.Mi is lehetnék?Sztájliszt?Vásárlási tanácsadó?
Ezek a trendik mostanság.
-
Fireman67
aktív tag
válasz
enerdzsájzer #70 üzenetére
Hát igen.
Nekem a rekord egybefüggő erdő aljnövényzet tüzem 30 hektár volt!
Ráadásul éget minden, mindenhol. Így segítséget csak 2 kocsit kaptam.
+ a mi vízsszállítónk 6000 lityivel.
Volt mit "csapkodni, néhány órán át!
Egy jó van az avar tűzben: csak körbe a szélénél kell oltani. (általában)
Na de 30 hektárnak kellett egy fél nap a körbejárásához!
Ettől, csak a nádastűz keményebb! Gyors terjedés, járhatatlan terep, rossz látótávolság.
Erre egyszer még a 14 000 voltos villanyvezeték is beleolvadt a vízbe!
A "villanypásztorok is kelllettek hozzá! -
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #68 üzenetére
Magabiztosan, de ne nagyképűen lépj fel.
El kell hitetni, (Finoman) hogy Nélküled a "cégnek már nem sok "nagypénteke van!
Nagyon fontos, "hogy Téged a pénz csak alig, vagy egyáltalán nem érdekel!
A hivatástudatod feltétlen érezzék, azt szereti a "kizsákmányoló!
Én annak idején egy nyáron át jártam, minden szabad időmben, minden szolgálati csoporthoz segíteni. Aztán, mikor a parancsnok úr szólt, hogy felvenne, még 2 hetet ingyen 24 - 48 oztam! -
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #66 üzenetére
Sziasztok!
Csupán csak "szakmai szempontból kérdezem? :
Nem kéne már lassan tavasznak lenni?
Tudom, hogy a kollégák ilyenkor "nem unatkoznak", az utakon,
de inkább napfürdőzzenek, mint mentsenek!
Azért napfényes napot kivánok mindnyájatoknak!
Üdv!
Fireman67 -
(baphomet)
tag
válasz
enerdzsájzer #65 üzenetére
nem, nem helyeseltem, inkább ők helyeseltek...
köszi még1 x -
enerdzsájzer
tag
válasz
(baphomet) #63 üzenetére
Gratulálok kolléga!Mondtam én hogy nem kell idegeskedni.
-
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #63 üzenetére
Helló!
Gratulálok!
Ezek szerint nem csak helyeseltél!? -
(baphomet)
tag
válasz
(baphomet) #62 üzenetére
sikerült a vizsga!!! 94%-os lett a végeredmény....
a tétel: mélyből mentés és az EDR kommunikációs hálózat bemutatása... -
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #60 üzenetére
Ha már jól tudsz helyeselni, akkor már kettes!
-
(baphomet)
tag
válasz
enerdzsájzer #59 üzenetére
köszönöm szépen
-
enerdzsájzer
tag
válasz
(baphomet) #58 üzenetére
Nem lesz ott semmi gáz.Nyugi.Határozott legyél,meg magabiztos,meg még egy kis tudás és már le is vizsgáztál!
Sok sikert!
-
(baphomet)
tag
válasz
Fireman67 #57 üzenetére
Azért tanulok! Szeretném komolyan csinálni! Holnap lesz a szóbeli, na attól nagyon parázok... bent a Hadnagy mondta, h nem lett 4es (na most mindenki 3ast írt, vagy mindenkinek meglett az 5ös, remélem az utóbbi
) Vannak érdekes dolgok a szakmában, de ez van. Jaj meg műszakiból pont az EDR-t húztam, na mondom fasza és pont a megyei igazgatónak kellett elmondanom.... De holnap jön még csak a java
köszi szépen -
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #56 üzenetére
Helló!
Hát Barátom, ez egy mázlista, alap szerelés volt!
Gratulálok a vizsgádhoz!!!!!
De hidd el, nem ez a legnehezebb a szakmában!
A való életben, amikor kiraktunk 2 x 80 tömlőt!
A lakóházakból szivattyúztuk a vizet.
Mentettük a népet, a kis motyójával. Jöttek a TV-sek.
Jött a terepjárós állat, hogy az ő kertjébe ugyan nem mehet a víz.
"Dehogy nem, majd reklamálj holnap"
Éhesek voltunk, mint az állat. Átfázva, vizesen, koszosan.
de akkor is reggelre boldogan, mert megmentettük a motyót.
Ezért tanulj, ha komolyan gondolod, mert pénzt majd alig kapsz érte! -
(baphomet)
tag
megvolt ma a gyarkorlati vizsga, szerencsére a rangidős jót húzott...
"osztott sugár szerelése, tömlőhosszabbítással, osztó a 3. B tömlő végén, táplálás szerelése 20 m-en belül föld alatti tűzcsapról"
-
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #53 üzenetére
-
(baphomet)
tag
válasz
(baphomet) #52 üzenetére
oldalról is egy képet, légyszi
meg belülről
-
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #49 üzenetére
Hát, azok már tűzoltásra is alkalmasak!
-
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #47 üzenetére
Az egész felépítmény az!
-
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #45 üzenetére
-
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #43 üzenetére
-
(baphomet)
tag
válasz
(baphomet) #42 üzenetére
-
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #40 üzenetére
Sok sikert!
-
Fireman67
aktív tag
válasz
enerdzsájzer #38 üzenetére
Én szememmel láttam, Román Tűzoltó katonákat cirokseprűvel avartüzet oltani!
Biztos el tudjátok képzelni, hogy mi történt!?
Ráadásul, egy olajfinomítójukat veszélyeztetett a tűz. Alig sikerült BM. engedélyt szereznem, hogy átmehessünk beavatkozni!
Néhány perc alatt el oltottuk.
Fireman67 -
enerdzsájzer
tag
[link] Még egy érdekesség.Ruszkik erre vannak kitenyésztve.
Iszonyat hogy mennek.
-
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #33 üzenetére
Tudom, hogy nem tartozik, szorosan a tárgyhoz, de a mai "tucat világban, mutatok néhány egyedi, alkotónak nevezhető munkámat. "Civilben épület bádogos vagyok.
Nekem van egy hitvallásom: "Mindegy hogy mit csinálsz, de azt igyekezz jól csinálni!
Sajnos, a legszebb munkáim idején még nem lapult teló a zsebünkben. De az utókor még sok évtizeden át fogja látni!
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #31 üzenetére
Nagyon tetszenek ezek a régi járművek!
Imádom a régi házakat, pincéket.
Magam is egy 100 éves régi "kulák házban lakom.
Mindíg csodáltam elődeink munkáját, életmódját. Ha öreg dolgokat látok. Mindíg elképzelem, hogy sok-sok éve milyen emberek, hogy élhettek, használhatták ezeket a matuzsálemeket!
Valamikor minden erősre, vastagra , több generációsra készült. Most műanyag, gyenge, egyszer használatos. -
dízelracer
őstag
Nekem csak ő jutott.
A kép 2002-ben készült az Szabdaszálláson az Alföldi Kiképző Központban. Rajparancsnokként tevékenykedtem ott akkoriban. Végül oda osztottak be pedig pályáztam és a Kecskeméti katonai reptérre szívesebben mentem volna. Komolyabb technika, nagyobb felkészültséget igényelő feladatok, fizikailag és szellemileg is a toppon kell lenni. Itt sajnos vagy hála istennek elég unalmas volt. Egyébként minden tiszteletem a tűzoltóké!
-
Fireman67
aktív tag
válasz
(baphomet) #28 üzenetére
Helló!
Sajnos, csak "kihalásos alapon lehet bejutni!
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
válasz
enerdzsájzer #25 üzenetére
Szia Kolléga!
Én a reptér előtt, önkénteseknél voltam sz.p.k.
Most is ebben a beosztásban szolgálok, immáron 4 éve.
Két szolgálati csoport váltja egymást, én az egyiket vezetem.
Azért gondolom, hogy nem a mi járművünket láttad, mert, nagyon nagy, nagyon extrém, nagyon furcsa, nagyon sok minden jelzőt lehet rájuk mondani, de hogy "csilivili, azt nem!
Kicsit fakó, kicsit kopott, de a miénk!
Üdv Neked!
Fireman67 -
enerdzsájzer
tag
válasz
Fireman67 #24 üzenetére
Erőt, egészséget bajtárs!
Hivatásos is voltál,vagy rögtön a reptéren kezdted?Milyen beosztásban vagy? Tavaly láttam Debrecenben egy rozit az nem nálatok van?Szép új volt meg nagyon piros meg csilivili. Az István utcai benzinkútnál volt, nem mesze a 4-estől ha jól emlékszem.
-
Fireman67
aktív tag
Sziasztok, kedves óvodás korú fórumozó gyerekek!
Rólatok teljesen megfeledkeztem!
Egy nagyon fontos infó:
A jó öreg SIMBA tűzoltó autó, pont 7.5 db. elefánt súlyú!!!
( Azért a fél elefánt elképzelése, nehogy lelki zavart okozzon! Az egyik elefánt, csak két lábbal áll a mérlegre! )
Üdv néktek, kik még nővő korban vagytok!
Várom a nagyobbak hozzászólásait!
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
Helló!
Van korhatár. Tudomásom szerint 35 éves kor.
Minden Hivatásos tűzoltóság, bizonyos időnként hírdet felvételt.
Ha "regisztráltatod magad, akkor egy ilyenre valószínűleg behívnak.
Itt futsz távot, időre, fekvőtámaszkodol, húzódkodsz, stb. aztán teszteltetnek.
Ha megvan a "szint, akkor irány az orvosi. Ha itt, makulátlan egészséget találnak, akkor egész közel állsz a felvételhez. Már csak meg kell őrízned a posztod, ha bejutsz.
Kisebb városokban vannak úgynevezett Önkéntes Tűzoltóságok, ezekbe lényegesen könnyebb bekerülni. Bár itt is erősen számít a ki - kicsodának a kicsodája mutyi.
De nem lehetetlen bejutni, hisz annak idején nekem is sikerült.
Aki nem jelentkezik annak sokkal kisebb esélye van a sikeres felvételre!
Fireman67 -
mityku
aktív tag
-
Fireman67
aktív tag
Helló mindenkinek!
Mint játjátok, a második képen a Fiam áll az egyik SIMBA előtt.
Nagyon jól látszanak a méret arányok. Főleg oldalt a kerekek mérv adóak!
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
válasz
Winner_hun #15 üzenetére
helló!
A habosított víz, úgynevezett habképző anyag és víz különböző százalékos keveréke.
A habképző anyagot régen állati eredetű anyagokból, ma már szintetikus eljárással állítják elő.
A sima vizet átalakítja, a hab úgynevezett gázbuborékok segítségével, sokkal oltékonyabbá "varázsolja. Ez lehet "könnyű és nehéz hab. A "szappanos víztől, a "borotva habig, ezt állítani lehet a járműveken. gyakorlati célja?: Ha a tüzet elzárod az egyik fő alkotó elemétől az oxigéntől, akkor elalszik!
Ha, előadást tartok a munkahelyemen a vendégeknek, mindíg megkérdem, hogy mi kell az égéshez? Szépen elmondják, tanult gyermekeink és a kevésbé tanultak is, hogy
éghető anyag, gyulladási hőmérséklet, és oxigén. Mi tűzoltók ezt tovább tanultuk!
Ezeknek, egy időben és egy helyen kell "tartózkodniuk, mert enélkül nincs tűz!
Ezen elv alapján olt a tűzoltó! A 3-ból valamelyiket elveszi! ezért nem félünk a tűztől!
Tudjuk, hogy mitől hal!
Folyt. köv.!
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
válasz
venember83 #12 üzenetére
A HIVATÁSRA gondoltam, a kipróbálással!
A további adatokat majd szolgáltatom! -
venember83
nagyúr
válasz
Fireman67 #11 üzenetére
Kösz, inkább nem próbálom ki a tűzoltókat, túl szőrösek meg túl férfiak az én gusztusomhoz.
Nem is rossz a fogyasztás, mondjuk a Cheetah gondolom nem hiába lett gepárdnak keresztelve, gyorsabb is lényegesen, cserébe viszont zabál. A két gép forgatónyomatékáról tudsz valami adatot szolgáltatni?
-
Fireman67
aktív tag
válasz
venember83 #9 üzenetére
Helló!
A fogyasztás? A SIMBA, a maga 33 000 köbcentiével + 12 000 köbcentis szivattyúmotorjával? Nagyon baráti, 36 litert mértünk, gázolajból! A Cheetah 2, a kicsi az első képen, az, az kemény, 6000 köbcenti, 74 literes fogyasztás
"Ő nem piskóta!
Gyakorlatok vannak, ezekkel a járművekkel kell is. Tele vannak gombokkal. Extrém a vészhelyzet is. Voltunk már Ferihegyen, ott van egy nagy utasszállító, amin személymentést gyakorultunk a vészkijáraton és a szárnyon át! Klassz volt!
A második válasz: Ha egy reptéren, a világon bárhol nagyobb baleset van, azt a világon mindenütt megtudják! Kisebb dolgok már voltak, de nem volt nagy baj. Az itt dolgozó tűzoltók, jó magam is "civil tűzoltók voltunk mind ahányan, A jó, vagy rossz élményeinket ott szereztük! Onnan van mit "mesélni! De csak vigyázva, mert csak olyan dolgokat mondhatok el, ami nem sért semmilyen szakmai, vagy személyiségi jogokat!
Elképzelhetitek, hogy érdekes egy tűzoltóval egy társaságban tölteni néhány órát, ha példának elmondom, hogy a Nejem érettségi találkozóján, csendesen szerettem volna meghúzódni", (bár ez mindíg nehezemre esik) de mihelyt megtudták, hogy tűzoltó vagyok, több időt szántak a történeteimre, mint egymásra!
Azt csak apró betűkkel mondom, hogy 43 éves vagyok, de a csajok, még mindíg, mondjuk finoman, érdeklődnek, ha tudják "miféle vagyok"! Ja és nem vagyok egy macsó!
Egyszerűen igaz a világszerte mért statisztika, hogy a lányok, a tűzoltókat "csípik, szinte a legjobban! Próbáljátok ki! -
Brian_RL
aktív tag
Üdv a topicnak!
Engem is érdekel a tűzoltóság. Mindig is felnéztem a tűzoltókra.
Kérdésem azlenne, hogy volt-e már valami nagyobb baleset vagy esemény, amit nehéz volt megoldani?
Szoktatok gyakorlatot is tartani? Mit csináltok olyankor? -
Fireman67
aktív tag
Helló!
Előbb "mityku"-nak válaszolnék!
Ezek a járművek "külföldön teljesítettek szolgálatot, nálunk már nem igényeltek semmilyen átépítést. Ők" csak repülőgépeket tudnak" oltani. Sújuk és méretük nem engedi meg, hogy a "civil életben, kint mozogjanak! Üzemenyag tüzeket minimum 3 féle oltó anyaggal kell tudni oltani: Víz, habosított víz, és por. Ez a jármű mindhárommal rendelkezik. A fülkéből oltásnak 2 oka van! Az egyik és legfontosabb, a légijárművek katasztrófájánál max. 2 perc a beavatkozási idő! (nem a laktanya elhagyási idő, mint civilben!) Ja és a 12 000 l vizet 2 - 2 1/2 perc alatt kiüríti! A másik a hatalmas hőterhelés egy üzemanyag tűznél! "Gyalog kicsit meleg! Van mód a kézi beavatkozásra is. A jármű oldaláról lehúzható egy 60 méteres gyorsbeavatkozó tömlő, amivel a gép belsejében lehet a mentést végrehajtani! A jármű terepjáró képessége azért fontos, mert egy balesetnél valószínűsíthető a "pályaelhagyás, így utánna kell tudni menni, ennek a monstrumnak!
Sok extra van még ezen kívül is: mint pl.: esőérzékelős ablak, állítható kormány, - ülés, fűthető első szélvédő, tolató radar- kamera, belülről fújható- ereszthető gumik. stb stb
Zscca", neked azt tudom válaszolni, hogy, igaz életkorod nem tudom, de ha még fiatal vagy, a pszihédet még "fejlesztheted! Vagy szakember segítségével, vagy különböző "öngyógyító módszerekkel! Igaz, hogy tűzoltónak nehéz bejutni, de nem reménytelen. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy 100 jelentkezőből, jó ha 10 - 15 megfelel! Kell egy érettségi, egy kis fizikum, egy marék elhivatottság, na meg némi szerencse. Ráadásul az, hogy sikerül bejutni, még csak 50 %. A felvételt nyertek közel fele az első 1 évben kibukik. De nem tudom Nektek szavakba önteni, hogy milyen jó érzés hálás tekinteteket látni, mikor sikerül segíteni valakin! De örök lelkiseb, ha "tehetetlen vagy!
Ha van kérdés, válaszolok továbbra is. Ja és van több járművünk is!
Üdv nektek!
(Egy jó tanács!: Egy tűzoltónak soha ne köszönj "jó munkát-tal! Az valakinek bajt jelent!)
Fireman67 -
Zscca
tag
én szeretnék tűzoltó lenni csak pszichésen nem vagyok jó mert túl instabil vagyok,de igazi megmérettetés lenne ez a számomra csakhogy ezen is elbuknék
de azért egyszer megpróbálnám a tesztet -
mityku
aktív tag
Hali!
Kategóriák esetében, arra gondoltam, hogy itt is a rendelkezésre álló pénzösszeg határozza meg, hogy egy reptér milyen tűzoltóautókat tud megvenni ( persze van egy minimum, hogy mit kell tudnia - az "alap" képességeken kívül --- gondolok itt: " Az egész járművet számítógép vezérli, tető és orrmonitorok vannak rajta. Az önvédelemre, minden kerékpár mögött, önvédelmi fúvókák vannak, mely a szétfolyt égő kerozint is oltja." )
Viszont gondolom még ezenkívül is vannak különféle extrák, amit a gyártó a vevő kérésére felár esetében beépít.
Vagy nem jól látom a helyzetet?Egyébként még középiskolában, valami kirándulás keretében sikerült a Ferihegyi reptéren egy ilyen buszos túrát tenni ( skanzen, hangárok, kifutópálya végén lévő leszállófények, tűzoltóbázis - hatalmas élmény volt!
)
-
Fireman67
aktív tag
Üdvözöllek, az elsők között!
Mint írtam, ezek a különleges repülőtéri gépjárművek, azt hiszem bizton állíthatom, hogy a legmagasabb kategóriába tartoznak a Magyar, de még a világ tűzoltó járművei közt is.
A reptereket kategóriákba sorolják, forgalmuk, illetve az ott leszálló repülőgépek kategóriája szerint. Pl. Debrecen, az ország második legnagyobb reptere, hetes kategóriában van.
(Ferihegy 10-es)
Ez azt jelenti, hogy pl. egy Boeing 737-es kb 160-180 fővel a fedélzetén leszállhat. Ezek a járművek, (már 1 db is) elegendő, hogy tűz esetén hatékonyan beavatkozzon. Mint írtam:
45 tonnás, 12 000 liter habosított vizet szállít, 135 km órás végsebesség, automata váltó, a fülkéből Joystick segítségével, másodpercek alatt beavatkozik. Az egész járművet számítógép vezérli, tető és orrmonitorok vannak rajta. Az önvédelemre, minden kerékpár mögött, önvédelmi fúvókák vannak, mely a szétfolyt égő kerozint is oltja.
Had idézzek egy tavaly nálunk leszálló pilótát: "Olyan megnyugtató érzés itt leszállni, látván a gyönyörű tűzoltó kocsikat!"
Ha lesz további kérdés, szivesen válaszolok!
Helló!
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
Ejnye fiúk lányok, senkit nem érdekel egy 45 tonnás, 33000 köbcentis gokart", ami
12 000 lityi' vizet cipel, akár 135 km/órával?
Ezt sosem fogom elhinni!
Fireman67 -
Fireman67
aktív tag
A tűzoltók és szimpatizánsaik topikja
3 éves lett a tűzoltók Topikja!
Induláskor azt a nem kis célt tűztük ki magunk elé, hogy nyílt, civil fórumban közelebb hozzuk a tűzoltók viszonylag zárt világát a hétköznapi emberekhez.
Nem titkolt célunk volt, hogy nem csak ismeretet terjesszünk, hanem egyfajta toborzó céllal is működjünk. Itt nem rejtjük véka alá, hogy nem minden fenékig tejföl, ebben a szakmában és hivatástudat nélkül ne pazarolja a jelentkezésre senki a drága idejét.
Megismerhetőek a különleges gépjárművek és a felszereléseket is bemutatjuk.
Nyilatkoznak aktív tűzoltók, nyugdíjasok, de még a pályaelhagyás okairól is olvashatunk.
Az érdeklődő, vagy netalán erre a hivatásra vágyó kollégák kérdései és hozzászólásai is érdekesek. Képet ad a civil elképzelésekről, tévhitekről, arról, hogy mi forog közszájon valós, vagy vélt dolgokról.
Itt megtudhatjuk, igaz, csak a sorok között olvasva, hogy mi a külömbség tűzoltó és katrasztrófa védő között.
Találunk, még olyan írásokat is, ami a még kevésbé ismert reptéri tűzoltó járművekről és az ott folyó feladatokba nyújt betekintést.
Az sem érdektelen, mikor tűzoltó kérdez – tűzoltót, mert a különböző szervezeti formákban, más állományban, vagy épp egyedi helyeken szolgáló kollégák, még egymás feladatairól is maximum a hivatalos fórumokról értesülhetnek.ubi dolor ibi vigiles.(Ahol a fájdalom ott a segítség!) (Szent Flórián a tűzoltók védőszentje.)
Itt találsz információt a tűzoltó technikáról, gépjárműfecskendőkről,magasból mentő eszközökről,stb.
Fejlődéstörténet:
Őskor:
Több a lóerő:
A hőskor:
Egy más dimenzió:
Ez egy új korszak a tűzoltásban:
Vagy a műszaki mentésben:
Vagy a magasból mentésben:
Ez sem új már, de speciális:
Űrkorszak:
Készítette: Fireman67
[ Módosította: Barthezz2 ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Lenovo ThinkCentre M70q Gen3 számítógép + Lenovo ThinkVision E24-28 monitor
- ASUS X301 (RX170HD)
- Lenovo Thinkpad T495s Ryzen 5 PRO 3500U/16GB RAM/256 SSD/14" FHD touch Magyar bill. laptop eladó
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga 4th i5-8265U/8GB/256GB NVME SSD/FHD Touch UltraBook garanciás
- Superconsole X2PRO retro játékkonzol 70000 játékkal + android box egyben
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest