Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- No Voice in the Galaxy
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Hoya lencse garancia ügyintézéssel van valakinek tapasztalata? A minap észrevettem, hogy van egy kis folt a szemüveg közepén, de hiába törölgettem semmivel nem jött le. Ezután megnéztem alaposabban,és be van törve a lencse, olyan módon mint amokor a kocsi szélvédőjére felverődik egy kis kavics. Fogalmam sincs mi történt vele, 2 éves a lencse, még van rá 1 év garancia, de nem tudom érdemes e köröket futni vele. -
zsoltzsolt
addikt
válasz
Drótszamár #2595 üzenetére
Köszi!
-
BigBlackDog
veterán
Gondoltam erre is, de bizonyos részei a lencsének 0 fokban sötétülnek el, más, minimális méretű területek 90 fokban, a maradék meg nem sötétül. És az egész réteg inhomogén. Jobb oldalinál is látszik a jelenség, de ott jóval enyhébb.
Illetve a Zeiss jel is mindkét lencsén a felső-külső sarokban van.
-
426os
őstag
válasz
Drótszamár #2595 üzenetére
"..a saját szemem fehér részének tükröződését látom"
A mit?
BigBlackDog:
Nem lehet, hogy elszúrták a csiszolást és az egyik lencsét 90°-al elfordítva tették be? Csak tipp. -
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Ma készült el a dioptriás szemüvegem Zeiss Skylet Road lencsékkel, de sajnos nem teljes az öröm.
Szédülés és nem akar összeállni a kép, mintha a két szemem mást látna folyamatosan. Élességre nincs gond. Ugyanezzel a dioptriával ellátott normál szemüvegemben szintén semmi gond. Viszont felfedeztem teljesen véletlen az alábbi jelenséget a szemüveg polarizációs rétegével kapcsolatban.
Az első képen egy egyszerű, fotózásnál használható Hoya polárszűrő látható.
Itt egy normál optikai szemüveg + egy egyszerű polárszűrős műanyag csíptetős előtét.
Majd a "különleges" polarizációs réteggel ellátott Zeiss lencsés szemüveg (élőben még durvább a különbség.
Ilyen durván inhomogén polárszűrő réteget még nem láttam eddig sohasem. Esélyes, hogy eredeti Zeiss, mivel benne vannak a jelek mindkét lencsében, illetve kaptam plasztikkártyát is.
Jól sejtem, hogy ez nem természetes?
Mondjuk így értem is, hogy mi a fenéért nem tudom egy percig sem elviselni tünetek nélkül...
-
Drótszamár
őstag
válasz
zsoltzsolt #2590 üzenetére
----
426os: #2591 Akkor szerencsés vagy, hogy könnyen megszoktad.
Engem leginkább az szokott zavarni, ha a saját szemem fehér részének tükröződését látom.
Pl ma 20:00 után sétáltam az erdőben. A fák fölött a kék ég, és ha a fák alján a sötétebb részeket néztem akkor láttam a szemem tükröződését. A fény nem volt erős, a nap bőven a hegyek mögött volt. -
mzso
veterán
Helló!
Hol lehet a legolcsóbban szemüveget venni? Korábban nem volt és égető szükségét nem érzem (Olvasni tudok, közel és viszonylag távol is), úgyhogy leginkább csak próbaképp kéne.
Egyébként hogy kell ezket az adatokat megfejteni?
Egyébként mitől romolhat (valójában) az ember szeme. Az ellenszenves nem segítőkész szemészből nem sokat tudtam kihúzni csak annyit hogy 40 év alatt az öregedés nem lényeges, meg hogy a monitor bámulás csak fárasztja a szemet. Viszont korábban nem volt bajom. Mindkét szememmel egyformán tudtam olvasni a számokat a táblán. Most meg a jobb szemem sokkal rosszabb lett... Még két éve is ugyanazokat a számokat tudtam olvasni bár akkor már kicsit éreztem hogy mintha a jobb nem lenne olyan jó.
-
szigethy83
újonc
Sziasztok!
Ugy jó 9 év után eljött az idő hogy új szemüveget csináltassak.A dolog nem egyszerű.A régi szemcsim még anno 2008ban pesten csinaltattam a Feszl optikába essilor a lencse.A dioptriám a jobb szemem -15 a ball szememre nem látok semmit.Nagy fokú rövidlátó vagyok.Idöközben leköltöztünk vidékre pestről itt bemenve a maszek optikushoz hát......A jobb lencsének hoya a balra meg majd dobunk valamit.Na hát ezt nem tudom inkább kihagynám.100-120e ft van szó nem kis összeg.Amit én magam a neten találtam az a Hoya Eyvia 1.74 es az Essilor Lineis lencsék.A 2 lencse közül melyikből lehetne -15be egy szuper szemcsit készíteni?Ha van jobb lencse azt is megnézném.A 2 lencse közül melyik lenne vékonyabb?No meg egyre jobban hajlok affele hogy inkább felutazom pestre a feszl optikához.
Ki mit tanácsol mi lenne a jó megoldás??Nincs kidobni való 100-120e ftom az ablakon így 3x is meg kell gondolnom mi légyen.Segitségeteket előre is köszönöm
-
426os
őstag
válasz
Drótszamár #2589 üzenetére
A Bluecontrolnál sárgítást nem tapasztalok egyáltalán. A kékes tükröződés meg leginkább akkor látszik, ha leveszem a szemüveget és úgy nézem, illetve kívülről tükröződik benne nagyon a fény (ez pl fotókon tud érdekes lenni, amin rajta vagyok). Használat közben is észlelhető bizonyos szögekből, de elég hamar megszoktam anno, egyáltalán fel sem tűnik. Egyetem alatt én nagyon sokat ültem monitor előtt ami nagyon igénybe vette a szemeim (amúgy is fáradékonyak, meg kékek is ugye). Amikor meglett ez a szemüveg, ezzel kapcsolatban elég pozitív változást tapasztaltam (előző lencséim márkáját nem tudom, de valamilyen hasonló céllal fejlesztett réteg van azokon is, /itt van a fiókban a régi szemüvegem, van különbség, nem placebo/).
Ami maradt, az a fényérzékenység, de közben eldöntöttem, bevállalom a Hoya Sensity-t. Van 2 hónap kipróbálási gari, ha nem jönne be (persze így is van benne bukó a BC réteg miatt). Essilorról, Zeiss-ről lemondtam, maradok mindenképpen a japán vonalon.
Majd beszámolok milyen lett. -
zsoltzsolt
addikt
válasz
Drótszamár #2589 üzenetére
Milyen essilor? Milyen réteg van rajta?
néem a weboldalukat, de nem találom a bluecontrolhoz hasonlót. -
Drótszamár
őstag
Nekem essilor van, és szerintem rohadt zavaró. Sárgít is egy csomót a képen, és kéken csillog.
Több hónapja megvan, de még zavar. A következő lencsémen tuti nem lesz ilyen réteg.A régi lencse zöldes tükröződése kevésbé volt zavaró nekem.
Aki ilyen réteget akar próbálja ki előtte, menjen ki a napra, és csak akkor vegye meg, ha nem zavaró számára. -
426os
őstag
válasz
zsoltzsolt #2586 üzenetére
Na, egyik optikában azt mondták lehet kombinálni a Bluecontrolt a Sensity-vel (fényre sötétedő réteg). Viszont ezt egyedileg gyártják, így 70k+ az ára a két lencsének (kb erre is számítottam: -2.0 körül, semmi extra)
Sensity-t használ valaki? Érdekelnének tapasztalatok róla.
@Imibácsi: Nekem 1-2 év után mindig elszíneződtek a műanyag kereteim, elvileg az izzadtság miatt. Sőt az utolsónak még ilyen "ragyás" is lett a szára, ahol érte az izzadtság. Soha többet műanyagot. A mostani keretem (Babylon márkájú) fém, olyan mintha új lenne. Egyedül az orrnál lévő tappancsokat kéne cserélnem már. A lényeg, hogy semmi nem látszik rajta, az izzadtság egyáltalán nem ártott neki, pedig szoktam vele futni is. Részben ezért is ragaszkodom hozzá nagyon. Nem is volt olyan drága, ha jól emlékszem 20k körül volt.
-
Imibácsi
aktív tag
Sziasztok!
A következő problémával fordulnék hozzátok segítségért. A jelenlegi Jaguar szemüvegkeretem 4 év után megérett a cserére. Szerkezetileg még tök rendben van, nem görbült el, vagy deformálódott, a probléma inkább esztétikai. A keret szárán a fekete műanyag elkezdett kb 2 év után fehéredni. Azt gyanítom, hogy az izzadtságtól van, viszont semmivel nem tudom eltávolítani. Próbálkoztam mosással, meg polír pasztával, de nem vitte le semmi. Van erre valami csodaszer? Illetve a szár azon része, ahol a fülnél görbül, megjelentek apró kráterek/hólyagok az anyagban, mint ha savval marattam volna
Tapasztalt valaki már ilyet? A tisztítás minden reggel csap alatt, majd mikroszálassal szárazra törlöm, a szárakat is.
Közben rendeltem egy új szemüveget is, Jaguar kerettel. Bevált, nem bonyolítom. Csak zavaró hogy 4 évente egy százasba kerül a téma.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Ilyen lesz az új
-
426os
őstag
válasz
zsoltzsolt #2584 üzenetére
Nem tudom, odáig még nem jutottam az informálódásban.
-
426os
őstag
válasz
zsoltzsolt #2582 üzenetére
[link]
Pro: Valóban van hatása, korábban "noname" vagy legalábbis nem nagynevű lencsével jobban fáradt a szemem.
Hátrány: Kicsit kékesen tud csillogni, ha bizonyos szögben esik rá a fény. Eleinte észrevehető, később fel sem tűnik, egyáltalán nem zavaró. -
426os
őstag
válasz
balazsbence #2580 üzenetére
Abszolút semmit nem tudok róla. Most Hoya Bluecontrol van, nagyon bevált, csak romlott a szemem, illetve napon zavar az erős fény, ezért kéne csere, viszont tartok a kísérletezéstől.
-
426os
őstag
Tudtok olyan optikát Bp-en, ahol dolgoznak Hoya lencsékkel és a lencse méretre vágása megvárható (jelenlegi keretbe tetetném, viszont nem szeretném nélkülözni napokra-hetekre). Vagy ez irreális elvárás?
-
Weareus
addikt
válasz
Kergeboci #2577 üzenetére
Köszönöm, akkor mégsem vagyok hülye.
A szublimációról én is azt tanultam, hogy a szilárd és a légnemű közötti fázisátmenet a folyadékállapot kihagyásával.
Különben meg, ha pl. a vizet elpárologtatom, akkor a benne oldott cuccok nagy része pont hogy ott marad.
A sós tengervízből máskülönben hogyan lenne eső, ami (elviekben) desztilláltvíz, sótartalom nélkül (vagy minimális sótartalommal). -
válasz
Weareus #2576 üzenetére
Szia,
Ilyen nincs. Alapvetően a folyadék nem szublimál, de azt is nehezen hiszem, hogy bármi ilyesmi kényszerítené a random koszt/port az üveg felületén.
Szublimációval tiszítanak szilárd anyagokat, de az a folyamat úgy megy végbe, hogy folyékony környezetbe melegítjük, és maga a hasznos anyag szublimál el, majd csapódik ki hátul hűtött környezetbe, immáron tiszta formában. A kosz meg szépen hátramarad.
Aztán javítsatok ki, ha mégis elszállt felettem a tudomány
Kamera lencséhez nem értek, de szemüveg lencse tisztításhoz a víznek és a szappannak bőségesen elegendőnek kell lennie (vagy bármi más folyadéktisztító spray-nek, csak előtte fújd le róla a nagyobb porszemeket)
-
Weareus
addikt
Sziasztok!
4x felett már nem annyira hisz az ember a mesékben (a csodákban igen!), de szemüveges kollégám azt mondta, ő úgy tudja létezik valami speciális lencsetisztító izé (folyadék?), amivel kameralencséket, szemüveget tisztítva felvitel után az szublimál és magával viszi a szennyeződéseket.
Valaki hallott ilyenről? -
ferkoboy
senior tag
Üveg fényresötétedő lencsét én Zeiss-ből választanék.
Itt a dioptriád miatt nem kell a "vékonyított". Az 1,52 üveg tökéletes. Ellenben az 1,60-os üveg sem sötétedne kevésbé.
A cyl. lencse, hogy hol vastagabb, annak érdekében nem árt tudni a cylinder hatásos és hatástan tengelyét. A te dioptriád viszont annyira "karcsú" hogy itt ez mindegy is. Gyak. teljesen egyformán fog sötétedni a lencse közepe is, és a szélei is.
Ha meg ez aggaszt, akkor választhatod a Zeiss Umbramatic 1,7-es lencséjét. Ott az más technológiával készül, ami mellett magas dioptriák esetén is biztosítható, hogy egyformán sötétedjen a lencse minden része.Üdv: Ferkó
-
Anna7
újonc
Sziasztok!
A szemüvegembe fényre sötétedő lencsét szeretnék tetetni, de üvegből. Az a kérdésem, hogy ennél van-e olyan márka, amelyik jobban sötétedik, mint a többi, és ez vajon vékonyított-e - bár gondolom, jobb, ha nem, hiszen üvegnél nem felületkezeléssel érik el ezt a funkciót, így annál sötétebb lesz, minél vastagabb. Távollátásra kell (J: -1,5 +0,5 cyl, B: -1 +0,25 cyl), így lehet, hogy számolni kell azzal, hogy pont a széleinél lesz sötétebb, ami műanyagnál biztos nem fordul elő.
Jól hiszem, hogy a cilinderes üveg a széleinél vastagabb és ezáltal nehezebb, mintha csak sima -1.0 és -0,75-ös üvegeket kapnék? - mert gondolom, az össztörő érték számít, ami így -1,5 és -1. -
Lackooo84
nagyúr
válasz
zsoltzsolt #2570 üzenetére
Azon kívül, hogy létezik? Semmi.
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
Lassan esedékes lesz egy új szemüveg+ keret.
Bp-n melyik optikaba érdemes ellátogatni? Ve/ofotertet melloznem.
Kellene vagy sötétedős, vagy dioptrias napszemüveg is.
Jöhet priviben is
Előre is köszi. -
ferkoboy
senior tag
válasz
thomasrc #2566 üzenetére
Sárga lencsét nem tiltja jogszabály. Ellenben azt szabályozza, hogy milyen színezettség mellett (hány százalékban színezett) használható autóvezetéshez egy napszemüveglencse, illetve milyen körülmények között. Pl. éjszaka használható e, vagy csak nappal, vagy nappal sem....
-
thomasrc
tag
válasz
ferkoboy #2564 üzenetére
Köszi, időközben sikerült végigpróbálgatnom a mezőny nagyját és Ray-Ban lett végül. Sajnos a police nagyon hülyén állt nekem.
Egy kérdés, ami éppen eszembe jutott még. Tükrös lencsével (kék tükör, "alatta" zöld lencse) lehet vezetni, van erre valami jogszabály? Olvastam, hogy sárga lencsével nem ajánlatos vezetni, mert nagyon megváltoztatja a színeket, de pl. rendőr ilyenért megállíthat?
-
ferkoboy
senior tag
Szerintem kettő egyszerre a legjobb. Fényre sötétedő mindig kéznél van, az előtétet meg a kocsiban tárolva az is megoldott, hogy szélvédő mögött is legyen "napszemüveged" -ugyanis a normál fényre sötétedő lencsék nem fognak tudni szélvédő mögött besötétedni, no meg nem is rendelkeznek polarizált szűrővel.
Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz
BigBlackDog #2559 üzenetére
Számomra a polarizált HOYA nem vékonyított 34/pár áron tűnik inkább irreálisnak. Nem lehetséges, hogy /db volt az?
-
rushty
őstag
válasz
BigBlackDog #2559 üzenetére
Kérdezd meg hány mm a különbség, ők látják.
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Dioptriás (-1 és -1.75), sötétített lencsés (nap)szemüveget szeretnék csináltatni. Kicsit gondban vagyok, eddig két helyen kérdeztem utána; egyik helyen 88e Huf lenne a két lencse (belső oldalán tükröződés csökkentett, vékonyított és polarizált, sötétített lencse), a másik helyen pedig 34e Huf lenne a pár (elvileg itt nem vékonyított, de ugyanúgy sötétített, polárszűrős és belső oldalán tükröződés csökkentő bevonattal ellátott). Mindkét helyen Hoya´-ra mondták ezt az árat és névre szóló garanciakártyát is adnak elvileg. Mennyire reálisak ezek az árak? Esetleg csak engem akartak volna lehúzni? Reális ekkora felár a vékonyított kivitelért? Ekkora dioptriánál mennyire indokolt?
-
426os
őstag
A héten nem volt időm elmenni az optikushoz, ahol a legutóbbi szemüvegemet csináltattam, de pl itt vannak egész pofás keretek, amikhez van előtét. Valami ilyen megoldást keresek. Annyi gond, hogy messze van az üzlet.
Én egyelőre azt gondolom, hogy egy ilyen felpattintós cuccot még mindig egyszerűbb hordozni, mint egy egész szemüveget. -
Lokids
addikt
Én most pont hasonló cipőben járok.
És is végignéztem, hogy fényre sötétedő, vagy a lencsében (Hoya) legyen a mágnes, vagy a keretben.
Nekem elsőre jobban tetszett, hogy a keretben van a mágnes, de normál szemüvegként azokat a kereteket én nem hordanám. Ha a lencsében van, akkor a keret mindegy. De minkét opció esetén cipelni kell a + lencsét magaddal. A fényre sötétedő, meg kényelmes, de az, hogy mikor és hol sötétedik, azt nem te határozod meg.
Én sem tudok dönteni. Tapasztalatokat ha tud valaki az tényleg nagy segítség lenne. -
426os
őstag
Üdv!
Lassan érik a szemüvegcsere. Eddig Hoya lencsét használtam, eléggé bevált, illetve a jelenlegi keretemet is nagyon szeretem, jó lenne megtartani (anno nem volt egyszerű olyat találni, ami tetszett..). Na most az eddigi lencséim rendelkeztek a szokásos bevonatokkal (UV, meg monitorhoz való bevonat, meg ki tudja még mi), viszont eléggé fényérzékeny a szemem és nagyon gondolkodom, hogy ez ügyben is újítsak valamit. A fényre sötétedő lencséktől félek kicsit, hogy nem lesz az igazi, meg esetleg autóban sem biztos, hogy úgy viselkedik, ahogy kéne (ez egyelőre másodlagos még). Megoldás lenne egy dioptriás napszemüveg is, de macerásnak látom, hogy két szemüveget hordjak magammal. Kontaktlencse nem játszik. Amihez igazából a kérdésem kapcsolódik, hogy látom vannak ilyen felpattintható szemüveglencsék is. Létezik a Hoya kínálatában is, Chemistrie néven. Így távolról szimpatikus, azt az egy dolgot leszámítva, hogy a tartó mágnesek a lencsén vannak. Szerintem ez elég ronda megoldás, plusz tartok tőle, hogy zavaró is lenne számomra (bár biztos megszokható). Van aki használ ilyet? Esetleg tudtok olyan megoldásról, ami a kerethez rögzül hasonló módon? Fém keretem van, lenne rajta hely ahová a mágnes odatapadhat. -
thomasrc
tag
Sziasztok,
Lehet, hogy most off leszek, de amit találtam napszemüveges topikot, ott a kérdések nagy része megválaszolatlan, mintha halott lenne a téma.
Csak annyit szeretnék gyorsan kérdezni, hogy az alábbi márkákat közül valamelyiket szerintetek érdemes bekockáztatni?
* Polar Glare
* Polar Vision
* Police
* RETRO
* XloopRay Ban-hez hasonló formájú napszemüvegeket is kínálnak, de hát a Ray Ban az 40-50k és gondolom ennek a fele csak a márkanév. Vajon összeszerelésben és lencseminőségben milyenek lehetnek?
Az a legnagyobb gondom, hogy élőben nem tudom megnézni őket.
-
Rage47
veterán
Sziasztok!
Fényre sötétedő szemüvegen gondolkodom. Nem gáz, hogy a szemüvegem kerete kisebb, mint általában egy napszemüvegé, és mikor besötétül a lencse, több fény jut a kitágult pupillámba? Ez csak a teóriám, nem láttam gyakorlatban. De gondolom nem véletlenül nagyobbak a napszemüvegek lencséi általában. -
Andris837
senior tag
Sziasztok!
Ma kaptam meg az új szemüvegem. Egy Solano keret, amire lehet polarizált előlapot tenni, ebbe kerültek a ZEISS lencsék, amikkel most van először dolgom.
A szememről annyit kell tudni, hogy jelenleg az optimetrista szerint -1 mindkét oldal (-0,75 volt előtte), és az egyiken 0,25 míg a másikon 0,5 cylinder van. Eddig is úgy tudtam, hogy van Cylinder, de a régebbi szemüvegemet megnézte az optimetrista és azt mondta, hogy azok a lencsék csak sima -0,75-ös lencsék voltak.
A mostani szemüveget még nem sikerült megszokni (persze nem is gondoltam, hogy egy nap alatt majd megszokom). Fura, még a monitoron a betűk is sokkal de sokkal élesebbek.Kicsit szárad a szemem a monitor előtt, de majd megszokom.
A talaj is érdekesnek tűnt délután... de ezt nem tudom leírni pontosan. Talán olyan volt mintha nem egyenletes lenne az amúgy egyenletes felület (lejt vagy emelkedik épp valamelyik irányba).
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A Sony még nem döntötte el, hogy miképpen reagálnak az USA vámpolitikájára
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Lenovo Tab M10 Plus (3. generáció) - érdemes belenézni
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest