Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
freeknight
őstag
válasz t72killer #15 üzenetére
Plusz ugye Facebookon többen írták az olasz hírek alatt magyarok, hogy most jöttek vissza a velencei karneválról és paráznak, mi lesz. Az ilyen tömegrendezvények gyönyörű melegágyai egy járványnak, az egész világon szét tud szaladni egy ilyen helyről.
Ezért sem értem a WHO-t, miért töketlenkednek és miért nem hirdetik ki a pandémiát. Most van a riói karnevál is, ott is ki tudja, hány kínai, olasz, vagy koreai fertőzte végig az embereket. -
freeknight
őstag
válasz Soulfly842 #165 üzenetére
Pontosan. Szerintem ennek már világosnak kellett lennie minden normálisan gondolkozó ember számára, amikor minden maszkot elkapkodtak a magyarok, és ilyenkor még csak a bolygó másik felén volt jelen a vírus, minimálisan.
Most is csak annyi kellett, hogy kedd reggel a Balázsékban bemondja az egyik csaj, hogy az ő ura milyen paranoiás, már betárazott tartós élelmiszerből.
Kedd délután a Lidl már lefosztva.
Aki még ezután sem készül fel, annak ellenére, hogy ezt a topikot is olvassa... azt már tényleg csak sajnálni lehet. -
freeknight
őstag
válasz Intruder2k5 #168 üzenetére
Ha otthonmaradnak a közművek üzemeltetői, mert félnek a fertőzéstől akkor lehet ilyen dolog.
Egy kultúrnemzet (pl Kína ) nyilván meg tudja szervezni, hogy az alapvető szolgáltatások elérhetőek maradjanak egy nagyobb katasztrófahelyzet közepette is, na a magyar kormány nem ilyen, azt hiszem ezt számtalanszor bizonyították már az elmúlt években. -
freeknight
őstag
válasz #22743424 #231 üzenetére
0-30 között aki egészséges az 100%-ban meggyógyul.
Ez sajnos nem így van. Belehalt ugye az a doki, aki először szóba merte hozni Kínában, hogy baj van (ő 33 éves volt). Illetve egy 29 éves kínai pulmonológus is.
Jelenlegi adatok szerint (amik Kínából származnak főleg, tehát még ebben is bármikor érhet bennünket meglepetés...) 20-30 év közötti korosztálynak 0,2% esélye van meghalni. Ez nem tűnik soknak, de ugye ez még változhat, ha több megbízható nyugati adat lesz, illetve a mezei influenza halálozási aranyánál 20-szor magasabb még így is. -
freeknight
őstag
Látom nem ment át.
Nem a vírus miatt kell bevásárolni, hanem a pánik miatt. Ezt írtam is a legelső hsz-emben. Én ezért vásároltam be már JANUÁRBAN. Aki csak most kezdene neki a felkészülének, már el is késett.
Pontosan ennek hatását érzed most is. Ha csak megéhezel, hiába mész le a boltba, nem lesz semmi.Azt meg fel nem foghatom, hogyan létezhetnek, akik képesek napról-napra élni, és egyáltalán előfordulhat velük olyan, hogy kifogynak valamiből. Nálam bármiféle felkészülés nélkül is van otthon legalább 1 hónapra elég ennivaló. Mert nem kell ahhoz egy apokaliptikus vírus, hogy a boltok kiürüljenek, elég valami hétköznapibb dolog is, pl egy erősebb havazás miatt járhatatlanná váló utak, vagy egy áradás.
-
freeknight
őstag
válasz samujózsi #295 üzenetére
De ez egy it-fórum, itt olyan emberekről vannak főként, akik azért az átlagnál jobban élnek. Lefogadom, hogy én itt inkább a szegényebb réteghez tartozom. Gondolom neki sem azért nincs otthon elrakva ennivaló, mert enni sincsen pénze, hanem mert úgy van vele, mindig ott a bolt, csak le kell ugrani.
Ez szerintem elsősorban szocializáció kérdése, nálam vidéken, ha szombat délután 1-kor eszembe jut valami, hogy vennem kéne, akkor azért vagy 37 km-t kell utaznom, vagy nem veszek. Ezért én általában legalább 1 hónapra előre betárazok a szokott tartós kajákból, nem kell annyit kocsikázni. -
freeknight
őstag
Osztrákok se fogják olyan könnyen megoldani sajnos. A kórházakat nem tízszeres kapacitással szokás építeni, mert 100 évente egyszer beüthet egy járvány, akkor legyen hova tenni a betegeket, egyébként meg konganak az ürességtől. Annyi ágy van, amennyi az adott terület ellátásához feltétlenül szükséges.
Na az már másik kérdés, hogy fog reagálni a vészhelyzetre egy egészségügyi rendszer. A kínaiak pl csillagos ötösre vizsgáztak: 1 hét alatt felhúztak egy 10ezres kórházat, fel is töltötték személyzettel, kijárási tilalom az ország nagy részén, drónon figyelik ki hord maszkot és figyelmeztetik, hogy aki nem, az takarodjon haza,stb.
Ezzel szemben az olaszoknál összeomlás szélén az eü az érintett tartományokban, és úgy általában leszarják az egész ügyet, védekezésként max annyit tesznek meg, hogy lerabolják a boltokat. Egyébként nyugodtan sétálgat dolgozik mindenki, hívják a turistákat is, hadd szórják szét a vírust mindenhol.
Tartok tőle mi inkább az olaszokhoz vagy még inkább az irániakhoz fogunk hasonlítani, ahogy eu nagy része is. -
freeknight
őstag
válasz Gaben360 #1240 üzenetére
Egyelőre azt látni, hogy nem fogja a nyár leállítani, de még csak visszafogni sem.
Ennek akkor lesz vége, ha már az emberek nagy részén átment, vagy érkezik egy védőoltás.
1-1,5 évre tippelek. Vagy lehet isteni szerencsénk, mint anno a sars-nál, és egy véletlenszerű mutáció elpusztítja a vírust/ellehetetleníti terjedését/csökkenti a súlyosságát és belesimul a megfázásásos koronavírusok közé. -
freeknight
őstag
válasz kisza25 #1243 üzenetére
Az arab országokban is terjed szépen. Oké, Teherán már olyan szélességi fokon van, ahol "kontinentálisabb" a klíma, de Irán nagy részén 20+ fok az alap. A klasszik sivatagi országokban is terjed, Irak, Bahrein, Emirátusok. Dél-Amerikában sem csak behurcolt esetek vannak már.
A rokon koronavírusokból se következik, hogy az időjárás nagy hatással lenne rájuk. A SARS-ot se fogta meg a nyár, azzal csak baromi nagy szerencsénk volt, hogy összeszedett egy olyan mutációt, amitől leállt a terjedése. Illetve a MERS-ről ne is beszéljünk, az alapból a melegebb klímán alakult ki és jól is érzi magát.
Nekem ez a tavaszi lassulás inkább csak vágyálom, illetve a nyugati média igyekszik ezzel nyugtatni, hogy ne legyen akkora pánik.
Persze így is lehet, hogy elmúlik, de ha belegondolunk a szezonalitással se leszünk túlzottan kisegítve. Már most annyi hordozó van, hogy simán át tud "nyaralni" a vírus, szóval novemberben ismét visszatérhet akadály nélkül. Ez max csak elodázza kicsit.Gaben360: az első azonosított eset olaszban 38 éves volt, egyébként hobbiként maratonokat fut és focizik. Lélegeztetőre kellett rakni.
Már az elejétől lehet tudni, hogy a fiatalok is szép számmal szorulnak intenzív ellátásra. Az más kérdés, hogy általában felépülnek, ha jut nekik ágy. De ha nem fog?
Ennek ellenére a nyugati ember folyamatosan csak legyint, hogy ez is csak ugyanolyan, mint egy influenza, vagy egy megfázás.[ Szerkesztve ]
-
freeknight
őstag
válasz attiati #1257 üzenetére
Erre csak elméletek vannak. Ugye a vírus viszonylag korán már 2 törzsre vált szét. Az egyik elmélet szerint, aki pl elkapja S törzset, kiheveri, az attól még nem lesz védett az L törzs ellen. Ez logikusnak is tűnik (ld influenza), de ez eléggé éket verhet a vakcina fejlesztésben.
Aztán vannak azok az elméletek is, hogy a szervezet nem győzi le teljesen a betegséget, az szunnyadva megmarad a tüdőszövetekbe tokosodva, és később bármikor támadhat. Ez eléggé rémisztő lehetőség, remélem nem igaz.
Aztán ott van az agresszív mutáció képességének elmélete. Ugye a legtöbbször nem folyamatosan zajlik le a betegség, hanem néha jobban érzi magát a beteg, aztán visszaesik. Ez ugye jelentheti azt is, hogy bár a szervezet sikeresen felveszi a harcot a betegséggel, de már egy szervezeten belül is változik, mutálódik annyit a vírus, hogy pl az antitestek nem ismerik fel. Ez sem túl szimpatikus lehetőség.
Az biztos, hogy az újra lebetegedő emberek nem egy jó fejlemény, bár Kínán kívül még csak egyetlen esetben találkoztak ezzel. -
freeknight
őstag
Az olaszoknál valami nagyon nincs rendben. Lehet mégis magasabb a halálozási arány, mint a kínai boldogságos 2%?
Ha 5% felett lesz a halálozás, akkor kicsit kipurgálja majd a bolygót, és nem csak az aggastyánokat. -
freeknight
őstag
+mindenki
azért valami statot megnéznék az olasz halottak életkor lebontását illetően. Amit még szeretnék tudni, de ezt tényleg nem láttam sehol, az az intenzív osztályon kikötöttek életkor eloszlása. Ez ugye nekünk az 55 szabad intenzív ágy országában elég fontos infó lenne.
-
freeknight
őstag
válasz t72killer #1394 üzenetére
Nálunk azért nincs maszk-kötelezettség, mert nem lehet hozzájutni maszkhoz.
Motion_Blur: már pár napja nem merik közzétenni, mert nagy lenne a pánik (ezt az olasz eü mini nyilatkozta, kb ezekkel a szavakkal, nem én találtam ki). Napi egyszer, este 6 körül frissítenek. -
freeknight
őstag
-
freeknight
őstag
Kiszivárgott kínai iratok szerint a vuhani reptérnek márc. 12.-ig fel kell készülnie gépek fogadására, elvileg 17.-én nyitják a várost.
Most már napi 50 alatt az új fertőzöttek száma, szerintem már csak lokálisan lesz karantén, fertőzött háztömbök és kórházak környéke lezárva. -
freeknight
őstag
Olasz doki beszámolója . Mindezt úgy, hogy van jelenleg 7ezer beteg. A sima influenza is kétvállra fekteti a komplett eü rendszert ilyen alacsony fertőzési szám mellett? Mi lesz itt 2 hét múlva? Félelmetes belegondolni.
-
freeknight
őstag
-
freeknight
őstag
válasz sasa134 #1674 üzenetére
Pontosan, Dél-Koreában az utcán tesztelnek.
Mondom, ezt a járványt kétféleképpen lehet kezelni: mint Kína és Dél-korea, vagy mint az olaszok. Látható, melyik működik jobban.
Vagy van egy harmadik út, lehet úgyis, mint Irán, vagy mint Magyarország: ha nem tesztelsz, nincs beteg az országban. -
freeknight
őstag
válasz envagyok #1692 üzenetére
A románoknál felismerték, hogy a nulla egészségügyük nem igazán fog megbírkozni a vírussal, úgyhogy 17 betegnél bezártak minden iskolát, nagyon helyesen.
Mi nem gyakorolunk ennyi önkritikát
Még az első magyar beteg előtt olvastam, hogy talán 55 szabad intenzív ágy van az egész országban, gondolom akkor kb ekkora nagyságrendben lehet lélegeztetőnk. Kabaré.sasa134: A hatékonyságát láthatod: 2 hét alatt megfogták a betegséget, 0,6% halálozással. Szerintem a számaik magukért beszélnek.
[ Szerkesztve ]
-
freeknight
őstag
válasz Dyingsoul #1921 üzenetére
Ne ezt figyeld, mert ez az arányszám nem mond el semmit. Amire megéri figyelni, az a lélegeztetőn lévő betegek aránya. Olaszban ez makacsul 10%, tehát ha elfogynak a gépek, kb ekkora halálozásra számíthatunk pl itthon is. Az 50% feletti halálozási arány horror lenne, az már januárban feltűnt volna a nyugati betegeken is. Ekkorát a kínaiak se tudtak volna hazudni.
-
freeknight
őstag
Már megint működik a kormánypropaganda, most is a gumicsontról, az iráni diákokról beszélünk, nem arról, miért nem csinálnak szélesebb körben teszteket, miért azzal a baromsággal takaróznak, hogy "hamis biztonságérzetet nyújt". Miért annyira az irániakra vagyunk rápörögve, akik már karanténban vannak, miért nem azokra, akik mostanában tértek haza olaszból, semmiféle teszt nélkül vannak melóban, gyerekeik suliban, és fertőzhetnek szabadon. Miért nincs semmiféle terv annak az 50ezer magyar "menekültnek" teszteléséről, akik most rohannak haza olaszból, mint ahogy azt a lesajnált románok teszik éppen most a határaikon. Miért nem kötelezzük őket házi karanténra, amit ellenőriznek is, ahogy azt pl a szlovákok teszik. Miért az a pár iráni szerencsétlen a legnagyobb problémánk?
-
freeknight
őstag
válasz #22743424 #2031 üzenetére
Ez nem így hangzott el. Megkérték őket, maradjanak otthon, amit ha betartanak, megköszönik. Ez az átlag magyar parasztnak ennyit jelent: fejvesztve menekül olaszból, mert pánik, majd Hegyeshalmot átlépve meg is nyugszik, és jön a szokásos mantra, hogy "nem veszélyesebb az influenzánál, én ugyan nem fogok otthon ülni!"
Semmiféle ellenőrzésről nem volt szó, mint a szlovákoknál. Egyedül azt a 10-12 embert ellenőrzik, akik gyanúsak lettek, és már nem férnek el a központi karanténban, de valószínűleg őket se nagyon. -
freeknight
őstag
válasz #22743424 #2047 üzenetére
Ott annyiban különbözik, hogy mindenkinek aki olaszból hazatér, kötelező az otthoni karantén. Ezt ugye be is lehet jelenteni, ha megsértik, pl munkáltató, kollégák, óvónéni, tanítónéni.
Itt csak azokra vonatkozik az otthoni karantén, akik a hatóságok látókörébe kerültek, és fel lettek szólítva, hogy maradjanak otthon, asszem jelenleg 10-12 ember. -
freeknight
őstag
Amúgy az feltűnt nektek, hogy tegnap ismét feljebb kúszott egy százalékocskát a halálozási arány olaszban? Jelenleg 6,1%, a tegnapi 5-höz képest. Így már a vuhaninál is magasabb.
-
freeknight
őstag
válasz Elektrosokk #2365 üzenetére
A semmit nem érő műtősmaszkokét, nem a tényleges védelmet nyújtó N95/FFP3 maszkokét.
-
freeknight
őstag
Ugye itt most az orvosoknak juttatott maszkokról volt szó (ezt a szállítmányt tagadták meg a németek), őket védeni kéne elsősorban, amihez kell a tényleges védelmet nyújtó maszk.
Átlagpolgárnak kell az utcára a műtősmaszk, meg a kórházi betegeknek. Kínában sem azért van maszk az összes kórházi fertőzötten, hogy ne kapjanak el mégtöbb vírust, hanem hogy az eü személyzetet ne fertőzzék.[ Szerkesztve ]
-
freeknight
őstag
Tegnap néztem egy videót, olasz
ICU orvos(pontosabban nem is csak egy orvos, hanem maga a lombardiai intenzív ellátás felelőse!) oszlatott kicsit kételyeket.
A lényeg az, hogy bár a halottak átlagéletkora 81 év, a lélegeztetőre szorulók átlagéletkora viszont 65 év. A nagyobb halálozási arány az idősek között főleg annak köszönhető, hogy egyrészt hamarabb meghalnak, mint a fiatalok (statba előbb kerülnek be), illetve most már priorizálni kénytelenek olaszban, és inkább a fiatalokat egészségeseket rakják gépre.
Szomorú hír ez, de valahogy lehetett érezni, hogy Kína ebben is hazudott. Vigyázzatok magatokra!Link meg közben lemaradt: [link]
[ Szerkesztve ]
-
freeknight
őstag
Bréking
UPC egyik dolgozója visszajött olaszból, korona-pozitív.
Kiürítették a Haller Gardenset, de teszteket NEM végeznek, csak majd később, a kontakt személyeken.
[link] -
freeknight
őstag
-
freeknight
őstag
válasz Somatom #2623 üzenetére
A helyzet óráról-órára változik. Erre senki nem fog tudni neked mondani semmit.
Jelenlegi helyzet szerint ha van is korlátozás a határokon, azt senki nem ellenőrzi (pont ennyit vártam európától...), szóval nyugodtan lehet menni. Árufuvarozást csak a legvégső esetben korlátoznák egyébként is. -
freeknight
őstag
Szerintem szállodába nem kifejezetten a járványhelyzet miatt nem vesznek fel diákot, hanem mert nincs rá szükség, ahogy kedves miniszterelnökünk fogalmazott, a turizmusnak "kampó".
Lidl-ben meg ugye növekedett is a kereslet nem gyengén
Fel kell hívni őket, de szerintem mehetsz. -
freeknight
őstag
Olaszoknál már 7,16% a halálozási arány.
-
freeknight
őstag
Már a kisvárosi boltok is elestek, legalábbis itt nálunk borsodban mindkét helyen már fel kell iratkozni pl húsra, és nem biztosított az árufeltöltés sem,nem tudják, jön-e szállítmány kedd után.
Az a baj, hogy most nem csak mi, hanem egész eu akar egyszerre bevásárolni, így már lesznek bajok.
Remélem hétfőn meglépi a kormány a teljes határzárat, valahogy gátat kell vetni ennek, nehogy mi is ráüljünk az exponenciális expresszre. -
freeknight
őstag
Hivatalos olasz adat eddig 7%...
És ez a fajta számítás (a halottak számát osztjuk a teljes pillanatnyi fertőzött számával) jelentősen alul is becsül.
Lesz az több is, ahogy fogynak a lélegeztetők. Intenzív ápolásra a betegek 10%-a szorul. Szerintem ez a halálozás egyáltalán nem légből kapott, de 2 hét és tisztábban látunk majd.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info