Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3101) Nowhereman válasza #65675776 (#3089) üzenetére


Nowhereman
őstag

Pontosan, a légifölény jó dolog - de nem minden. A beásott gyalogság sokmindent kiáll. Amit a légifőlényben lévő ellenséggel szemben nem csinálhasz. Nem mozgathatod az egységeidet nappal, nem koncentrálhatod a páncéloserőket, nem vonhatsz őssze jelentős tartalékot úgy, hogy azt a kellő időben és helyen gond nélkül bevethesd. Szóval komolyabb ellentámadást nem lehet rögtönözni. Ez azért előny a támadásnál.
A terep a taktikázási lehetőségek paradicsoma volt. Ez is igaz.
A szövetségeseknél stratégiai hiányosságok is voltak. Kezdék azzal, hogy azt hitték, hogy Caen-t csak úgy megkaphatják, sorra követték el az egetverő bakikat, és a stratégiailag helyes megoldásra is csak akkor jöttek rá, amikorra a németek megtették azokat ellenlépéseket, amit szükös erőforrásaikból megtehettek/Caen megkerülése/. Részemről valószinü, hogy ha tisztikart cseréltek volna, Rommelék egy hét alatt már Párizsból is kizavarták volna Montyékat...

Utánam a kondenzcsik!

(#3102) szicsu válasza Nowhereman (#3101) üzenetére


szicsu
őstag

Részemről valószinü, hogy ha tisztikart cseréltek volna, Rommelék egy hét alatt már Párizsból is kizavarták volna Montyékat...

Hogy is gondoltad ezt :F

''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

(#3103) JagdPanther válasza mityku (#3091) üzenetére


JagdPanther
aktív tag

enyém a megtiszteltetés :) :DD

(#3104) td


td
senior tag

A Hearts of Iron II-ről hallott már valaki? Most olvastam róla,és egész jónak tűnik:

''Válassz egy nemzetet a 175 játszható közül, és vezesd győzelemre, vagy éld túl az emberiség legnagyobb háborúját, ahol nem csak emberek, hanem politikai nézetek is megütköztek egymással.

- Harcolj tengeren, szárazföldön, levegőben
- Részletes Világtérkép több, mint 2700 megyével és tartománnyal
- Küldetésorientált harcrendszer: stratégiai bombázások, koncentrált támadás, stb...
- Mély diplomácia, a háború teljes politikai arzenáljával
- A kor összes (12500) történelmi vezetője és hadvezére
- Többjátékos üzemmód akár 32 játékos részére
- A valaha készült legjobb stratégiai játék!''

''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

(#3105) #65675776 válasza szicsu (#3099) üzenetére


#65675776
törölt tag

Elkerüli a figyelmedet, hogy a Caen elleni hadműveleteknek nem is volt célja az azonnali áttörés. Alapvető feladata a német páncélosok elvonása az amerikaiak elől, mivel az eredeti tervek szerint (és a valóságban is így történt) nekik kellett kitörniük a hídfőkből (Operation Cobra), hogy be tudják keríteni a németeket (Falais-nél meg is történt). A szövetséges hk-állomány döntő többségét Montgomery-ék kapták, Bradley-ék szinte semennyit.

Az, hogy a parancsnokok ugyan azok nem jelent sokat. Legfeljebb azt, hogy melyik mennyire tud alkalmazkodni a körülményekhez. A terepviszonyokat ez nem változtatja meg.

(#3106) Nowhereman válasza szicsu (#3102) üzenetére


Nowhereman
őstag

Értem azt, hogy ha a Wermacht tisztjei helyet cseréltek volna az angolszász kolegákkal...

Utánam a kondenzcsik!

(#3107) Nowhereman válasza #65675776 (#3105) üzenetére


Nowhereman
őstag

Hát ha Caen bevételét a második napra tervezték, egy hónap alatt akartak elérni a német határig. A bekerités alapelve az volt, hogy gyorsabban érik el a Rajnát, mint a franciaországot megszálló visszavonuló németek. Igy Párizstól nyugatra elvágnák a német erőket. Az egész elterelősdi késöbbi hivatalos szerecsenmosdatás, elvégre azt mégsem mondhatták a népnek, hogy Montyt, a nemzeti hőst pofára ejette néhány feketeinges kamasz.
:U

Utánam a kondenzcsik!

(#3108) Nowhereman válasza td (#3104) üzenetére


Nowhereman
őstag

Hja:
X@r!
Harc és stratégia: a himaláján könnyen át lehet kelni tankkal. A parancsnokságok csak akkor képesek a csapatok hatékonyságát segiteni, ha a harcoló hadtestben vannak. Kizárolag az éppen harcban álló csapatokat tudod bevagonirozni és áttelepiteni/stratégiai mozgatás/, de azt akár a szahara közepén is!
Gazdaság: a világ olajtermelésének többsége széncseppfolyositásból származik, csehszlovákiának szlovákia volt a gazdasági motorja. Kina nyersanyagkincse kb. olaszországéval egyenlő, embertömege alig több mint a szovjetuniónak. Nagy-Britanniát nem lehet a legteljesebb blokáddal sem hátráltatni, és az elvesztett szállitóhajókapacitást sem próbálja pótolni.
Politika: Miközben a magyarokkal éppen a felvidéket szabaditottam fel a csehektől, a lengyelek megtámadtak/a románok meg a szerbek csak vártak a sorukra!/. Osztrák-Német szövetség esetén nincs anschluss. Ha a szövetségesekkel felszabaditod Lengyelországot, és a szovjetunió már megadta magát a németeknek, akkor is arrébb tolják Lengyelországot a szovjetunió javára. A magyarokkal nem szabadithattam fel úgy Jugoszláviát, hogy a temesvidéket megtartsam/hol lett volna akkor még horvátország/ A második világháború eseményei kizárolagosan a történelmi időpontban történhetnek meg.
Történelmi vezetők: Az angolszászok bővelkednek a von Mainstein kaliberü tiszetekben. A tisztek békeidőben is hullanak mint a legyek/patch nélkül/. Simán ki is lehet belőlük fogyni, nem generál újakat.
A szovjetunió kémhálózata csak annyira hatékony, mint a szövetségeseké. A MÁVAG-nak nem volt profilja a mechanika.
Az ai(?) szinte össze-vissza csinál mindent. De mondjuk a humán játékosok is...

Kipróbáltam a brigád néhány játékát, kvázi mindre érvényes, hogy nagyot akartunk fingani és besz@rás lett a vége.

Utánam a kondenzcsik!

(#3109) szicsu válasza #65675776 (#3105) üzenetére


szicsu
őstag

Ez nem kerülte el a figyelmemet, de szerintem az amcsik akkor is ki tudtak volna törni a hidfőből ha caen elesik az elején.És monty úgy is tervezte, hogy a partraszálás napján el is foglaják, de nem :(

''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

(#3110) szicsu válasza Nowhereman (#3106) üzenetére


szicsu
őstag

Hát akkor máskép alakult volna minden.
El sem tudom képzelni Rommel mire lett volna képes akkora haderővel és utánpótlással, mint Monty

''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

(#3111) #65675776 válasza szicsu (#3109) üzenetére


#65675776
törölt tag

Ki tudtak volna törni, így viszont sokkal könnyebben meg tudták oldani. Ezzel felgyorsult az amerikai csapatok előretörése. Persze a bénázás attól bénázás.

(#3112) szicsu válasza #65675776 (#3111) üzenetére


szicsu
őstag

De akármit csinálnak a németek a partraszálást csak az első napon volt némi esélyük kivédeni....

''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

(#3113) #65675776 válasza szicsu (#3112) üzenetére


#65675776
törölt tag

Ez mindig így van: ha a partraszálló csapatok kiépítették a hídfőket, ott stabilan megvetették a lábukat és biztosították az utánpótlásvonalaikat, akkor a védekező félnek nincs esélye.

Onnantól kezdve, hogy mindez megvolt a szövetségeseknek már csak idő kérdése volt a győzelem. Az, hogy a Caen környéki harcok elhúzódtak igazából a szövetségesek érdekeinek tett jót. A németek feleslegesen pazaroltak el egy halom hadianyagot, amit már nem tudtak pótolni.

(#3114) szicsu válasza #65675776 (#3113) üzenetére


szicsu
őstag

a németek 1944-ben jóformán semmit sem tudtak megfelelően pótolni.
Rommel a part közelében állomsoztatta volna a páncélosokat, hogy ha baj van , akkor megindulhatnak a part felé és visszaszorítják a szövetségeseket a tengerbe....
De Hitler mákép gondolta.....

''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

(#3115) Nowhereman válasza #65675776 (#3113) üzenetére


Nowhereman
őstag

Egyetlen elesett katonát sem lehet ''pótolni''.

Ha minden úgy ment volna, ahogy tervezték, akkor már karácsonyra Berlinbe lettek volna, mert gyakorlatilag csapdába esett volna a franciaországot megszálló csapatok 3/4-e. Igy viszont még délfranciaországból is vissza tudták vonni a csapatokat. Az más makaróni, hogy egy Hitelr eröltette ellentámadás miatt a csapatok nagy részét mégis sikerült elveszejtettni. Ezt Caen védelme tette lehetővé. Más, hogy Caen környékén kitünő gyilkolási arányt csinált a wermacht. De mondjuk a jenkiknél minden csak a hadianyag, erőforrás...

Utánam a kondenzcsik!

(#3116) Nowhereman válasza szicsu (#3114) üzenetére


Nowhereman
őstag

Csak még aznap. Másnapra már nem nagyon maradt volna tankjuk...

Utánam a kondenzcsik!

(#3117) td válasza Nowhereman (#3108) üzenetére


td
senior tag

''A tisztek békeidőben is hullanak mint a legyek/patch nélkül/. Simán ki is lehet belőlük fogyni, nem generál újakat.

Kipróbáltam a brigád néhány játékát, kvázi mindre érvényes, hogy nagyot akartunk fingani és besz@rás lett a vége.''


:DDD Paff! Hát akkor ez tényleg elég gagyi. Köszi az infót!

''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

(#3118) szicsu válasza Nowhereman (#3116) üzenetére


szicsu
őstag

Miértis ne maradt volna tankjuk?
A partraszálás napján, csak tulnyomórészt csak gyalogság szált partra,a nehézfegyverek és a hk csak az este éjszaka értek ki a partra nagyobb számban.A gyalogságnk csak két értelmes fegyvere volt a hk ellen a bazooka és a lángszoró, de ezek ekvesek lettek volna egy páncélos támadás ellen.Az amcsik a tözérséget és a légierőt nem igazán tudták volna bevetni, mert annyira ''összekeveredtek'' volna a vonalak, hogy nem tudják kiket lőnek.És ha ez így megy egy két napik lehet hogy el ment volna a szövetségesek kedve a partraszállástól...

''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

(#3119) #65675776 válasza szicsu (#3118) üzenetére


#65675776
törölt tag

Elfeledkezel a part közelében hajózó szövetséges hadihajókról, amelyek a hk-k lőtávolságának többszöröséről voltak képesek pontos tűzcsapásokat vezetni akár pontcélok ellen is. Emellett a légifölény a partok biztosításában létfontosságú (de itt se minden). A Kriegsmarine semmiféle befolyással sem rendelkezett a Csatornán a háború egyetlen pillanatásan (a csatahajóikat is csak eszméletlen méretű légi biztosítás mellett tudták átvinni rajta. Emiatt a Home Fleet és a RAF vezetését meg is b@szták farok nélkül). A D-napon a németek mennyi légi bevetést is abszolváltak (szemben a jópár ezer szövetségessel)?

A hk-k elleni egyik legkiválóbb gyalogsági fegyver pont a lángszóró. Minden irányból ugyan olyan veszélyt jelent a járműre, és többnyire végzetes a csapása. Közelharcban gyalogsági támogatás nélkül a hk-kat szinte mindig lemészárolja az ellenséges gyalogság.

Miért ne tudták volna bevetni a tüzérséget és a légierőt? A part közeli hk-csoportosításokat mind a kettő nagy hatékonysággal tudta volna rombolni.

A probléma nem annyira a hk-k parttól mért nagy távolsága volt a németek részéről, hanem a lassú reakció. Mire a német hk-k odaértek, a szövetségesek már kiépítették a hídfőket, ahová ömlött az utánpótlás.

(#3120) Nowhereman válasza #65675776 (#3119) üzenetére


Nowhereman
őstag

Hja, a csatahajók 3-400mm-es ágyúinak sortüzének még csak direkt találatot sem kellet elérnie egy közeli becsapódás is a feje tetejére állitotta a tigriseket, mint a bogarakat. Ehhez képest mi is lett volna néhány sherman...

Utánam a kondenzcsik!

(#3121) mityku válasza #65675776 (#3119) üzenetére


mityku
aktív tag

Lángszórósokra visszatérve pár szó erejéig:
A németek minden gondolkodás nélkül agyonlőtték az ilyen fegyverrel rendelkező szövetséges katonákat (legyen az normál gyalogos vagy lángszórós harckocsi személyzete).
A Luftwaffe és Kriegsmarine se törte össze magát a D napon, pedíg ha összeszedik magukat, akkor lehetett volna azért hátráltatni a szövetségeseket a hídfő kiépítésében. (pl. tengeralattjárók bevetésével)

Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

(#3122) #65675776 válasza mityku (#3121) üzenetére


#65675776
törölt tag

Tengeralattjárókkal megpróbáltak betörni a Csatornára. Nem sikerült, mivel a szövetségesek jelentős erőket vontak össze ennek megakadályozására. A szövetségeseknek mindössze néhány hajóját tudták elsüllyeszteni a német S-Boot-ok (Schnell-Boot, a britek E-boat-nak nevezték őket). A bejutott tengeralattjárók szinte mindegyikét elsüllyesztették, a megmaradók pedig nem okoztak semmiféle kárt.

A Luftwaffe-nek egész Franciaországban összesen 300 db vadászgépe volt, ebből a Kanalfronton 165 db állomásozott (a kettő úgynevezett Kanalgeschwader (JG2 és JG26) állományában). A szövetségeseknek csak vadászgépből több mint 5000 db állt reendelkezésre! A teljes légiflottájuk ~12000 db repülőgép volt. Nem hinném, hogy a németek csak egy pillanatra is komoly mértékben be tudtak volna avatkozni a hadműveletbe.


A lángszórós egységektől kb úgy féltek a modern korban, mint a középkorban a (hosszú)íjászoktól (a számszeríj egy elbaxott dolog volt, nagyon rövid ideig volt komoly harcértéke, a páncélzatok vastagságának növelésével nem tudtak lépésttartani. Egy idő után taktikailag gyakorlatilag teljes mértékben használhatatlan méretűvé nőttek). Akkoriban a franciák a fogságba esett íjászokat kétféle képpen büntették:
1. Saját íjhúrukra akasztották fel öket.
2. Levágták az íj felajzására használt mutató- és középsőujjukat. Ebből ered a V betű mutogatása, amit kézháttal kifelé mutattak, és annyit jelent(ett): ''Még megvan mind a két szükséges ujjam, harcképes vagyok!'' És mindezt az ellenfél felé mutatták (finoman szólva is gúnyosan, egyébként tökéletes példája a pszichológiai hadviselésnek), nem a saját csapatoknak! Elég szépen ki lett ez forgatva (ez akár szó szerint is érthető, ma ugyanis kézháttal befelé mutogatja boldog, boldogtalan), és belemagyarázták a ''Victory'' szót. Hát nem azt jelenti!

[Szerkesztve]

(#3123) mityku válasza #65675776 (#3122) üzenetére


mityku
aktív tag

Áhh! Értem! Tehát megint csak pazarlás volt lényegében! Egy komolyabb flotta talán tudott volna valamit kezdeni, bár az se biztos. Az S-Boot-nak utánanézek, mert most hirtelen nem tudom ''hova'' tenni :B (ez a jármű lényegében nem egy alacsony felépítésü hajó, aminek az első fedélzetén [hajótest első részén] kétoldalt volt egy ''tubus''? amiből a torpedót úgy indították, hogy a hajó test lényegében lesüllyedt a vízben annyira, hogy a ''tubusok'' víz alá kerüljenek?) Utána fogok nézni! :(((

Ez már javában az az időszak volt, mikor se pilóta (illetve újoncból volt engeteg), se rep.benzin nem volt a reptereken, ugye?

lángszóró:
Tényleg brutális fegyver! A Ryan közl. megment.-ben mikor mutatják, hogy az amcsik egy lőállást lágszóróval tisztítanak meg (illetve gránátokkal) és a szerencsétlen németek (égő testtel) ugrálnak ki az állásból (a filmben valami magaslaton lévő beton bunker volt) és egy másik amcsi katona odakiállt a társainak, hogy ''ne lőjenek, had égjenek ezek a szemetek''. Akkor egy ''kicsit'' elkapott az ideg, és reménykedtem, hogy a következő képkockán már szitává lövik a németek ezt a tenyérbemászó pofájú katonát! Tehát megértem a haragjukat a lángszórósok iránt!

Íjászok büntetése:
Nem szerettem volna a helyükben lenni! Mindkét módszer brutális és könyörtelen!

Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

(#3124) #65675776 válasza mityku (#3123) üzenetére


#65675776
törölt tag

[link]
[link] (Lehet ez a könyv még meg is van nekem valahol...)

A torpedó indításához nem kell az indítócsőnek a víz alatt lennie.


Aki lángszóróval harcol, azt két érzés keríti hatalmába:
1. Félelem, mert ha a tartályt eltalálják, akkor reszeltek neki. (Ilyen is volt a Ryan-ben.)
2. Az általad is említett ''hadd égjen'' hype.

(#3125) Nowhereman válasza #65675776 (#3122) üzenetére


Nowhereman
őstag

A hosszú ijj a jobbfajta páncélt akkoriban sem ütőtte át, viszont a pacik sodronyát igen. Ami miatt annyi volt a lovasrohamoknak. Emiatt lett végül a hatékony eljárás a direkt gyalogos roham, ami persze dilletanizmusnak tünik(és tünt akkor is), de ugye Jolánkát nem tanította senki a taktikára.
Egyébbként mesterlövészeket sem nagyon szokták kimélni...

Utánam a kondenzcsik!

(#3126) #65675776 válasza Nowhereman (#3125) üzenetére


#65675776
törölt tag

Ez teljesen igaz. Nem is ez okozta a számszeríj halálát, hanem a kezelhetetlenné váló mérete és erőszükséglete. A puskák megjelenése pedig teljes mértékben elavulttá tette. Arra ráadásul gyakorlatilag bárkit ki lehetett képezni aki elbírta. Az íjászat viszont életforma volt, ami megkövetelte a siker érdekében az állandó gyakorlást.

Aki egyedül képes egy komoly célpontot kiiktatni, az sosem népszerű az ellenfél köreiben.

(#3127) szicsu válasza #65675776 (#3119) üzenetére


szicsu
őstag

a hajókat nem felejtettem el :

Az amcsik a tözérséget és a légierőt nem igazán tudták volna bevetni, mert annyira ''összekeveredtek'' volna a vonalak

A partra, nem csak a német hk szaladtak volna le, hanem tartozott voln a mellé gyalogság is.
Szerintem meg nem tudták voln abevetni megfelelő hatékonysággal a légierőt és a hadihajók tüzét, mert akkor zürzavarban nehezebb egy kicsit a pontos célmeghatározás..

''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

(#3128) szicsu válasza mityku (#3121) üzenetére


szicsu
őstag

Meg a lángszórósok a városban ill sok fedezékkel tarkított területen biztos hatékonyak voltak.De mi van a nyílt tereppel?Sztem ők voltak az első áldozatok...

''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

(#3129) #65675776 válasza szicsu (#3127) üzenetére


#65675776
törölt tag

Ha a part közelében lettek volna a hk-k, akkor még azelőtt lehentelhették volna őket a hajóágyúk és repülők, mielőtt a szövetséges csapatok kiértek volna a partra. Tehát mielőtt összekeveredtek volna. Ebből a szempontból a németeknek szerencséje volt, hogy aránylag szétszórtan voltak elhelyezve a hl-alakulatok (egész Franciaország területén). Ha mind ott lett volna a part közelében, nem sok maradt volna meg a D-napra.

A másik: ahogy észlelték volna a németek a közeledő hajókat, egyből bevetették volna a hk-kat. Ezzel felfedték volna azok helyét. A többit nem kell ecsetelni. Egy partraszállást a legegyszerűbben ugyanis a vízen lehet megállítani: a partraszálló csapatok nincsenek szétbontakozva, egy találattal rengeteget meg lehet semmisíteni. És nincs fedezék. Ha kiértek a partra, akkor már tudnak fedezéket keresni.

(#3130) mityku válasza #65675776 (#3124) üzenetére


mityku
aktív tag

Köszi a linket! Na, akkor lényegében egyre gondoltunk! :))
''A torpedó indításához nem kell az indítócsőnek a víz alatt lennie.'' - azt hittem hasonló módszerrel indítják, mint tengeralattjáró esetében (víz alatt a tubust kinyitják [elárasztják vízzel], és indítanak).

szicsu - daa-raa: lángszórós baromi nehéz helyzetben lehetett, mert nyílt terepen könnyen az elsőszámu célponttá válhatott, ezért gondolom nem nagyon vonultak az első sorban, de hátul se nagyon kulloghatott (gondolván, hogy így kevésbé találja el egy kósza lövedék). Szóval szerintem maradt a mázli/remény és társai, hogy nem találják el és túléli az adott napot!
Említve volt mikor eltalálták a filmben a lángszóróst, tényleg pokoli lehetett, de olvastam a D-Day-ben (Stephen E. Ambrose), hogy az egyik lángszórós azzal hozta a frászt katonatársaira (a hajón amin utaztak), hogy a lágszóróból kiáramló ''folyékony anyagmennyiséget'' ;] annyira leszabályozta, hogy csak akkora lággal égett, mint egy öngyújtó. Társai csak egy sziszegő hangot hallottak, és már ez elég okot adtak nekik, hogy e ''közveszélyes'' :D katonatárs közeléből szisztematikusan elmeneküljenek! Lángszórós kollega persze jót derült ezen, és rágyújtott egy cigire lángszórója segítségével! :DDD

Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

(#3131) szicsu válasza #65675776 (#3129) üzenetére


szicsu
őstag

szerinted a német hk ott áltak volna a mező közepén piros céltáblával az elejükön..

''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

(#3132) td


td
senior tag

A Nationalon megy a II. világháború című sorozat. Ha ez nem önkéntes fordítás, és azt a díjnyertes, '70-es években készült angol tévéműsort jelöli, amelyikre gondolok, akkor mindenkinek ajánlani tudom. Nekünk nincs ez a csatorna.

''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

(#3133) #65675776 válasza mityku (#3130) üzenetére


#65675776
törölt tag

A lángszóróst többnyire elkülönítették a többiektől, mivel találat esetén elég csúnyán leamortizálhatott akár egy egész rajt. Szóval többnyire nagyon elől mentek.


szicsu: A Tiger-t nem volt nehéz felfedezni, kellőképpen hivalkodó volt magában is. Emellett a Maquis egyik legfőbb feladata a D-day előtti néhány napban/órában a kiépített vezetékes távközlési rendszer rombolása volt. Innentől kezdve a németek kénytelenek voltak rádión forgalmazni.

(#3134) JagdPanther válasza #65675776 (#3122) üzenetére


JagdPanther
aktív tag

én úgy tudtam hogy ez a közismert középső ujj-felmutogatós kézmozdulatra(gy.k kabbe :DDD ) magyarázat, és azért mutogatták az angolok a franciáknak mer tényleg levagdosták azt az ujjat ami az ij felajzásakor használatos

(#3135) Sztripi válasza szicsu (#3127) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Az osszes ellentamadas olaszorszagban amit a nemetek inditottak a partraszallo amerikai es angol csapatok ellen sikeres volt. A hadmuveletek mindig akkor fulladtak le amikor a tankok elertek a tengeri tuzerseg hatosugarat... Ez nem egyszer tortent meg. Pl. Salernonal es Angional is.

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#3136) #65675776 válasza JagdPanther (#3134) üzenetére


#65675776
törölt tag

Lehet voltak kevésbé véresszájú soviniszták, akik csak az egyik ujját (a középsőt) vágták le az íjásznak. Egyébként mástól is hallottam már a középsőujjas sztorit, tehát lehet igazság ebben is. A lényeg: az angol íjászoknak sokat köszönhet az emberiség! :D

(#3137) Calibos válasza #65675776 (#3129) üzenetére


Calibos
addikt

szerintem ezt a partraszállást se vették túl komolyan, vagy úgy voltak vele hogy a partraszállást úgysem tudják megállítani?

(#3138) #65675776 válasza Calibos (#3137) üzenetére


#65675776
törölt tag

Márhogy a németek nem vették komolyan? Ők tényleg nem, mivel csak elterelő hadműveletnek vélték, a valódi Pas de Calais-nál megvalósuló partraszállásról elterelendő a figyelmet. Persze a szövetségesek is segítettek nekik ezen hitük kifejlesztésében. Papíron felállították az FUSAG-ot (First US Army Group), illetve a 8. AAF és a 2. TAF minden Normandiára ledobott bomba mellett kettőt dobott Calais környékére.

A FUSAG élére Patton-t ''nevezték ki'', akiről a németek szentül hitték, hogy más nem is vezetheti a partraszállást. Emellett a FUSAG valódi kommunikációt folytatott, és nagy mennyiségű kamueszközöket telepítettek a gyülekezési körletébe. (Lásd a Tű a szénakazalban című filmet.)

(#3139) Calibos válasza #65675776 (#3138) üzenetére


Calibos
addikt

igen a németek.

valamelyik főtisztjük nem volt meggyőződve, arról hogy Normandiára kéne ügyelni?
Szerintem a hajó-tüzérség miatt, eleve tarthatatlan lett volna partszakasz

(#3140) #65675776 válasza Calibos (#3139) üzenetére


#65675776
törölt tag

Egy dolog, hogy a főtisztek mit gondoltak. Ha Jodl és Hitler úgy gondolta, hogy Pas de Calais, akkor ott lesz a partraszállás! A szövetségesek véleménye meg le van sz@rva!

(#3141) csibor válasza Calibos (#3139) üzenetére


csibor
őstag

Talán Rommel?Nem vagyok biztos benne.

(#3142) Calibos válasza csibor (#3141) üzenetére


Calibos
addikt

Úgy emlékszem hogy ő :F

(#3143) mityku válasza #65675776 (#3140) üzenetére


mityku
aktív tag

''Egy dolog, hogy a főtisztek mit gondoltak. Ha Jodl és Hitler úgy gondolta, hogy Pas de Calais, akkor ott lesz a partraszállás! A szövetségesek véleménye meg le van sz@rva!''

:DDD :D

Szóval szegény lángszórósnak kiadták az ukázt! Irány előre! Szívás!

Látom ez a különböző ujjak mutatása nagyon érdekli a többséget! :DD Érdekes dolgok derülnek ki, a témák folyamán! ;]

Szeretnék ajánlani egyébként 2 db cikket a mostani Aranysasból:
1. Bombázó diszkrét dohányzófülkével - Lesz egyszer egy Luftwaffe... (48. old)
2. Életre-halálra!

Mindkét cikk érdekes, izgalmas! (szvsz)

Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

(#3144) mityku válasza JagdPanther (#3134) üzenetére


mityku
aktív tag

Ezen akkorát röhögtem! :DDD :D (Otthoniak nem tudták, min derültem ilyen jót, miután elolvasták, már világos volt számukra!) :DD

Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

(#3145) #65675776 válasza mityku (#3143) üzenetére


#65675776
törölt tag

De legalább a hüvelykujj lefelé és felfelé egyértelmű.

(#3146) mityku válasza #65675776 (#3145) üzenetére


mityku
aktív tag

Abszolute egyetértek.

Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

(#3147) #65675776 válasza mityku (#3146) üzenetére


#65675776
törölt tag

Ávó Cézár!

(#3148) szicsu válasza Calibos (#3139) üzenetére


szicsu
őstag

Igen Rommel várta a partraszállást normandiába, de dagáj idejére várta, és ennek fényében készült is fel.Rudenstadt meg a catorna legkeskenyebb részénél várta.A páncélosok lehelyezésében sem értettek egyet, mert Rommel azt valotta,hogy inkább egy páncélos század a partraszálás napján, mint három század három nap múlva. A kettőjük közötti vita alapján döntött úgy hitlar, hogy saját kezébe veszi a dolgokat.......
Sztem Rommel meg tudta volna oldani a dolgokat , ha szabad kezet kap...

''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

(#3149) #65675776 válasza szicsu (#3148) üzenetére


#65675776
törölt tag

Tábornokoknak (meg úgy általában katonáknak) soha sem szabad szabadkezet adni, annak soha sincs jó vége.

(#3150) mityku válasza #65675776 (#3147) üzenetére


mityku
aktív tag

Húú ezt már ne fokozzuk! :D
(lehet ezt még egyáltalán fokozni? ;] )

Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.