Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• Cathfaern

nagyúr

Elég sok hsz született itt az utolsó ittlétem óta, ráadásul szintet is lépett a topic, szóval én már csak olvasgatom, írni bele nem nagyon tudok :)

• Cathfaern

nagyúr

válasz anaqer #50 üzenetére

Most ezzel megfogtál. Erre nem tudok mit mondani (bár még gondolokozok rajta).

/me gondolkozik (10 perc eltelt)

Nos kezdjük azzal, hogy Isten nem mondta azt, hogy ''coki'' :) Sem szó szerint, sem ha a jelentését nézzük. Isten ''teljes mellszélességgel'' ott állt az ember mellett, csak az eltávolodott tőle. És Isten ennek ellenére sem sz@rik ránk, hanem segít nekünk (az esetek többségében nem látható formában).
    Másrészt te abban tévedsz, hogy Istent az emberhez hasonlóként, annak kvázi társaként kezeled. De Isten nem az, ő az ember felett álló entitás.

• Cathfaern

nagyúr

válasz anaqer #48 üzenetére

Nos elméletileg igen, ha csinálsz valamit, akkor tartod a hátad...de az a kérdés, hogy kinek. Annak, akinek csináltad. Mivel a teremtett világ teremtése előtt csak Isten volt, ezért mondhatni magának csinálta (hogy miért készítette el? Jó kérdés. Erre mondja az Egyház, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek :DDD (na nem mintha annak sok köze lenne a valláshoz :P)

[Szerkesztve]

• Cathfaern

nagyúr

válasz Polesz #44 üzenetére

Hidd el, észrevettem a smiley-kat :P De amit te ma poénnak veszel, azt lehet, hogy holnap valaki véresen fröcsögni fogja, mint tény (esetleg rád hivatkozva). Ezt akartam jó előre elkerülni.

Btw. elnézést ha úgy tűnik, hogy én vallási háborút folytatok/folytattam. Nem áll szándékomban, már csak azért sem mert a két fogalom (vallás - háború) kizárja egymást.

• Cathfaern

nagyúr

válasz Polesz #40 üzenetére

''Szerintem azért nem lehet Isten, mert Ádám és Évától vagyunk ugye mindannyian és ez simán a vérfertőzés kategóriát kimeríti a leszármazottaikat tekintve.''

Könyörgöm, annyiszor le lett már írva ez, annyi helyen :) Tehát senki sem mondta azt, hogy ez így történt, de az akkori ember így tudta felfogni.
    Arról nem is beszélve, hogy a héber ''Ádám'' szó embert, az ''Éva'' szó asszonyt (nőt) jelent. Innentől kezdve pedig akár egyszerű fordítási hibaként is kezelhető.

Kicsit sajnálom, hogy sosem fogok tudni elég erőt gyűjteni ahhoz, hogy megtanuljak héberül, és elolvassam úgy a Bibiliát (meg magyarul sincs erőm hozzá). Ugyanis a héber hihetetlenül gazdak, és bonyolult nyelv, számtechre lefordítav ezt úgy tudnám elmondani, hogy héberről fordítani olyan, mint DVD-audiót 96kbps-os mp3-ba tömöríteni :)

• Cathfaern

nagyúr

válasz anaqer #38 üzenetére

Logikailag akár jó is lehetne az érvelésed, de több téveszmén alapszik (részben amiatt, mert a topicban is elhangzott egy-két hülyeség)

Nem igaz, hogy a Föld a Sátán birodalma (tudom, nem te írtad). A Sátán birodalma a Pokol. A Föld az valahol a Menny és a Pokol között helyezkedik el (természetesen nem fizikai értelemben) ahol van befolyása a Sátánnak és Istennek is egyaránt. Isten nem adta a Sátán hatalmába a öldet, s legfőképp nem ''mossa kezeit''. Cselekedeteire pedig azért nem szabad magyarázatot keresni, mert ő egy jóval felettünk álló lény, így egyszerűen képtelenek vagyunk megérteni (hisz még magunkat sem értjük nagyon sokszor)

Az emberek tesztelője nem a Sátán. Isten és a Sátán egymás ellenségei, semmiféle kooperáció _nincs_ közöttük (ha a Sátán Istennek tesztelné az embereket, akkor ezt feltételezni kéne). Igazából tesztről sem beszélhetünk, a jelenlegi helyzet az első emberpár döntéséből (szabad akaratából) adódik...bár ezt nem szívesen mondom így, mert ez elvezetne oda, hogy valaki felveti, hogy nem is egy emberpártól származunk mindannyian, stb. Ami igaz is (a keresztény vallás álláspontja szerint is). De vallásfilozófiai értelemben igaz amit (a ''tesztről'') írtam.

A szabályokat is rosszul értelmezed. Ezek nem kitalált szabályok, hanem azok a szabályok, amik szerint jól és szépen lehet élni, és ezeknek nem betartandó szabályoknak kéne lenni, hanem természetes dolgonak. Mielőtt belekötne vki a ''jól élni'' részbe: ha megnézed a keresztény egyház alaptörvényeit (tehát nem az olyanokra gondolok, mint pl. a minden vasárnap menj templomba), akkor ha azt _mindenki_ betartaná, akkor szinte paradicsomi életet élhetnénk a földön (persze ez lehetetlen).

''Csavar a cselekményben''
    Elméletileg aki kétlekedik abban, amit Isten mondott (ez gyakorlatilag a Biblia) az nem is (keresztény) hívő. Hisz pont a hit nincs meg.

''Isten kedvencei''
    Ez hülyeség, ráadásul provokáló is. Előbbi azért, mert Isten mindenkit egyformán szeret, utóbbi azért mert a szövegkörnyzetben a kedvenc lealacsonító jelző (egyébként többször is észrevettem már nálad azt, hogy tudatlanul is provokálsz. Ilyen volt a téma felhozása is. Nem a kérdés volt provokáló, hanem a stílus: tessék, hithű keresztyény barátaim, erre varrjatok gombot. Lehet, hogy te nem érzed annak, de ez provokáló). Az, hogy valaki Isten kiválasztott népe (jelenleg ez az összes ember), csak plusz terhet ró a vállára, s nem kiváltságot: nekik kell A hitet terjeszteni.

''leküldi ebbe a földi Pokolba, majd visszarendeli, ezzel akarván bizonyítani, hogy ő tényleg magához fogja engedni az említett szabályok betartóit''
    Isten nem rendelte vissza Jézust (Krisztus valós halált halt, nem csak ''visszament''), így a az állítás helytelen.

Isten végtelen jósága:
    Ott kezdődik, hogy egyáltalán hagyta élni az embereket, miután azok bűnbeestek (abból induljunk ki, hogy az élet jó). Végtelen jóság az is, hogy fiát (Jézust) leküldte a Földre, azért, hogy szenvedése által eltörölje az emberek bűneit.Végtelen jóság az is, hogy szabad akaratot adott az embernek. Te készítenél egy olyan robotot, aminek döntéseibe tényleges beleszólásod nincs?

Az alapvető kérdésre (hogy miért engedi Isten a rosszat?) ez az Egyház hivatalos válasza (Új katekizmus, Bencés kiadó 1994):
    ''Az, hogy Isten megengedi a fizikai és erkölcsi rosszat, olyan misztérium, melyet Isten Fiában, Jézus Krisztusban világít meg, aki meghalt és feltámadt, hogy legyőzze a rosszat. a hit bizonyosságot ad nekünk arról, hogy Isten nem engedné meg a rosszat, ha azt nem tudná jóra váltani olyan utakon, melyeket teljesen csak az örök életben fogunk megismerni''
    Tudom, ez nehezen érthető, zavaros megfogalmazás, van ebben a könyvben a kérdésre (emlékeim szerint) jobb válasz is, de azt nem találom (miért nem lehet könyvekben ctrl+F-et használni? :P)

Aktív témák