2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

A nagy kínai fülhallgatóteszt II.

Kínából beszerezhető fülhallgatók kiváló ár/érték aránnyal: itt a második felvonás!

[ ÚJ TESZT ]

Beszéljünk az illesztékekről!

Először is azt érdemes tisztázni, mit is értünk illeszték alatt (gondolva azokra, akiknek új lenne a fogalom). In-ear, vagyis hallójáratba helyezhető fülhallgatók esetén mindenképpen szükség van valamire, ami a fülhallgató vetőcsöve és a hallójáratunk között kapcsolatot teremt. Ez az illeszték, amit szokás gumiharangnak, szilikonnak stb. is nevezni. A fenti funkcióján kívül van még egy lényeges tulajdonsága: kizárja a külvilági zajokat, aminek köszönhetően alacsonyabb hangerő mellett is jobb zenei élményt kapunk, hiszen sokkal kevesebb zaj szűrődik be, mint egy hagyományos fülhallgató esetében.

Az első és legfontosabb, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: a fülhallgatóhoz kapott illeszték egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő választást jelenti.

Az illesztékek sokfélék lehetnek, néhány jellemző:

Anyag: szilikon, memóriahab; a szilikon lehet lágy, vagy hibrid (vegyes)
Hibrid kialakítás: a belső egy merev falú szilikon cső, a külső pedig lágyabb szilikon vagy memóriahab
Méret: külső átmérő 10-14mm között jellemző (S,M,L méret), belső átmérő 4-7mm között, hossz 7-8mm körül
Forma: vannak csúcsosabb, illetve tompább kialakítású illesztékek, illetve dupla, vagy tripla illesztékek is
Szín: egyszínű vagy többszínű (jellemző a hibrid illesztékek esetében)

Hibrid illesztékek

Érdemes-e lecserélnem a meglévő illesztékem?
Szerencsére az illesztékek olcsók, így könnyen lecserélhetőek a gyári darabok. Több oka is lehet, amiért érdemes lecserélni a füleshez kapott illesztékeinket. Az egyik a kényelem, ugyanis bár elsőre nem szembetűnő, de sokféle formában léteznek, és a felhasznált anyagokban is jelentős különbségek vannak.

Hibrid illesztékek spirális megtámasztással a perem alatt

A hibrid illesztékek belseje merev, míg kívülről lágyabb szilikon, de találkozhatunk még memóriahab illesztékekkel is, ezek közül mindenképpen csak a hibrid változat az ajánlott. Ennek oka, hogy a teljesen memóriahab anyag jelentősen csillapítja főleg a magas hangokat, tehát sokkal tompábbnak fogjuk érezni zenénket ezek használatával. A hibrid memóriahab illesztékeknél ugyanúgy egy merev falú szilikon cső található belül, ami kiválóan szigetel, így a memóriahab nem csillapít.

Másik fontos ok, ami miatt érdemes megfelelő illeszték után néznünk az a hangkép. Az illeszték ugyan csak 7-8 milliméter hosszú, azonban kritikus szerepet tölt be a fülhallgató hangjának közvetítésében. Hasonló a helyzet, mint hangdobozoknál (hangfalaknál) egy szobában: nem mindegy hol helyezzük el őket, a szoba mérete és formája számottevően befolyásolja a kapott hangot. Fülesek esetében ugyanez a helyzet, csak itt a “szoba” az illeszték belseje, ennek anyaga, átmérője és hossza jelentősen tudja befolyásolni a végeredményt.

A fülhallgatók vetőcsöve különböző vastagságú lehet, általában 4-7mm körüliek. Általánosságban elmondható, hogy a szélesebb vetőcsőre nem jó ötlet szűkebb illesztéket tenni, viszont számos hozzácsomagolt illeszték ilyen. Kivételt képez ez alól a “szabály” alól, ha növelni szeretnénk a mélyek mennyiségét, és előnyben részesítjük a kompresszált, de jobban fókuszált hangot.

Milyen illesztéket válasszak?
Ez több mindentől is függ, aranyszabály tehát nincsen, de pár jó tanáccsal mindenképpen szolgálhatok. Az első és legfontosabb a kényelem, ezt mindenki saját maga tudja eldönteni. Ha valakinek a szilikon kényelmetlen (ez azért ritka), tehet egy próbát a memóriahabbal. Ezeket behelyezés előtt összenyomkodva fel fogja venni hallójáratunk formáját. Memóriahab illesztéknél mindenképpen hibrid változatot válasszunk, ezt onnan ismerni fel, hogy a belseje egy szilikon cső, a többi része memóriahab.

Memóriahab illeszték hibrid kialakítással

A hosszabb illesztékeknél általában hangsúlyosabb a magas tartomány és némileg csökken a mélyek mennyisége, a rövidebbeknél pont fordítva (2-3mm különbségről beszélünk hosszirányban, kivéve a dupla vagy tripla illesztékeket, amik jelentősen hosszabbak lehetnek). Ha szeretjük a széles színpadot és a tágas térérzetet, akkor mindenképpen a tágabb illesztékek között nézelődjünk, arra azonban ügyeljünk, hogy az illeszték csöve ne legyen szélesebb mint a vetőcső, különben nem fog megfelelően illeszkedni. Ha az erőteljesebb, “v” karaktert kedveljük, akkor érdemes a szűkebb (4mm körüli) illesztékekben gondolkodni, ezek ugyanis a szűk keresztmetszet miatt fókuszáltabb hangot nyújtanak, erősebb mélyérzettel, koncentráltabb magastartománnyal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.