2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

A nagy kínai fülhallgatóteszt II.

Kínából beszerezhető fülhallgatók kiváló ár/érték aránnyal: itt a második felvonás!

[ ÚJ TESZT ]

Plextone X41M

Előszó
A Plextone X41M egy remek példa arra, hogy olcsón is lehet nagyon jó hangot kapni. Minőségi szálcsiszolt fém házzal, acélszürke vagy arany színben érkezik, hangját pedig az erőteljes, élénk megszólalás jellemzi, ami a lehető legszélesebb réteg ízlésének igyekszik megfelelni.

Plextone X41M fülhallgató
Típus: in-ear (hallójáratba helyezhető)
Meghajtó: dinamikus, 9mm átmérő
Kialakítás: fémház, szálcsiszolt, mágneses
Szín: acélszürke vagy arany
Kábelezés: egyenes, mikrofonnal, vezérlőgombbal, 1,2M hossz, egyenes csatlakozó
Tartozék: kábelrögzítő csipesz
Illesztékek: hibrid, 5mm belső átmérő (M), lágy, 4mm belső átmérő (S,L)
Vetőcső átmérő: 6mm
Csomagolás: visszazárható tasak
Driver-flex: nincs
Kábelzaj: minimális
Zajszigetelés: közepes

A csomag tartalma
A csomagolás szimpla visszazárható tasak, amely a fülhallgatón kívül tartalmaz egy kábelrögzítő csipeszt, valamint a nélkülözhetetlen szilikon illesztékeket. Az illesztékek a szokásos három méretben érkeznek (S,M,L), azonban ezek közül csak a középső hibrid kialakítású, a többi hagyományos puha szilikon. Az illesztékek belső átmérőjüket tekintve a szokásosnál szűkebbek, a lágy darabok 4mm, míg a hibrid illeszték 5mm átmérőjű.

Külső
A Plextone X41M egy fémházas fülhallgató, két változata van, amelyek csak színben térnek el egymástól: acélszürke, illetve arany. A fülhallgató fémháza kiváló minőséget képvisel, masszív felépítésű és szálcsiszolt, a hátulján egy keskeny ezüst kör dobja fel az egyhangúságot, az oldal jelöléseken kívül más felirat nem is található rajtuk.

A kábel vékonyabb és kevésbé merev fajta, harsány megjelenésű a “szőtt” mintázatnak köszönhetően, a jack csatlakozó környéke viszonylag keskeny és a kábeltörésgátló sem túl nagy, így érdemes vigyázni a kábelre és nem megfeszíteni vagy visszahajlítani. A kábelen található egy mikrofon is, illetve egy felvevőgomb, ami duplán megnyomva lépteti a számokat. Találunk még továbbá egy kapcsolót is, amivel a CTIA és OMTP módok között válthatunk (előbbi az újabb telefonok vezérlési kiosztása, mint pl. Android, iPhone, utóbbi pedig a régebbi , pl. Nokia telefonoké).

Kényelem
A fülhallgató viszonylag kicsi, így súlya sem számottevő, megfelelő illeszték mellett stabilan a helyén marad. Driver-flex abszolút nincs, a kábelzaj is minimális, zajszigetelése közepes. A fülhallgatóház hátulja mágneses, így a két oldal egymáshoz rögzíthető (lásd fenti kép).

Hang
Egy szóban összefoglalva: populáris, és ezt a szó legjobb értelmében írom, ugyanis az X41M hangja kifejezetten népszerűre van hangolva, így nagyon széles kör ízlését tudja kiszolgálni. Illesztéktől függően egy erősebb, illetve enyhébb “v” karakterrel állunk szemben, ahol a mélytartomány jobban, a magas kevésbé van megemelve.

Három szó, amivel jól lehet jellemezni a hangját: erőteljes, élénk, tiszta. A mélytartomány testes, energikus, feszes. 100Hz alatt sem fogy el az energiája és nem húzódik rá a középtartományra sem. A mennyiség jól el lett találva: ahhoz nem túl sok, hogy az erre kevésbé érzékenyeket (ami a többség) zavarja, ahhoz viszont kellően emelt, hogy az erőteljes mélytartományt kedvelőknek se legyen komolyabb hiányérzetük.

A fülhallgató karakteréből kifolyólag a középtartomány némileg a háttérbe szorul, ez leginkább az énekhangoknál lehet szembetűnő, de kellően tiszta és árkategóriáját meghazudtolóan részletes. Az illeszték cseréjével tudunk javítani a középtartomány helyzetén, erről bővebben az illesztékajánlónál lejjebb.

A magastartomány talán az egyik legerősebb pontja ennek a modellnek. Részletes, tiszta viszont nem túlzottan tolakodó, megvan a kellő fémes csilingelés, de nem bántó vagy túl éles. A természetesnél ugyan élénkebb, de ez kifejezetten jól áll neki, hosszabb távon sem válik fárasztóvá a hangja.

A térérzet talán a leginkább illesztékfüggő jellemző. Általánosságban elmondható, hogy a szűkebb illesztékek szűkösebb teret eredményeznek, fókuszáltabb, de kevésbé levegős hangzással. Itt sincs ez másként, a gyári, szűkebb illesztékkel csupán átlagos szélességű virtuális színpadot kapunk, azonban amint ezt lecseréljük egy szélesebb illesztékre, a színpad hirtelen kinyílik és egészen meglepő élményben lesz részünk. A színpad így rendkívül széles, mélységben ugyan ne számítsunk sokra, de ezért bőven kárpótol a minket körülölelő zene.

Illesztékajánló
A gyári illesztékek sajnos sok esetben nem a legjobb választást jelentik egy adott fülhallgatóhoz. Mivel az X41M vetőcsöve 6mm, ezért a szélesebb, 6-6,5mm belső átmérőjű illeszték passzol hozzá a leginkább. A gyári illesztékkel nem csupán a térérzet lesz szűkebb, hanem megnő a mély- és magastartomány ereje is, még tovább erősítve a “v” karaktert, még testesebbé és élénkebbé téve a hangját. Az illesztékek cseréjével viszonylag sokat tudunk változtatni a hangján, így érdemes kikísérletezni, hogy számunkra melyik válik be.

Összegzés
A Plextone X41M egy egészen kiváló hangú fülhallgató: élénk, tiszta, dinamikus hang jellemzi. A mély és a magas tartomány egyaránt ki van emelve, így leginkább elektronikus vagy rockzenével társítható jól, viszont ha tágabb illesztékkel használjuk, és nem vagyunk túl kritikusak a némileg emelt mélyekkel szemben, akkor bátran hallgathatjuk szinte bármilyen zenével. Kompakt mérete rendkívül kényelmessé teszi, és a driver-flex miatt sem kell aggódnunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.