2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

A nagy kínai fülhallgatóteszt II.

Kínából beszerezhető fülhallgatók kiváló ár/érték aránnyal: itt a második felvonás!

[ ÚJ TESZT ]

Awei ES-Q9

Előszó
Az ES-Q9 már szerepelt a tavalyi bemutatóban is, most két okból vettem elő ismét: egyrészt szerettem volna ugyanolyan alaposan körbejárni, mint a többi modellt, legutóbb ugyanis sokkal kevesebb figyelmet kapott, másrészt pedig akkor azt mondtam róla, hogy az egyik legjobb hangú versenyző a legolcsóbb fülesek között, és érdekesnek tartottam megnézni ez továbbra is megállja-e a helyét.

Awei ES-Q9 fülhallgató
Típus: in-ear (hallójáratba helyezhető)
Meghajtó: dinamikus, 10mm átmérő
Kialakítás: faház
Szín: natúr fa
Kábelezés: textil bevonat, 1,2M hossz, egyenes csatlakozó
Tartozék: kábelrögzítő csipesz
Illesztékek: lágy szilikon, 6mm belső átmérő (S,M,L)
Vetőcső átmérő: 6mm
Csomagolás: ablakos karton
Driver flex: van*
Kábelzaj: alacsony
Zajszigetelés: alacsony/közepes

A csomag tartalma
Ez a modell egyaránt elérhető dobozos és doboz nélküli kiszerelésben is, a különbség a szállítás költségoptimalizálásban keresendő. Jó hír, hogy nálam pont a dobozos verzió van raktáron, ami egy kulturált megjelenésű ablakos kartondoboz. Ezen megtalálhatóak a főbb technikai adatok, a doboz tartalma és betekintést nyerhetünk a fülhallgatóra is. Az illesztékek ismét a szokásos három méretben érkeznek (S,M,L), hagyományos puha szilikon az összes, belső átmérőjük passzol a vetőcső méretéhez, 6mm. Az illesztékek mellett találunk még egy kábelrögzítő csipeszt is.

Külső
Ami elsőre feltűnik az ES-Q9-cel kapcsolatban, hogy fa háza van. Ez pedig nem csak minta, hanem valóban az, aminek látszik. A ház termetesebb darab, bár ez elsőre nem tűnik fel, mert nem túl hosszú, ellenben igencsak vastag (kell a hely az átlagosnál nagyobb, 10mm-es drivernek. A házon márka-, valamint oldaljelzés található, mindkettő a külső oldalon. A ház hátulján egy ezüst kör igyekszik feldobni a megjelenést, ezen található egy apró nyílás is. A kábelezés szimmetrikus és textil bevonatú, tapasztalataim szerint ez merevebb és hajlamosabb a gubancolódásra, mint a sima műanyag bevonat. A jack csatlakozó egyenes, normál méretű törésgátlóval. Mikrofon és vezérlés nincs.

Kényelem
A kényelem nem a legnagyobb erőssége ennek az Awei modellnek, de némi praktikát alkalmazva egészen kényelmessé tehető. A viszonylag duci kialakításból fakadóan lesznek, akiknek mindenképpen nyomja a fülét, tehát ha korábban volt hasonló jellegű negatív tapasztalat más, átlagosnál nagyobb fülhallgatóval, akkor sajnos ennél is előfordulhat hasonló probléma. Két dolgot tehetünk a kényelem fokozása érdekében: a lágy illeszték helyett spirális hibrid illesztéket használunk, aminek külső pereme ugyan lágy, de a spirális felfüggesztés ad neki némi merevséget, ezáltal sokkal jobban a helyén tartja még az ilyen nagyobb kiterjedésű fülhallgatókat is. A másik praktika abból áll, hogy a szükségesnél eggyel kisebb illesztéket használunk, és feljebb csúsztatjuk a fülhallgatót, amit így a fülünkben lévő porc fog a helyén tartani, és a viszonylag széles fülhallgatóház is elég sok zajt le tud fogni, tehát zajszigetelés fronton sem veszítünk sokat. Driver flex szempontjából vegyes a kép: ha papírforma szerint használjuk, akkor sajnos erősen jelen van, viszont jó hír, hogy ezen a problémán is jelentősen segít a fenti két alternatív viselési módszer. A kábelzaj alacsony.

Hang
Az ES-Q9 hangját pár szóban nehéz összefoglalni – ha csak annyit írok, hogy rendkívül zenei, meleg és kiegyensúlyozott, akkor ebben ugyan benne van a lényeg, de ez még messze nem minden. Sok fülhallgató megfordult már nálam az évek alatt, de a kis Awei mégis egyike a kedvenceimnek.

Alapvetően egy meleg hangú, nagyon zenei modell, amelyet a különböző illesztékek különböző módon befolyásolnak. Az enyhén emelt mélytartomány és a lineáris karakter között tudunk ezekkel változtatni. A mélytartomány inkább lazább, mint feszes, de nem túlzó és nem nyomja el a középtartományt. Némi visszhangos visszaverődés is megfigyelhető (hasonlóan a zárt kialakítású fejhallgatókhoz).

Az illesztékekkel jelentős mértékben tudjuk befolyásolni: a gyári, lágyabb illesztékek gyakorlatilag tökéletesen szigetelnek, így ezekkel némileg emelt mélyeket kapunk, ha merevebb peremű illesztéket használunk, úgy ez a szigetelés némileg csökken, így a mélyek ereje is, de mélyhiányos így sem lesz. Akik az erőteljes basszust keresik, azok inkább kerüljék, ez nem egy mélyorientált modell. A középtartomány a helyén van, nem kerül a háttérbe a mély és magas rovására. A tiszta, lineáris közepek kiválóan kedveznek az akusztikus hangszereknek, valamint a női és férfi vokáloknak, tehát akinél ezek elsődleges szempontok, az egészen biztosan nem fog csalódni.

Felbontása is messze túlszárnyalja árkategóriáját. A magas tartomány selymes, lágy, légies. Kellő mennyiségű részletet ad, hogy ne legyen hiányérzetünk, viszont soha nem lesz sem bántó, sem tompa. Ugyanaz a linearitás jellemző rá, mint a fülhallgató egészére. Aki viszont hozzászokott a kiemelt magastartomány nyújtotta (túlzottan) élénk hangzáshoz, annak hiányérzete lehet.

A középtartomány mellett egy másik nagyon erős pontja a háromdimenziós térérzet. A színpad szélessége inkább átlagos, mint túl széles, viszont kellő mélysége és magassága is van, így nagyon jól megtölti a virtuális teret zenével. A szeparáció (hangszerek elkülönülése) ugyan inkább csak átlagos, viszont minden a helyén van, nincs semmi természetellenes érzés a hangjával kapcsolatban.

Illesztékajánló
A gyári, nagy átmérőjű lágy illesztékek passzolnak a vetőcső méretéhez, illetve a fülhallgató karakteréhez is, így ezek teljesen jól használhatóak. Ha valami mást is kipróbálnánk, akkor a hibrid illesztékek közül a spirálisat javaslom, két okból kifolyólag: ennek szintén nagy a belső átmérője, így ez nem befolyásolja negatívan a végeredményt, a spirális “felfüggesztés” pedig ad némi tartást, merevséget a külső peremnek. Ez ugyan minimálisan rosszabbul szigetel, mint a lágy illeszték, viszont pont ettől lesz lineáris és levegősebb a hangja, illetve a driver flex is jelentős mértékben mérséklődik.

Összegzés
Az Awei ES-Q9 egy meleg hangú, rendkívül zenei, légies fülhallgató, amelynek legfőbb erénye, hogy semmilyen túlzásba nem esik, a hangja közel lineáris és teljesen “egyben van”. Ez a tulajdonsága kiválóan alkalmassá teszi akusztikus zenével történő párosításra, de gyakorlatilag bármilyen zenéhez passzol, ha nem vagyunk a kiemelések híve. Sajnos ahogy minden más, ez sem tökéletes, jelen esetben a kényelemmel kell kicsit trükköznünk, hogy megfelelő legyen, de ha ezt sikerül összehoznunk, a hangja kárpótolni fog minket minden erőfeszítésért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.