2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

A nagy kínai fülhallgatóteszt II.

Kínából beszerezhető fülhallgatók kiváló ár/érték aránnyal: itt a második felvonás!

[ ÚJ TESZT ]

Rock Y1

Előszó
Tesztünk első alanya a már korábban bemutatott Zircon gyártójától, a Rock-tól érkezik. Kicsi, könnyű, van belőle a fehér és a fekete mellett pink és neonzöld is, hangja pedig messze felülmúlja árkategóriáját, de ne szaladjunk ennyire előre. Kezdjük a száraz adatokkal (frekvenciatartományt, impedanciát, érzékenységet és hasonlókat nem fogok egyik fülhallgatónál sem írni, mert sokszor teljesen fals adatokat találni a gyártóknál, forgalmazóknál, és amúgy sem lennénk velük sokkal előbbre, tehát maradok az objektív adatoknál és a szubjektív értékelésnél)! A kábelzaj és zajszigetelés egymáshoz viszonyított szubjektív érték, három fokozatban, nem célja hajszálpontosnak lenni, csak hozzávetőlegesen próbálom elhelyezni ebből a szempontból is.

Rock Y1 fülhallgató
Típus: in-ear (hallójáratba helyezhető)
Meghajtó: dinamikus, 10mm átmérő
Kialakítás: műanyag ház
Szín: fehér, fekete, pink, neonzöld
Kábelezés: szimmetrikus, mikrofonnal, vezérlőgombbal, 1,2M hossz, egyenes csatlakozó
Tartozék: –
Illesztékek: egyszínű hibrid, 4mm belső átmérő (S,M,L)
Vetőcső átmérő: 5mm
Csomagolás: ablakos doboz
Driver-flex: nincs
Kábelzaj: minimális
Zajszigetelés: közepes

A csomag tartalma
A fülhallgató ablakos papírdobozban érkezik, tartozékként pedig csak a szokásos három pár illesztéket kapjuk. A doboz hátulján nyerhetünk betekintést a fülhallgatóra, egyébként pedig a technikai adatokat találjuk meg rajta.

Külső
Ami rögtön szembetűnő az a rendhagyó dizájn, a fülhallgatóház eléggé extravagánsra sikerült, leginkább talán egy madár faroktollaira hasonlít. A másik említésre érdemes dolog a külsővel kapcsolatban a színes attitűd: a Rock Y1 a jack csatlakozó törésgátlójától az illesztékig ugyanolyan színű: a fehér és a fekete mellett van még pink és neonzöld is. A ház műanyagból készült, ennek köszönhetően kellően könnyű az egész fülhallgató, méreteit tekintve is kompakt. A kábel puha TPE borítást kapott, nem gubancolódik, mikrofon és vezérlőgomb is található rajta. A jack csatlakozó egyenes.

Kényelem
Bár nem minden szögből látszik, de a vetőcső (a fülhallgató csöve) el van forgatva, ami tipikus megoldás az átlagosnál nagyobb driverek (hangszóró) használata esetén. A 10mm pedig már az átlagnál nagyobb, így kiváló döntés volt a fenti, ezzel ugyanis nem nyomja a fülünket a fülhallgató háza. Súlya és viszonylag kompakt méretei miatt rendkívül kényelmes viselet, ráadásul ezt semmi negatív mellékhatás (úgy mint driver flex) nem árnyalja.

Hang
A Rock Y1 hangja már az első pillanatban is lehengerlő, abszolút az érzelmekre próbál meg hatni, és azt kell mondjam remekül csinálja: pont ott csal, ahol ezzel hozzáad az élményhez, és pont annyit, hogy ne váljon zavaróvá, de élmény legyen hallgatni. Nagyjából úgy tudnám szemléltenti, mint amikor feljavítunk egy képet, amivel az kicsit kontrasztosabb, élettel telibb lesz, élénkebb színekkel – ezzel ugyan csalunk a valósághoz képest, mégis szebbnek gondoljuk így. Az Y1 valami hasonlót csinál a zenéinkkel, és nagyon ügyesen teszi.

A karaktere nem a szokásos sémákat követi: van egy kevés középmély emelés, de éppen csak annyi, hogy jobban érezzük, aztán a középmagasak is kicsit nagyobb figyelmet kapnak, de éppen csak annyit, hogy élénkebb legyen, és tisztábbnak tűnjön. A hangja így enyhén színezett, de a legtöbb stílusnak ennyi finomhangolás kifejezetten jól áll.

A mélytartomány így energikus, feszes, kontrollált, de a legkevésbé sem válik uralkodóvá vagy hangsúlyossá. A középmagas emelés a legkevésbé sem bántó, mind az énekhangok, mind a hangszerek energikusabban szólalnak meg, jobban magukra irányítva a figyelmünket, de nem válnak uralkodóvá a hangképen.

A magastartomány nincs emelve, inkább kicsit lágyabb mint éles hangú, így nem válik fárasztóvá hosszabb távon sem. A fülhallgató tere egészen kiváló köszönhetően a nagy drivernek, valamint a ház kialakításának: a virtuális színpad szélessége ugyan csak átlagos, a mélysége és a magassága viszont ritka jó ebben a kategóriában.

Illesztékajánló
Szerencsére a gyári illesztékek minőségi darabok, hibrid kialakításúak és színben is passzolnak a fülhallgatóhoz, nem szükséges cserélni őket. Átmérőjük 4mm, ami 1mm-rel kevesebb a vetőcső méreténél, így minimálisan kompresszálják a hangot (ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy kicsit szűkebb a tér és erősebb a mély tartomány), de nincs nagy különbség az 5mm-es illesztékhez képest, bátran lehet maradni a gyári színeseknél, azok egyébként is remekül passzolnak a fülhallgatóhoz.

Összegzés
A Rock Y1 elsőre elvarázsolt az élénk, némileg színezett hangjával: csak keveset csal, és pont ott, ahol kell. Ezzel megragadja a zene lényegét, és kiválóan közvetíti az érzelmeket. Hallgattam vele többféle stílust, hosszasan, és minden percét élveztem. Hozzá vagyok szokva a kiváló ár/érték arányt képviselő modellekhez, de a Rock Y1 még engem is meglepett. Stílustól függetlenül ha nem csak a sok mélyet és a magasat szereted, szerintem nem fogsz benne csalódni, az egyik legjobb hangú darab a kategóriájában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.