Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3150) King Unique válasza sanhose (#3145) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Jól összeszedett írás lett, a linuxos kitérő pedig külön pozitívum. Gratulálok! :C

Az ASMedia ASM1153 chip jónak mondható, bár 55AA PID azonosítóval lenne az igazi, az a legjobb. A 1153 esetén sajnos nem lehet firmware-t frissíteni és egyéb beállításokat sem módosítani. A S.M.A.R.T. és egyéb adatok lekérdezése Windows alatt nem probléma a megfelelő programokkal, de Linux esetén valóban bajos lehet... erről írtam is korábban egy kis összegzést [link]. Illetve azt én is tapasztaltam több ASMedia vezérlős külső háznál, hogy Linux alatt USB 3.0 portra csatlakoztatva nem lehet normálisan leválasztani... csak a sima a lecsatolást (unmount) engedi és utána lehet kihúzni a kábelt. Ez vsz valami Linux bug lehet, mert Windows alatt nem tapasztalni és OS X esetén sem panaszkodtak erre.

Az, hogy a Device Info ablakában mindenhol X = kikapcsolt és Never = soha állapot van, az nem feltétlen jelenti azt, hogy az adott funkciók egyáltalán nem működnek. Ezt leginkább a rajta lévő firmware és az INI konfigurációs fájl beállításai határozzák meg. Nálam is több külső háznál gyárilag ilyen értékek vannak, mégis működik az alvó mód és egyéb funkciók is.
A WD Blue vsz azért áll le gyakrabban, mert azoknál default jelenség a gyakori motorleállítás és felpörgetés. Valamint az alvó mód működésébe az operációs rendszer energiagazdálkodási beállításai [link], valamint laptopoknál a gyártó által mellékelt energiatakarékossági szoftverek is beleszólhatnak.

Érdekesség még, hogy az ugyanilyen chipes Kolink külső ház és ezen dokkoló esetén is a logikai / fizikai blokkok mérete = 512 byte / 512 byte. Nekem van több olyan külső házam is, amelyeknél a fizikai szektorméret = 4096 byte = 4 KB.

Disk /dev/sdd: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 fej, 63 szektor, 121601 cilinder, összesen 1953525168 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 33553920 bytes
Lemezazonosító: 0x1f451472

Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdd1 2048 1953521663 976759808 7 HPFS/NTFS/exFAT

A mai merevlemezek már Advanced Format technológiára épülnek, amelyek MBR és 512 byte szektormérettel max 2 TB-ig címezhetőek. De külső házban használva, ha a fizikai szektorméret ott 4 KB, akkor elvileg az USB chip - ami SCSI vonalon csatlakozik - MBR esetén is már 16 TB-ig tudja kezelni a lemezt. Így akár olyan régebbi operációs rendszereknél (pl. Windows XP) is használható a 2 TB+ merevlemez, amelyek nem ismerik a GPT partícióstílust. Gyári külső merevlemezeknél gyakran trükköznek ezzel, így pl. egy 3 TB-os külső meghajtót is MBR-nek ismer fel az operációs rendszer [link]. Külső házaknál is nyilván a chip, illetve pontosabban a rajta lévő firmware határozza ezt meg. ASMedia chipek esetén ez a funkció akár külön is bekapcsolható a firmware frissítés során [link]. Persze manapság már kevésbé van ennek jelentősége, mivel a modern OS-ek már mind kezelik a GPT-s lemezeket.
Apropó, nálad is látszik, hogy GPT partícióstílus van rajta. Egy 500 GB-os HDD-nél ez még nem indokolt, de ha nem direkt ilyenre lett inicializálva, akkor esetleg operációs rendszer lehetett rajta. Utóbbi esetben pl. egy UEFI telepítésnél automatikusan GPT lesz a lemez.

A merevlemez - WD5000LPVX - sebessége üresen akár ~ 110 - 120 MB/s is lehet szekvenciális írás/ olvasás esetén. De, mivel közel félig tele van másolva, így értelemszerűen lassabb lesz és nem éri el a gyári értékeket. Egy korábbi tesztben üresen más eredményeket produkált ugyanezen típusú merevlemez [link].
Az UASP végül is nem olyan fontos, mert úgyis csak speciális alaplapok + szoftverek [link], illetve SSD esetén használható ki a + sebesség. Utóbbival vsz ezen dokkolóból is kihozható olyan 250 MB/s környéke, legalábbis én BOT csatlakozásnál ennyit mértem SSD-vel [link].

Összességében végül is nem rossz ez a kis dokkoló és az ára is viszonylag elfogadhatónak mondható [link]. A hasonló tudású Sharkoon QuickPort XT USB 3.0 sem olcsóbb [link]. Külsőre is tetszetős, nem volt panasz működés közben sem kapcsolateldobásra és egyéb problémákra. Az USB vezérlő esetén előnyösebb lett volna az a pár fentebb említett dolog, de persze ezek nélkül is megfelelően működik.

Amúgy a Becrux "kinyírása", hogyan történt pontosan? Mert normál esetben USB-n azért nem kaphat akkora túlfeszültséget, ami tönkretegye, max egy hibás alaplapnál és tápegységnél esetleg. A DC Power bemenetébe csatlakoztattál nem megfelelő külső tápadaptert, ami netán 12 V-os volt?

Köszönjük a tesztet! :R

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.