Hirdetés

2024. június 4., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#45301) b.


b.
félisten

Én is így go dolom.
Elmeletileg TBP ,maga a GPU olyan 600W lehet,figyelembe véve a 48 GB ram ,vezérlő,PCB stb fogyasztását.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45302) gV


gV
őstag

TPU A380 teszt [link]
RT-nél ha csak a "-%" nézzük, nem is rossz az Inteltől.

(#45303) Devid_81 válasza gV (#45302) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Kivancsi lennek majd a legerosebb tagjara ennek a generacionak.
Az meg egesz okes is lehetne FHD mellett :K

Amugy az RX 6400+RT konnyfakaszto azokkal az FPS szamokkal :D
De nah, legalabb tamogatja :)

...

(#45304) proci985 válasza Jacek (#45300) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

oke, de a valosagban mennyit eszik?

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#45305) Yutani válasza gV (#45302) üzenetére


Yutani
nagyúr

A kínlódás az official driverrel előhívta a Savage4-es driver élményeimet. :D

#tarcsad

(#45306) Pug válasza Jacek (#45300) üzenetére


Pug
veterán

És a valóságban mennyi az átlag fogyasztás, amivel használod? :U

(#45307) Jacek válasza Pug (#45306) üzenetére


Jacek
veterán

Most nem rakok rá mérőt, AB szerint simán felveszi . Mostanában nem játszottam..

(#45308) Jacek válasza proci985 (#45304) üzenetére


Jacek
veterán

Ránézek majd ha vissza mentem a jó hidegbe :D

(#45309) proci985 válasza Jacek (#45308) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

mi, 25 fok van eppen :DDD

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#45310) Jacek válasza proci985 (#45309) üzenetére


Jacek
veterán

Itt meg 32 es ez a lehules :DDD meg nalunk epp 18 van :DD

[ Szerkesztve ]

(#45312) Yutani válasza Devid_81 (#45311) üzenetére


Yutani
nagyúr

Kiszivárgott az Intel Arc Alchemist desktop roadmapje, a cég máris lekéste a bevezetési célt

Az elmúlt hetekben az Intel az Arc sajtókörútjával volt elfoglalva. Az Intel Tom Petersen és Ryan Shrout két asztali GPU modellt mutatott be és erősített meg: A750 és A770 modelleket, beleértve a Limited Edition kiviteleket is, amelyek valamikor a jövőben válnak elérhetővé a vásárlók számára. Az egyetlen probléma ezzel a túrával a részletek hiánya: specifikációk, megjelenési dátum és az ár, ezek a dolgok egyértelműen hiányoznak.

Múlt héten az Intel megerősítette, hogy megkapta az első adag Arc A750 LE kártyát a tesztelők számára, ezek a kártyák jelenleg belső tesztelés alatt állnak, és hamarosan a technikai médiának is meg kell küldeniük. De még itt sem pontosította az Intel, hogy mikor.

Úgy tűnik, hogy a Moore's Law is Dead videója magyarázatot adhat arra, hogy miért van ilyen kevés részlet az Arc GPU-król. A kiszivárgott belső útitervek szerint az Intel az ARC-ről belsőleg és külsőleg egymásnak ellentmondó információkat közölhet, ami csak tovább szítja a zűrzavart az Alchemist sorozat bevezetése körül.

Ezeket a diákat állítólag az Intel grafikai részlege mutatta meg egy hónappal ezelőtt más Intel-részlegeknek. Az útiterv egyértelműen felsorolja az összes ismert SKU nevét, és azt mutatja, hogy az AIC (egyedi lapka) bevezetését augusztus elejére tervezték. Ebben a hónapban és különösen ezen a héten kellene az Intel és az AIC-ek szállítják a kártyákat a rendszerintegrátoroknak.

Az AIC útiterv szerint, amely konkrétan egy SKU-t (A380) fed le, az Intel még mindig nem tudta a megjelenési dátumot az egyéni tervek egyikéhez sem, csak egy hónappal ezelőtt. Amit ez az útiterv megerősít, az az, hogy legalább öt modellt terveztek, de kettőről (Gunnir és ASRock) már tudunk. A többiek az ASUS, az MSI és esetleg a Gigabyte modellek lehetnek.

A kiszivárgott útiterv egy másik diája azt mutatja, hogy az Intel tervei szerint július végéig az Arc A770, A750, A580 és A380 rendszerintegrátorok számára. Sem az OEM-ek, akiknek ezeket a kártyákat kellett volna gyártaniuk, sem a rendszerintegrátorok nem jelentettek be ilyen GPU-kkal felszerelt rendszereket. Eddig az egyetlen modell, amelyet előregyártott PC-kben láttak, az A380-as.

Ez a dia említi az "Asztali indítás: The Arc Experience", amelyet állítólag az asztali Alchemist sorozat globális bevezető eseményének terveztek. Eddig az Intel nem erősítette meg, hogy bármilyen ilyen eseményre sor kerülne.

Végül, az Intel legutóbbi útitervei zavaros üzeneteket mutatnak az Intel Arc asztali "történet" szeptemberi leleplezéséről. A dián kifejezetten az áll, hogy "nem Launch", ami lehet, hogy egyszerűen egy rosszul megfogalmazott útiterv-info, vagy a szeptemberi késés tényleges megerősítése.

Az MLID azt is elárulta, hogy pletykák keringenek egy lehetséges Alchemist frissítésről a laptopokhoz. Azt is megjegyezte, hogy állítólag már most is vannak problémák a Battlemage GPU-kkal. Mindezt figyelembe véve, hogy egyértelműen komoly problémák vannak az Intel grafikus részlegénél, amelyeket a rossz nyilvános üzenetek és a fedélzeti partnerekkel való kommunikáció hiánya táplál.

Az Intel hivatalosan az Arc-ról
Az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger egy 2022-es második negyedévi jövedelmezés során elmondta, hogy a vállalat a harmadik negyedévben valóban piacra dobja az Arc A5 és A7 asztali kártyákat, azonban konkrét időzítést nem említett. Az Arc GPU-k valóban elérhetőek már az OEM-eken keresztül, de ebben az esetben csak a mobil szériára gondolt.

Az AXG esetében, bár nem fogjuk elérni a GPU egységre vonatkozó célunkat, továbbra is jó úton haladunk az 1 milliárd dollár feletti bevétel elérése felé idén. A második negyedévben megkezdtük az Intel Arc grafikusok felfuttatását laptopok és OEM-ek számára, beleértve a Samsungot, a Lenovót, az Acert, a HP-t és az Asust. A COVID-dal kapcsolatos ellátási láncbeli problémák és a saját szoftverkészséggel kapcsolatos kihívások késedelmeket okoztak a rendelkezésre állásban, amelyek leküzdésén továbbra is dolgozunk.

Az Intel Arc A5 és A7 asztali kártyák szállítása a harmadik negyedévben kezdődik. Az energiahatékony blokklánc gyorsítónk, a Blockscale a második negyedévben jelentős mérföldkövet ért el a vezető ügyfeleinknek történő áruszállítással, kevesebb mint egy év alatt jutott el a szalagról a szállításig. Idén várhatóan több millió darabot fogunk szállítani, ami eredetileg nem szerepelt az előrejelzésünkben.

Az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger, 2022 második negyedévi eredménybeszámolója

Azt is meg kell jegyezni, hogy a Gyorsított Számítástechnikai Rendszerek és Grafikai Csoport (AXG) rossz negyedévet zárt, több mint 507M működési veszteséggel. A rossz üzenetközvetítés, a késedelmes termékek és a megkérdőjelezhető üzleti nyereségesség olyan pletykákkal találkozik, amelyek szerint az Intel akár a diszkrét GPU-üzletág teljes megszüntetését is értékelheti, ahogyan azt a Coreteks elárulta.

Forrás: Moore’s Law is Dead, Wccftech, Coreteks

Gyors fordítás a deepl.com segítségével. :)

[ Szerkesztve ]

#tarcsad

(#45313) Petykemano válasza Yutani (#45312) üzenetére


Petykemano
veterán

Az eredmény valahol érthető.

Három dolgot kell figyelembe venni:
- Egyrészt ez az Intel első köre (ebben az etapban), hogy belépjen erre a piacra. Miért lenne sokkal könnyebb dolog erre a piacra versenyképes termékkel belépni, mint mondjuk a szerverekére, ahol az AMD is nyögvenyelősen kapirgálta össze a százalékokat az elmúlt években?
Nem áll jól a projekt szénája, de nem biztos, hogy az a helyes lépés, ha rögtön az első körben letekerik. Ha MLiD fejtegetése igaz, akkor ez a DG2 nem is az a DG2, amit eredetileg terveztek. Merthogy álltása szerint 4 lapkát, később 2 lapkát raktak volna össze és végül ami megvalósult az lehet, hogy csupán egy kényszermegoldás, mivel az első körös chiplet megközelítés nem sikerült. Ez egyébként sajnos az egész Intel chipletezésre jellemző. Nagyon ambciózusan be akarták előzni a piacot, de nem ment.

- Másrészt az Intel nyilván arra számíthatott, hogy a portékát egy olyan piacon dobhatják majd le, ami rendkívül szűkös kínálattal és magas árakkal rendelkezik a kriptovaluta-bányászat támasztotta extra kereslet miatt. Ezt az időablakot lekésték. Ha sikerült volna akár csak fél évvel ezelőtt a tervezett mennyiségben és árban kiadni, akkor akár nagyon sikeres és közkedvelt is lehetett volna. De így, hogy az árak lecsökkentek, a kereslet visszaesett és elkezdett feltöltődni a használt piac is, a középkategóriás kínálatukkal a 2-3x gyorsabb új generációs megoldások árnyékában sajnos nem fognak sokra menni. Mondjuk ha a kártyák le vannak gyártva, akkor lehet, hogy még akkor is jobban járnak, ha áron alul megpróbálják elpasszolni. Ez az AMD-nek legalábbis valamennyire működött. Arra mindenképpen jó lehet, hogy legalább valamekkora felhasználói bázist kialakítsanak.
Az egyik videóban szó esett róla, hogy valójában a DG1-nek kellett volna lennie annak a tesztplatformnak, amivel a drivert megfelelő szintre hozzák. Ez is elmaradt. De ha ezt nem lépik meg most, akkor az esetleges Battlemage kiadás is ugyanettől a problémától fog küzdeni.

- Harmadrészt azért vegyük észre, hogy ugyanarról a Raja Koduriról beszélünk, aki az AMD-nél elkövette a Vegát és azon túlmenően ott is nagyon szuverén módon üzemeltette a rábízott divíziót (folytonos volt a hatásköri vita közte és Lisa Su között, szóba került a grafikus részleg külön cégbe szervezése, stb)
Raja Koduri Intelhez való átnyergelését akkoriban az erőforrások közti különbséggel magyarázta. Emlékszem, alkotói szabadságát követően nyilatkozta, milyen nehéz volt meghozni azt a döntést, hogy a nagyobb erőforrás mellett az álmait követhesse.
Én látom esélyét annak, hogy az Intel grafikus részlegének problémáit pont Raja Koduri okozta, aki már a második cégnél produkálja ugyanazt függetlenül a rendelkezésére álló erőforrásoktól.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45314) Yutani válasza Petykemano (#45313) üzenetére


Yutani
nagyúr

Én biztos nem venném fel Ráját a cégemhez. :DDD
Egyébként látszik, hogy mennyire nyögvenyelősen megy az Intelnek az új termékkategóriába belépése. Ahogy már beszéltük korábban, nagy valószínűség szerint a szoftveres oldal gatya nagyon. Erről árulkodik a napokkal ezelőtt linkelt TPU teszt is, ahol az official driver használhatatlan volt, egy bétával sikerült letesztelni a kártyát. És tegyük hozzá, hogy ki tudja, mióta reszelik a meghajtót. Az official driverrel kapcsolatban a TPU fel is tette a kérdést, hogy tesztelte-e egyáltalán valaki kiadás előtt a drivert?

Más: Chernobylite now with FSR 2.0

It should be noted that Chernobylite has motion blur and chromatic aberration in graphics options, which may cause smearing with FSR 2.0.

[ Szerkesztve ]

#tarcsad

(#45315) Raymond válasza Yutani (#45312) üzenetére


Raymond
félisten

"Gyors fordítás a deepl.com segítségével."

Akkor ez megmagyarazza miert allt fel a szor a hatamon olvasas kozben :))

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#45316) Yutani válasza Raymond (#45315) üzenetére


Yutani
nagyúr

És akkor még ez elég tisztességes fordítás. :D Bocs, nem volt időm és kedvem átolvasni és korrigálni a gyenge részeket. :DDD

#tarcsad

(#45317) Petykemano válasza Yutani (#45314) üzenetére


Petykemano
veterán

Nem teljesen értem. Intel driver eddig is volt, nem? az IGP-khez.
Namost persze az lehet, hogy most sokkal több a feature, de azért az IGP-re épülő szoftveres megoldások eddig is voltak. (Adobe)

Az persze lehet, hogy az ilyen driver meg api kérdéseket picit elnagyolhatták, mert senki se nézte késélre menően a csíkokat, csak legyintettünk, hogy olyan, amilyen, képet ad és ez a lényeg.

Mindenesetre a megrázó negyedéves eredmények, a Sapphire Rapids folyamatos késései, a grafikus részleg nehézkes indulása és a gyártástechnológiai késések (ki tudja, milyen állapotban van az Intel4) ellenére azért kiosztanak $4b osztalékot.

Végülis lehet, mert a Chips Act-ből ömleni fog rájuk a pénz.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45318) Yutani válasza Petykemano (#45317) üzenetére


Yutani
nagyúr

Én sem értem, hogy lehet kiadni official minősítéssel egy olyan drivert, amivel konkrétan nem működött a megjelenítés, be sem kapcsolta a monitort a kártya, illetve folyamatos reboot:

To say that not everything is smooth sailing with Intel Arc at this time would be an understatement. The official "stable" 101.1743 driver from Intel's website is everything but! I encountered numerous bugs including bluescreens, corrupted desktop after startup, random systems hangs, system getting stuck during shutdown sequences, and more—very frustrating issues that made me ask myself "WTF? Has anybody even tested this driver once?". A couple of times I had to replace the Intel card with an NVIDIA card so that Windows would actually boot—because the Intel driver can no longer load and that kept breaking things—so I could manually wipe the Intel driver and pray that a new driver install would work better. LINK

Viszont a béta driverrel jól működött a kártya, le tudta tesztelni W1zzard, de ez mostani, júliusi release, tehát mostantól van használható driver az A380-hoz. (Bár meg kell jegyezni, AMD konfigon ment a teszt, és szerencsére működött az AMD ReBAR implementációjával. Lehet, pont az AMD rendszer miatt nem volt jó az official driverrel a kártya, de ez csak feltételezés.)

Jó lenne azt látni, hogy tovább fejlődik a driver, többet nem lesz használhatatlan release, de másoknál is előfordult már ilyen baki, az Intel miért lenne kivétel? :DDD

#tarcsad

(#45319) paprobert válasza Yutani (#45312) üzenetére


paprobert
senior tag

Én végignyálaztam a teszteket, de sehol nem látom a 80 fps hard limitet, azaz a tervezési hibát, amiről MLID beszél.

[ Szerkesztve ]

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#45320) Raymond válasza paprobert (#45319) üzenetére


Raymond
félisten

MLID es coreteks :U Megsporolhattal volna magadnak 25percet ha nem nezed meg.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#45321) Yutani válasza paprobert (#45319) üzenetére


Yutani
nagyúr

Én nem néztem meg a videókat, csak a cikket. :N MLiD biztos szívott valami durvát, hogy ilyesmit behaluzott. :))

#tarcsad

(#45323) b. válasza Devid_81 (#45322) üzenetére


b.
félisten

3060 M lehet 60W és lehet 115 W teljesítményű is..Intel nagyon gáz hogy szenved...

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45324) Jacek válasza b. (#45323) üzenetére


Jacek
veterán

De fognak is kiadni valamit? Vagy buszken versenyeznek majd a 3070 legaljaval mikor mar a 4000-es szeria lesz kint?

[ Szerkesztve ]

(#45325) b. válasza Jacek (#45324) üzenetére


b.
félisten

inkább tűzoltásnak tűnik a befektetőknek már ez..megy a marketing ezerrel mert az, hogy évek óta előszőr veszteséges az Intel elég kemény arcul csapás volt a tényekkel nekik.
Most már amit tud évek óta mindenki az kézzel fogható visszajelzés lett a Piactól.
Azt gondlom Raja így vagy úgy, de megint marketing birodalmat épít, azt látom vissza köszönni ami az AMD nél volt. Poor Volta, benchmark leakek, várakoztatás , kiéheztetés, csak hát ezzel nem lehet... Nem tartom kizártnak, hogy megint lelövik az egész desktop vonalat és mennek az APU-k IGP-k irányába tovább ami a mostani helyzetben egyébként tök logikus lépés lenne szerintem.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45326) Devid_81


Devid_81
nagyúr

Full NVIDIA RTX 40 “AD104” GPU with 7680 cores and 400W TDP to match RTX 3090 Ti in performance

kopite7kimi
@kopite7kimi
As I have mentioned before, there is an AD104 SKU with a 400W limit.
PG141-SKU331
a full-fat AD104 with 7680FP32
21Gbps 12G GDDR6X
It can easily match RTX 3090 Ti.

...

(#45327) Yutani válasza Devid_81 (#45326) üzenetére


Yutani
nagyúr

400W-ból hozza a 450W-os előd teljesítményét? :DDD

Viszont ez megerősíti azt az eszement dolgot, hogy a nagyvadak tényleg 600-800W-osak lesznek.

#tarcsad

(#45328) Devid_81 válasza Yutani (#45327) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Elorelepes, sporolunk 50Wattot nah ;] :D

...

(#45329) Raymond válasza Yutani (#45327) üzenetére


Raymond
félisten

Egy hete meg az volt hogy a 4090 lesz 450W. Nem tudnak ezek semmit. Ennyi erovel en is ideirhatnak par naponta valami joslatot (elnezest, "leak"-et) es azt is lehetne a videocardz-on teriteni.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#45330) Petykemano válasza Raymond (#45329) üzenetére


Petykemano
veterán

Nem szabad szinte semmit sem biztosra venni.
Az ár, frekvencia, de szerintem akár minimális mértékben még a TDP keretek is az utolsó pillanatig változhatnak. Mondjuk ha végül 450W helyett 480W lesz a TDP, akkor szerintem azt ugyanaz a hűtő még lehet, hogy elviszi. De akkor most vajon aki 450W-ot mondott az tévedett? És ha volt valaki aki 500W-ot, akkor most az ő infója hitelesebb volt?

Ezek az információk lehetnek hasból előrántott infók, ahogy mondod.
De meg kell küzdeni azzal is, hogy az információk időben változhatnak. Tehát ugyanahhoz a szivárogtatóhoz eljuthatott 3 éve 2 éve és 1 éve is valami, ami lehet, hogy teljesen más. Lehet, hogy 1 éve a 2 éves információk szivárogtak ki, amikor az azt tudó már azt gondolta, hogy úgyis megváltozott, akkor meg úgyis mindegy, vagy azt gondolta, hogy már szivárgott ki arról valamilyen info, ami vagy megegyezik az övével vagy nem, vagy nem teljes mértékben, de ő is kiengedi, mert nem lehet vagy nem érdemes már akkor nyomon követni, hogy honnan történt a szivárogtatás.
Az időbeliséget még megspékelheti az, hogy bizonyos információmorzsákat szándékosan hamisíthatják. Ipari kémkedés biztosan van, ami ellen védekezni kell. De nem gondolnám, hogy ha egy infoért valaki valakinek fizet, akkor az rögtön megy is a twitterre.
Hovatovább bizonyos szivárogtatások a marketing / counter-espionage tevékenység szándékos részei is lehetnek.

Mindig lesz, amit valaki eltalál és majd verheti rá a mellét mások meg tévednek és hallgatnak és ez időről időre változhat, hogy kinek mi sikerül. Az szinte sosem várható, hogy valaki minden paramétert tökéletesen eltaláljon. Ez legfeljebb napokkal a rajt előtt fordulhat elő. De azért mégiscsak kirajzolódik egy tól-ig kép, amihez képest már olyan nagy meglepetés nem jön. a legtöbb "ah, one more thing" csak megnyugvást kelt, semmint valódi meglepetést.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45331) Yutani válasza Petykemano (#45330) üzenetére


Yutani
nagyúr

Nem beszélve arról (amit korábban már fejtegettetek), hogy többféle teszt hardver létezhet, amelyek különböző specifikációkkal működnek, és hol egyikről, hol másikról szivárog valami. Ez pluszban megkeverheti a dolgokat, és mind igaz is, de végül csak egyféle verzió jelenik meg, a többi pedig a feledés homályába vész (na jó, nem, mert ami a netre felkerül, az örökre ott is marad).

#tarcsad

(#45332) b. válasza Yutani (#45331) üzenetére


b.
félisten

Valószínűleg nem az Nvidiától származnak ezek az infók hanem valami Mérnöki tesztpéldányok , akár egy egy AIB partnertől. Semmi féle konkrétum nincs lehet hogy ott egy tesztben 400W limitig ment fel a kártya, tesztelgetik a hűtéseiket ilyesmi.
Az AD102 nek 800W a limitje a plafon amit bele lehet tenni, az AD104 nek meg lehet 400 W ez nagyjából logikus lenne , mert akkor Kb 200- 250 W körül lehet az optimuma. a 4090 nek meg 400-450W..

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45333) Raymond válasza Yutani (#45331) üzenetére


Raymond
félisten

Na de ott van meg az is hogy ez a leak is mar ugy volt talalva hogy tesztkartyak vannak a gyartoknal stadiumban van a megjelenes. Olyankor meg mar nincs olyanokkal doballozva hogy 450W vagy 800W lesz-e valami.

Bonusz marhasag a mostani hirben a hogy kemeny 50W lenne a 400W 4070 es a 450W 4090 kozott. Ami eleve baromsag nemhogy a spec-eket is nezve amit ugyanott irnak.

[ Szerkesztve ]

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#45334) Yutani


Yutani
nagyúr

Steam hardver- és szoftverfelmérés: July 2022 - Vidókártya

Úgy tűnik, az AMD kártyák szabadulnak kifelé a bányából. :DDD

Megjegyzés: Örülök, hogy a AMD esetén az eredeti logó szimbólumot használják, de a videókártyák esetén lehetne valami pirosat, hogy jobban látszon. :)

#tarcsad

(#45335) Petykemano


Petykemano
veterán

/napi kriptovaluta bányászat/

Az ETH ára és profitabilitása elkezdett visszacsúcsni, emelkedőben van. [link]
A network hashrate esett egyet - vélhetően ezeket a kártyákat látjuk a használt piacon - de azért szép lassan bővül a kapacitás. [link]
Továbbra is 1PH/s körül alakul.

A bitcoin és az ETH energia fogyasztási indexe is beesett, de azúta kezd visszakapaszkodni
a BTC ~200 az ETH ~90 TWh/év fogyasztásnál jár.

Csak érdekességképpen ez az oldal arról tájékoztat, hogy egyetlen ETH tranzakció 191KWh energiát emészt föl, ami barátok közt (rezsicsökkentett áron) is kb 7000Ft.
a yCharts szerint naponta 1 millió ETH tranzakció történik. [link]

Ez azt jelenti, hogy az ETH hálózat naponta fogyaszt kb annyit, mint 1 millió magyar háztartás havonta átlagosan. Havonta ez 30 millió háztartás havi átlagos energiafogyasztását jelenti és a BTC-t is belekalkulálom, akkor már 90 millió magyar (kis csúsztatással európai) háztartásét.

(Egyébként ha a 191kWh-t felszorzom a grafikonon látható inkább napi 1.2m tranzakcióval és a 365 nappal, akkor kijön az a 80-90TWh éves fogyasztás.)

És mit mond a network hashrate?
1PH/s úgy jönne ki 3080 (~100MH/s jön ki 224W-ból. [link] ) kártyákból, hogy kellene belőle 10.000.000 db, ami folyamatosan működik
(A valóságban persze bizonyára ennél több kártya lehet, hiszen nem biztos, hogy mindenki 24/7 bányásztatja és vannak kisebb teljesítményű kártyák is. De az egyszerűség kedvéért maradjunk ennél)

A 10m 3080-as kártya folyamatos működés mellett óránként 2.24GWh energiát fogyasztana el. Egy nap alatt ez ~54GWh, éves szinten pedig kb 20TWh lenne. Ez elég nagy különbség, ami arra utal, hogy a 3080-nál lényegesen rosszabb MH/W mutatóval rendelkező kártyákkal is bányásznak még.

---------------------------------------------

Ezzel azt akarom mondani, hogy bár én örülnék ha jelen energiakrizísben betiltanák a bányászatot. De ezen adatok alapján a BTC és ETH bányászat betiltása is csak kisebb enyhülést eredményezne.

A kriptovaluta bányászat nem omlott össze.
Az ETH2 váltás az energiakrízist legkevésbé sem fogja megoldani, legfeljebb a GPU piacot.
De mivel azt is folyamatosan tologatják így elég valószínű, hogy az új kártyageneráció is áldozatául fog esni a kriptovaluta bányászoknak - amennyiben az jobb MH/W mutatókat tud majd felmutatni.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45336) solfilo válasza Petykemano (#45335) üzenetére


solfilo
veterán

Ezek az éves fogyasztási adatok botrányosak. :( :O

solfilo

(#45337) Yutani válasza Petykemano (#45335) üzenetére


Yutani
nagyúr

A 10m 3080-as kártya folyamatos működés mellett óránként 2.24GWh energiát fogyasztana el. Egy nap alatt ez ~54GWh, éves szinten pedig kb 20TWh lenne. Ez elég nagy különbség, ami arra utal, hogy a 3080-nál lényegesen rosszabb MH/W mutatóval rendelkező kártyákkal is bányásznak még.

Nyilván ez teoretikus, hiszen sokan bányásznak Polarissal, Vegával, RDNA1-gyel, Pascallal vagy Turinggal, amelyeknek alacsonyabb a hatékonyságuk, mint az RDNA2-nek vagy Ampere-nek. Meg Isten tudja, hogy még mivel, amit lopott/olcsó árammal még lehet dolgoztatni.

[ Szerkesztve ]

#tarcsad

(#45338) Devid_81


Devid_81
nagyúr

Rumor: RTX 4070 with 7680 CUDA cores and 12GB G6X 192b memory

Kopite7kimi has an update on RTX 4070 specs.

...

(#45340) hokuszpk válasza Devid_81 (#45339) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

azok a krixkraxok ott elotte-alatta a "ha-ha nehogyelhidd bru-ha-ha" Vietnami forditásban ?

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#45341) Egon válasza Yutani (#45334) üzenetére


Egon
nagyúr

Ettől még a legelterjedtebb 14 azaz tizennégy vga nVidia, ami önmagában is kb. a fele az össz dGPU-nak Steam-en.
De egyébként is: az ottani nV-s dominancia miatt (is) Abu gyorsan leszögezte: a Steam felmérés nem reprezentatív, semmiféle következtetés levonására nem alkalmas, nem jelent semmit, nincs ott semmi látnivaló, kérem haladjanak tovább - ugyanez persze a Mindfactory-s eladások kapcsán valahogy nem fogalmazódott meg az agyában, de ez biztos csak véletlen... ;] :C

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#45342) Devid_81 válasza hokuszpk (#45340) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Fogalmam sincs, annyira nem beszelek Vijetnamijul ;] :DDD

...

(#45343) Locutus válasza hokuszpk (#45340) üzenetére


Locutus
veterán

Neem, az a 9 bolygó együttállásáról szól, ami kell egy ekkora boosthoz.

Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html

(#45344) hokuszpk válasza Locutus (#45343) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

nemtom, a B2 steppinges 5800X amit nemrég szereztem be, elment már picivel 5050 fölé, csak, kellene vennem valami normális hűtést, majd 20-a után szétnézek a fridzsiderpiacon.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#45345) Devid_81 válasza Locutus (#45343) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Nem feltetlenul, nezd meg az 5900X-edet, mi van a dobozon, es mennyi a max boostja ekozben ha a hutes stb elegendo.

[ Szerkesztve ]

...

(#45346) Yutani


Yutani
nagyúr

AMD Radeon RX 5700 XT Revisit: 3 Years Later [link]

#tarcsad

(#45347) Petykemano


Petykemano
veterán

Az innosilicon portfóliójával növekszik a kínálat

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45348) Devid_81


Devid_81
nagyúr

NVIDIA GeForce RTX 4080 rumored specs downgraded to 9728 CUDA cores

I'm not a chatterbox, but I have to make some updates. I hope you don't mind.
a possible RTX 4080,
PG136/139-SKU360
AD103-300-A1
9728FP32
256bit 16G 21Gbps GDDR6X
total power ~420W
TSE ~15000
Now I have completed the latest update for 4090, 4080 and 4070.

kopite7kimi (@kopite7kimi) August 5, 2022

...

(#45349) Raymond válasza Devid_81 (#45348) üzenetére


Raymond
félisten

:U

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#45350) Gyuri27 válasza Yutani (#45346) üzenetére


Gyuri27
félisten

Ez nem újdonság. Elég régóta szépen öregszenek a radeonok.

Amd - Radeon - Ryzen

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.