Hirdetés

2024. június 11., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#45951) b. válasza Petykemano (#45950) üzenetére


b.
félisten

Most ezek után ha szerinted a 7900XT 899$ árán nem fanyalgott senki akkor a 4070Ti kb hasonló teljesítményén fog majd sopánkodni valaki 799$ áron?
Ezzel az árazással ( meg a hűtő balhéval) AMD előkészítette a terepet a kártyának. ( Mond hogy ezek után is kétségeid vannak a két cég összejátszásáról. Mindkét kártya azonos, 899 dolláros áron jött volna.
AMD nél + 8 GB ram, Nvidiánál némi RT előny, némi fogyasztáselőny, nagyrészt 5
% teljesítményen belül oda vissza )
Amúgy CB is meg több oldal pont az árazást miatt írta hogy nem egy kiemelkedő kártya.[link]
Nem véletlenül őket nézem elsőnek teszteknél.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45952) Petykemano válasza b. (#45951) üzenetére


Petykemano
veterán

"Most ezek után ha szerinted a 7900XT 899$ árán nem fanyalgott senki akkor a 4070Ti kb hasonló teljesítményén fog majd sopánkodni valaki 799$ áron?"

Amilyen véleményeket én láttam ezzel kapcsolatban az alapján nekem az jött le, hogy azért nem fanyalog senki, mert a $899 annyira irreálisan közel van a $999-hez, ami ráadásul az árnövekményt meghaladó teljestíménynövekedést jelent, hogy kábé senkinek meg sem fordult a fejében, hogy $899-es 7900XT-t vegye.
Nekem úgy tűnt, eléggé egységes az álláspont, hogy a $899-es 7900XT valójában egy decoy product

"Ezzel az árazással ( meg a hűtő balhéval) AMD előkészítette a terepet a kártyának. ( Mond hogy ezek után is kétségeid vannak a két cég összejátszásáról. Mindkét kártya azonos, 899 dolláros áron jött volna."

Azt nem feltételezném, hogy az AMD szándékosan bénázott volna. Ha egy 4090 körül mozgó termék jött volna $1000-ért, amit vártunk, akkor talán most elégedettek is lehetnénk a versennyel.
A hangsúly persze az $1000-on van. Ám abban az esetben nem biztos, hogy annyi is lett volna. Ezzel a teljesítménnyel ezekkel az árakkal ($899, $999) sem vagyok megelégedve az AMD-től. Szokás szerint az történt, hogy az Nvidia emelte az árakat, az AMD pedig úgy követte, hogy a megemelt árú termékek összehasonlításából itt-ott némi jóindulattal némileg pozitívan jöhessen ki belőle.

Nekem semmi kétségem nincs az összejátszással kapcsolatban. Ahogy Coreteks megfogalmazta, a "price fixing" jelenséghez (gondolom itt valami bírósági/jogi értelemben kell venni, tehát hogy ki lehessen mondani, aminek aztán lesz valamilyen versenyjogi következménye) nem szükséges az, hogy bizonyítást nyerjen, hogy füstös szobában egymásra kacsintva (vagy bármilyen más kommunikációs csatornán) előre egyeztették.

Általában az áremelést az Nvidia kezdi (ezt követi némi hőbörgés)
és általában az AMD-re terelődik nagyobb figyelem és felelősség, hogy versengnek-e vagy kooperálnak.

Az a kérdés, hogy miért jutnak mindig arra a következtetésre, hogy nagyobb hasznot/előnyt, vagy jobb pozíciót eredményez, ha kooperálnak és igazítják az árakat az Nvidia által megszabotthoz, ami jobb margókat eredményez, de legjobb esetben is stagnáló eladást/részesedést és miért nem hozza ki azt a számológép, hogy ha beleállnak a versengésbe, akkor az a nagyobb volumen miatt jobban terítődő fix költségek eredményeképp eredményez nagyobb hasznot.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45953) b. válasza Petykemano (#45952) üzenetére


b.
félisten

Na igen nem védve az nvidiát de burkoltan mégis a felsorolt érvek némileg konteót nyújtanak arra miért is van most ez( talán) náluk...
- arról volt szó az AMD lényegesen olcsóbban gyárt a Chiplet miatt, [link] (L:https://prohardver.hu/tema/amd_talalgatos_topik_2/hsz_58248-58248.html)[link](/L)rengeteg plusz előrendelés van amit ha vissza mondanak akkor buknak inkább termékbe legyártják. ( ergo Nvidia sokkal drágábban gyárható, abu szerinta 7900XTX az AD103 nál is[link]
- arról volt szó hogy az AMD nek nincsenek akkora hatalmas felhalmozott előző genes készletei mint Nvidiának.[link] ( Nvidinak nagy készletei vannak márciusig Állítólag ( alig kapni már 3080 és az fölötti kártyát.)
- Arról volt szó hogy Amd történelmi mélyponton van piaci részesedés tekintetében. ( Nvidia csúcson van 88 % is volt állítólag)
- nem a GPU és VGA gyártás a fő profitja( Nvidiának kizárólag)

Tehát akkor mi a szarért aszisztál ehhez?
Milyen piaci logika diktálja ezt?
vagy afelsorolt hozzászólások mind mellétrafálások voltak és AMD nek is nagy a raktárkészlete vagy Nvidiának is elfgyott ami volt, plusz az RDNA 3 lehet hogy még sem gyáérható olyan olcsón vagy az Ada mégis csak jó áron gyártható?
Abu nem győzi kihangsúlyoznia cikkekben és a topik hozzászólásaiban Nvidia mennyire kiszolgáltatott AMD nek mert ezt nem engedik meg neki meg azt nem engedik,meg nó a CPu ban, meg miért nincs CPU nekik mert amúgy kampó,mindenki függ az AMd től és őket követi fejlesztésben stb... tehát ergó ők diktálnak nem? Ezt mondja a paraszti eszem.
Nvidia úgy csinálja hogy a 3080 10 GB 699$ MSRP ennél 20- % kal gyorsabb a 4070Ti 799$ MSRP és így tovább tehát kb márciusig ez lesz a felállás. Ha mégis lenne felhalmozott készlet az AIB oknál, mert erről cikk is született hogy sírnak mert nagy a készlet és nem akarják hogy Nv bedobja még az Ada-t, [link]hát beillesztette a régi porfólió fölé. De AMD ? Vagy talán akkor ez sem igazán a vaólóság?

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45954) Petykemano válasza b. (#45953) üzenetére


Petykemano
veterán

Tartok.tőle, hogy az olcsóbban gyártható érvet kinullázta a váratlan teljesítményhiány.
Ha a 7900XTX valóban a 4090 körül teljesítene, igaz lenne az olcsóbb gyárthatóság.
De azt kétlem, hogy az n31 olcsóbb lenne az AD103-nál.

Ami a készleteket illeti, én nem látom, hogy folyamatosan csökkenő árakkal egyre kétségbeesettebben próbálnának túladni a prevgen készleteken. Lehetne azt mondani, hogy szép nyugisan várakoztatják az új szériát, de a régi szériánál is felmerült, hogy a raktározás elég drága ahhoz, hogy bizonyos ár alatt inkább megérje elégetni, mint még fél évig tárolni, amíg el nem fogy. Ugyanez nyilván a felhalmozott/visszatartott új kártyákra is érvényes.

Én két dologra tudok gondolni:
- egy ilyen lapka megtervezése és piacra dobása - figyelembe véve azt, hogy mennyi mindennek lesz ugyanez építőkőve - igazából bagatell összeg. Vagyis a fix költségek.annyira kicsik így kártya árába beépítve, hogy nem éri meg azon gondolkodni, hogy volumen növeléssel növeljék a megmaradó pénzt.
- csak a margó számít, a profit volumene nem érdekes. Ezért nem érdemes 2-3x nagyobb keresletre hajtani, mert hiába lenne abból mondjuk kétszer akkora összegű profit, ha közben a margó mondjuk 40% helyett csak 20%.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45955) Raggie válasza Petykemano (#45954) üzenetére


Raggie
őstag

Én látok egy harmadik esetleges magyarázatot is: hiába szeretnék növelni a volument, mert nem tudnának eleget gyártani belőle.
Inkább fordítva történt a számítás: kiszámolták, hogy kb mennyit tudnak gyártani a VGA modellekből és ahhoz méretezték a teljesítményt és árat.

AMD kártyákat is alig kapni bárhol, elviszik az összeset. Ahol mégis van ott 1400-1600 EUR. Tehát bőven MSRP, de még az MSRP+vám/ÁFA fölött is.
(német webshopokban is ez a helyzet)
(RX 7900 XTX-et néztem)

[ Szerkesztve ]

Clint Eastwood FTW

(#45956) b. válasza Petykemano (#45954) üzenetére


b.
félisten

Szerintem az általam leírt konteókból nagyjából semelyik állítás nem igaz illetve rész igazságok vannak mögötte. Tehát az AD 102 és 103 közel azonos profitra hozható ki eladásilag( per sku, nem úgy átlalában volumenre értve, abban biztos hogy Nvidián keresnek igazából jelentős összegeket) vele egy szinten lévő AMD lapkákkal.
Valószínűleg AMD nagyobb árrést ad az AIB partnereknek az Nvidia meg lényegesen nagyobb volument hoz.
A 4090 és a 4080 sem teljes értékű, de azonos GPU ra épül .Szerintem túl nagy különbség nincs köztük gyártást nézve. Biztos van kisebb nagyobb eltérés de nem hiszem hogy akkora összegről beszélünk gyártás szintjén, ami jelentősen befolyásolná a besorolási árazásukat még VRM és PCB szintjén sem.Jó példa erre a 900 dolláros 3090 Ti...
Valószínűleg AMD-t és Nvidiát is súlytotta a nagy raktárkészlet de Nvidiát felvásárolták, AMD a kisebb raktárkészlettel lassab forgási sebeséggel( A hirtelen elbillent piaci részesedés erre utal) lehet egalizálta a piac a dolgot de igazából értelmes áron már alig / szinte nincs is Ampere/ RDNA2 kártya ,nagy SKU-k. úgy az EU piacot is nézve, Raymond linkjei alapján.

- nem vagyok meggyőződve az utolsó bekezdésedről, de nem tartom kizártnak.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45957) Petykemano válasza Raggie (#45955) üzenetére


Petykemano
veterán

Nos, ez nekem is eszembe jutott, hogy az ár rugalmasabb, mint az évekre előre lefoglalt volumen.
De egyrészt az AMD most fog kijönni az olcsó zen4-gyel. Meg az apuval. Nem tűnik úgy, hogy annyira szűkös lenne a kapacitás.
De ami ennél is fontosabb: ha ez igaz volna, akkor azt kéne látnunk majd, hogy navi33-at mocskos olcsón adják, hiszen N6-ből már kéne lennie dögivel.

De valószínűleg az lesz, hogy Legjobb esetben is $3-400-t megy majd. Vagyis egy 6800 lesz 6700 áron.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45958) Raggie válasza Petykemano (#45957) üzenetére


Raggie
őstag

Igen, de ha a "nem tudnak" kifejezés helyére a "nem akarnak" kifejezést tesszük máris reálissá válik a feltételezésem. Azt nem tudom, hogy miért ne akarnának többet gyártani, de egy tippem erre az, hogy az adott szilícium területből jóval nagyobb haszon margó sajtolható ki CPU-kkal, mint VGA-kkal... :(((

Clint Eastwood FTW

(#45959) HSM válasza Petykemano (#45952) üzenetére


HSM
félisten

"miért jutnak mindig arra a következtetésre ... miért nem hozza ki azt a számológép, hogy ha beleállnak a versengésbe, akkor az a nagyobb volumen miatt ... eredményez nagyobb hasznot"
Mi van akkor, ha nem foglaltak le ehhez elég kapacitást? A 7900XTX pl. elvileg elég foghíjas készletek tekintetében, ami arra utal, hogy a kereslet/kínálat többé kevésbé egyensúlyban van a mostani árakon.... Az is érthető, hogy ha nem sikerült tökéletesen az első revízió, akkor nem fognak a szükséges minimumnál többet legyártani belőle, és inkább a jól sikerült Zen4-ből készítenek többet.

#45953 b. : "arról volt szó az AMD lényegesen olcsóbban gyárt a Chiplet miatt"
No, de mihez képest? A 4090-hez képest egészen biztosan, a 4080-hoz képest talán, a 4070 Ti-hez képest egészen biztosan nem.

#45956 b.: "A 4090 és a 4080 sem teljes értékű, de azonos GPU ra épül .Szerintem túl nagy különbség nincs köztük gyártást nézve."
4090: AD102, 608 mm², 384 bit
4080: AD103, 379 mm², 256 bit
Gyártási költségben ez igen jelentős..... :Y

"Jó példa erre a 900 dolláros 3090 Ti"
Nem jó példa a készletkisöprős akciós ár. :N A 2000$-os MSRP inkább iránymutató.

[ Szerkesztve ]

(#45960) paprobert válasza Petykemano (#45954) üzenetére


paprobert
senior tag

Szerintem hullámoztatva volt az ár. Tavaly, a sajtóból az "AKCIÓ VAN" hírek előbb jöttek, mint hogy a valódi akciók egyáltalán megjelentek.
A valódi akciók egy igencsak visszafogott leárazást jelentettek pár hónapon keresztül.
Hiába, a kétszeresre kúszott árból 15%-ot engedni még mindig jó biznisz. :)

Mostanra pedig a kereslet kapott egy olyan lendületet, hogy akárcsak egy lavina, van akkora inerciája, hogy akár vissza is lehet emelni az árat, el fog fogyni a maradék termék, amelyet az új generációs áremelés(magasabb kategóriás lineáris felárazás) ugyancsak racionalizálni tud.

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#45961) Petykemano válasza Petykemano (#45925) üzenetére


Petykemano
veterán

Abu az Nvidia találgatósban újra elmondta, hogy milyen olcsó az N6. És hogy azért tartotta N6-on az AMD a Navi33-at, meg más budget termékeket, mert olcsó.

Azt a kérdést akartam neki feltenni, hogy akkor ugye lehet olcsó a Navi33? Mármint $400 alatti.

Persze az AMD találgatósban is felmerült már ez a kérdés és többen azzal csaptátok le, hogy álmodozás, hogy az árak visszacsökkenjenek a kriptóboom után.

Az Nvidia találgatósban megemlítésre került, hogy fless számolgatott is. Nyilván nem tudom sem megerősíteni, sem megcáfolni a számait. Nem is ez a célom.

Az jutott eszembe arra, hogy a Navi33 lehet-e olcsóbb, hogy "jójó, a wafer lehet, hogy olcsóbb, de hát ott a sok más költségtétel, a board, a hűtő, a VRAM, ami azért még relatíve drága - drága ahhoz, hogy a termék akármilyen wafer árral se lehessen olcsó."

És épp ezért ide írom és nem a két találgatós valamelyikbe, ahonnan a fenti info-morzsák származnak.
Mert a gondolatot továbbvive valahogy elképzelhetetlennek tartom, hogy miközben néhány negyedév alatt megfeleződött a dGPU kereslet, hogy ez ne legyen hatással az egyéb komponensek - board, hűtő, VRAM - árára. Persze nem feltétlenül azonnal.

A másik megjegyzésem pedig az, hogy ha esetleg az összes komponens közül a wafer vált az olcsó tényezővé, akkor tessék nem ennyire spórolni a waferral. TEhát akkor nem azt kell csinálni, hogy egy 200mm2-es lapkát húzunk 250W-ig, hanem egy 250W-os kártyába teszünk egy alacsonyabb órajelen járatott (nem túlhúzott) 350mm2-es lapkát és máris ott a teljesítménytöbblet.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45962) HSM válasza Petykemano (#45961) üzenetére


HSM
félisten

"akkor tessék nem ennyire spórolni a waferral"
Első olvasatra maximálisan egyetértettem ezzel a gondolatoddal. Aztán jobban belegondolva, hogy vajon miért nem ezt lépték, az jutott eszembe, hogy ha ezt a GPU-t tényleg nagy tömegekben akarják adni, akkor azért a gyártókapacitások végessége miatt lehet, hogy mégis érdemes lehet józan keretek között spórolni a mérettel. Hiába nem lenne lényegesen drágább, ha mondjuk lényegesen kevesebbet tudnának belőle legyártani, ami az OEM-ek (laptopok, előre összeszerelt gépek) piacán elég komoly versenyhátrány lehet, gondolva arra, hogy akár komoly megrendelésektől eshetnek el, ha nem képesek nagyobb rendeléseket időre leszállítani. Ahogy láthattuk a korábbi 4000/5000-es Ryzen CPU-k esetén, hiába voltak ilyen notebookok, elég nehéz volt őket évekig beszerezni, gyakran hónapokig kellett várni, mire leszállították a megrendelt gépet, mivel nem volt kellő mennyiségben elérhető a CPU.

[ Szerkesztve ]

(#45963) b. válasza HSM (#45962) üzenetére


b.
félisten

Plusz ugye amikor ezek megtervezésre kerültek akkor még más volt a szituáció. valószínűleg simán olcsóbban kellene adni, nem a teljesítménynél van baj. De szerintem az is lehet, hogy csak úgy gondolkodnak, hogy legalább több marad a haszon, ha olcsóbb a waffer.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45964) HSM válasza b. (#45963) üzenetére


HSM
félisten

Igen, ez is egy jó szempont, lehetett egy nagy kockázat a költségekben, mikor tervezték. :K

(#45965) paprobert válasza Petykemano (#45961) üzenetére


paprobert
senior tag

"Azt a kérdést akartam neki feltenni, hogy akkor ugye lehet olcsó a Navi33?"

Lehetne.
De nem igazán értem, hogy miért még mindig költségeket számolunk, amikor az árak önkényesen vannak megszabva mindkét cég által.
Gyakorlatilag nincs kapcsolat az AMD költsége és a végfelhasználói ár között.

Fognak egy elkészült terméket, beillesztik a meglévő teljesítmény/dollár listába lineárisan. Pár dollárt csúsztatnak rajta (felfele), hogy kijöjjön egy szép kerek szám, és ezzel "elkészült az ár."

Ebben a folyamatban át sem fut a fejükben, hogy mennyibe is került a HW. Az a beszerzés és a K+F dolga. Az árazás pedig a marketingé.

[ Szerkesztve ]

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#45966) Petykemano válasza paprobert (#45965) üzenetére


Petykemano
veterán

"De nem igazán értem, hogy miért még mindig költségeket számolunk, amikor az árak önkényesen vannak megszabva mindkét cég által."

Az, hogy az árakat a költségek indokolják-e leginkább abban a vitában (vagy ha esetleg nem is feltétlenül nevezhetjük két eltérő állásponton levő tábor közötti vitának, de mindenképpen nevezhetjük egy belső vívódásnak), hogy úgymond érdemes-e megvenni.

Ha arra jutunk, hogy az árakat az elszabaduló gyártási és szállítási költségek indokolják, vagy legalábbis úgy értékeljük, hogy a megszadott ár, az kellően jó ár/érték arányt jelent, akkor hát nincs más lehetőség, ki kell csengetni a dellát.

Ha viszont arra jutunk, hogy az árakat - ahogy azt sejteted - nem a költségek, sokkal inkább valami növekvő profit-várakozás eléréséhez való piaci igazodás határozza meg, akkor - ha kényszer nincs - be lehet inteni és meg lehet várni, míg a piac láthatatlan keze lejjebb viszi az árakat.

Persze aztán innentől ez chicken game és lehet, hogy kitartanak a cégek.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45967) b.


b.
félisten


Tom's szerint Global illumination -t tartalmazó játékokat nem bírja AMD.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45968) awexco


awexco
őstag

Ryzen 7600x-ből létezik 1 ccd-s illetve 2 ccd-s …. Kiváncsi lennék teljesítményben mekkora a difi ?

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#45969) Yutani válasza b. (#45967) üzenetére


Yutani
nagyúr

Pedig a GI az RT szinte legfontosabb effektje ahhoz, hogy valósághű legyen a megvilágítás.

#tarcsad

(#45970) HSM válasza awexco (#45968) üzenetére


HSM
félisten

Valószínűleg semennyi, mivel az extra CCD inkatív.

(#45971) awexco válasza HSM (#45970) üzenetére


awexco
őstag

Másról suttognak …

[link]

[ Szerkesztve ]

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#45972) HSM válasza awexco (#45971) üzenetére


HSM
félisten

Ha figyelmesen elolvasod, itt arról írnak, hogy hibás a friss Agesa, és emiatt a két CCD-s 7600X-en rendellenesen letilt magokat, amiket nem kellene, és ez jelentős lassuláshoz vezet. A kulcsszó, hogy ez rendellenes működés.

(#45973) Raggie válasza awexco (#45971) üzenetére


Raggie
őstag

Elolvastad a cikket? :D
Pont azt írja, amit HSM írt: le van tiltva egy CCD minden 7600X-en.
(a cikk arról szól, hogy az új AGESA frissítés ezeknél a prociknál nem jól érzékel és a működő CCX-ből is letilt egy magot)

Szerk: na meg is leőzött a kolléga. :)

[ Szerkesztve ]

Clint Eastwood FTW

(#45974) Petykemano válasza Raggie (#45973) üzenetére


Petykemano
veterán

Döbbenetes, hogy...
... mi is lehet itt a jelenség tulajdonképpen?

Ilyen mennyiségben kerül felhelyezésre hibás CCD? Azt gondolnám a CCD-ket még rögzítés előtt tesztelik és válogatják működőképesség és képességek alapján. Máskülönben nem tudnák előre eldönteni, hogy mely CCD-k mennek desktopra és melyek EPYC vagy Threadripper felhasználásra.
Háááát.... ez nem valószínű...

Ilyen mennyiségben helyeznének fel tudottan hibás CCD-t a kupak stabilizása érdekében?
De akkor az összesnek ilyennek kéne lennie, nem?
Háááát.... ez sem valószínű...

Ilyen mennyiségben hibásodna meg rögzítés közben egy-egy CCD?
Ez ugye azt jelentené, hogy elég magas a meghibásodás aránya. És egy epyc esetén, ahol 13 chipletet helyeznek fel ez még hatványozottan érvényes.
vagy
Létezhet, hogy az AMD egyébként 2 működőképes CCD-vel szerelt példányok esetén tiltja le az egyik CCD-t?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45975) b.


b.
félisten

[Alexey “Unwinder” Nicolaychuk confirmed that Afterburner project could be dead. ]
ne már :(
Rohadt háború, szankciók.
Remélem csinál közösségi gyűjtést vagy ilyesmi, ezt támogatnám szó nélkül.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45976) Raggie válasza Petykemano (#45974) üzenetére


Raggie
őstag

Szerintem csak simán van egy "rough binning" azaz durván meghatározzák installálás nélkül az adott CCD-ről, hogy jó-e szerverbe, vagy jó-e 7950/7900/7700/7600-asnak majd után van újra egy finomabb(alaposabb) ellenőrzés azután, hogy a CCD-k beültetésre kerülnek, ami során még kihullhatnak két CCD-s példányok amik nem tudnák a fentebbi modellek speckóit 100%-ra hozni így azok lekerülnek alacsonyabb kategóriába és a rosszabb CCD-t letiltják. Azt ennyi.

@#45975b. : ez tényleg nagyon rossz hír. Szintén támogatnék akár pl egy Patreon site-on keresztül ahol ezt a programozó csávót lehet rendszeres pénnzzel támogatni kifejezetten erre a projektre.

[ Szerkesztve ]

Clint Eastwood FTW

(#45977) b. válasza Raggie (#45976) üzenetére


b.
félisten

Sajnos az utolsó sorban ott van mi a probléma még :(

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45978) b.


b.
félisten

[Samsung fails to secure advanced chip manufacturing orders from AMD]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45979) awexco válasza b. (#45978) üzenetére


awexco
őstag

Gf-el mi van ? Mert az óta , hogy 14 en ragadtak , sok hír nincs felőlük .

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#45980) Kolbi_30 válasza b. (#45977) üzenetére


Kolbi_30
őstag

Update: According to Hassan Mujtaba (Wccftech), MSI is now trying to solve the payment issue. There is a chance this will be sorted out, after all:

You want some birth control, you can smoke a cigarette.

(#45982) zsid válasza bertapet11 (#45981) üzenetére


zsid
senior tag

Legalább látványos amikor elfüstöl: [link]

<tRucKdriFteR>

(#45983) Devid_81 válasza bertapet11 (#45981) üzenetére


Devid_81
nagyúr

F@sza, mintha a Decemberi drivertol lenne..de az what the f*ck :Y

[ Szerkesztve ]

...

(#45984) FLATRONW válasza Devid_81 (#45983) üzenetére


FLATRONW
őstag

Inkább tűnik valami olyan módszernek, amivel szándékosan tönkre lehet tenni a kártyákat, majd gariztatni azt pénzvisszafizetés reményében.

(#45985) Raymond válasza FLATRONW (#45984) üzenetére


Raymond
félisten

Akkor talan gariztattak volna es nem javitasra adnak be egy privat szerelohoz.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#45986) Busterftw válasza Devid_81 (#45983) üzenetére


Busterftw
veterán

Ez lenne az a decemberi beszabehu driver, amiről Abu beszélt? ;]

(#45987) FLATRONW válasza Raymond (#45985) üzenetére


FLATRONW
őstag

Nem kéne ezeknek a kartyáknak még garisnak lenni?

(#45988) Raymond válasza FLATRONW (#45987) üzenetére


Raymond
félisten

Ezek a kartyak 2+ eve jottek ki igy jo eselyel vannak ott 1+ eves kartyak amiket a bolt mar nemigen gariz es a gyartohoz kell fordulnod.

Ettol fuggetlenul kar hogy azonnal a driverre koncentral mindenki aki a hirt felkapta pedig a videoban a szerzo ezt nem mondja csak annyit hogy az egyetlen kozos pont az volt es kene tobb adat tobb felhasznalotol.

Friss a dolog, majd meglatjuk merre megy a napokban, ahogy neztem der8auer es Builzoid is bekapcsolodott es az utobbi hetek akcioi utan az AMD se fog talan ucsorogni es varni.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#45989) Yutani válasza Raymond (#45988) üzenetére


Yutani
nagyúr

Eddig nem voltak ilyen hírek a Navi21-gyel kapcsolatban, és nem azért, mert hallgattak róla, mert rögtön felkapta volna a média és az AMD héterek, ebben 1000% biztos vagyok.

Ha ez a meghibásodás tényleg összefügg a driverrel, az nagy baj.

#tarcsad

(#45990) b.


b.
félisten

[TSMC will cut 3nm node wafer price]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45991) Petykemano válasza b. (#45990) üzenetére


Petykemano
veterán

nocsak, a fák nem nőnek az égig.

[ Szerkesztve ]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45992) Devid_81 válasza b. (#45990) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Nocsak, kezd nalunk is erzodni, hogy nem akarnak annyira vasarolni az emberek a nagyon dragan*vegtelen penzert? :F

Szerk: majd lesznek itt szep Q1/Q2/Q3-ea jelentesek jovore, mar alig varom :K

[ Szerkesztve ]

...

(#45993) Petykemano válasza b. (#45990) üzenetére


Petykemano
veterán

Állítólag...
Míg korábban az 5nm-es gyártástechnológiára túljelentezés volt, addig most már kezd beesni a gyártókapacitás kihasználtsága 70% alá.
[link]

Nem teljesen egyértelmű, hogy ez a kurrens kapacitásra vonatkozik-e visszamondások miatt, és a tsmc a következő hetekben allokálhat kedvezményes áron másoknak, vagy a következő 1-2 évre érvényes foglalásokra kell érteni.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45994) Petykemano válasza Petykemano (#45993) üzenetére


Petykemano
veterán

De másutt is ezt írják. Abban az értelemben, hogy kurrens kihasználtság. Sőt, azt is, hogy N7/N6 esetén 40% alá eshet. [link]

Eredetileg innen: [link]

Ez megmagyarázza, miért marad sokmindem N6-on az AMD-nél.

Amit még hozzá akartam tenni az az, hogy azt gondolnám, hogy a félvezetők iránti kereslet ilyen mértékű csökkenésével szerintem minden más komponens árának is idővel csökkennie kéne.
PCB, szubsztrát, VRM - Ezekre is mind visszaeshetett a kereslet. A legdrágább komponens talán egy gpuban a GDDR. De annak is csökkennie kéne. Egyrészt mivel a gpun és a konzolon kívül nem használja semmi. Előbbire biztosan súlyosan visszaesett a kereslet, utóbbira talán nem, vagy nem annyira, de a gpu kereslet negyedévente 13 millióról 6-ra esett vissza, PS5-ből meg most tartanak 30 milliónál 5 év alatt.
Egyedül a hűtő alapanyagai (réz és alumínium) Azok amelyek más iparágakban is használatos, de utoljára mikor méztem, Azok is visszakorrigáltak a csúcs árból.

Az energia ára persze magas még és a megmunkálás biztosan sok energiát használ. De a gáz ára is lefelé tendál manapság.
A szállítási költség visszaállt.

Egyedül az infláció miatt esetleg nagyobb mértékben növelt bérköltség marad meg. De egyrészt nem mindenhol akkora mértékű, mint nálunk. Euban 9.2% vllt tavaly. Tehát összessségében egy infláció körüli áremelkedés magyarázható lenne a bérköltségek emelkedésél.

Szerintem csökkennie kéne az áraknak.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45995) Raymond válasza Yutani (#45989) üzenetére


Raymond
félisten

Kivancsi leszek mi jon meg ki ebbol mert ugy nez ki valami nincs rendben az egesz dologgal ahogy az jelentve volt. Nagy felhajtas volt belole 3 napja de azota semmi kezzelfoghato se a reddit-en se az egyebkent eleg AMD centrikus felhasznalotaborral biro Computerbase-nel se. Nem szaporodnak a user-ek igazan es eredmenyek sincsenek tovabbi tesztekrol. Valaki* itt valamit nagyon benezhetett :)

* az eredeti video keszitoje

Szerk: a 48 hibas kartya kozul az egyik tulajdonosa irja hogy egy November 2020 az AMD-nel vasarol normalisan hasznalt kartya volt. Este kikapcsolta a gepet es masnap bekapcsolaskor mar nem ment [link]

[ Szerkesztve ]

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#45996) b.


b.
félisten

[DirectStorage 1.1 with GPU Decompression: Bandwidth far exceeding that of your storage device!]
Lehet tesztelni :)
letöltési Link itt :
[link]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45997) awexco válasza b. (#45996) üzenetére


awexco
őstag

mivel inditottd el mert nekem nem akart futni ?

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#45998) b. válasza awexco (#45997) üzenetére


b.
félisten

Output --> Bulkload--> Bulkload alkalmazás.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#45999) b.


b.
félisten

[AMD Radeon RX 7900 XTX Failure Rates Reportedly At 11%, RMA’s Piling Up But Users Not Receiving Cards]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#46000) Devid_81 válasza b. (#45999) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Az eleg emberes,foleg, hogy AMD 'veletlenul' ki is fogyott a reference designbol es szinte senkinek nem tudnak adni masik kartyat :DDD
Idiota egy bagazs az is :W

...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.