- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- N€T0X|N: SSD hűtés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: AOMEI Backupper Professional Edition: Lifetime Subscription
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Gurulunk, WAZE?!
Aktív témák
-
Superman
nagyúr
Ezzel a témával nem akarok vitát, vagy lavinát elindítani, csak néhány tapasztalatomat írom le. A gépemen WinXP Prof. angol és Win2000 Advanced Server ment tegnapig, amikor megint próbálkoztam a Linux - al. Csináltam neki egy harmadik partíciót és szépen megpróbáltam felnoszogatni.
Aki olvasta tudja, hogy már máskor is próbálkoztam vele és elolvastam Richard Petersen Linux referenciakönyvét is. Csak az a kár, hogy a gyakorlatban eddig semmit sem sikerült hasznosítanom belőle, sőt.
Szóval pár hete sikerült a Red Hat 7.3 - al elrontanom 4 cédét, mert a lemezek nem bootolnak. Rossz az image fájl. Jó. A Petersen féle könyvhöz adtak egy régebbi verziójú Red Hatot és egy Caldera Open Linuxot.
A Red Hat bootol, minden rendben is van addig, amíg el nem ér a fájlrendszer vizsgálatáig. Akkor közli, hogy nincs érvényes partíció, meg fájlrendszer, stb. Mindezt akkor, amikor fel akartam particionálni a lemezt. Illetve a PQ Magic - el már előre elkészítettem neki a helyet, de gondoltam a partícionálója úgyis felismeri, talán annyira van ''intelligens''. Sajnos nem. A Red Hatnál kétféle particionáló van: a Disk Druid és az fdisk. Bármelyiket jelölöm is ki, hibával leáll a telepítés.
Jó, mondom, ebből elég, nézzük a Calderát. Legnagyobb örömömre a Lizard telepítő szép grafikus környezettel fogad. Minden megy is simán, semmi gond. Azaz egy apró: arra emlékeztem, hogy a Lizard alapból nem telepíti a LILO -t, hanem csak a Lisa, amit viszont bootfloppy - ról lehet csak elérni. Nem baj - mondom, majd utólag. Minden lefut, a Linux indulna, inicializál... és ezzel kész. Nem indul. Gép újraindít, a Linux sehol (pedig elvileg meg kéne gátolnia a Windowsok indulását), hanem jelentkezik a Win Server bootmanagere. Mondom, töltsük be az XP -t. Kékhalál. A Caldera tönkrevágta a C partíciót, de úgy, hogy lehetett újratelepíteni mindent.A PQ Magic - el megnéztem, a szükséges fájlok felmásolódtak, nem tudom, miért nem indult el. A Lisa - val készítek egy bootfloppy -t, arról csinálok egy vészindítást, ill. megpróbálom még a PQ Bootmagic - jét is.
Ez minden, amit tehetek. Eddig sajnos csak a Chip CD -n anno fenn volt SUSE 7.3 - as Linux települt fel, de ott bajok voltak a videokártya felismeréssel. A SUSE disztribúciót különben nem igazán kedvelem. De hát melyiket is kedvelem igazán?
Nem magamból akarok kiindulni, mert a LInux guruk bizonyára pillanatok alatt kijavítanák ezeket az apróbb hibákat. De nekem a következőképpen tűnik a dolog (ami miatt a Windows esetleg ma még sikeresebb, mint a lInux):
1. Könnyű installálás, nincs parancssoros felület. Ellenben a Linux, ami egy Unix klón, tulajdonképpen parancssoros felületre épül, a többi csak máz rajta. Ez sokakat elriaszthat.
2. Mivel a Linuxra mindenki fejleszthet, ezért sok a meg nem határozható hiba, illetve hibalehetőség. A Windows ugyan korántsem tökéletes, de az NT kernel köré épített rendszerek (NT 4.0, Windows2000 család, XP), messze stabilabbak, mint elődeik, mert a programok védett módban futnak, meg lehet határozni prioritásukat és ha nem csinálsz nagy hülyeséget, akkor a rendszer sokáig elfut, ellenben a Win98 SE - vel, amit 3 - 4 havonta lehet újrainstallálni.
3. És végül a Windows - al szemben az ellenkezés főként érzelmi eredetű. Mert Bill Gates bácsi így meg úgy, meg az XP kémkedik, meg sokba kerül és a Linux ingyenes (ami ugye nem teljesen igaz). Ezek mind érvek és meg is vana jogosultságuk, de egy átlagos felhasználó használni akarja a gépét és nem végtelenül telepíteni, meg az oprendszert javítani.
Én mint Windows programozó is használni szeretem a gépet.
DE!!! Ezek nem tántorítanak el, továbbra is próbálkozni fogok a Linux - al!!!!!!!
És végül egy kérdés, ezt fejtsétek már meg nekem: A C partíciómon (amit a Caldera tönkrevágott) volt az angol WinXP. Most egy magyart telepítettem rá, ami közölte, hogy muindent törölni fog a nyelvi inkompatibilitás miatt, de nem tette meg. Ez a partíció 27,5 giga, ebből 21 szabad. remélem értitek már a problémát. Hová lett 5 teljes giga???? Töröltem manuálisan bizonyos fájlokat, de most már átnéztem az intallációt és 1,3 gigára jött ki, tehát a sallangot már manuálisan töröltem. De még mindig hiányzik 5 giga. Hová lett???
Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- OLED monitor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Autós topik
- Futás, futópályák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Dell Optiplex 3020 SFF I5 4590
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest