Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
tothjozsi96 #6679 üzenetére
A kábelvégzáró csak a kábel "végére" kerül, ahol a külső szigetelést levágták és erenként el van "kanyarítva". Biztonságból kell felrakni, pl kúszóáramok (illetve kisfeszültségen a kábel egyes vezetőinek csupaszítás során a szerelő általi kapkodás miatt bekövetkezett sérüléseit elzárni egymástól) miatt.
Nem a védőcsőre kerül, nem annak a vízzárása a feladata.Az 50 csőadapterre úgy szokás ráhúzni az 50-es belső átmérőjű védőcsövet, hogy a csövet előtte hőlégfúvóval meglágyítod, no nem annyira hogy elszakadjon, csak annyira hogy kellően meglágyuljon és fel tud húzni az adapterre. Persze ezután rendesen rászorul, szal oldhatatlanságot is biztosít, így nem kell ragasztani.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
csemberlen #6678 üzenetére
Vettem kettő ilyent, [kép]
A védőcsövem belső átmérője 50mm. Ennek a műanyag adapternek a külseje 50-es. Ráhúzn erre a csövet. Ez nem lehetne jó megoldás?Néztem már azt a kábel végzárót én is. Azt egyébként a méretlen vezetékre nem lenne érdemes tenni? Arra gondolom hogy a vizet akkor nem vezetné bele a védőcsőbe. Vagy te azt hova szoktad tenni?
-
csemberlen
őstag
válasz
tothjozsi96 #6673 üzenetére
Mért kéne a csővel beállni. Megállhat a tömszelencétől 5 cm-re. A kábelt kéne a tömszelencével megfogatni. Meg nem árt ha teszel rá szabadtéri kábelvégelzárót.
-
PROTRON
addikt
válasz
szabifotos #6676 üzenetére
Fentebb pont más is hasonlót kérdezett, alapszabály hogy a vezeték csere mennyiségileg 50%-nál nagyobb mértékű munkálatnak minősül, így a plombabontás miatt szabványosítani kell.
DE!
Azt lehetne még megcsinálni, hogy ha a mérőóra kint a lépcsőházban egy szokásos szekrényben van, akkor berakni egy "mért fogyasztói főelosztót" a mérőóra fölé, a mért alu vezetékeket ott elvágni, persze miután a kismegszakítót lekapcsoltad, de a lényeg hogy semmilyen plombát nem bontasz meg.
Ezáltal nem kell ASZR regszerelő, mert a mérőórát csak lekapcsolod, nem kötsz ott semmit, az onnan eljövő alu vezetékeknek csak a mérőórán kívüli, fogyasztói végével dolgozol. Érdemes azért leszigetelni őket az áthuzgálás idejére, nehogy másvalakinél egy rossz ÉV hiba miatt megkóstoljon téged.És ebbe a mért elosztóba beleraksz fázisonként akkora túláramvédelmet amit az adott alu vezeték elbír, itt megcsinálod egy fővezetéki sorkapocsban a PEN szétválasztást.
Az elmenő oldalon már 10-es réz vezetékkel bemenni a lakás elosztójába. Annyit érdemes ilyenkor feltekerni a 10-es rézvezeték nulla+földelő vezetékén, hogy egy jó nagy ívben elérjen a mérőhelyen keresztül a méretlen elágazó tokozatig.
A fázis vezetőkön is annyit hogy egy új szabványosítás során elérjen a mérőhely legalsó pontja+ fél métert.
Azért kell ide kismegszakító, mert az ELMŰ hviatalosan az első mért fogyasztói túláramvédelemig ellenőrzi a rendszert, ha simán sorkapocsban vezeték típust váltasz, beleköthetnek.
De a FI relét/ket elég a lakáson belüli hivatalosan "alelosztó"-nak minősített helyen elhelyezni.Így ha jön szabványosítás, akkor nem kell a lakáselosztót leszerelni, elég csak kint dolgozni, gyakorlatilag annak a munkának a felét elvégeznétek most a mért oldali vezeték behúzással.
A vezetékanyag ha 5x1x10-et nézünk hogy biztosan jövőálló legyen, akkor távolság alapján 30-40k lehet max, kellhet még védőcső/kábelcsatorna méterenként 300 forint, meg kintre egy kis 5k hufos legegyszerűbb minimum 5 modulos elosztó (tartozékként nulla+pe sínnel, de ezeket nem használod), 1-2k huf a fővezetéki sorkapocs, meg a 3 db kismegszakító is csak pár ezer forint.
Nem írtad hogy milyen teljesítményű a mérőhelybekötés, sem azt hogy akarnak-e indukciós főzőlapot, mert csak az az 1 berendezés 2 fázison 16-16A-eket lazán igényelhet csúcsra járatáskor. Szal ha pl csak simán 1x20A van azt idővel biztos hogy bővíteni kell.
BTW a 4 zónás, középkategóriás főzőlapok közül Whirlpool-t javaslok.
(No reklám, műszaki oka van.)UI.: a másik kolléga esetén ezt a megoldást nem azért nem írtam mert azt akarom hogy költsön, hanem azért mert eleve az volt a kérdése hogy a mérőhelytől indulóan a teljes vezetéket akarja cserélni, mert 30 éve nem voltak utánhúzva a vezetékkapcsok a mérőóránál.
A Te esetedben is megfontolandó egy teljes szabványosítás, de ráértek a lakás felújítás után.
-
szabifotos
senior tag
válasz
tototos #6669 üzenetére
Természetesen a kivitelezés, hogy azt most fővezetékiben oldom meg, az mindegy, de igen, erre gondoltam, Köszi a megerősítést.
(Nem vagyok tapasztalt benne, de felmerült bennem, hogy ha ilyen állapotúak a lakások vezetékei, vajon milyen lehet az épület földelése...
)
csemberlen
Na igen, én is gondoltam rá, hogy jó lenne cserélni 10-es rézre a mért fővezetéket. Teljesítménybővítés vagy hasonló nincs tervben egyébként. -
lappy
őstag
válasz
Használj fém tömszelencet
-
PROTRON
addikt
válasz
Valamilyen szűkítő kellene a csatlakozási szakaszon amivel megtoldod a csövet az adapterhez. Persze ragasztva mind a két oldalon.
3x32A terhelés esetén szerintem is pont a 20m a max távolság ameddig 5x10-es rezet vinnék.
1x32A esetén pont 1%-ra jön ki így a mért vezeték feszültség esése, amit elvileg szintén méretezni kell, de gyakorlatilag nem érdekel senkit, csak Neked érdeked. Terhelhetőség szempontjából a 10-es vezeték szabvány szerint 40A-ig terhelhető, de ELMŰ max 32A-t köt 10-esre.Oké hogy matematikailag 3 fázisú asszimetrikus motort feltételezve alacsonyabb lesz a feszültség esés az adott szakaszon, de a kulcs hogy Te nem háromfázisú bekötésű berendezéseket üzemeltetsz, hanem 1 fázisúakat.
-
tothjozsi96
addikt
Rézre gondoltam. Nagyon elbizonytalanodtam hogy mi legyen a métt fővezeték.
Még egy kérdés! 63/50-es közműcsövet néztem, viszont ezzel hogy lehetne beállni a mérőszekrénybe? Tömszelencét amit találtam M63-at, az van ráírva hogy 45mm belső átmérőig, de ennek meg 50-es a belseje. Valaki rakott már ilyen 63/50-es csövet? Hogy tudnék érdemesen beállni a mérőszekrénybe?
-
lappy
őstag
válasz
tothjozsi96 #6671 üzenetére
Alu vagy réz? Réz esetén még jó ha nem kap egyszerre nagy terheléseket
-
tothjozsi96
addikt
3x32A terhelésnél, 5x10mm2 - 20 méteres betáp esetén még elfogadható a keresztmetszet? Vagy ide már ajánlottabb egy nagyobb keresztmetszet?
-
csemberlen
őstag
válasz
szabifotos #6668 üzenetére
PEN minimális keresztmetszete: 10 réz esetén, 16 alu esetén.
-
tototos
addikt
válasz
szabifotos #6668 üzenetére
Akár így is lehet [link]
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Ezt a csodálatos elosztót kell majd cserélnem egy teljeskörű lakás-újrahúzással egybekötve.
III. kerület 8. emeleti lakás a hosszú, nagy Szőlő utcai épületben, ha valakinek mond valamit itt....
Még nem szedtem szét, csak nézelődtem.
Kérdésem a tapasztaltabb kollégáktól, hogy ezeknél a paneleknél jól látom, hogy PEN és Fázis jön a lakásba?
Ha igen, akkor földelőt kellene behúznom a PE sínre? és mégis honnan?
Vagy pedig csak szétválasztom PE és N-re ÍGY, és a "PEN által biztosított, leválasztott védőt" elegendő használnom?
-
PROTRON
addikt
válasz
julius666 #6660 üzenetére
Naja ha megvan a 3x20A akkor társasházi lakásnál tényleg nem kell bővíteni, azt jól látod hogy az indukciós főzőlap + elektromos sütő a legnagyobb pillanatny terhelésű fogyasztók.
Az hogy milyen állapotú a fővezeték azt helyszíni bejárással tudja egy szakember megmondani, ez alapján nem lehet eldönteni hogy "az egész lépcsőházat kéne kb újravezetékezni" témában mi a helyzet.
De alapvetően a saját leágazásodat magadnak kell fizetni és jelen helyzetben valszeg intézni is.Ha a kismegszakító hibás, akkor van lehetőség hibabejelentésre az ELMŰ/EON irányába és ha megalapozott a bejelentés(kiszálláskor próbálgatják és látják hogy szarul működik) akkor a kismegszakítót ingyen cseréli, remélhetőleg mind a 3-at.
De ezen munka során nekik Tilos a vezeték cserét elvégezniük, legfőképpen mert nincs idejük rá.
Amúgy elég ritka hogy önmagában az alu vezeték problémát okozzon, a túlterhelés az egyik igazi lehetőség, de 20A-hez azért legalább 4mm2-est behúztak annak idején ami elég. Az alu nem tej hogy megromoljon. A kötési pontok tudnak fellazulni pl a kismegszakítónál, amit a fentiek szerint csere alkalmával utánhúznak, esetleg megkérheted őket hogy ha már ott vannak nézzék már meg hogy a mérőóra kapcsainál is minden rendben van-e, ehhez lehet már elfogadnak némi borocskára valót.De egyébként vezeték cseréhez mindenképp ASZR jogosítvánnyal rendelkező szerelő kell.
Ez még a legegyszerűbb esetekben sem áll meg 150k huf alatt, aztán innentől fölfele már egyéni prefencia milyen árat kapsz a adott helyszínen, amit innen nem látunk. De legalább nyugodt alhatsz utána.
A vezeték cserén túl az is benne van, hogy van egy ökölszabály, miszerint ha a "berendezések" ( a vezeték is berendezés) több mint 50%-át cserélik, akkor teljes szabványosítás kell, tehát a mérőórát át kell helyezni egy új víz-tűz és ütésálló dobozba, amit fel kell szerelni a régi mérő helyére.
Továbbá a vezetékek újrahúzásához is új védőcső kell, amit ragasztanak hogy szabad kézzel oldhatatlan legyen.No meg a villanyszerelő felelősség vállalási díja, értjük hogy ez nem burkolás, ez nem látszik, miért kér érte pénzt a villanyszerelő, hisz a burkolónak a veséjét is odaadják a tulajok, csak "legyen szép".
Ellenben itt van felelősség a lakás elektromos berendezései(akár millió értékben), valamint érintésvédelem miatt, amit lenyilatkozik a szerelő. Pl kicsit lazán felejti a nulla vezetőt, megpusztul a TV-től kezdve főzőlapon át minden...1 milla kár. -
demars
addikt
válasz
csemberlen #6664 üzenetére
Köszi. Én is kapcsolót keresek (nem nyomót), de a legtöbb webshop rosszul fogalmaz redőnykapcsoló alatt nyomót árulnak
Ez süllyesztett, ha választanak szerelvény családot utána nézek létezik e abból is. Minden esetre külön kap két dobozt a két kapcsoló, hátha eltérő típust kell beépíteni, ha külön vannak talán nem lesz annyira feltűnő. -
demars
addikt
Elektromos redőny lesz egyik projektnél. Ha jól olvastam 4 vezetékkel ha kiállok a motorhoz az elég.
Fel-le kapcsolót kértek, (nem távirányítós) annak bekötése se lesz gond. Amit nem tudok, hogy ezekben a rendszerekben van végállás? Még nem láttam, hogy melyik típust vették.
Melyik redőny kapcsolót ajánljátok? Süllyesztett típus előnyben.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest