Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
őstag
-
hapakj
őstag
elképesztő. Egy hw arra van használva amire való / tervezték, nem pedig arra, hogy linuxot futtasson
Milyen új paradigma jönne a GPU-kkal? semmi különlegesre nem volt tervezve azon kívül, hogy gyorsan számoljon és erre jó is. Az pusztán technikai dolog, hogy megéri egyre több feladatot rábízni, hogy tehermentesítse a CPU-t, hogy az tudjon 39000 linuxot egyszerre futtatni
-
Pikari
addikt
Felesleges ilyen elérhetetlen feladatok elé állítani a gpu harcosokat, kezdetnek az is elég lenne, ha 1, azaz egy darab linux futna rajtuk, de mivel 20 év alatt nem sikerült egyetlen valódi programot sem írni gpura sem a teljes programozó közösségnek, sem pedig a világ legnagyobb vállalatainak, és mind a mai napig használhatatlan bármire azon kívül, hogy a pár soros masszívan párhuzamosítható shitcoin bányászalgoritmusokat és neurális háló trénelését, és videójátékokban a víz csillogását megszépíti. Nem nehéz belátni, hogy ebben az ütemben kb 2000 évre vagyunk attól, hogy elinduljon rajta a linux. És addig a 2000 évig is azt hallgatják majd a fórumokon, hogy mostmár tényleg mindjárt megtörténik, jön az új paradigma.
Amúgy meg a fordítottja sokkal valószínűbb, méghozzá az, hogy CPU oldalon fogunk végtelen sok magot és számítási teljesítményt kapni akár desktopon is. Mostmár simán lehet 100k körül 32 threados processzorokat is venni, és akár ki is lehet használni, ha valaki ügyes. És akkor futhat a pincéből róla a coca cola összes szolgáltatása, a freemail, meg mellette még egy iwiw is feléleszhető akkormár 0 ft közeli szerverköltséggel. Csak győzzed rammal.
-
bunfi
őstag
Sajnos úgy tűnik, hogy nem igazán érted a két rendszer komplexitása közötti különbséget. 39000 rendszer futtat egyenkét többszáz processzt. Az 5090-ben meg van 176 ROP, aminek csak annyi a dolga, hogy összerak egy képet, ami megjelenik a monitorodon. És ez nem megy a megszokottnál gyakrabban jelenleg...
-
-
hapakj
őstag
nem nagy cucc. Akkor is fix hw-ről beszélünk. nagy dolog rá stabil szoftvert írni...
dehát a Z196 az 2010-es
30 éve azért csak 1995 volt. Másrészt egy gpu-n is fut 30 000 thread egyszerre egy időben, úgy hogy még rendesen saját ütemezőik sincsenek, mégis hatékonynak kell lenni.
-
Higgy, amit akarsz, attol meg nem lesz igaz. Egy mainframe-ben olyan nagysagrendek vannak, amiket szinkronizalni kell, amirol elkepzelesed sincs. Z196-ban 32 GB-tol indul a memoriameret es terjed 3 TB-ig, a Z15-ben 512 GB az also hatar es 40 TB a felso. A CPU-kat particionaljak, ha azt mondod, hogy neked masfel CPU kell, akkor annyit kapsz, ha 12, akkor meg annyit.
25 eve - akkor kezdtem a Nagy Kekben - volt egy olyan mainframe, amin 39000 Linux futott egyidoben. Na ez komplexitas, nem a mai GPU.
Onmagaban az IBM Power es a mainframe-ek kozott ott volt meg egy teljesitmenyreteg, amit ugy hivnak, hogy AS/400. Ebbol 1 darab ket CPU-s gep szolgalta ki a Coca-Cola Beverages Kft. teljes halozatat es uzletmenetet Magyarorszagon.
-
hapakj
őstag
Megmondom őszintén nem hiszem, hogy egy 30 éves mainframe komplexebb lenne, mint egy mai VGA.
A videókártya meghajtójának, egy több aszinkron részegységből álló hw eszközt (VGA) kell menedzselni-e, több aszinkron futó alkalmazás között, úgy hogy még a rendelkezésre állás is megfelelő legyen.
Nem látom, hogy egy vga driver miért kérdezgetné le, az egyes ablakok fejlécét.
-
A mainframe-et a videokártyánál komplexebb rendszerre írtam példaként. A videokártya meghajtójának azt az egyetlen videokártyát kellene tudnia jól kezelnie. A környezettel kapcsolatos kompatibilitási problémák száma elhanyagolható a meghajtó saját bugjaihoz képest.
A futó programok listázását lehet folyamat szintjén végezni (ekkor valóban csak a futtatható állomány elérési útját látod - sok esetben már ez kellemetlen lehet), és lehet az alkalmazás ablakokon végigmenni az előtérben futó programok összegyűjtéséhez (na, ebben van a dokumentum neve).
-
hapakj
őstag
A mainframe teljesen rossz példa, kb fix hw, fix sw-vel. meg se közelítette azt a kombinációs nagyságrendet, ami ma a piacon jelen van.
életembe nem láttam, hogy egy futó alkalmazás neve tartalmazta volna a megnyitott dokumentum nevét.
Az hogy mi jelenik meg a tálcán, meg az alkalmazás fejlécében az nem az.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Carlos Padre #59 üzenetére
A cikk író hozott le egy újabb bezzegAMD szerzeményt, nulla objektivitással, mi a probléma pontosan?
Hogy a driver bloat ellen anno ugyanúgy készült egy AMD verzió is és azóta is létezik? -
Carlos Padre
veterán
Ez most azert komolyan meglepett, hogy nem B. kollega volt az elso bezzegazajemde kommentelo fanboy. Ugy latszik oregszik a fiju
Szerk: csak most esett le, minek ir valaki egy programot, hogy letiltson egy olyan funkciot, amit telepiteskor es kesobb is barnikor letilthato?
Ha viszont a program nem erre valo akkor minek hozakodtal vele elo? Csubakka vedelem?
-
Carlos Padre
veterán
"Az NVIDIA az NVCleanstall miatt időnként arra kényszerül, hogy módosítson a meghajtón, hogy tegyék a program egyes részeit működésképtelenné. "
Bro, seriously WTF -
Busterftw
nagyúr
Hatalmas logikai bukfenc van itt az biztos.
Na melyik esetben lesz telemetria nagyobb valoszinuseggel telepitve:
1. ha az user csak EULA-t leokezza (senki nem olvassa el), next-next es telepul a telemetria
2. egy kattintassal el tudja kerulni telepites elott, hogy rola aztan ne szedjenek semmilyen adatot. -
Senki nem védi it az Nvidiát, , az userekről van itt szó és rólad van szó a kommentek zömében ,hogy honnan vetted az adatokat , mert szerintünk egyáltalán nem valós, egy hasraütés szerű blöff cikk, és most vissza fogom magam és ha jellemzem hogy szerintem mi a cikk témájának az alapja akkor azt írom, hogy hazugság.
Nem tartalmaz konkrétan egyetlen egy valós adatot vagy számot se, kontaktot se hivatkozást, célzol valamire hogy kaptál a gyártóktól olyan adatokat ,amiket amúgy az Nvidia biztos nem adna ki senkinek és agyonperelné bármelyik partnerét ha megtudná hogy ezelket valóban kiadta neked itt Magyarországon. ( ekkora nagy piacért biztos megéri)
Leírtál valamit tények nélkül és ezzel vissza élsz az újságírói hatalmaddal, folytatod a gerilla hadjáratodat mindezt pár hónap átlagosnál gyengébb driveres teljesítményre alapzva. ..és mellé hozzá költöd hogy mindez azért lehet ,mert az AMD felhasználók nagyon okosak és jószándékúak és megosztják az adataikat és szeretik ha az AMD telemetriát gyűjt tőlük, az Nvidia userek és közülük még a power userek( jelentsen ez bármit is) küzdenek a zöldek ellen
Bicskanyitogatóan felháborító amit megengedsz magadnak és ne haragudj, ha én mint Nvidia felhasználó ezzel nem értek egyet, kikérem magamnak és főleg hogy leszarom, milyen telemetriát gyűjt tőlem az Nvidia ,évek óta telepítem az appot és semmivel nem foglalkozom...
És erre jössz egy olyan second hand programmal amit az oldal fö oldaláról 6 év alatt összesen 3 millió letöltés jellemez ami lóf@ szám . jó magam még nem is hallottam róla, ellenben tudom hogy az AMD-nél is létezik ugyan ezen program megfelelője és letöltötték már több tízezren- százezren azt is tudom hogy kb 8-10x annyi Nvidia GPu van közkézen mint AMD mégis hogy lehetne kevesebb adat.. és hozzáteszed, hogy "a telemetria nem ellenetek van hanem értetek" leszarom nem beszéltem a telemetriáról! felháborító mennyire idiótának nézed az embereket..Állitsuk meg Brüsszelt.Egyetlen szerencséd van, hogy a fórumhoz a főoldalon át lépnek be sokan, jómagam is, és még létezik az IT oldalnál 1 olyan ember ,aki miatt érdemes néha ránézni a főoldalra (Synthwave) mert amúgy kizárólag a fórum tart itt nagyon sok olyan embert, mint én is vagyok.
Mindenkit ki tudnál szolgálni valódi pártatlan és valódi szakmai ,technológiai újságírással, az elfogult véleményed nélkül, lásd Computerbase és wolfgang ahogy dolgozik,de te nem ezt folytatod.
Ezekhez a dolgokhoz gerincesen kell hozzá állni és tudod ezt nem az általad feltételezett NPD mondatja velem hanem az Apám nevelése.
Viszlát, kiszálltam, mert kavarog a gyomrom. -
Alaaf Pi
senior tag
ersze, a hibák kb. 99,99%-a programozási hiba. Csak ha nem tudod mivel szürni, vagy nagyon kevés rendszeren jön szembe, akkornem is biztos, hogy simán, szemmel ki tudod szúrni melyik kódrészlet és miért rossz. És nem érted, hogy nálad, a te rendszereiden miért müködik. Ilyenkor jön a mi a különbség a rendszerek között játék.
-
Aligha hihető, hogy annyi user letiltja a telemetriát, ami számottevő. Egyszerűen az nV fos drivert írt - most is, csak ezúttal Windows-ra is.
-
fejesprf
csendes tag
Na pontosan így látom én is, helyes a megfogalmazás
a 3. pont tökéletesen leírja mi is ennek a "hírnek" a célja.
Aki meg jobban bele gondol az úgy is észreveszi hogy totálisan fals az infó amit Abu85 felhoz!Egy újságíró haverom jut eszembe az mindig azt mondta: a hírek valóságtartalma szerinte 5% kőrül van a többi hájlopás, felfújás, hogy el lehessen adni!
-
pengwin
addikt
Ha a felhasználók 90% nem poweruser, akkor képtelenség, hogy a piac döntő többségét lefedő NV felhasználóbázisa többségében poweruserekből álljon. Meg egyébként nagyon el vagy tájolva, ha szerinted tényleg ennyire tudatosak a cégek által poweruser kategóriába sorolt felhasználók. Nem azok, többnyire csak egy-két alkalmazásban vannak nagyon otthon, a hardver és az OS nagyon kevés embert érdekel annyira, hogy foglalkozzon is vele.
Viszont én ezt itt és most befejeztem, de azért nagyon örülök, hogy te a munkád keretében trollkodhatsz.
-
Busterftw
nagyúr
Az hagyjan, de arra nem gondolt a kolto, hogy az Nvidia sokkal tobb SKU-val van jelen a piacon sokkal tobb usernel, a hardver/szoftver kombinacio millioszor tobb, ami tobb hiba lehetoseget jelent.
Csak neki nem egyertelmu, hogy nem az Nvidiat vedjuk es nem a jelenlegi rossz drivereket tagadjuk, hanem azt a nagy marhasagot es logikai bukfencet kerdojelezzuk meg, amire alapult ez a cikk.
"Nvidia pedig most van egy nagy refaktorálás közepén, és amiatt több a hiba átmenetileg?"
Uj alapokra helyezett Nvidia App helo? -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ehhez képest mégis foggal-körömmel küzdesz azért, hogy hibás a gondolatmenetem a telemetria mellett. Most vagy az egyik vagy a másik, de mindkettő nem lehet. Előbb döntsd el magadban, hogy akkor most ez rossz vagy jó. Mert ha jó, akkor egy telemetria melletti írás is jó. De ha szerinted a telemetria jó, míg egy mellette szóló írás rossz, akkor valójában velem van személyes bajod, és azzal én nem tudok mit kezdeni, erre más kellene neked. Utóbbira én nem érek rá, nem is vagyok kompetens ebben segíteni.
A személyem elleni dolgokból ki is szálltam, mert ez nem szakmai vita. Ezt a vitát gyűlölet vezérli, és ezt nem fogom tudni megváltoztatni. Nem is akarom.
-
Egon
nagyúr
Olyan szinten tolsz szalmabáb érvelést, hogy az már fáj.
1. Senki nem mondta, hogy miattad "fagy feketére" (LOL) a képernyője bárkinek is. Persze érdekes módon, amikor a nagyonfelvilágosult AMD júzereknek fagyott szarrá a gépe a driverek miatt, valahogy nem aggódtál így...
2. Kb. 1-2 ember volt itt csak, aki kifogást emelt a telemetria ellen. Pl. én sem kapcsoltam ki, szóval ez a "telemetria nem ellenetek van" duma is csak gyenge terelés.
3. Nem az a gond, hogy felhívod a figyelmet a telemetria fontosságára a driverfejlesztés terén. A gond az, hogy elégtelen adatokból vonsz le minimum megkérdőjelezhető következtetéseket, kizárólag hergelés céllal. Ez a gond. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem kizárt, hogy van egyéb tényező is. De azt kétlem, hogy az AMD és az Intel relevánsabb adatokat gyűjtene, mert kb. ugyanazokat érdemes telemetriával begyűjteni. Ezt nem csinálja másképp egyik cég sem.
Az már lehet különbség, hogy ezt hogyan dolgozzák fel. És itt van is különbség, mert az NV a sűrű WHQL miatt kénytelen két csapattal dolgozni, mint ahogy az AMD csinálta anno a Catalyst érában. Tehát alapvetően a drivert két egymástól izolált team fejleszti. Nyilván ennek megvan a maga hátránya, ami miatt az AMD is elhagyta ezt a fejlesztési irányt, mert ugyan sok WHQL meghajtót tudtak kiadni, de megnövelte a bugok számát is ez a módszer.
Viszont az fontos, hogy a felhasználó számára is érdek, hogy stabil meghajtót kapjon. Ehhez kétségtelenül hozzájárul a telemetria. Ha nem járulna hozzá, akkor nem gyűjtene így infót az AMD és az Intel.
Van még olyan pletyka, hogy az NV már AI-val írja a driver egy részét, amit személy szerint kétlek, de persze pletykaként elemezhető és vitaalap, hogy ez mennyire jó. Nyilván az AI elég szar programozó, ha a bugokat tekintjük.
-
dqdb
nagyúr
Mindig csak azok a fránya userek, mindig azokkal van a probléma.
Az a lehetőség fel sem merült benned, hogy az AMD és Intel egyszerűen hatékonyabb telemetria megoldást készített, mint az Nvidia? Például a felhasználói oldalon relevánsabb infótkat szednek össze, vagy a saját oldalukon hatékonyabban értékelik ki a begyűjtött adatokat, vagy a kettő kombinációja.
Vagy az a lehetőség, hogy amíg az AMD az elmúlt években szép nagy refaktorálást végzett (ami közben folyamatosan panaszkodtak instabilitásra a felhasználók) és most egy könnyen fejleszthető architektúrát kell kezelnie, az Intelnél még friss az egész, az Nvidia pedig most van egy nagy refaktorálás közepén, és amiatt több a hiba átmenetileg?
De mindig csak az a felhasználó.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Erről beszélek. Elismered, hogy vannak gondok, mégis foggal körömmel véded. Ezzel saját magad ellenségévé válsz, miközben a frusztrációt, ami belülről rád tör, rajtam vezeted le, hogy én vagyok ezért a hibás. Én nem minősítek senkit, de szerinted ez reális emberi hozzáállás?
Most se véletlenül jelentek meg ugyanazok, hogy védelmet biztosítsanak. Meg se próbáljátok megérteni, hogy az NV-nek mennyire nehéz adatok nélkül drivert fejleszteni. Annyira komplex a csomag, hogy ezekre az adatokra szükségük van. Erre hívtam fel a figyelmet, és amiért ezt megtettem, én vagyok a rossz, hogy segíteni szeretnék nektek, hogy ne fagyjon feketére a képernyőtök. Ezért én vagyok a szar-szemét. Tényleg ez manapság a normális?
Reagálni viszont érdemben nem fogok a személyem felé irányuló támadásokra, mert nem szeretnék senkit sem hibáztatni ezért. Egyrészt nincs jogom hozzá, másrészt a másik fél hibáztatása az egyik vezető tünete az NPD-nek.
Értsétek meg, hogy a telemetria nem ellenetek van. Hanem értetek!
-
Egon
nagyúr
Viszont az NV poweruserek jellemző vonása, hogy mindent jobban tudnak mindenkinél, és emiatt öntörvényűek.
Ellenben az AMD "poweruserek" okosak, tájékozottak, és még szépek is ugyebár...
Egyre mélyebbre sikerül ásnod magad, olyan szinten vagy nevetséges ezekkel a végletekig elfogult véleménycikkekkel és a szelektív hírátvétellel, hogy arra nincsen szó. Sem több szóból álló kifejezés...
Értem én, hogy frusztrált vagy az AMD lassan nem létező dGPU piaci részesedése miatt, de igazán feldolgozhatnád másképp is... -
Busterftw
nagyúr
Micsoda statisztika.
Hany orszag hany forumarol van szo? Mennyi az osszes user?"Az NV-nél szinte folyamatos a user fórumokon, hogy telemetriát le kell tiltani."
Na, csak nem azert van veletlenul tobb user a forumokon, mert kb 9x annyi Nvidia user van? De mi az arany pontosan?Az atlagjozska nem fog Redditezni meg tech forumokra jarni, megveszi az OEM gepet vagy a kartyat es felrakja next/next/next a drivert.
"Jelenleg a legnagyobb médiák arról készítenek riportokat és videókat"
Ami miert ujdonsag? Persze neked furcsa lehet, mert AMD-rol toled egy rossz hir vagy "velemenycikk" nincs kb.
A RadeonSlimmert is szepen elfelejtetted megemliteni.Ez a szinvonal max egy Logoutra lenne eleg.
-
nyomasd még ."nem poweruser."
Milyen nagy népszerűségre? támaszd már alá a mondandódat számokkal és adatokkal. 3 millió letöltése van 2019 óta. Ennyit látni semmi mást.
Közben meg általánosítasz és az Nvidia felhasználókat minősíted, besorolod kategóriákba.
Én szinte az össze nagy Nv fórumon ott vagyok nem látom a sírást ez miatt egy egy kivételtől eltekintve. A felhasználók nagy része leszarja.
Felháborító egyre süllyed az egész Ph szivonala miattad. Elfelejtetted azt hogy 3 hónapja vannak gondok már akinél vannak, nálam nincsenek, elötte nem foglalkoztál a fostalicska AMD driverekkel. -
Abu85
HÁZIGAZDA
A userek többsége nem poweruser. Azokból még telemetriával sincs nagy haszna a cégeknek, akik nem lépnek túl a desktopon és a böngészőn. Viszont az NV poweruserek jellemző vonása, hogy mindent jobban tudnak mindenkinél, és emiatt öntörvényűek. Rájuk nehéz építeni egy ilyen rendszerrel, mert nem fogják aktiválni, keresik a módot, hogy letiltsák. A hitük, hogy majd "ők ezt jobban tudják", túl erős. De egyben ők azok, akik a legjobban kiabálnak, ha elfeketedik a képernyő. Ez teszi az egészet ironikussá.
#39 hapakj : Az egy olyan segédprogram, ami nagy népszerűségre tett szert azzal, hogy kiszedi a bloatware-t az NV driveréből. Így azt hirdeti, hogy stabilabb lesz a rendszer. Az NV folyamatosan módosítja a drivert, hogy reagáljanak rá, és működésképtelenné tegyék a programot, de a fejlesztők mindig reagálnak az új meghajtókra.
-
pengwin
addikt
Ha az NV felhasználók csak 15%-a nem tiltogatja le komoly erőfeszítések árán a telemetriát, akkor az már nagyságrendileg kb. annyi ember, mint amennyinek Intel vagy AMD dGPU-ja van.
Te sem gondolhatod komolyan, hogy az NV felhazsnálók 85%-a annyira tudatos, hogy NVCleaninstall-ozik meg a beállításokban turkál...
Láttál te már átlag l(y)úzert? A legfapadosabb beállítások menütől is fél, mint a tűztől. Nyugodj meg, 80-90% felett lesz azoknak az aránya, akik alapértelemezésen hagynak mindent.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem hiszem, hogy megértésről van szó. Egyszerűen az lehet a mögöttes ok, hogy az AMD ügyfelei között nincsenek "szuperokos" megmondóemberek, hogy a telemetria rossz. Az NV-nél szinte folyamatos a user fórumokon, hogy telemetriát le kell tiltani.
Nem tudni pontosan, hogy miért alakult így, de látványos, hogy az AMD és az Intel meghajtói jelenleg stabilabbak, míg az NV küzd a stabilitással. És emiatt fontos, hogy hozzájusson az NV a telemetria adataihoz. Gyakorlatilag az NVIDIA a legjobb driver címtől eljutott a legrosszabb driver címig, és ez nem jó nekik. Egyébként nektek se, mert csak bugokba fogtok futni. Jelenleg a legnagyobb médiák arról készítenek riportokat és videókat, hogy a GeForce driver instabil, és a jelenlegi gyártók között a legrosszabb alternatíva. [link]
-
Tamás88
őstag
Telemetria = adatlopás, tehát nem kell. Régebben nem is létezett, mégis tökéletesen javítani tudták a driver hibákat, tehát úgy hülyeség ahogy van.
-
fejesprf
csendes tag
Abu85 kérlek ne haragudj, de ez blődség! Több helyen is vérzik a gondolatmeneted szerintem.
1. Miért kapna több telemetria adatot az AMD és az Intel. láttál mát eladási grafikont?
Amúgy az nvidia vagy 5-szőr - 10-szer több VGA-t ad el mint az AMD!2. EULA-t szerinted hány ember olvassa el?
3. A Játékosok "esetleg" pár százaléka használja az ilyen programokat csak, mert fél attól hogy nem fog megfelelően működni a gépe a kiherélt driver-től!
"kérlek kicsit gondold újra!"
-
KRi2
aktív tag
énmeg amiatt vagyok szomorú hogy pont a pH-nak kellett volna még évekkel ezelött felhívni a felhasználók figyelmét a telemetria veszélyeire, árnyoldalaira. A kisbetüs részeket elmagyarázni, mitől lett 1GB-os az adott driver. Alternatívákat mutatni a közönségnek. A nagy cégek érdekei helyett, az olvasók érdekeit előtérbe helyezve.
-
-
ledgeri
nagyúr
Ejj ennyire SUS cikket...
Eddig nem tudtam, hogy létezik egy ilyen driver, de most, mert a piacvezetőnek ennyire fontos, full random megkapom, hogy jaj milyen rossz neki, hogy létezik, bármilyen egyéb, piaci-cikkes előzmény nélkül.
Köszönöm Nvidia! Köszönöm Prohardver! Mostmár tuom, hogy honnan fogom feltenni a következő driverem!
(ha már az elmúlt 3 évben még szűz, friss windows felrakásnál full feketére fagy a gépem, ha drivert frissítek nem hiszem, hogy pont az én telemetriám fog hiányozni -- hisz nemigazán láttam használva...!!!
Picit Streisand effect....
ja, és igen.. "vélemény".... Az ilyen címkézésű cikkeket is már külön kell kezelni mögöttes érdek szempontjából.
-
Mint írtam, anno épp ez volt a munkám. Az esetek döntő része nem egy egzotikus HW-SW kombinációról szól, hanem alapvető programhibáról, ami bármelyik gépen előjöhet.
A tényleg egyedi konfiguráció-függő hibák lenyomozásához valóban szükség lehet adatgyűjtésre. De csak ott, és csak a nyomozás idejére.Persze erre is lehet azt mondani, hogy a jobb képességű fejlesztők, és az alaposabb tesztelés (kód- és működés/használat közbeni is) drágítja a terméket. És itt van alapvető szemléletbeli eltérés a "boomerek" és "ezek a mai fiatalok" között: Van, aki a vagyonokért megvásárolt terméktől elvárja a megbízható működést, és van, akit már beleszocializáltak abba, hogy egy félkész termék kiadása normális.
Újra az autós párhuzamra visszatérve: Hallottál te már olyanról, hogy szoftverre garancia/jótállás? -
Busterftw
nagyúr
Mit varsz: Forrás: PROHARDVER!
De azert a gyartopartnerektol van az info, forras nincs megjelolve.
Ujsagiras 101.Kivancsisagbol megneztem a hivatalos linket, ahol verzio frissul, nincs minden verzionak kulon letoltesi oldala, tehat ez az osszes letoltes errol a linkrol 2019 ota.
Downloaded: 3,269,745 times
Ez semmi.
Persze mashol is terjesztik, de ez az elso talalat es a hivatalos forras, plusz itt nem egyeni letoltesekrol van szo. -
A gyártópartnerektől megtudtuk, hogy az NVCleanstall létezésének komoly hatása van a GeForce driver fejlesztésére, ugyanis az NVIDIA annak ellenére nem jut elég adathoz a telemetriából, hogy a legtöbb gépben GeForce van, vagyis a játékosok igen nagy része alkalmazza a meghajtó manuális lecsupaszítását, ezen belül is a telemetriáért felelős modul kilövését. Ezzel szemben az AMD és az Intel bőségesen kap adatot a telemetriából, mert az ügyfeleik megértik, hogy ha ezt a modult engedélyezik, akkor azzal jól járnak, mert végeredményben stabilabb, kevesebb hibával rendelkező meghajtókat lehet vele biztosítani.
Eza cikk egy bullshit. A gyártópartnerek kiadták -és tudják globál persze -az Nvidia adatait neked ,mint Abu85 és közlöd, hogy az AMD fogyasztói megértik miért kell ez az AMD nek és természetesen hozzájárulnak boldogan ehhez hogy adatokat szedjenek a gépükről az Nvidások meg küzdenek ellene.
Ez mellett igen komolyan vehető számokat és tényeket olvashtattunk,forrásokkal alátámasztva hogy az AMD "bőséges" az Nvidia meg igen kevés. Korrekt, 80 % piacrésszel ez vajon mit jelenthet....ezek aztán a konkrét adatok, források ,tények, meg a hírek. A blikk hozzád képest már kutya füle.
Kíváncsi lennék ha ezt egy Nvidia marketinges/ jogász olvasná és komolyan venné mit lépne feléd meg a kapott/ vélt/ adataid felé. -
flashpointer
őstag
ja majd biztos felgyorsul a javitas ne vicceljunk mar
Inkabb ki lehet majd rugni az ezen dolgozok felet es ugyanannyi ido alatt megvan a javitas mint elotte, duplajara nott a hatekonysag!
-
DarthRevan
tag
Ha Nvidiáról van szó lassan már minden a user hibája lesz?
Leég a kártya? Rosszul dugtad be! Bedugtad? Ócska kábelt használtál! Szar a driver? Letiltottad a telemetriát!
-
miqlas
őstag
Bocsi emberek vaaaagy ide lõjjetek ha nem tetszik amit ide írok, de ez a véleményem!
Lehet sipákolni, hogy transparency, meg ne minket használjanak béta tesztelõnek ... stb, de akkor tudomásul kell venni, hogy ha szar a driver, akkor ez miatt nem kell picsogni!
-
DarthRevan
tag
Érdekes, én pont azt gondolnám, hogy azok az Nvidia userek vannak kisebbségben, akik egyáltalán tisztában vannak a NVCleanstall létezésével... Jó lenne látni, hogy az install base hány százalékát adják ezek a felhasználók, mert én magamtól azt gondolnám, hogy kevesebb, mint 5%.
-
pengwin
addikt
Ellenvélemény:
Ha nem tudnak big data elemzés nélkül biztosítani egy működő szolgáltatáscsomagot, akkor csökkentsék a szolgáltatáscsomag méretét. Nehogy már a felhasználók hibája legyen, hogy mindenki "telemetriafób". A mamutvállalatok sorra demonstrálják, hogy rossz esetben vissza élnek a begyüjtött adatokkal, jó esetben meg csak szimplán inkompetensen kezelik azokat.
Egyébként meg valószínüleg azért ilyen bugos fosok az újabb NV game ready meghajtók, mert elkezdtek AI-t alkalmazni a kódolásukra.
-
válasz
tegbashar #16 üzenetére
Az első bekezdésedben leírtak számomra irrelevánsak. Annyira bonyolítson egy gyártó, amennyivel meg bír birkózni! (Szerintem 30 évvel ezelőtt is voltak ilyen komplexitású rendszerek; gondolj csak az akkori mainframe-ekre, hogy a szuperszámítógépekről ne is beszéljünk! Ők meg tudták oldani az nVidiánál alaposabb tesztelést.)
Azt meglehetősen naiv elképzelésnek tartom, ha valaki szerint csak a hardver konfiguráció és az egérmozgások mennek át. A legtriviálisabb "kompatibilitási" telemetria az épp futó folyamatokat is hazaküldi. Ezek között simán lehet már olyan, amiről nem szeretnéd, hogy tudjanak. Még általánosabb a futó alkalmazások elküldése, amiben ott a megnyitott dokumentum neve, de lehet akár személyes adat is.
-
tegbashar
tag
Nem értem, hogyan képzeled a teljeskörű tesztelést? 30 évvel ezelőtt nagyságrendekkel kisebb kombinációja volt a hardver-elemeknek. És akkoriban is szoftvertesztelési alapelv volt az, hogy teljeskörű tesztelés nem létezik.
Hogyan teszteljék olyan termékekre, ami a kártya kiadása után lett fejlesztve?Szerintem ez az életciklusba épített folyamatos monitoring rendszer egy igen hasznos újítás.
Mondjuk én nem is tartom hiper-szenzitív adatnak azt, hogy mozgatom az egerem és milyen hardvereket veszek. Mert feltételezem, hogy ilyesmi adatokról lehet szó...
-
Ezzel vissza is jutottunk Xpod #3-hoz, hogy tulajdonképp mi vagyunk a béta-tesztelők, és ezért még mi fizetünk.
Engem baromira nem érdekel, hogy az NV-nek ez költséghatékonyabb. Az internet széles körű elterjedése előtt (mondjuk 30 évvel ezelőtt) fel sem merült, hogy a gyártó ilyen teszteletlen vackokat dobjon piacra, mert egy esetleges utólagos javítás költsége horribilis volt. (Új adathordozó, annak eljuttatása az ügyfélhez stb.) Az online elérhetőségtől egyszerűen elkurvultakkényelmesedtek, és a házon belüli béta-tesztet rálőcsölték a felhasználókra.Klasszikus párhuzammal élve: Ugyanezt a viselkedést te elfogadnád egy autó esetén?
(Tudom, az "önvezető" autóknál igen, de az lényegében ugyanígy szoftver.) -
bunfi
őstag
Az AMD inkább azzal foglalkozhatna, hogy a Windows frissítés ne cserélje le a drivereiket, így téve működésképtelenné az AMD Software-t. Ehhez még telemetria sem kell...
-
Több lehetséges csúsztatás is van ebben a véleménycikkben.
Akkor anonimizált az adat, ha nincs benne pl. IP-cím, e-mail cím, meg semmi olyan, ami a usert egyértelműen azonosítja."Viszont ez a tényező összességében csak vitaalap"
Nem, nincs min vitázni, mert az ilyen jellegű adatgyűjtésnek opt-innek kell lennie.
-
Acélfarkas
őstag
Az elképesztően kevés az a geforce-tulajok hány %-át jelenti, akiktől befutnak a telemetria adatok?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Egymillió alkalmazott sem tud annyi adatot biztosítani az NV-nek, mint amennyit a telemetriával be tudnának gyűjteni. A költségeket észszerű keretek között kell tartani. Ha kell megoldják telemetria nélkül, de hónapokat csúszik bizonyos dolgok javítása, mert manuálisan keresik a gondokat.
-
Waikiki
tag
1. Ha valami anonim, akkor a gyűjtés nem tárgya az adatvedelemnek, mivel nincs benne személyes adat. Ha a cég szerint kell adatkezelesi tájékoztatás, akkor viszont nem anonim a gyűjtés.
2. Ha annyira hasznos a telemetria, akkor miért félnek kiallni a cégek és részletesen dokumentálni a küldött adatok körét és azok felhasználási célját? Mert a "better customer experience" az nem ez, hanem nettó bullshit: egy olyan meghatározás, ami alá az adott cég bármit be tud gyomoszolni. Bezzeg ha az lenne ott, hogy mondjuk "diagnosztika", az egy sokkal konkrétabb és ezért szűkebb felhasználási cél.
Ha annyira hasznos, játsszanak nyílt kártyákkal, magyarázzák el, hogy mit miért csinálnak, és legyen egyértelműen ellenőrizhető a felhasználó részéről.3. Az NVCleanstall nem más, mint a kikenyszeritett telemetria elleni tiltakozás. Van, ahol megtagadhatom a hozzajarulasomat, és van, ahol nem is kérdezik, csak rám kényszerítik, miközben valós tájékoztatást nem adnak mellé. Hatás - ellenhatas. GDPR szerint pl kényszerítő jogos érdeket kellene tudnia igazolnia az adatkezelonek egy olyan (jogos erdeken alapuló) adatkezeles kapcsán, amellyel szemben benyujtott tiltakozast elutasitja. Itt vajon mi lenne az?
-
Busterftw
nagyúr
Ja vegulis nincs mar tobb eve megjelent Radeon Software Slimmer.
Erdemes lenne frissiteni a velemenyt. -
ViZion
félisten
"Bár a gyártók a telemetria pontos működését nem osztják meg..."
Ha ez nem változik, akkor mi miért változtassunk?
Nem a tevékenység védelmében, mert nem csinálok olyat, amit ne lehetne vállalni. De a tűzfalam idegbetegre van állítva, több ismerős számláját, fészbúkját, stb. feltörték már. Elkerülném ezeket, szal. ami nem fontos, azt nem engedem ki. Befelé meg amúgy sem jöhet. -
-
Ez lényegében a tesztelés áthárítása a felhasználókra.
Készítenek egy drivert, nagyjából fut, nem omlik össze túl sűrűn. Kiadják, a felhasználók meg kitesztelik alaposan. Ha valami hiba jelentkezik akkor azt javítják vagy csak magyarázkodnak. -
Fejlesztőként totál meg tudom érteni a minél több adat iránti igényt. (Sőt, konkrétan egy ilyen modult fejlesztettem 20-25 évvel ezelőtt, és a visszajött crash reportokból megfejteni a hibát.)
Felhasználóként az egyik szempontom, hogy az én mobilnetem ugyan ne használja senki se az ő kényelme érdekében. Ennél sokkal súlyosabb a bizalom kérdése: hogy pontosan milyen adatokat küld és hova. Mivel a bizalomról van szó, egy gyártó csak akkor várhatja el, hogy megkapja az adataim, ha maximális szinten transzparens ez ügyben. Leírja, hogy milyen adatokról és miért van szükség, és hogy ezek hova juthatnak. És ennek megfelelően enged ki-bekapcsolási lehetőséget.
Az is felhasználóbarát, ha alapból ki van kapcsolva a telemetria, és csak konkrét hibakereséshez, és csak annak időtartamára kerül bekapcsolásra.
Az nVidia sírására pedig annyit, hogy ha egyetlen kártyájuk árából már működőképes autót kapni, akkor abból fussa már nekik tesztelőkre is...
-
Solten
őstag
"Az AMD és az Intel például a meghajtócsomag első telepítésénél felhívja a modul jelenlétére a figyelmet, és előre megkérdezi a felhasználót, hogy a mellékelt adatkezelési tájékoztatót elolvasva szeretné-e az aktiválását. Az NVIDIA alapértelmezetten telepíti a telemetriát"
Igen, Inteleknel es AMD-nel igen, Nvidianal nem remlik hogy megkerdeztek volna.
"Elképesztően kevés adathoz jut az NVIDIA ebből a modulból, annak ellenére, hogy a legtöbb gépben GeForce van."
Legtobb GeForce, telemetria alapertelmezett, megis sikerul megirniuk a legsz@rabb drivert...
Új hozzászólás Aktív témák
- Quadro FX 570 eladó
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4090 BTF 24GB GDDR6X Graphics Card
- GIGABYTE GTX 1660 Ti OC 6GB GDDR6 (GV-N166TGAMING OC-6GD) Videokártya
- Gainward GeForce RTX 4080 SUPER Phoenix GS Újszerű, garanciális, dobozával és tartozékaival
- GIGABYTE RTX 5080 16GB GDDR7 AORUS MASTER - Új, 3 év garancia - Eladó!
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro - Deep Purple - Használt, karcmentes, 100% akku
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest