Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
joysefke #102 üzenetére
Nem bántás de miért nem lehet megérteni, hogy örül, hogy összejött olcsón és nem akar többet rákölteni?
Tudod ez olyan mint amit 1000x tapasztalok, mikor valaki segítséget kér, hogy pl. milyen videokártyát vegyen, van rá 50K pénze. Erre jönnek a jóindulatú kommentek, hogy oké az 50, de ha csak 10-et hozzá rak mennyivel jobb lenne. Erre a harmadik rá tronfol, hogy oké de még 15 ért meg aztán hú de kurva jót kap. Az nem jön át, hogy 50K lóvéja van! Ha több lenne (vagy többet akarna rá költeni) akkor nyilván azt mondja......
Amit te ajánlasz az alsó hangon 35 proci+15 lap+10 memória. Nyilván nem akar 60K-t rákölteni. Ennyi erővel DDR5-ös konfigot is ajánlhatnál neki......
-
joysefke
veterán
válasz
iMaverick #101 üzenetére
Átjött a cikk. Olcsón akartad megúszni, ez sikerült is. Amire én rá akartam világítani, hogy annyira olcsón úsztad meg, hogy ez az ár/teljesítmény és a jövőállóság rovására ment.
Egy R5-5600/5600X-szel lényegesen előrébb lennél mind teljesítmény mind a következő Windózok támogatottsának tekintetében.
Az általad javasolt i5-12600 használtan 49-50eFt-rt megy itt az Aprón.
Én az 5600X-et ajánlottam, az jóval olcsóbb (35E Ft) és kb ugyanolyan modern. Alaplap/memória van hozzá dögivel.
Az i5 12600 arra vonatkozott, ha valaki nagyon intelt akar. Intelből nincs értelme Alder Lake alattit venni. -
Ahogy nézem, többeknek nem ment át a cikk lényege...
Az általad javasolt i5-12600 használtan 49-50eFt-rt megy itt az Aprón. Én az "egész" cserére költöttem 33e-et. (CPU+ram+alaplap).
Amúgy meg jól írja BiP kolléga: nekem teljesen jó lett volna az előző gép is, csak ment volna fel rá mindenféle trükk nélkül a Win11... Mivel ez nem jött össze, így maradt a lehető legminimálisabb hardver csere, ami még pont elegendő a W11 követelményeinek.
-
joysefke
veterán
A sebességbeli előrelépést és vásárolt hardver korát figyelembe véve ennek szerintem nem sok értelme volt. Az a 9-gen i5 már most majdnem elavult, illetve nem lesz kategóriákkal gyorsabb mint a 4-gen i5. Négy helyett hat mag, ami viszonylag jelentős, ezen felül némi javulás egy szálon.
Én használt RyZEN 5600X-et (35'000Ft) vettem volna, vagy ha valamiért fontos, hogy intel legyen (ne legyen) akkor egy i5-12600-at. Ezek még életképesek lesznek jó pár évig a 9400F aligha.
-
hapakj
őstag
válasz
Armagedown #96 üzenetére
Ez így 100%-ban igaz. 6. és 7. generációs intel CPU-kban már Windows 11-nek megfelelő fTPM van. Ez ha megfelelően be van kapcsolva közvetlenül a Windows 11 telepítőt indítva már jóval elnézőbb a nem kompatibilis CPU-val.
A TPM megléte eléggé hard check, míg az inkompatibilis CPU inkább soft check
-
válasz
Armagedown #96 üzenetére
Ezek szerint Te sem olvastad el az írásomat... Egy 3-ik vagy 4-ik generációs Dell laptopra simán felment a TPM jelenlétében. Annyi volt, hogy feladott egy plusz ablakot, hogy régebbi a proci és hogy ezzel legyek tisztában.
Semmi Rufus és egyéb registry hack nem volt. (Egyedül az offline fiókos trükköt nyomtam be neki.)
-
Armagedown
őstag
válasz
iMaverick #93 üzenetére
Elvileg sem lett volna elég, a 8. generációtól támogatottak az Intel processzorok.
Ezen a TPM modul sem változtat, beszerelni sem volt értelme. -
-
BiP
nagyúr
válasz
iMaverick #93 üzenetére
Akartam javasolni, hogy az első Asrock laphoz - ha már papíron támogatta a TPM-et, csak BIOS support nem volt hozzá - nincs esetleg valami béta bios esetleg valami hackelt cucc?
Én anno a Z97-es lapomhoz tudtam beleapplikálni olyan modult, amivel tudott m2-ről bootolni. (alapból nem ment neki)De mivel már a Win11-gyel sem akartál trükközni, nyilván bármiféle bios hack is kiesik. Csak mint ötlet eszembe jutott.
-
Én nem "magyarázom a hülyeséget". Azt, hogy nem új jártam el, ahogy "szerinted" jó lett volna, az szerintem az én dolgom.
"vettél egy TPM"-et
Te elolvastad az írásomat? Merthogy ezek szerint nem. A TPM-et még az előző konfighoz vásároltam, mert elvileg (ha az Asrock support-ja nem szívat meg), ennyi is elég lett volna a Win11-es update-hez. Sajnos nem ez volt a helyzet, de én itt magyarázom a hülyeséget. Szuper. -
hapakj
őstag
Én nem magyarázok senkinek semmit, mit hogy csináljon. Mindenkinek a saját maga döntése. Itt azok szórakoztatnak, akiknek annyira fáj, hogy egyesek nem sajnálnak minimális kiadást, hogy fejlesszék az eszközeiket, s ezzel együtt elkerüljenek manuális hekkeléseket a jövőben.
Mindenkinek szíve joga Core 2 Duo-ra felhekkelni Win 10 LTSC-t meg Win 11-et is, s élvezni a bődületes sebességet, de attól még szórakoztatónak tartom, hogy mennyire csak a saját megoldásukat tartják helyesnek
BTW mint már írtam az MS már konkrétan megszűntette a Windows 11 futtatásának lehetőségét Core 2-es gépeken. Nem képes felbootolni
-
hapakj
őstag
CPU magok terén lehet, de az igp-k akkoriban sokat fejlődtek. Szinte minden generáció 3-tól 6-ig komoly fejlesztéseket kaptak.
A Skylake és Kabylake 9. generációs IGP-je már képességekben abszolút modern volt. Am a KabyLake (7 gen) asszem fejletebb display engine-t és encode / decode motrot kapott a Skylake-hez (6 gen) képest, s ebben az intel igp-k elég jók.
-
BiP
nagyúr
Anno az Intel 6th gen volt szerintem a legérdektelenebb generáció váltás (meg a 7th gen, bár ott volt K-s húzható I3-as
)
Én inkább a 5. gent és a 7. gent emelném ki. 5.gen nem is mindenben volt gyorsabb a 4.nél, qmeg nem is volt elterjedt.
6. A Skylake, az egy igencsak fasza update volt még a jól sikerült Hasqell Refresh (4790k) után is, behozta a DDR4et is.
A 7.gen meg semmi újat nem hozott. -
hapakj
őstag
Az emberek hogy fáj kiadni filléres összegeket 8-7 éves hw-erekért, hogy ne kelljen utólag szivatni magukat
Ez az utólagos, mit fog az M$ kitalálni meg no comment
- nem kitalálni fog dolgokat, hanem simán máshogy fordítja le a kernelt. S akkor nincs mit átirogatni telepítéskor, mert nem bootol fel az OS -
-
-
Kaiku
senior tag
-
-
troller
senior tag
"nálad a 4C8T gyakorlatilag 4C8T-re lett cserélve"
Jogos, de az ördög szokás szerint a részletekben bújik meg.
Ahogy írtam is, kb. 30-40%-al gyorsabb a játékokban, mint az E3-1270V2 volt.
És ott nem volt annál erősebb proci, itt meg még elég nagy a válszték, ha később kevésnek érezném ezt. -
KROK640
nagyúr
válasz
iMaverick #72 üzenetére
Meglestem neked, hogy mennyivel.
A 10400F-ek jelenleg 24-30 ezer között mennek. (A 9400F-ed 17 ezer volt)
alaplap : ASUS PRIME H410M-K Alaplap 11000ft (és ez fejlettebb mint a tiéd, viszont mATX, ITX jelenleg nincs használtan. Ha lenne akkor saccra 20K körül)
Minden más ugyanaz. tehát összességében egy olyan 10 ezer ft-al lett volna drágább ITX lappal, cserébe a 6C6T helyett 6C12T lett volna. Ez így nem feltétlenül érte volna meg, sőt én se ugrottam volna erre.
Ha jöhet mATX lap is, akkor viszont csak 3-4 ezer ft a különbség, annyit viszont szerintem megért volna. -
troller
senior tag
-
Szia!
Huh, Te azért elég nagyot ugrottál a generációk között (3 -> 10).
Az én esetemben ugye ez a hülye TPM chip (amit korábban vettem) volt a középpontban, erre voltam "rátorzulva". Mint írják a kollégák nem kellett volna, hiszen ezekben az újabb procikban már van "szoftveresen" ilyen. Na most már mindegy...
Azt nem írtam a cikkben, hogy kis utána olvasással kiderült: nem kellett új hűtőt venni, bár eltérő véleményeket olvastam erről... (1150 -> 1151 gyakorlatilag ugyanaz foglalat szinten, de hogy lehetnek eltérésnek... Na, ez biztatóan hatott!
) Valami 13.000Ft-ot dobott volna rá, ha még azt is vehettem volna.
-
troller
senior tag
válasz
iMaverick #72 üzenetére
Szia,
Én is hasonló upgrédet csináltam nemrég, részben a win11 váltás miatt, csak nekem még 3. genes volt a régi procim, egy xeon E3-1270V2, ami gyakorlatilag egy i7-3770-nek felel meg.
Ezt cseréltem az aláírásomban levő cuccokra.
i3 10105F: 12k; ASRock H510M-HDV/M.2 SE: 17k; 2×8GB Kingston DDR4 2666MHz: 9k, összesen 38k.
Eddig elégedett vagyok, játékokban, video konvertálásban kb. 30-40%-al gyorsabb lett a rendszer.
Nekem némi állítgatás után a win11 is bejön.Generációra ugrás kapcsán, így utólag lehet inkább a 12.-re kellett volna lépnem, ott azért tényleg jóval nagyobb a fejlesztési potenciál.
Mondjuk az minimum 20k-val drágább lett volna. -
Látom beindult a fórum rész... :)
#45 KROK640:
"Egyébként nem tudom, de a 10th gen annyival drágább lett volna? A 9th gennel már nem tudod tovább fejleszteni a platformot,"Ez egy érdekes felvetés! Lehet érdemes lett volna akkor már a 10-ik generációra ugrani. Kérdés, ahogy írod is: mennyivel lett volna drágább? Főleg, hogy a fene tudja, mikor lesz ehhez is hozzányúlva?
#55 Kaiku:
"A Windows 11, hardware ellenőrző hülyesége egyszerűen megkerülhető!"Köszönöm, de mint írtam is korábban: nem óhajtok Rufus-szal és hasonló programokkkal "szórakozni". Ahogy hapakj kolléga is írja, ki tudja a M$ mit fog kitalálni a következő milestone-os frissítéskor? Milyen ellenőrzési mechanizmusokat programoznak bele az update-be...
#58 Narasim:
"iMaverick kolléga írásának fórumát félrevittük valamilyen szinten. ezzel a novellával be is fejeztem"Semmi gond, én csak örülök, ha pörög a téma.
#62 KROK640:
-
King Unique
titán
A már többször linkelt bejegyzésben részletezve van, + egy másikban a Windows 11-es változatnál. Ahol ha utólag úgyis be kell ezt-azt bekapcsolni, visszaállítani (már amit lehet), akkor pont nem sok értelme lesz az ilyen Windows használatának.
-
válasz
King Unique #67 üzenetére
igen, időtálló lesz. amíg le nem jár a win vagy meg nem döglik a hardver.
6000 ft volt a proci meg 2 csomag rudi a munkadíj.
de mitől kimiskárolt? mi az aminek a hiányát az évek alatt nyilvánvalóan nem vettem észre? egyetlen egyszer kelett utólag egy embernek a store-t bekapcsolni.
céges szinten nem lesz hosszabítgatás meg trükközés. jön 250 új gép, a hozzá tartozó win11pro-val és office 24-gyel. persze kis ráhagyással, hogy jusson fagyira is a szokásos pár embernek.
-
King Unique
titán
Muzeális hardverre muzeális hardvert, ez aztán időtálló fejlesztés.
Értelemszerűen azt jelenti, ami nem az előző válasz végén leírtak, amihez bőven elég a Home vagy max. Pro kiadás, amihez nem egy kimiskárolt hanem teljes funkcionalitású Windowst szokás használni, stb.
Nem, nem feltétlen kell új PC-t vásárolni, amíg némi trükközéssel a régire is telepíthető Windows 11.
Céges szinten meg eleve opció + 3 évig az micosoftos ESU és akár +5 évig a 0Patch támogatás, ott még tovább lehet húzni a Windows 10 használatát Enterprise LTSC nélkül is. Ha gépparkot cserélnek, akkor meg eleve operációs rendszerrel együtt szoktak a legtöbb helyen a PC-ket venni, amin nyilván már Windows 11 lesz, meg nem trükközéssel telepítve, hanem eleve kompatibilis hardverkonfigurációra.
-
Azt kell megérteni, hogy a Linux egy réteg szofver.
Azok használják akiknek egy célfeladatra az a tökéletes megoldás, illetve azok akik szeretnek "szöszmötölni" és gépészkedni egy rendszerrel.
Hiába fejlődött a linux az elmúlt 10 évben villám léptekkel az átlag asztali PC felhasználónak csak annyi marad meg belőle, hogy "nem windows" és kész.A haverom unokaöccsének a dílere is azt mondta, hogy szar, meg egyébként se fut rajta a kedvelt videoszerkesztőm, én meg váltani nemfogok, szóval SZAR! Meg a játékokhoz is ezt meg azt kell feltenni, beállítani szóval SZAR!
A tényleg jelentős fejlődés ellenére szerintem az asztali PC felhasználók között, egy milimétert sem emelkedett a linux felhasználók száma.
Ez nem a rendszer hibája, hanem a felhasználóké. A világ trend nem a linux felhasználás irányába fejlődik és nem hiszem, hogy ez valaha is megváltozik. -
hapakj
őstag
Jó de attól még a hogy a környezed 99.99%-a felbootolja a windowst és megnyit benne egy weboldalt meg egy wordot, attól még az átlag emberek 99.99%-a nem.
S pont ezért nem kell bezzeg a Windows 10 iot ltsc-vel szívni mennyivel jobb lett volna, mint aprópénzt költeni egy kis upgrade-re
-
válasz
King Unique #61 üzenetére
pont most cseréltünk neki, erre a procira
asrock g41 lapba, 2x2 giga ddr3-1600-as ram. meglepően gyors lett a gép. e8400-at váltott, amit vagy 6 éve kapott tőlem.
otthoni általános használat - ezt nem tudom, hogy mit jelent. a környezetem 99.99%-a bekapcsolja a gépet és elindítja a böngészőt, esetleg a szövegszerkesztőt. és ezért most venni kellene nekik új gépet.
céges szinten sem cserélnénk egy gépet sem, ha nem szűnne meg a támogatás. aztán persze nemsokára jönnek a win11pro-s gépek. abszolút de semmi, de semmi másra nem fogjuk használni a gépeket, mint, hogy elinduljon a böngésző meg az office. semmi szükségünk erősebb gépekre, több memóriára, nagyobb ssd-re! de így mégis lesz egy 100 millás beszerzésünk, amire a vezérkari haverok egy része már dörzsöli a tenyerét. tervezett elavultatás, szemét termelés. -
hapakj
őstag
max működik ezeken a gépeken, de hogy tökéletesen és gyorsan fut az erős csúsztatás.
Nekem 2008 óta (Core 2 Duo 4Gb ram) vannak kb 5 évente gépeim itthon mind Windows 10/11-el, SSD-vel, szóval eléggé látványosan tudok szembesülni a sebességkülönbségekkel.
Tény a 2008-as Core 2-s képes futtatni a Windows 10-et, de hogy néhány weboldal és alkalmazés betölése után már látványosan összeomlik a teljesítmény az is biztos.
A friss céges laptopom mellett már a 8 éves 7700K 48GB Rammal is már lomhának tűnik.
-
KROK640
nagyúr
A TPM chipset én is pénz kidobásnak találtam (lévén a 9th gen amúgyis teljesítette volna a feltételeket), de a gépfejlesztés többi része nem feltétlenül volt az.
33 ezer ft-ból átállt a 12 éves Intel Core i5-4590 3.3GHz + 16GB DDR3 kombóról az 5 évvel újabb Intel Corei5-9400f + 32GB DDR4-re, miközben egy fejlettebb/újabb alaplapot is kapott, és a fogyasztás is csökkent.
És ami a legfontosabb : elégedett a végeredménnyel. -
King Unique
titán
A Q9500 igen, mivel 2010 körül jelent meg, de voltak korábbi sorozatok 2006-2007 körül is. Amúgy meg az előbbi is már bőven muzeális, rég megérett a cserére.
Mondjuk eleve ott ott kezdődik, hogy nem feltétlen kell minden windowsos alkalmazást, szolgáltatást okvetlenül kigyomlálni, ez inkább csak amolyan kényszeres berögződés, rossz szokás egyes felhasználóknál. Amit ha túlzásba visznek, akkor jönnek a különféle anomáliák, alapvető dolgok nem működnek, olyan hibák jönnek elő amiknek normál esetben eleve nem kellene, stb.
A Windows 11-gyel előtelepített laptopokat felesleges összemosni az előbbivel, mert ott jellemzően a hardvergyártó által előtelepített saját és 3rd party programok (azok trial verziói) szoktak lenni a bloatware.
Igen, világosan leírják hova szánják az LTSC-t, ami alapvetően speciális, kritikus felhasználáshoz készült ahol az állandóság és a hosszútávú támogatás biztosítása a fő szempont, mint pl. gyártási és orvosi berendezéseket tápláló rendszerek, beágyazott rendszerek a kioszkokba, ATM-ek és repülőtéri jegyrendszerek, stb. Ami nyilván nem az otthoni általános használat, meg nem is feltétlen a céges irodai.
-
poat88
kezdő
A Code az nagyon jól megy, de nincs sima VS? Esetleg valami helyettesítő, pl. Pycharm-ot hobbira nem veszek, csak kipróbáltam volna. CAD-CAM meg online Fusion360, de azt mostanában nem használom. Így én pl. simán megoldom Linux alatt.
Az mondjuk vicces, pont azt az egy sorozatot nem támogatta a nyomtató démon, ami nekem vande fel lett erőszakolva a megoldása
Másik röhej, hogy nem támogatja az új Linux kernel a régi VGA-mat... simán lefrissíti alapból, aztán állhatok vissza a régi kernelre, mert nincs kép... így a Linux VGA démon maradt azzal meg nem lehet játszani, de a Steam simán fut Fedora-nEgyébként nálam sosem volt gond a win10 frissítésekkel, és semmi gond nem volt, linuxhoz képest sokkal stabilabb.
-
poat88
kezdő
Tudom, próbáltam sokat. Még az Arch volt a legjobb, csak nagyon pepecselős. Ha meg népszerű linuxot teszek fel, ugyan úgy bezabál RAM-ból mint a Windows, csodák nincsenek.
Ami nekem kell, az fusson rajta, így esett ki egy rakás, valami meg a stabilitás miatt. Most már szerveren is asztali fedora van, kicsit sokat eszik, de legalább megy minden, és nem kell bohóckodni, hogy alap dolgok menjenek. De még egy esélyt lehet adok a szerver verziónak. Fájlmegosztás nem megy az új fajlrendszerrel, így marad az ext4... legalábbis jobb ötletem nincs, máshol mindenhol ment gond nélkül. -
erőltetik és felelőtlenül, múzeális semmirevaló!
tökéletesen és gyorsan működik azon a semmirevaló gépen, de nem baj, játsszuk azt, hogy nem sikerült felfogni
egyik kolléga zenél a gépen+hangrendszeren. nem fog mindent lecserélni.
másiknak anyja apja meghalt 2 év alatt, ha meg lehet oldani, 20 forintot sem fog gépre költeni. neki is core2 T**** valami laptopja van. megy? megy. libre néha összezagyválja a doksikat, bent meg office-ra vagyunk kényszerítve, úgyhogy nem megoldás.
másik 2 kolléga annyit csinál, hogy elindítja a böngészőt. akire lehet, arra rábeszélem a mint-et, de nem mindenki hajlandó, még így sem, hogy egy firefoxot vagy chrome-ot kell csak a gépnek futtatni.#54 King Unique core 2 quad q9500 még "csak" 15 éves
a win11es gépeken chris titus scriptjével szoktam sallangmentesíteni a windowst, ha olyan gépet vett, amin gyárilag 11 volt. új win11 telepítést még senkinek nem csináltam.
nekem az gáz, hogy fizetek a winért és még tele is van minden szarral, nekem kell kezdeni kigyomlálni. amit világosan leír a microsoft, az pedig az üzleti érdekük. ezzel egyet tudok érteni, még úgy is, hogy csak egy marketing bullshit. egyértelműen visszaélünk a helyzettel, hogy van szemétmentes windows is cégeknek. nekünk csak a teletrágyás verziót lenne szabad használnunk.amúgy igazatok van. iMaverick kolléga írásának fórumát félrevittük valamilyen szinten. ezzel a novellával be is fejeztem
-
hapakj
őstag
A Windows 11, hardware ellenőrző hülyesége egyszerűen megkerülhető!
- Egyelőre és már most szopás. Aztán ki tudja, hogy a mostani megkerülhető, soft követelményekből, mikor lesz hard követelmény, hogy már el se indul. Pl Windows 11 24H2 kernel nem képes már bootolni Core 2-n.Azt kell megérteni hogy a Windows 11 követelményei nem tényleges hw követelmények, hanem egy olyan dolog, amihez tarthatják magukat, s azok a gépek amik nem felelnek meg annak azok alól bármikor ténylegesen kihúzhatják a talajt.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique #54 üzenetére
Amúgy én se értem azokat az emberek, akik szerint ennyire szar a Windows, meg fúj Microsoft, azok miért a Windows IoT LTSC-t erőltetik és ajánlják felelőtlenül mindenkinek, ahelyett hogy ilyen muzeális semmire se jó gépekre egyszerűen felraknának egy Linuxot
-
King Unique
titán
Mondjuk Microsofték világosan leírják pl. a Windows 11 IoT Enterprise LTSC-nél is, hogy az milyen felhasználáshoz való, az hogy ezt egyes felhasználóknak nem sikerül megfelelően értelmezni és otthoni használatra is erőltetik az alapvetően nem otthoni általános használatra szánt kiadást, meg ráadásul elég gyakran a "virágboltból" beszerezve, hát az kicsit izé...
A "sallagmentes" megoldás, azaz pl. a builtl-in UWP appok eltávolíthatók pl. PowerShellben egy Home és Pro kiadásnál is ha annyira az kell egyes felhasználóknak, már a telepítésnél és utólag a gépházban is eleve sok minden kikapcsolható, stb., ehhez megint nem feltétlen kell Enterprise LTSC.
Core 2 Quad, azaz lassan 20 éves CPU, annyi idő alatt nem sikerült fejleszteni, újabbra váltani? Na ne!
-
nem változott semmi. microsoftéknak továbbra sem érdeke egy sima, bloatware-csillámpónif@sza-kendikrás mentes oprendszert eladni magánszemélyeknek. magából az oprendszerből töredék bevételük van (így meg pláne
). a többi sallang, reklám, promós szarok, a többszáz partnernek eladott minden adatod a valódi bevétel.
továbbá ha nincs miért kihajítani a régi gépet, mert gyakorlatilag egy core2quad procis géppel meg 4 giga memóriával is tökéletesen el lehet lenni ezzel a trágyamentes win10-zel, akkor a többi havernak is csökken a bevétele.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kisgépkezelő #51 üzenetére
Úgy látszik az AMD hamarabb rátette vagy nem spóroltak azokkal annyira
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kisgépkezelő #49 üzenetére
Persze, mostanában már igen, de itt a 9th genes időkről van szó, ami 2018-2019... jó már, hogy 6-7 év alatt eljutottak oda, hogy akár 2-3 is van M2-ből, így 12 évvel a bevezetése után
Az b*szna be, hanem így lenne.
Intelnél, most a "régi" az LGA1700, az új meg az LGA1851. Az LGA1700 ráadásul - tőlük szokatlan módon - három generációt is felölel. (te jó ég... ilyenkor látom milyen régi már a procim (LGA1200))
Ha van kivágás neki, akkor igen, ha nem, akkor lehet a lapot is kiszedni, ha valamit akarsz csinálni vele.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Van egy fél tucat ITX lap amire 3 M.2 is ráfért, de mostanában AMD vonalon a 2 az standard. Valószínűleg Intel vonalon is, csak annyit váltottak foglalatot, hogy én már nem bírom követni, hogy épp mi az aktuális.
Szerintem amúgy nem rossz az hátul. Ha olyan házad van, ahol van neki kivágás, akkor értelmesebben szerelhető a hátsó SSD mint az ami 15 centi mélyen van a procihűtő és a videokártya közt. -
Urby66
aktív tag
válasz
King Unique #40 üzenetére
Igen rég volt. Ezért is kérdem, hogy azóta változott-e valami. Sem akkor sem most nem tapasztaltam hátrányt. Bár az is igaz, hogy semmi speciálisat nem futtatok a játékokon kívül.
-
KROK640
nagyúr
"esetleg drágább lapokon a lap hátára odatették." - na attól mentsen meg a jó isten. Az egész lap kezelhetőségét és szerelhetőségét meg tudja nehezíteni egy ilyen, ezeket nagyon messze kerülöm.
Igen, amikor SATAról M2-re váltottam én sem éreztem gyorsulást érdekes mód. De amikor 1 év M2 után vissza kellett menjek SATA3-ra, - akkor épp 48GB RAM mellett - éreztem ám a lassulást. Meg is lepett.
Jah, SATA SSD-ből volt 12 ezer körül 1TB-os is, sok használt noname. Sajna lecsúsztam róla, mert csak valami 10-20db volt.
-
a hely pedig ott van a giga matx lapon is. a drágább verziókon ott is van az m.2 csati. az itx-dtx lapokon tényleg nehezen fér. esetleg drágább lapokon a lap hátára odatették.
mondjuk én csak felfelé váltottam, sata-ról m.2-re. ott nem éreztem gyorsulást, pedig friss telepítés volt. mondjuk nem is szeretném kipróbálni visszaköltözni sata-ra.
valószínű a mostani gépen már én is érezném a lassulást.
a sata 2tb ssd-k fogytak el. m.2 van bőven, de 30 körül csak qlc-s, olyat meg nem veszek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
iMaverick #43 üzenetére
"Próbáltam keresni ilyen M2-es verziót, de out of stock volt, még külföldön is" - ami nem csoda.
Anno az Intel 6th gen volt szerintem a legérdektelenebb generáció váltás (meg a 7th gen, bár ott volt K-s húzható I3-as
) de két dolog akkoriban jött el a nagyobb lapokba fixen : a DDR4 és az M2. (igen, tudom, hogy az M2 már a 4th gennél is jelen volt a Z97 Guard Pro lapomon is ott van)
Ez a 9th genre, már eléggé általánossá tette az M2-t.Egyébként nem tudom, de a 10th gen annyival drágább lett volna? A 9th gennel már nem tudod tovább fejleszteni a platformot, 10-essel eleve lett volna Hyper Threadinged, (vagyis nem 6C6T hanem 6C12T) és 11th-re ugrási lehetőség is. Én anno pont akokr fejlesztettem mikor ezek mentek, megvártam a 10th-t és a B560 chipsetet, így 11-re is lehet ugrani (az már más kérdés, hogy mekkora előny ez ténylegesen, de azért ha mellé teszem a 9th gent is már lehet, hogy érné).
-
KROK640
nagyúr
Nem csak a spórolás, hanem az alaplap mérete miatt sem nagyon van hely rá feltenni. Nekem pl ezért sem tetszenek ezek a kicsi lapok, meg mini PC formátumok, mert az ember sokszor sok kompromiszummal fizet értük, mint pl M2 portok lehagyása, kevés memória slot stb.
Egyébként érdekes amit írsz, mert amikor megdöglött az M2 SSD tavaly előtt, akkor kb 1 hétig visszamentem SATA3 SSD-re, és kifejezetten éreztem a különbséget. Anno mikor M2 lett nem éreztem gyorsabbnak a rendszert, de visszamenve SATA3-ra éreztem rögtön.Na, az tényleg baj, hogy elfogyott a sok olcsó nagy SSD, pláne ha M2-esek voltak, bár én megférek az 1TB-os M2-n, van még mellé a gépben 6TB HDD is, így a helyzet nem olyan vészes.
-
Igen, a nagyobb méretű lapra inkább tesznek m2-t.
Viszont a teljes igazsághoz hozzátartozik: van ennek a lapnak M2-es verziója, csak sajnos azt nálunk nem forgalmazzák már.
Ha jól tudom, konkrétan 3 verziója volt ennek:
- M2 nélkül D-SUB, DVI-D, HDMI kimenettel
- M2 nélkül D-SUB, DVI-D, de HDMI nélkül (ez van nekem)
- M2-es D-SUB, DVI-D, HDMI kimenettelPróbáltam keresni ilyen M2-es verziót, de out of stock volt, még külföldön is.
szerk.: a HDMI miatt is szívtam a fogam, de igazából nem érdekel, mert "f"-es verzió a Corei5-öm, ami nem tartalmaz interált VGA-k, tehát pont mindegy, szükséges a fizikai VGA kártya.
-
2db h310-es lapom is van, egy dtx meg egy matx, de egyiken sincs sajnos m2. egyikért még pénzt is adtam anno. a spórolás jegyében lehagyták a gyártók róla és kész. együtt lehet vele élni. nem leszel sebességhátrányban miatta.
nagyobb gond az annál, hogy már apróról is elfogytak az adatközpontokból, selejtezés-megsemmisítés jogcímen kilopkodott sata ssd-k. korábban 30e ft körül lehetett venni 2tb-ost tömegével.
-
KROK640
nagyúr
Az M2 azért nincs rajta a lapon, meg a van sok minden le spórolva mert ITX alaplapot vettél. MATX vagy ATX sokkal felszerelt ebb, márcsak a mérete miatt is.
-
King Unique
titán
Már linkelve lett egy microsoftos leírás a Windows 10 Enterprise LTSC-re vonatkozóan, ami részletezi.
De neked elvileg nem újdonság, mert írtál is erről korábban egy bejegyzést. -
King Unique
titán
Egy érvényes, jogtiszta Windows 10/11 licencnél, termékkulcsnál aktiválási probléma max. akkor lehet, ha nem az ahhoz tartozó Home / Pro / egyéb kiadás van telepítve, vagy jelentős hardvermódosítás (pl. alaplapcsere, PC csere) történt. Ahol az előbbi megoldható értelemszerűen a megfelelő kiadás telepítésével, utóbbi a termékkulcs újbóli megadásával, Microsoft-fiókhoz kapcsolt digitális licenccel, telefonos automatával / ügyfélszolgálattal (bővebben), stb.
Egyéb esetben viszont teljesen nyilvánvaló, hogy nem oké a licenc, a termékkulcs, pl. eleve érvénytelen, vagy az aktiválási limitet meghaladó és amiatt utólag letiltott MAK termékkulcs, vagy Windows 10/11 helyett Windows 7/8/8.1 termékkulcs, máskülönben nem lenne aktiválási probléma, ilyen egyszerű.
Hát persze hogy nincsen...
-
válasz
mefistofeles #34 üzenetére
Jól látod!
A 32GB már inkább ilyen "eye candy" volt... Ha már frissítem a rendszert, akkor legyen már több, mint a korábbi 16GB.
-
-
Urby66
aktív tag
válasz
King Unique #22 üzenetére
Nem kötözködni szeretnék, de ha a warezt nem nézzük miért nem való általános használatra az LTSC? Mi hiányzik belőle ami miatt nem jó egy mezei felhasználónak?
Tényleg nem kötekednek, csak kíváncsi vagyok... -
válasz
King Unique #32 üzenetére
ez még 2018-ban, céges, teljes árú beszerzés volt. új gép + win10pro + office2016. nem a hardverapróról vettük a kulcsokat, szerelemből 2000-ért.
"Enterprise LTSC...biztos minden PC-re van hozzá jogtiszta licenc" - hát persze!
-
Az eredeti setupodat is figyelembe véve, gondolom, nem a legújabb AAA címekkel játszol és az is valószínű, hogy 1080p-ben.
Ha ez igaz akkor tök felesleges volt (szerintem) a 32 Gb memória, inkább vettél volna egy lapot M.2-es foglalattal.
A kiadásokról meg hát sajnos amennyit ér a forint. Nem is volt túl húzós az upgrade. -
L4CI2
aktív tag
Újabb Google: ja, hogy ezeknél a Z97-es chipsetes alaplapoknál az ASRock a szoftveres (UEFI) támogatást is elfelejtette biztosítani... Hát köszike...
Ez szerintem nem igaz csak a CSM kell kikapcsolni és egyből megy az UEFI boot persze ezután TPM és secure boot ot is be kell kapcsolni. Alaplapi kézikönyv mindent tartalmaz.
-
King Unique
titán
A Windows 11-nél a Felidézés (Recall) funkció használatához jelenleg eleve Copilot+ PC szükséges, akármin nem használható, de az előbbinél is eleve kikapcsolható és eltávolítható, sőt alapértelmezetten aszem be sincs kapcsolva.
Enterprise LTSC...biztos minden PC-re van hozzá jogtiszta licenc amire telepítve és aktiválva lett, meg pláne hogy hivatalosan nem is otthoni általános használathoz való...
Mármint alapesetben egyszerre csak 1 db PC-n használható egy termékkulcs, egy digitális licenc, ugyanazzal egyszerre 2 db aktiválása és egyidejű használata nem meglepő ha nem ment.
Ha külön-külön értendő, akkor viszont teljesen nyilvánvaló, hogy vagy nem "teljesen legális win10et", vagy Windows 10/11 helyett Windows 7/8/8.1 termékkulcsot küldtek a gyanúsan olcsó forrásnál, utóbbiakkal nem működik 2023 októbere óta az aktiválás / újraaktiválás: [link], [link]... -
bossbob
tag
Yep jól mondod!
Igen, természetesen amíg a játékok windowsra vannak írva, azon fognak a legjobban menni. Viszont ha futnak jól linuxon is az szerintem már elég a júzerek nagy részének. én sem nézegettem az FPS különbséget Linux meg win között, ha már az adott játék úgy futott Linuxon hogy ezt ne vegyem észre.
Én egy 4. genes i7-et használok, laptopbban meg egy modolt T420-at, csak mert szeretem ezt a fizikai formátumot.
Tudom ebben ilyen különc vagyok, hogy ilyen régi hardvert használok. de amíg működnek és nem veszem észre a korukat az általam használt alkalmazásokban, addig nem cserélek. De persze nyugatabbra már egy 3000-es asztali ryzen is réginek számít. -
válasz
iMaverick #18 üzenetére
a sima enterprise 2027ig kap frissítést, az iot 2032ig.
win11-et meg RECall meg copilot dolgokat nem szeretnék egyelőre.
az utóbbi fél évben hozzám került gépekre vagy linux mintet vagy ezt az iot ltsc-t raktam.
régi, core 2 quad gépeken egyértelműen sokkal gyorsabb, mint a sima win10. gondolom amiatt, hogy nem eszik annyi ramot, nincs annyi héttér folymat, stb.egy microsoft ügyfélszolgálatos srác ajánlotta ezt a verziót, meg az aktiválási módszert is, miután 2 gépen nem tudtuk aktiválni a teljesen legális win10et. 250 db egyforma dell gépünk van.
-
hapakj
őstag
jogos, jogos. Én mint szoftverfejlesztő részemről minden oprendszer vacak
S egy adott szituációhoz mindig a legalkalmasabbat szeretem használni.
S bár nagyon szép az utóbbi években linux gaming terén elért eredmények (ami amúgy sok esetben nem a lelkes közösség, hanem cégek és fizetett fejlesztők érdemei). Egyelőre még mindig a Windows a megbízhatóbb gaming platform részemről.
"sok gép van/lesz, amely azzal továbbra is jól működő eszköz maradhat sokmindenkinek"
- ezt sokan mondják, s tényleg kiváncsi lennék mely régiókban mennyire igaz.
A windows 10 támogatásának megszűnésekor a 8. genes intel CPU-k 8 évesek lesznek. Már itthon is kb apró pénzért lehet kapni ilyen vagy újabb használt platformokat. S tényleg kiváncsi vagyok, hogy nyugatabbra / gazdagabb országokba az emberek / cégek hány százaléka használ még aktívan ennél régebbi eszközöket.
Én megszívtam, mert nekem a legerősebb 7. genes CPU-m vanIgazából nekem se lenne probléma cserélni akármire, csak nincs hozzá kedvem
-
bossbob
tag
Lényegében igen!
No de a cinizmust félretéve:
Tehát azért jó a Linux (nem jobb, pusztán jó) mert lehet most már a steam játékok közel 90%-át azon is játszani. Valamelyik játék több FPS-el megy mint Windowson valamelyik kevesebbel. És akkor még nem említettük meg a Heroic Játékmenedzsert (AMI WAN WINDOWSRA IS!!!), amely egy helyre tudja összefogni a Steam, GOG, Epic, Ubisoft launcher-eken elérhető játékokat és telepíti is azokat a júzernek egy klikkel. Kell ennél több???
A másik pontodra válaszként: sok program megy linuxon is és igen sok meg nem és bizonyos programok meg nem is fognak sose.
Személyes véleményem hogy nem kell ebben kizárólagosan gondolkodni. Lehet Dual boot-olni, lehet virtuális gépen tolni mindegyik oprendszert, szerintem egyik sem nagy kunszt.Én bölcsészként (történész végzettséggel) 10 éve kezdtem próbálgatni a Linuxot pusztán érdeklődésből, mégis hogy eszik vagy isszák azt.
5 éve váltottam át teljesen. Nem politikai, ideológiai vagy bármilyen technológiai döntés miatt, pusztán mert számomra könnyebb, kényelmesebb használni.
Mindenki használja azt amit szeretne, pusztán azért írogatjuk a Linuxos témát ennyire, mert a Microsoft Windows 11 politikája miatt, sok gép van/lesz, amely azzal továbbra is jól működő eszköz maradhat sokmindenkinek, anélkül hogy buherálni kelljen. -
hapakj
őstag
válasz
Kisgépkezelő #26 üzenetére
Hát én se a tied
-
hapakj
őstag
válasz
Kisgépkezelő #24 üzenetére
Tehát azért jobb a Linux, mert miután a VGA gyártók, a Khronos kiszenvedtek egy hatékony ingyenes grafikus API-t, meg a Valve összerakot végre egy használható emulációs réteget, amivel lehet játszani windowsos játékokat
Illetve azért jobb a linux, mert ne akard azokat a szoftvereket használni, amelyiket használnál, de csak Windowson vannakMeg amúgyis noob vagy, ha ilyeneket használsz
-
Kisgépkezelő
senior tag
Steamen rengeteg játéknak van natív linux portja, meg egy másik nagy adag fut kompatibilitási módban. A protondb.com-on van egy többnyire pontos lista arról, hogy mi játszható. Nagyrészt csak az nem fut, amiben valami b... anticheat van, de azoknak a többségét én Windowson se szívesen futtatnám, mert nekem ne rakjon mindenféle jöttment kernel level
anticheatetbackdoort a gépemre.
A Visual Studiot azt nem tudom. Valószínűleg lehetne futtatni, de Linuxon ugye a keménylegények úgyis vim-ben kódolnak. Leginkább azért, mert csak a kiválasztottak tudják, hogy hogyan lehet belőle kilépni. -
hapakj
őstag
válasz
iMaverick #18 üzenetére
Az fTPM az az általános neve, hogy firmware TPM [link] Lehet az AMD nem adott neki marketing nevet, mint az Intel.
Hja, nem nagyon írnak róla Intel oldalán, vagy ahol írnak ott is 8. gentől [link] Valszeg mert a Windows 11-nek nem csak a TPM a követelménye, hanem bizonyos CPU utasításkészlet is, amelyek csak 8 gentől elérhetőek. Egyelőre még megy régebbi CPU-kon is, de ez bármikor változhat.
Egyébként továbbra is érdekelne mi a gond a Secure Boottal? Az nem egy nagy követelmény vagy kinek milyen problémát okoz a bekapcsolása?
-
King Unique
titán
• Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre
• Windows 11 24H2 (unsupported hardware) clean install and in-place upgrade processEzzel is 0 Ft a váltás Windows 11-re, + legalább nem kell LTSC-t warezolni, ami hivatalosan amúgy sem otthoni általános használatra való...
-
Meister
csendes tag
Sajnos, nekem kell a Windows, munkámhoz szükséges tanulnom folyamatosan, így kell a Visual Studio (A Code nem jó), meg a Steam-en van pár megvett játékom. Egyébként én is használtam Linuxot desktopon, Ubuntut. (Nem desktopon, meg fejlesztéshez amúgy is használok, docker, hostingoltam korábban, stb...)
-
TheAquir
csendes tag
Vagy ha nem játszom, vagy ritkán akkor lehet Benni egy használt Mac Mini-t es dobni a Windows-t...En váltottam almara egy eve es nem tudnak mar visszamenni. Játékra meg ott van a GeforceNow
-
#3 Narasim: A Windows 10 IOT Enterprise LTSC 2021 és a "sima" Windows 10 Enterprise LTSC között mi a difi? Az IOT miatt herélt változat?
Csak azért kérdem, mert ahogy nézegetem itt a Hardveraprón több eladó kínálatát:
- sima Enterprise LTSC meg a 10-es verzió 10.000Ft
- 11-es verzió meg 13.000Ft-rt van
- egynél láttam 11 Enterprise IoT LTSC 2024 verziót 18.900Ft-rt
Ez megint nem két Forint, ráadásul ki tudja, mikor húzza ki a szőnyeget az M$ a 11 alól... Addig el leszek ezzel. Kis szerencsével meg legközelebb nem találnak ki valami új hardverkövetelményt, akkor meg maximum 2-3000Ft-rt veszek megint OEM Windows 12(?)-t.#7 hapakj: Ahogy olvasgatom, az fTPM az AMD CPU-ihoz van, Intel vonalon Intel PTT a beépített TPM megoldás neve. Csakhogy! Nem találok erről dokumentációt... Azért az vicces, hogy még az Intel saját oldalán sem írnak erről. (Sem az én i5-ömnél, sem a Te i7-nél...)
Ha lesz rá érkezés, egyszer "poénból" lehúzom az alaplapról a TPM chip-et, hogy akkor is látja-e az UEFI...#8 bossbob: sajnos valóban "csukott ablakon" kopogtatsz. Már párszor próbáltam barátkozni a Linux-szal, de aztán valahogy mindig feladtam. Nekem sokkal jobban kézre áll a Windows, még (Istenkáromlás) a 11 is.
Volt nekem már egy ilyen Win10 -> Win11 projektem tavaly: akkor a filmnézős gépet frissítettem W11 kompatibilis verzióra. Ott viszont mese nem volt, szinte az egész gépet cserélni kellett.
Elsőre furi volt a 11, de pár nap alatt megszoktam a "hülyeségeit", szóval nem volt probléma.#10 Just486: "Az MS oldaláról lehúzott hivatalos Windows 11 telepítővel, nem volt Rufus, meg hasonló csoda megoldások, egyszerűen felment rá."
Ismerem a Rufus-os megoldást, csak nem óhajtok ilyen trükkökkel élni... Már a KMSpico is tiszta idegbe tett, amikor kb. fél évente újra kellett aktiválni a W-t, mert ugye a legjobb igyekezetem ellenére sem sikerült a vírusirtót meggyőzni arról, hogy ez nem egy kártékony kód (holott ugye dehogynem), és valamiért állandóan karanténba tette. (Én ugye felvettem a kivételek közé, de ez nem hatotta meg.)#12 Tamás88: ha felmászott a SB nélkül, akkor örülj neki. Mivel "elméletileg" alapkövetelmény, eléggé fura a dolog, de látunk már fura dolgokat.
-
bossbob
tag
Jó választás! A Fedora vagy a Linux Mint az emberek 99%-nak bőven jó.
A Linux nem windows helyettesítő, hiába azt regélik róla. Mindig lesz valami ami nem működik vagy inkább nem úgy mint a windwoszon.Manapság a témát legjobban PewDiePie folalta össze abban a videóban amiben elmeséli miként váltott Linuxra.
-
poat88
kezdő
Ugyan ilyen alaplap, én felraktam egy Fedora-t. Megy minden, viszlát Windows. Tudom hogy stabilabb, de talán a Linux-al sem lesz gond, csak túl kell lépni a hülyeségein...
-
hapakj
őstag
Hát miután mindent megfelelően beállítottam nekem ment a módosítatlan ISO-ból az inplace upgrade és már nem is panaszkodott a CPU-ra.
Biztos hogy a TPM megfelelően van engedélyezve? Szerintem ez a legproblémásabb.
Nekem most Windows 10 alól így néz ki a Security Processor details:
Amúgy azt vettem észre, ha a TPM nincs engedélyezve megfelelően, akkor is a CPU típusra sír a telepítő nem pedig a TPM-re. Fura.
Illetve ugye az Intel fTPM-et a BIOS-ban kell engedélyezni valami platform feature-ök alatt és Intel PTT vagy Platform Trust Technology néven kell keresni.
Illetve csak komolyabb alaplapi lapkakészletek támogatták, asszem a Z illetve a H széria. -
Tamás88
őstag
Nálam felment a W11 úgy, hogy a secure boot nem volt bekapcsolva, mondjuk nem is kell, nem szeretném magamat szívatni.
-
hapakj
őstag
Azért, hogy 10+ kattintással esetleg fel megy a jövőben arra nincs garancia. Kényelmetlenség, s nem is biztos, hogy mindig megkerülhetőek lesznek az ellenőrzések.
Nagyon sok hülyeség van ezzel kapcsolatban a neten, s szerintem mindig jó, hogy legalább az ember beállítja úgy a gépét, hogy a legkompatibilisebb tud lenni.
Én pl örülök annak, hogy végül a 7700K-mal nem kell Rufusszal szórakozni. Sokan már egyből mókoláshoz nyúlnak ahelyett, hogy egyáltalán megnéznék a gépüket, hogy tud-e Secure Bootot, UEFI módban bootolnak-e egyáltalán, van-e esetleg benne fTPM.
Pl egyébként a Rufusz nem tudom mennyire oldja meg az inplace upgrade lehetőségét, s nem őszintén nincs kedvem évente clean installt csinálni.
-
Just486
senior tag
Lehet elkerülte a figyelmem, de a cikk szerzője tud róla hogy kb 10 plusz kattintással szinte bármire felmegy a win 11, annyi megkötéssel hogy a féléves frissítéseket utána manuálisan kell felrakni?
Ha a cikkben foglaltakat meg tudta oldani, nem hiszem hogy ez túljárt volna az eszén. Én használtam valami mobil Ryzen A10-en, illetve 3470-en is (jelenleg öcsémnek hála 4790-en), nem nagyon láttam hátrányát a fentin kívül.
-
hapakj
őstag
Jah tényleg elég használhatóak a Linux disztrók, de bizonyos szempontból sosem lesz Windows.
Illetve a Windows 10-hez ragaszkodóknál is fennáll, hogy akármilyen szar a Windows 11, a motorháztető alatt azért nem rossz fejlesztéseket kapott, amik nem vagy, csak korlátozottan elérhetően Windows 10-en.
-
bossbob
tag
Lehet csukott "ablakokon" kopogtatok a kommenttel, de "megrögzött ablak felhasználóként" tudom Istenkáromlás ezt írni neked, de nyugisabb délutánokon ki lehet próbálni a Linux Mintet, ami talán legközelebb áll a "megrögzött ablakfelhasználók" szívéhez.
Én is az voltam évtizedekig és még vagyok is sok szempontból, de nagyon jó ha van alternatíva. Főleg olyan, melyet sok szempontból ma már sokkal egyszerűbb telepíteni és használni mint az Ablak 11-et. -
hapakj
őstag
Nem akarok ünneprontó lenni, de ehhez a CPU-hoz már nem is kellett volna TPM chip, mert ezek tartalmaznak már fTPM megoldást.
Sőt ha a BIOS-ban be van kapcsolva az Intel (R) Platform Trust Technology, ami az Intel fTPM megoldása, akkor ezt használja dTPM helyett ami a dedikált TPM chip lenne.
Nekem 7700K-m van ami szintén nem kompatibilis elméletben, de már tartalmaz fTPM-et és az alaplapom is támogatja, s bekapcsolva nálam is felment a Win 11 egy egyszerű figyelmeztetéssel.A 4. generációs Intel CPU-k viszont még tényleg nem tartalmaztak semmilyen fTPM megoldást.
-
-
windows 10 iot enterprise ltsc 2021 verzióval pont 0 forintba került volna az "upgrade". 2032ig kap biztonsági frissítést. aktiválni is könnyű. nincs tele bloatware-rel, mint a sima.
de mehet erre a gépre is!
-
-
Oldman2
nagyúr
Grat, egyáltalán hogy belevágtál a projektbe!
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! MacBook AIR 13" Early 2015 - i7 I 8GB I 500GB SSD I OS X Monterey I Cam I Gari!
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés ACER PREDATOR HELIOS 18
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest