Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
Új hozzászólás Aktív témák
-
L4CI2
aktív tag
Újabb Google: ja, hogy ezeknél a Z97-es chipsetes alaplapoknál az ASRock a szoftveres (UEFI) támogatást is elfelejtette biztosítani... Hát köszike...
Ez szerintem nem igaz csak a CSM kell kikapcsolni és egyből megy az UEFI boot persze ezután TPM és secure boot ot is be kell kapcsolni. Alaplapi kézikönyv mindent tartalmaz.
-
King Unique
titán
A Windows 11-nél a Felidézés (Recall) funkció használatához jelenleg eleve Copilot+ PC szükséges, akármin nem használható, de az előbbinél is eleve kikapcsolható és eltávolítható, sőt alapértelmezetten aszem be sincs kapcsolva.
Enterprise LTSC...biztos minden PC-re van hozzá jogtiszta licenc amire telepítve és aktiválva lett, meg pláne hogy hivatalosan nem is otthoni általános használathoz való...
Mármint alapesetben egyszerre csak 1 db PC-n használható egy termékkulcs, egy digitális licenc, ugyanazzal egyszerre 2 db aktiválása és egyidejű használata nem meglepő ha nem ment.
Ha külön-külön értendő, akkor viszont teljesen nyilvánvaló, hogy vagy nem "teljesen legális win10et", vagy Windows 10/11 helyett Windows 7/8/8.1 termékkulcsot küldtek a gyanúsan olcsó forrásnál, utóbbiakkal nem működik 2023 októbere óta az aktiválás / újraaktiválás: [link], [link]... -
bossbob
tag
Yep jól mondod!
Igen, természetesen amíg a játékok windowsra vannak írva, azon fognak a legjobban menni. Viszont ha futnak jól linuxon is az szerintem már elég a júzerek nagy részének. én sem nézegettem az FPS különbséget Linux meg win között, ha már az adott játék úgy futott Linuxon hogy ezt ne vegyem észre.
Én egy 4. genes i7-et használok, laptopbban meg egy modolt T420-at, csak mert szeretem ezt a fizikai formátumot.
Tudom ebben ilyen különc vagyok, hogy ilyen régi hardvert használok. de amíg működnek és nem veszem észre a korukat az általam használt alkalmazásokban, addig nem cserélek. De persze nyugatabbra már egy 3000-es asztali ryzen is réginek számít. -
válasz
iMaverick #18 üzenetére
a sima enterprise 2027ig kap frissítést, az iot 2032ig.
win11-et meg RECall meg copilot dolgokat nem szeretnék egyelőre.
az utóbbi fél évben hozzám került gépekre vagy linux mintet vagy ezt az iot ltsc-t raktam.
régi, core 2 quad gépeken egyértelműen sokkal gyorsabb, mint a sima win10. gondolom amiatt, hogy nem eszik annyi ramot, nincs annyi héttér folymat, stb.egy microsoft ügyfélszolgálatos srác ajánlotta ezt a verziót, meg az aktiválási módszert is, miután 2 gépen nem tudtuk aktiválni a teljesen legális win10et. 250 db egyforma dell gépünk van.
-
hapakj
őstag
jogos, jogos. Én mint szoftverfejlesztő részemről minden oprendszer vacak
S egy adott szituációhoz mindig a legalkalmasabbat szeretem használni.
S bár nagyon szép az utóbbi években linux gaming terén elért eredmények (ami amúgy sok esetben nem a lelkes közösség, hanem cégek és fizetett fejlesztők érdemei). Egyelőre még mindig a Windows a megbízhatóbb gaming platform részemről.
"sok gép van/lesz, amely azzal továbbra is jól működő eszköz maradhat sokmindenkinek"
- ezt sokan mondják, s tényleg kiváncsi lennék mely régiókban mennyire igaz.
A windows 10 támogatásának megszűnésekor a 8. genes intel CPU-k 8 évesek lesznek. Már itthon is kb apró pénzért lehet kapni ilyen vagy újabb használt platformokat. S tényleg kiváncsi vagyok, hogy nyugatabbra / gazdagabb országokba az emberek / cégek hány százaléka használ még aktívan ennél régebbi eszközöket.
Én megszívtam, mert nekem a legerősebb 7. genes CPU-m vanIgazából nekem se lenne probléma cserélni akármire, csak nincs hozzá kedvem
-
bossbob
tag
Lényegében igen!
No de a cinizmust félretéve:
Tehát azért jó a Linux (nem jobb, pusztán jó) mert lehet most már a steam játékok közel 90%-át azon is játszani. Valamelyik játék több FPS-el megy mint Windowson valamelyik kevesebbel. És akkor még nem említettük meg a Heroic Játékmenedzsert (AMI WAN WINDOWSRA IS!!!), amely egy helyre tudja összefogni a Steam, GOG, Epic, Ubisoft launcher-eken elérhető játékokat és telepíti is azokat a júzernek egy klikkel. Kell ennél több???
A másik pontodra válaszként: sok program megy linuxon is és igen sok meg nem és bizonyos programok meg nem is fognak sose.
Személyes véleményem hogy nem kell ebben kizárólagosan gondolkodni. Lehet Dual boot-olni, lehet virtuális gépen tolni mindegyik oprendszert, szerintem egyik sem nagy kunszt.Én bölcsészként (történész végzettséggel) 10 éve kezdtem próbálgatni a Linuxot pusztán érdeklődésből, mégis hogy eszik vagy isszák azt.
5 éve váltottam át teljesen. Nem politikai, ideológiai vagy bármilyen technológiai döntés miatt, pusztán mert számomra könnyebb, kényelmesebb használni.
Mindenki használja azt amit szeretne, pusztán azért írogatjuk a Linuxos témát ennyire, mert a Microsoft Windows 11 politikája miatt, sok gép van/lesz, amely azzal továbbra is jól működő eszköz maradhat sokmindenkinek, anélkül hogy buherálni kelljen. -
hapakj
őstag
válasz
Kisgépkezelő #26 üzenetére
Hát én se a tied
-
hapakj
őstag
válasz
Kisgépkezelő #24 üzenetére
Tehát azért jobb a Linux, mert miután a VGA gyártók, a Khronos kiszenvedtek egy hatékony ingyenes grafikus API-t, meg a Valve összerakot végre egy használható emulációs réteget, amivel lehet játszani windowsos játékokat
Illetve azért jobb a linux, mert ne akard azokat a szoftvereket használni, amelyiket használnál, de csak Windowson vannakMeg amúgyis noob vagy, ha ilyeneket használsz
-
Kisgépkezelő
senior tag
Steamen rengeteg játéknak van natív linux portja, meg egy másik nagy adag fut kompatibilitási módban. A protondb.com-on van egy többnyire pontos lista arról, hogy mi játszható. Nagyrészt csak az nem fut, amiben valami b... anticheat van, de azoknak a többségét én Windowson se szívesen futtatnám, mert nekem ne rakjon mindenféle jöttment kernel level
anticheatetbackdoort a gépemre.
A Visual Studiot azt nem tudom. Valószínűleg lehetne futtatni, de Linuxon ugye a keménylegények úgyis vim-ben kódolnak. Leginkább azért, mert csak a kiválasztottak tudják, hogy hogyan lehet belőle kilépni. -
hapakj
őstag
válasz
iMaverick #18 üzenetére
Az fTPM az az általános neve, hogy firmware TPM [link] Lehet az AMD nem adott neki marketing nevet, mint az Intel.
Hja, nem nagyon írnak róla Intel oldalán, vagy ahol írnak ott is 8. gentől [link] Valszeg mert a Windows 11-nek nem csak a TPM a követelménye, hanem bizonyos CPU utasításkészlet is, amelyek csak 8 gentől elérhetőek. Egyelőre még megy régebbi CPU-kon is, de ez bármikor változhat.
Egyébként továbbra is érdekelne mi a gond a Secure Boottal? Az nem egy nagy követelmény vagy kinek milyen problémát okoz a bekapcsolása?
-
King Unique
titán
• Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre
• Windows 11 24H2 (unsupported hardware) clean install and in-place upgrade processEzzel is 0 Ft a váltás Windows 11-re, + legalább nem kell LTSC-t warezolni, ami hivatalosan amúgy sem otthoni általános használatra való...
-
Meister
csendes tag
Sajnos, nekem kell a Windows, munkámhoz szükséges tanulnom folyamatosan, így kell a Visual Studio (A Code nem jó), meg a Steam-en van pár megvett játékom. Egyébként én is használtam Linuxot desktopon, Ubuntut. (Nem desktopon, meg fejlesztéshez amúgy is használok, docker, hostingoltam korábban, stb...)
-
TheAquir
csendes tag
Vagy ha nem játszom, vagy ritkán akkor lehet Benni egy használt Mac Mini-t es dobni a Windows-t...En váltottam almara egy eve es nem tudnak mar visszamenni. Játékra meg ott van a GeforceNow
-
#3 Narasim: A Windows 10 IOT Enterprise LTSC 2021 és a "sima" Windows 10 Enterprise LTSC között mi a difi? Az IOT miatt herélt változat?
Csak azért kérdem, mert ahogy nézegetem itt a Hardveraprón több eladó kínálatát:
- sima Enterprise LTSC meg a 10-es verzió 10.000Ft
- 11-es verzió meg 13.000Ft-rt van
- egynél láttam 11 Enterprise IoT LTSC 2024 verziót 18.900Ft-rt
Ez megint nem két Forint, ráadásul ki tudja, mikor húzza ki a szőnyeget az M$ a 11 alól... Addig el leszek ezzel. Kis szerencsével meg legközelebb nem találnak ki valami új hardverkövetelményt, akkor meg maximum 2-3000Ft-rt veszek megint OEM Windows 12(?)-t.#7 hapakj: Ahogy olvasgatom, az fTPM az AMD CPU-ihoz van, Intel vonalon Intel PTT a beépített TPM megoldás neve. Csakhogy! Nem találok erről dokumentációt... Azért az vicces, hogy még az Intel saját oldalán sem írnak erről. (Sem az én i5-ömnél, sem a Te i7-nél...)
Ha lesz rá érkezés, egyszer "poénból" lehúzom az alaplapról a TPM chip-et, hogy akkor is látja-e az UEFI...#8 bossbob: sajnos valóban "csukott ablakon" kopogtatsz. Már párszor próbáltam barátkozni a Linux-szal, de aztán valahogy mindig feladtam. Nekem sokkal jobban kézre áll a Windows, még (Istenkáromlás) a 11 is.
Volt nekem már egy ilyen Win10 -> Win11 projektem tavaly: akkor a filmnézős gépet frissítettem W11 kompatibilis verzióra. Ott viszont mese nem volt, szinte az egész gépet cserélni kellett.
Elsőre furi volt a 11, de pár nap alatt megszoktam a "hülyeségeit", szóval nem volt probléma.#10 Just486: "Az MS oldaláról lehúzott hivatalos Windows 11 telepítővel, nem volt Rufus, meg hasonló csoda megoldások, egyszerűen felment rá."
Ismerem a Rufus-os megoldást, csak nem óhajtok ilyen trükkökkel élni... Már a KMSpico is tiszta idegbe tett, amikor kb. fél évente újra kellett aktiválni a W-t, mert ugye a legjobb igyekezetem ellenére sem sikerült a vírusirtót meggyőzni arról, hogy ez nem egy kártékony kód (holott ugye dehogynem), és valamiért állandóan karanténba tette. (Én ugye felvettem a kivételek közé, de ez nem hatotta meg.)#12 Tamás88: ha felmászott a SB nélkül, akkor örülj neki. Mivel "elméletileg" alapkövetelmény, eléggé fura a dolog, de látunk már fura dolgokat.
-
bossbob
tag
Jó választás! A Fedora vagy a Linux Mint az emberek 99%-nak bőven jó.
A Linux nem windows helyettesítő, hiába azt regélik róla. Mindig lesz valami ami nem működik vagy inkább nem úgy mint a windwoszon.Manapság a témát legjobban PewDiePie folalta össze abban a videóban amiben elmeséli miként váltott Linuxra.
-
poat88
kezdő
Ugyan ilyen alaplap, én felraktam egy Fedora-t. Megy minden, viszlát Windows. Tudom hogy stabilabb, de talán a Linux-al sem lesz gond, csak túl kell lépni a hülyeségein...
-
hapakj
őstag
Hát miután mindent megfelelően beállítottam nekem ment a módosítatlan ISO-ból az inplace upgrade és már nem is panaszkodott a CPU-ra.
Biztos hogy a TPM megfelelően van engedélyezve? Szerintem ez a legproblémásabb.
Nekem most Windows 10 alól így néz ki a Security Processor details:
Amúgy azt vettem észre, ha a TPM nincs engedélyezve megfelelően, akkor is a CPU típusra sír a telepítő nem pedig a TPM-re. Fura.
Illetve ugye az Intel fTPM-et a BIOS-ban kell engedélyezni valami platform feature-ök alatt és Intel PTT vagy Platform Trust Technology néven kell keresni.
Illetve csak komolyabb alaplapi lapkakészletek támogatták, asszem a Z illetve a H széria. -
Tamás88
őstag
Nálam felment a W11 úgy, hogy a secure boot nem volt bekapcsolva, mondjuk nem is kell, nem szeretném magamat szívatni.
-
hapakj
őstag
Azért, hogy 10+ kattintással esetleg fel megy a jövőben arra nincs garancia. Kényelmetlenség, s nem is biztos, hogy mindig megkerülhetőek lesznek az ellenőrzések.
Nagyon sok hülyeség van ezzel kapcsolatban a neten, s szerintem mindig jó, hogy legalább az ember beállítja úgy a gépét, hogy a legkompatibilisebb tud lenni.
Én pl örülök annak, hogy végül a 7700K-mal nem kell Rufusszal szórakozni. Sokan már egyből mókoláshoz nyúlnak ahelyett, hogy egyáltalán megnéznék a gépüket, hogy tud-e Secure Bootot, UEFI módban bootolnak-e egyáltalán, van-e esetleg benne fTPM.
Pl egyébként a Rufusz nem tudom mennyire oldja meg az inplace upgrade lehetőségét, s nem őszintén nincs kedvem évente clean installt csinálni.
-
Just486
senior tag
Lehet elkerülte a figyelmem, de a cikk szerzője tud róla hogy kb 10 plusz kattintással szinte bármire felmegy a win 11, annyi megkötéssel hogy a féléves frissítéseket utána manuálisan kell felrakni?
Ha a cikkben foglaltakat meg tudta oldani, nem hiszem hogy ez túljárt volna az eszén. Én használtam valami mobil Ryzen A10-en, illetve 3470-en is (jelenleg öcsémnek hála 4790-en), nem nagyon láttam hátrányát a fentin kívül.
-
hapakj
őstag
Jah tényleg elég használhatóak a Linux disztrók, de bizonyos szempontból sosem lesz Windows.
Illetve a Windows 10-hez ragaszkodóknál is fennáll, hogy akármilyen szar a Windows 11, a motorháztető alatt azért nem rossz fejlesztéseket kapott, amik nem vagy, csak korlátozottan elérhetően Windows 10-en.
-
bossbob
tag
Lehet csukott "ablakokon" kopogtatok a kommenttel, de "megrögzött ablak felhasználóként" tudom Istenkáromlás ezt írni neked, de nyugisabb délutánokon ki lehet próbálni a Linux Mintet, ami talán legközelebb áll a "megrögzött ablakfelhasználók" szívéhez.
Én is az voltam évtizedekig és még vagyok is sok szempontból, de nagyon jó ha van alternatíva. Főleg olyan, melyet sok szempontból ma már sokkal egyszerűbb telepíteni és használni mint az Ablak 11-et. -
hapakj
őstag
Nem akarok ünneprontó lenni, de ehhez a CPU-hoz már nem is kellett volna TPM chip, mert ezek tartalmaznak már fTPM megoldást.
Sőt ha a BIOS-ban be van kapcsolva az Intel (R) Platform Trust Technology, ami az Intel fTPM megoldása, akkor ezt használja dTPM helyett ami a dedikált TPM chip lenne.
Nekem 7700K-m van ami szintén nem kompatibilis elméletben, de már tartalmaz fTPM-et és az alaplapom is támogatja, s bekapcsolva nálam is felment a Win 11 egy egyszerű figyelmeztetéssel.A 4. generációs Intel CPU-k viszont még tényleg nem tartalmaztak semmilyen fTPM megoldást.
-
-
windows 10 iot enterprise ltsc 2021 verzióval pont 0 forintba került volna az "upgrade". 2032ig kap biztonsági frissítést. aktiválni is könnyű. nincs tele bloatware-rel, mint a sima.
de mehet erre a gépre is!
-
-
Oldman2
nagyúr
Grat, egyáltalán hogy belevágtál a projektbe!
Új hozzászólás Aktív témák
lo Első próbálkozás Egy ideje már lebegteti a Microsoft a Windows 10 support leállítását. Idézem a Microsoft hivatalos...
- Synology NAS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- SSD kibeszélő
- Hamarosan érkezhet a Western Digital kis híján 15 GB/s-os SSD-je
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost! 05.03
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i7-10850H I 32GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest