2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre

Írta: | Kulcsszavak: blag . windows 11 . frissítés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Microsofték meglehetősen szigorúan húzták meg a Win11 rendszerkövetelményeit, ezek közül a TPM és a Secure Boot, amit hardvercsere nélkül nehezen ugrasz meg. Cserébe viszont az OS semmivel nem nehezebb, mint a Windows 10, ha az elgurult a gépeden, akkor valójában a Win11-el se lesz gondod.

Jómagam megjelenése óta használom az i7-3770-el szerelt gépemen, eddig maximális megelégedésemre.

Sok helyen lehet olvasni a neten, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy a telepítő külön hiszti nélkül fellapátolja akármilyen gépre a 11-est, én is ezt fogom most összefoglalni pár mondatban.

TELEPÍTÉS

Első lépésként szükséged lesz egy Windows 11 telepítőre, amit a legegyszerűbben a Media Creation Toollal tudsz létrehozni.
Pendrivera vagy DVD-re írod, bebootolsz róla, minden ugyanúgy történik, ahogy szokott, egész addig a pillanatig, amikor a telepítő közli veled, hogy a számítógéped nem felel meg a Windows 11 rendszerkövetelményeinek.

Semmi gond!
Nyomjuk le a Shift-F10 billentyűkombót, ami indítani fog nekünk egy parancssort, innen pedig a regedit parancs kiadásával meg tudjuk nyitni a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőt, leánykori nevén Registry-t.

Itt navigáljuk el a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup-ba, ott pedig jobb klikk -> Új Kulcs, a neve pedig legyen LabConfig
Ezen belül két DWORD-öt kell létrehozni (Új - Duplaszó 32 bites):
BypassTPMCheck és BypassSecureBootCheck, mindkettő értéke 1 legyen.

Ezután bezárhatjuk a regeditet és a parancssort is. Az inkompatbilitást jelző ablak bal felső sarkában lévő nyíllal lépjünk egyet vissza, majd ismét a Továbbra kattintva már a szokásos mederben folyhat a telepítés, inkompatibilitási hibák nélkül.

FRISSÍTÉS

A Windows Update-en a szokásos módon fognak jönni a frissítések, azonban előfordulhat, hogy a nagyobb Feature Upgrade-ek nem akarnak megérkezni, én a 22H2-vel jártam így.
Szerencsére ez is megoldható.

Első lépésként itt is szükség van egy telepítőre, amit a Media Creation Toollal hozunk létre. Ha van ilyen, régebbi telepítőnk, akkor is érdemes inkább újat csinálni, hogy biztosan már a kívánt Windows verzió legyen a telepítőben. Nem szükséges pendrive-ra készíteni, csinálhatunk belőle ISO-t, azt megnyitva ugyanúgy lefuttatható a frissítés.
A második dolog, ami kelleni fog, az egy üres fájl, aminek appraiserres.dll a neve. Total Commanderben pl Shift-F4 billentyűkombóval tudsz fájlt létrehozni, megadod a nevet, megnyílik egy Jegyzettömb, zárjuk be. A kiindulási mappában keletkezett egy 0 bájt méretű fájlunk.

Csatoljuk fel az ISO-t, és indítsuk el a setup.exe-t.
Miután betöltött, ne kattintsunk semmire, hanem nyissunk meg kedvenc fájlkezelőnket, és navigáljunk el a frissen létrejött c:\$WINDOWS.~BT\Sources\ mappába, ahol cseréljük ki az ottani appraiserres.dll fájlt arra a nulla méretűre, amit az előbb hoztunk létre.

Ez a dll felel azért, hogy lefusson a kompatibilitás ellenőrzése. Fontos, hogy ezen a ponton cseréljük ki a fájlt, mert korábban még nem létezik, ha előre odamásolod, akkor az installer felülírja, később pedig már nincs rá lehetőség, mert az első dolga a telepítőnek ezt az ellenőrzést lefuttatni, tehát hibaüzenetet fogsz kapni, abból pedig csak a program bezárásával tudsz kilépni, ami törli a telepítési fájlokat, tehát megint csak nem lesz mit felülírnod.

Ezután visszaléphetünk a telepítőbe, ahol a "Telepítő letöltési frissítéseinek módosítása" linkre kattintva válasszuk ki, hogy most nem szeretnénk frissíteni, majd a Tovább gombra kattintva elindítható a frissítés telepítése.

Ne ijedjünk meg, nem tiszta telepítés fog lefutni, csak frissíti a Windowsod az aktuális verzióra.
Ezután már Windows Update-en is meg fognak érkezni az ahhoz tartozó frissítések, tehát ezt a módszert elég csak abban az esetben alkalmazni, ha azt látjuk, hogy a nagyobb funkciófrissítések nem akarnak megjelenni a gépünkön, egyéb esetben a Windows Update tökéletesen működik.

Hozzászólások

(#1) olika78


olika78
csendes tag

Nagyon, nagyon köszi!

(#2) Márton


Márton
nagyúr

Éés ha vkinek nincs 8GB ramja: BypassRAMCheck :))

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#3) Lenry válasza Márton (#2) üzenetére


Lenry
félisten

erről nem is tudtam, köszi :R
mondjuk nem is próbáltam még 8GB alatti gépre telepíteni

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#4) Márton válasza Lenry (#3) üzenetére


Márton
nagyúr

talán jobb is :DDD

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#5) Zolaash


Zolaash
aktív tag

Vagy alternatívaként segítségül hívhatod a Rufus-t, ami önmaga megold mindent, ha kiválasztod a legördülő menüből. ;)

[ Szerkesztve ]

Rip and tear

(#6) Armagedown válasza Lenry (#3) üzenetére


Armagedown
őstag

"Cserébe viszont az OS semmivel nem nehezebb, mint a Windows 10, ha az elgurult a gépeden, akkor valójában a Win11-el se lesz gondod."
Kipróbáltam a Windows 10et és a 11et is 2 Gb memóriával, utóbbi használhatatlanul lassú volt ennyivel akkor is, ha nem volt semmi megnyitva.
Több memóriát használ, mint a Windows 10.

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#7) Lenry válasza Armagedown (#6) üzenetére


Lenry
félisten

azért a 2GB RAM erősen szuboptimális volt már a Vistának is 15 éve.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#8) Dr. Romano válasza Armagedown (#6) üzenetére


Dr. Romano
veterán

Ilyen gépekre inkább egy linux, vagy ha mindenképp modern windows kell, akkor ki kell próbálni a Ghost Spectre Light vagy/inkább Superlight verzióját.

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#9) Mustaros


Mustaros
aktív tag

2Gb memória az eléggé őskor szerintem, így 2022-ben.. arra a gépre inkább 32 bites win7-tet javaslok ;]

(#10) Armagedown válasza Mustaros (#9) üzenetére


Armagedown
őstag

Nyilván nem napi használatban van, csak kíváncsi voltam, hogy viselkedik alacsony memória mellett A Windows 11 és nem jeleskedett.

[ Szerkesztve ]

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.