Új hozzászólás Aktív témák
-
Soká
senior tag
Köszi! Közben kibontottam és azért rájöttem erre-arra, de köszi a videót. Elsőre nem értettem, hogy miért egy fehér falon demonstrál és miért nem valami életszerűbb szituációban, de végül is egzakt így a dolog. Mondjuk, ha az utolsó képkockákkal kezdte volna, akkor nem nézem végig az egészet...
-
Soká
senior tag
No, ha már kérdeztem korábban, akkor megosztom veletek a tapasztalatot: Végül 30 nap alatt megérkezett a vaku! (ebből egy hetet kishazánkban dekkolt...)
A vaku mellé adtak egy rakás ajándékot, van amiről azt sem tudom, micsoda...
Ha működik is a vaku (még nem próbáltam...) akkor kellemes csalódás. Amit itthon vettem, ahhoz csak egy jóval drágább számla járt... -
Soká
senior tag
Köszi Nektek!
Végül tegnap este megrendeltem... Ügyetlen vagyok, én eu-raktárosat nem találtam, igaz az e-bay-t eleve nem néztem.
A vámszabályok nem szigorodtak, hanem szigorodni fognak júl. 1-től. Éppen azért rendeltem most, mert abban bízom, hogy 70 nap alatt csak ideér...
Meglátjuk, mi lesz. Rendeltem sok egyebet is... -
Soká
senior tag
Sziasztok!
Rendelnék a meglévő mellé még egy Godox TT685C vakut. Próbálkozzam innen?
A garanciáról hajlandó vagyok lemondani, keveset használom én a fotós cuccomat, inkább azzal nem vagyok pontosan tisztában, hogy az áfán + vámon kívül mit és mennyit kell még esetleg fizetnem? És nagyjából van-e esélye, hogy ne is kelljen külön fizetni?
Köszönöm a tapasztalatokat! -
Soká
senior tag
Jaj, ne menjünk bele szövegértelmezésbe, mert abból lehet, hogy én jövök ki jobban. Nem emlegettem esküvői fotózást, azt írtam - de ezt is a vicc kedvéért, szmájli is volt a végén - hogy a menyasszonyoknak azt javaslom, "zebrából" legyen a ruhájuk. Írhattam volna akármilyen fotómodellt is. Persze megértem, hogy a menyasszonyból te rögtön esküvőfotózásra következtettél, neked ez a szakmád, eszerint asszociálsz.
Szívesen visszaterelném a szót valami vakus témára. Volt egy derítős kérdésem, ami másként sült el, mint gondoltam, de nem baj, mert tanultam belőle. Végül - magamra vessek - megrendeltem a Quadralite derítőlap-ot. Azért azt, mert azért kell a legkevesebbet utaznom. Belátom, ez nem szakmai döntés volt. -
Soká
senior tag
Komolyra fordítva a szót, nyilván sejtettem, hogy ha zebráról van szó, akkor csíkos formában ilyen is meg olyan is lehet az a derítő. Ez nyilván logikus megoldás. Az a helyzet, hogy miután én nem vagyok profi, megengedhetem magamnak, hogy amatőrködjek. És az én meglátásom - persze tévedhetek - a legtermészetesebb eredményt egy világos derítés adja. Az ezüst/arany derítés már egy olyan hangsúlyos fényformálás, amire ha ránéz az ember, látja, hogy a fényeket erőteljesen manipulálták. Ettől nem igazán lesz természetes én meg jobb kedvelem azt, amikor egy fotóra ránézve azon kell gondolkodnom, hogy ez most a "natúr valóság" vagy finoman terelgetett fények elegye. Vessetek az oroszlánok elé, de én a gyerekeimet hol egy fehér lepedővel, hol egy hungarocell lappal derítgettem. Családon belül bocsánatos bűn.
De nem offolok tovább. -
Soká
senior tag
Nem, de nagyon meggyőzően hangzik:
"Az első, tökéletesen fókuszálható derítőlap, amely forradalmasítja a fényformálás világát."
A tökéletes és a forradalom már elegendő hívószó.
Engedd meg nekem, hogy bizonyos szkepszissel fogadjam a forradalmi, speciális, tökéletes, stb. felvezetésű cuccokat. Biztosan nagyon jó, nem akarok kételkedni benne, de nem fizetek érte háromszor annyit. Ezért is kérdeztem, hogy a kettő közül melyiket... De a magam feje szerint a "kevesebb több" elvét követve a Godox 2in1 lesz a befutó. -
Soká
senior tag
Köszi!
Némiképpen biztos lehettem benne, hogy Te valami negyediket fogsz ajánlani tripla áron.
Tisztelem a maximalizmusodat, de feltételezem, hogy korábban ezek szerint nem is lehetett természetes bőrszínt produkálni.
Javasolni fogom a menyasszonyoknak, hogy ezentúl csakis "zebra" anyagból varrassanak maguknak menyasszonyi ruhát.
Bocs, hogy viccelődöm, de egy fehér derítőlap azért csak nem fogja hazavágni a modell bőrszínét. -
Soká
senior tag
Hölgyek, urak, remélem elfér itt egy derítésre vonatkozó kérdés. Adott hasonló árban (6900Ft) két 110cm-es derítőlap.
1. Godox Derítőlap 2in1 110 cm (soft gold, fehér) [link]
2. Mikrosat Derítőlap 110cm 5in1 [link]
Tartósság, használhatóság szempontja fontosabb mint az 5in1
Mit ajánlanátok? (ami Bp-en most elérhető)
Köszönöm!
3. esetleg Quadralite derítőlap fehér/ezüst 91x122 [link][ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz kilozsul #8778 üzenetére
Eredetileg nekem intézted a kérdést, (szerencsére) egy hétig nem voltam net közelében...
Közben szerintem válaszoltak is neked érdemben és úgy érzem, némiképpen igazságtalanul nevezted kioktatásnak. Ahogyan leckeízű sem volt, amit a többiek leírtak.
Mindaddig nem is értettem a kérdésfelvetésedet és álláspontodat, amíg most le nem írtad a Te kudarcos tapasztalataidat. Ez mindjárt más megvilágításba helyezi az egész kérdéskört, mert a Te rossz tapasztalataid a TTL-lel bennem nem azt a kérdést veti fel, hogy mennyire parasztvakítás a TTL, hanem, hogy esetleg nálad van valamiféle gubanc a TTL használata környékén. Merthogy nem kéne a dolognak rosszul működni.
Ezt nyilván csak feltételezem most és választ akkor kapnánk a dologra, ha ugyanott, ugyanakkor hasonló eszközökkel valaki más is fotózna.
Lehet, hogy leckeízű lesz amit mondok, de fejből mondom és még az is lehet, hogy hülyeség...
A TTL gyakorlatilag ugyanaz mint az automatikus fénymérés. Csak itt nem a záridőt vagy blendét választja ki az elektronika, hanem a megvilágítás mértékét adagolja neked. Ilyen értelemben a TTL vaku ugyanannyira jó (vagy nem jó) mint az automatikus fénymérés.
A semminél biztosan jobb, eltekintve attól, hogy természetesen elkényelmesít mint a GPS vagy a fénymérés mert nem kell gondolkodnod a megfelelő értékeken.
És akkor a saját tapasztalat: nálam, ha eseményt fotózok, akkor TTL módban van(nak) a vaku(k). Az esetek többségében jól működik, olyankor persze gond van, amikor fekete öltönyös ember beszél fekete háttér előtt. Olyankor nyilván szükséges kompenzálni, ahogyan vaku nélkül a fénymérést is kompenzálnom kell.
Én soha nem villantok direktbe, legfeljebb ha valami minimális derítés a cél.
Én lazán villantok a nem fehér plafonra is. Természetesen megfesti a kép színét, de általában nem használhatatlanul. (nyilván RAW-ról beszélünk) Példaként egy extra helyzet, itt egy borospince feketepenészes falára villantottam. Nyilván a vaku jóval nagyobb teljesítményen dolgozik mint egy fehér fal esetén, de működik a dolog. Természetesen mondhatjátok, hogy ez csalás, mert megmásítom a pince félhomályos hangulatát, de bizonyos helyzetekben fontosabb a dokumentáció mint a hangulat "fényhű" visszaadása. A képen látható fotós vaku nélkül egészen más hangulatú fotót készített ugyanott. (ne érezzetek kényszert az összehasonlításra, mert nem azért linkeltem.)
Ha netán tárgyat fotózok, akkor persze jobb manuálban villantani. Nekem ez a tapasztalatom. De én úgymond hobbista vagyok, megengedhetem magamnak, hogy ne legyek mindig szakszerű -
Soká
senior tag
válasz vkrisz992 #8764 üzenetére
Ha nem élesben kell nyomnod munkaként a fotózást és nem az az elvárásod a géptől, hogy te csak az exp. gombot nyomod és minden legyen tökéletes, akkor egy manuális vaku is megteszi. A TTL természetesen megkönnyíti az életedet, de egy manuális vakuval ugyanolyan jó képet lehet készíteni, csak neked kell kikalkulálni a megfelelő értékeket.
-
Soká
senior tag
válasz vkrisz992 #8761 üzenetére
Godox TT685 TTL lenne talán a legjobb, de ez keret felett van.
A TT350 jobban belefér a keretbe de ennek kisebb a fénye (lásd kulcsszám)
A TT600 kedvező árú magas kulcsszámú, de az nem TTL, tehát neked kell állítgatni, hogy megfelelő mértékben villanjon.Én az elsővel megegyező paraméterű vakut keresnék és az kielégítené minden igényedet. A lényeg, hogy forgatható legyen a feje és tudj a plafonra villantva indirekt módon világítani.
Persze, fogalmam sincs, hogy van-e ezeknek Samsunggal kompatibilis változatuk?
Ha kicsi a váz, akkor persze ormótlan lesz rajta egy nagy vaku, de én ezzel nem foglalkoznék.[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz Grga_Pitic #8752 üzenetére
"A Yongnuo és a Godox más rádiós kommunikációt használ, nem kompatibilisek."
Nem tudom pontosan, hogy milyen szituációra gondolsz, de azért a rendszer vegyíthető.
Nekem Godox X1 vezérlőm van és TTL-ben, M-ban a YN 568 vakut elvillantja (természetesen alatta egy Godox X1 vevővel) A gond annyi, hogy ritkán de előfordul, hogy nem történik meg a villanás. Rejtély, hogy mi okozhatja az ilyen random kommunikációs zavart. Majd figyelni fogom, mert szerintem nem olyankor fordult elő, amikor még nem töltött fel a vaku. Hogy a Yongnuo vezérlő jelét venné-e mondjuk a Godox TT685 az már szinte biztos, hogy nem működik, csak ha kerül alá egy YN vevő. -
Soká
senior tag
válasz Grga_Pitic #8561 üzenetére
Én úgy értelmeztem, hogy az XPRO nem igazán tud többet vagy mást, inkább "csak" egyszerűbb vagy logikusabb a kezelőfelülete. Viszont arra tényleg nem lehet vakut csatakoztatni. És majdnem dupla áron fut. És még az sem kizárt, hogy többet fogyaszt vagy kényesebb a tápellátására. Én az X1-et választottam...
-
Soká
senior tag
Teljesen életszerű a felvetésed. És tán társulnék is de nem az idén, mert pillanatnyilag tárolni sem tudom
Egyébiránt annyira rosszul hangzik, hogy 20.000Ft-ért vesztegetik azt, ami "90%-ban újrahasznosított papír termékekből készül"-t. De ez csak személyes megjegyzés. Mert egy filléres terméknél ez jól veszi ki magát, de 3-4kg üres papír ennyiért??
-
Soká
senior tag
válasz SkyTrancer #8527 üzenetére
Nagyon laikus vagyok, egyáltalán nem értettem a dslr kizárását, mobilos fotózásra meg végképp nem gondoltam volna. De bármennyire is igénytelennek gondolnom így a fotózást, azért belátom, hogy egy jó mobillal, megfelelő világítások és beállítások mellett azért lehetséges elfogadható tárgyfotókat készíteni és kétségtelen, hogy százszor hatékonyabb lesz mint mondjuk amit én művelek tárgyfotózás címszó alatt.
Úgyhogy jogos a kérdés, mobillal nem lehet valahogy vakukat vezérelni? Csodálkozom, ha erre nincs még módszer. Vagy van de olcsóbb megoldás kellene?Más. Én most néhány napja Godox x1 adót/vevőt használok AA akkukkal és hagyják magukat. Ezek szerint a PRO a kényesebb.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- LEGO klub
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest