Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Aktív témák
-
Major Major
senior tag
válasz
FixY67
üzenetére
Kétlem. a btrfs mögött ott az Oracle, és azért már elég előrehaladott állapotban van a fejlesztése. (Linus Torvals pl. egy ideje már ezt használja root fájlrendszernek)
A kérdés inkább az, hogy mennyi erőforrást fog rászánni most az Oracle, hogy a Sunnal együtt megvette a ZFS-t is, ami sok tulajdonságában hasonló. (Bár a felépítése eltérő)
Ami pozitívum lehet, hogy az Apple leállította a ZFS portot, ők esetleg érdeklődhetnek a btrfs után, persze csak ha kiadják más licensszel is. (Ami, gyorsan leszögezve, nem az ördögtől való dolog, a QT dual licenszét maga RMS javasolta anno a Trolltechnek, és eléggé bejött a dolog)
Persze ez szigorúan szvsz. -
Major Major
senior tag
szerintem ez lehet a kulcs a gyors grub2 bevezetés mögött:
Non-X86 platform support (such as PowerPC)
teljes titkosított LVM-re pakolt rootot be tud bootolni grub 1? ebben sem vagyok biztos.
meg aztén jól jön majd, mikor btrfs-en lesz a /, és valamelyik korábbi nap rendszerét akarod majd visszabootolni
-
Major Major
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
(#20794) upszilon
Ha valóban hatékonyan kell valamit matatni, még ma is a DOS-os programok tudnak csak segíteni igazán...
(#20811) upszilon
Néhány nap még és 2010-et írunk. Nem lehet örökké a DOS-os segédprogramokkal, a linuxos fekete-ablak varázsszavaival megoldani ezeket a másodrendű feladatokat.hiába, no, gyorsan változnak az idők

-
Major Major
senior tag
válasz
szaszayanou
üzenetére
nvidia-settings sem tudja állítani?
mod: akkor mindegy
-
Major Major
senior tag
válasz
szablya
üzenetére
ha nem tettél fel tűzfalat, akkor a torrent kliens nyit magának portot. meg tudod nézni a beállításokban, hogy melyik az, és a routerben is be kell állítani, ha van.
ha tettél fel tűzfalat, akkor írd hogy melyiket, sé aki használja majd megmondja, hogy hogyan kell beállítani.
amúgy alapból minden port zárva van, csak azok mennek, amiket valami szolgáltatás használ. ezt le tudod csekkolni az
nmap -p- [I]ip.címed[/I] paranccsal
az ip címedet meg az ifconfig paranccsal tudod meg, ha nem tudnád alapból -
-
-
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
ez compiz fícsör, a compizconfigban meg tudod nézni a billentyűzetkombinációt
(#20307) Kalandor
képernyővédő nincs letiltva? -
Major Major
senior tag
Nem tudja valaki hogyan lehet megcserélnia jobb és bal csatornákat pulseaudióban? Google ma nem barátom, csak alsára találtam meg...
Az elérhető pulse szekáló központokat már végigpörgettem, de nem volt.(#20172) VaniliásRönk
gondolom ez már túl bonyolult lenne a gnome-hoz
ha már nautilus
ezt ismeritek? -
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
Alexios
üzenetére
ez alapján kéne megpróbálni, de csak egy része fedi a te helyzetedet
idáig kéne eljutni:
If it does not exist yet in your distro, use the old "acerhk" method outlined here below.
==================================================
If you do not want to compile the 32bit driver (acerhk.ko) from source, download it directly from my website.
Just do this:
$ wget http://www.edbl.no/karmic/acerhk.ko
$ sudo mkdir -p /lib/modules/$(uname -r)/extra/
$ sudo mv acerhk.ko /lib/modules/$(uname -r)/extra/
$ sudo depmod -a
http://www.edbl.no/karmic/acerhk.ko.md5sum contains checksum if you want to verify the file. -
-
Major Major
senior tag
válasz
Alexios
üzenetére
azaz visszakapod a promptot?
sudo modprobe acer-wmi ?szerk: nem fog menni

-
Major Major
senior tag
válasz
jodamester
üzenetére
sudo Xorg -configure paranccsal tudsz csinálni ilyán file-t, ott pedig a Section "Device" részre kell beilleszteni, hogy
Option "HWCursor" "false" -
Major Major
senior tag
válasz
Pubszon
üzenetére
azért fura ez nekem, mert két gépem is van, az egyik ubuntu pulse audio hangszerverrel, a másik xubuntu pulse audio nélkül, csak alsával, és egyiken sem volt soha ilyen problémám
szóval az alap dolgokkal is mennie kéne, szerintem inkább ott kéne a hibát kideríteni, és nem feltelepíteni mást, amivel aztán ki tudja mi lesz
audacousban pl. mi van beállítva hangeszköznek? -
Major Major
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
PulseAudio Volume Control (pavucontrol) is a simple GTK+ based volume
control tool (mixer) for the PulseAudio sound server. In contrast to
classic mixer tools this one allows you to control both the volume of
hardware devices and of each playback stream separately. It also allows
you to redirect a playback stream to another output device without
interrupting playback.sudo apt-get install pavucontrol
a csengetés problémás lesz, nem biztos hogy megoldható
-
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
csinálj egy ilyen scriptet:
#!/bin/bash
shutdown -h +15
zenity --warning --text='A számítógép 15 perc múlva leáll! A visszaszámlálást leállíthatja terminálban kiadott sudo shutdown -c paranccsal!'és ezt tedd be a cron-ba minden este a tetszőleges időpontra.
-
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
nem, mert a úgy csinálja, hogy végigmegy minden hsz-en, és a Privát gomb tooltipjéről veszi le a nevet, az meg egyértelműen a szerzőnek szól. azért így csináltam, mert így egy sorból ki tudtam venni a nevet és a dátumot is.
-
Major Major
senior tag
válasz
Kendek
üzenetére
Hurrá, hurrá, 20000 hozzászólás!

A jubileumra tekintettel csináltam egy kis összesítést az eddigi fő szószátyárokról, és hát (nem meglepő módon) egy idegenlégiós került felülre
íme:
1076 Vladi
921 Major Major
818 ngabor2
639 GD
496 rtom
493 n0_gAboR
451 sh4d0w
406 body007
373 vamzi
369 Sianisaz adatok ebből a kétsorosból jöttek:
for i in {1..20000}; do wget -q -O - "http://prohardver.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_"$i"-"$i".html" |sed -n ';317p' |sed 's/.*küldése \(.*\)<\/div.*/\1/' |sed -e 's/ számára">Privát<\/a> /;/' |sed 's/^/'$i'\;/'; done >>list.txt
cut -d \; -f2 list.txt | sort | uniq -c | sort -nr | head -
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
ha ext, akkor a csatolás után add ki a
sudo chown usernév:usernév /csatolási/pont parancsot -
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
normál felhasználóként nem enged csatolni, ez nem függ a formázástól
-
Major Major
senior tag
válasz
Pubszon
üzenetére
nincs előttem KDE, úgyhogy nem biztos, hogy működni fog, de valami ilyesmit kéne csinálnod:
csomagkezelővel feltelepíteni a network-manager-gnome csomagot
network manager plasmoidot eltávolítani a tálcáról (jobb klikk, törlés vagy valami ilyesmi)
alt+f2-vel lefuttatni az nm-applet parancsot -
Major Major
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
hát én látom, pedig friss install volt, meg nincsenek is megkülönböztetve. valszeg azért hagyták bent, hogy ne legyen kötelező azt is upgradelni, de szerintem tudnád használni.
ha meg elszúrsz valamit, még vissza tudod tenni a grub2-t, ahogy nem is olyan rég csináltad -
Major Major
senior tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
//ALARM-SERVER /kozosHasználat:
ezzel a résszel van gond
a server után ott kell lennie a megosztásnak, ahogy észrevettem ráadásul ékezet nélkül. tehát ez a rész
//szerver/megosztas
formátumúa csatolási pontnak meg egy valós könyvtárat kell megadnod, mondjuk ha csinálsz egy olyat, hogy
/mnt/megosztas
(sudo mkdir /mnt/megosztas) -
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
próbáld ki, hogy felcsatolod a hálózati adattárat kézzel, terminálból a
sudo mount -t cifs -o iocharset=utf8,nounix //elérési_út /csatolási_pont
ha jelszóval védve van, akkor
sudo mount -t cifs -o user=név,password=jelszó,iocharset=utf8,nounix //elérési_út /csatolási_pontha így jó, akkor csak be kell írni fstab-ba, és minden indításkor felcsatolja majd, tudsz hozzá könyvjelzőt csinálni fájlkezelőben, stb.
szerk: az smbfs csomagnak fent kell lennie, hogy működjön
-
-
Major Major
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
szerintem kövesd azt a módszertant, mintha a windows install tette volna tönkre az ubuntut, és tedd fel a grubot liveCD alól.
-
Major Major
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
azon nincs 5.1 analóg kimenet
ja ez mondjuk jogos
-
Major Major
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
a fagyás megoldódott? vagy ez most nem a laptopod? ezen a gépen most nincs pulseaudio, meg amúgy sincs hangrenszerem amivel tesztelni tudnám (bár a gép lehet hogy tudná, mert elég sok jack aljzat van hátul
)
ezeket a segédprogikat próbáltad?(#19811) V.Stryker
a Helyek menüben ott van a Hálózat is
Gnome Commanderben pedig a Saját könyvtár ikon mellett van egy olyan, hogy SMB, az a windowsos hálózat(#19813) Lenry
a server nem kell hozzá, böngészni pedig tudja alapból az Ubi a windows hálót -
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
most azt akarod elérni, hogy rendszerindulásnál induljon, vagy azt, hogy ne kelljen kiírni mindig a teljes elérési utat?
-
Major Major
senior tag
válasz
Kendek
üzenetére
én csináltam ilyen migrálást nemrég, és nem volt ilyen gondom. én a jogosultságokkal sem vacakoltam, mert a másolásnál megmaradnak a jogok, tehát a régi felhasználó ugyanúgy tudja majd használni a másolt home mappáját is
keresztkérdés: ha a régi home partíciót csatolod fel, akkor mi történik? -
Major Major
senior tag
válasz
róland
üzenetére
nem teljesen up to date, de nagyjából leírja a folyamatot
How can I access my Wubi install and repair my install if it won't boot? -
Major Major
senior tag
válasz
cool13
üzenetére
hát gondolom eltávolítottad, nincs az odaragasztva

ha ugyanoda le akarsz tenni egy másikat, azt a másik panelről tudod valahol a jobb klikk -> tulajdnoságok (nem tudom pontosan, mert most nincs gnome előttem) környékén.
de a fenti panelre is tudsz tenni, jobb klikk, hozzáadás a panelhez, és ott asszem ablaklista vagy ilyesmi a neve -
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
most futottam bele ebbe a progiba
tehát Touchpad kikapcsoláshoz/beállításhoz:
GPointingDeviceSettings
sudo apt-get install gpointing-device-settings -
Major Major
senior tag
válasz
üzenetére
én nem értem ezt a rendszert a telepítő CD-vel, egyszer szorult helyzetben (wicd lenyomta a NM-t telepítéskor, de segfaultolt utána, és csak vezeték nélküli netre volt lehetőség) próbáltam róla telepíteni, de csak 3 vagy 4 csomag van rajta. a rendszertelepítés egy nagy imageből megy.
de legalább ezt is megtudtam
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
-
Major Major
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
nézegesd ezt az oldalt, biztos találsz hasznos dolgokat
az internet security csomagtól ne legyél úgy hasraesve, mert csak a neve szép, nem csinál semmi különöset: tűzfal, vírusírtó, rootkit kereső
ha ennél többer akarsz, akkor olyan dolgokat is megtehetsz, amiről az emlegetett csomagok még csak álmodni sem mernek
SELinux, titkosított partíciókde ennek mind akkor van csak értelme, ha egyébként az adataid valóban biztonságban vannak, pl. nem kolbászol be senki a lakásodba vagy az irodába egy kis kémkedésre, nem hurcibáltok mindent pendrive, stb. stb.
az Ubuntu inkább személyes felhasználásra szánt disztró, vagy legalábbis ez a vonal erős most. ugyan benen van minden eszköt, ami a totális biztonsághoz kell, előfordulhat hogy nem találsz hozzá megfelelő dokumentációt/segítséget. lehet, hogy érdemes lenne körülnézni fedora/centos vonalon, a red hat azért mégiscsak öreg motoros már az enterprise linuxban
-
Major Major
senior tag
szerintem a pain in the ass skálán most nem a virtuális gép fizikai vinyóra telepít mutatvány következik, hanem a lan boot, először azzal próbálkoznék inkább

(#19402) atesss
a startupmanager nevű progit tedd majd fel, azzal be tudod állítani, hogy melyik töltsön be automatikusan(#19405) Nagytalp
mert a 9.03-as volt az utolsó driver, ami támogatt a kártyádat, és az csak az intrepid kernelét támogatta
a kártyádból Karmic alatt a nyílt driverrel tudod kihozni a legtöbbet, ha bekapcsolod a kernel mode settinget, ahogy azt írtam is a #19314-ben, és amit konokul figyelmen kívül hagytál
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
nem, hanem hogy a swap nemigen mocorgott

-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
hát nekem is úgy tűnik

Aktív témák
Hirdetés
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4644
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Aerocool P500B Digi ARGB 750W
- AKCIÓ! MSI Cyborg 15 A12VF FHD GAMER notebook - i5 12450H 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB
- Új MSI 15 Katana FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB DDR5 1TB SSD Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

), hogy magától állítgatja a mixer hangerejét