Hirdetés

Aktív témák

• karib

addikt

Csatlakozom az überlámákhoz, ezúttal személyesen. Csak hogy lássuk, a legjobbakkal is előfordul :)

Kb. egy éve lesz, hogy egy Toshiba Portégé 7020CT boldog tulajdonosa vagyok. Ez egy rendkívül barátságos szubnotesz, valaha komoly gép volt, mára inkább pehelysúlyú ''éppelég''. Intel Mobile PII-366, 192 MB RAM, 13,3'' TFT (ez a legspécibb, másfél kilós kategóriában még ma is ritka a 12''-nál nagyobb). Nem egy villám, de alapvető célokat tökéletesen ellátja: levelezés, netezés, stb.

Természetesen rendelkezik energiatakarékos üzemmóddal is, amikor visszaveszi a procit kb. fele sebességre (illetve pontosabban az FSB-t, ami által hatványozottan lassul a rendszer). Anno, amikor új volt, el is játszottam ezekkel, aztán nem nagyon foglalkoztam vele. Most más célból leszedtem a CPU-Z prociazonosító programot, és csak a próba kedvéért elindítottam. Ekkor jött a meglepetés: mé csak 175-200 MHz között ingadozik? Aszittem, ilyet csak akkuról futáskor csinál. Hát nem, manuálisan át lehet állítani, én meg valszeg úgyfelejtettem. Nem is tegnap, elég rég lehetett - sőt, valszeg egész életében így használtam.

Szóval, most átpöccintettem 366-ra, és minden állatul hasít. Teljesen el vagyok ájulva - felfogható egy ingyenes upgrade-nek is... Meg kell hagyni, eddig is tökéletesen lehetett vele dolgozni, de azért jobb, hogy ki tudja futni magát. Igazából azért kellett ilyen kategóriájú gépet vegyek, mert korábbiak (Pentium MMX) nem tudnak elég memóriát fogadni, a 192 MB pedig nálam az abszolút minimum volt, és a Toshinak ez a max. Pedig mint az esetem is mutatja, azok prociteljesítménye is elégséges, csak a kevés támogatott memória miatt lesznek nagyon lassúak.

A vicc az, hogy egy ismerősöm 366-os Mobile Celeron gépe mindig is pattogósabbnak tűnt, de azt betudtam annak, hogy ''az egy böszme IBM, ez meg egy filigrán Toshiba, biztos azé kicsit lassabb...''. Hát egy frászt :)))

De azért voltak más kedvenceim is az évek során, szintén saját termés:

- Egy időben bizonyos alaplapmárkák (Aristo elsősorban) imádták úgy szállítani a lapjaikat, hogy a CMOS Clear jumper törlésre vált állítva. Ezt persze sehol sem hirdették nagy betűkkel, így a gép harmadik miszlikre szedése után jut el csak az átlagfelhasználó oda, hogy végignézi az összes jumpert - amiből akkor még jóval több volt, mint ma :) Persze bennem volt a hiba, én nem voltam elég alapos első körben, de azért mégis :)

- Egyszer talán a Chipben olvastam valami szösszenetet a hibaelhárításról. Mi van, ha pl. nem indul a gép. Egyik tipp: ha nem indul, nézzük meg, nincs-e beragadva a reset. Ilyen baromságot, ki az a láma, akinek beragad a resetje? Másnap kapcsolom be a gépet, nem indul... Szétszed, összerak, nem megy - bazz, beragadt a reset. No comment :D

Aktív témák