- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitblueduck: RTX 50-es széria PhysX támogatás nélkül. Tényleg akkora probléma?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
winben
aktív tag
Üdv srácok!
Kerestem itt a fórumban, de nem találtam a processzorról említést, de gondoltam csak megkérdezem: van itt valakinek tapasztalata Ryzen 9 3900X procival?
Az utóbbi 15 évben inteles voltam, ez igazából az első "desktop" amd procis gépem és a következőre figyeltem fel: 3.8Ghz az alap órajele és nem is nagyon kívánt feljebb menni használat közben. Most egy nem túl jól optimalizált cpu-t használó alkalmazást futtatok (Gigapixel AI for video) és láttam, hogy az órajel nem moccant felfelé az alap órajeltől, így megnyitottam az asus prime x570-P alaplapom "AI Suite 3" alkalmazását, ahol láttam beállítási lehetőséget az órajelre, itt, elkezdtem fokozatosan venni feljebb, majd új 4.2Ghz környékén a gép fogta magát és nem szabályosan újraindult és visszaállt 3.8Ghz-re. Aztán felfigyeltem, hogy van ott egy Auto Tuning fül is, ami automata overclocking-ot ígért. Startra nyomtam, rákédezett, hogy folytatom-e, igent nyomtam, a gép ezúttal szépen szabályosan újraindult és 4Ghz-re állította magát.Elmondom mit nem értek: én hozzászoktam ahhoz, hogy az intel gépemen ha írnak egy range-et akkor az alap órajel amit ideális esetben hoz és esetenként (mint most nálam, hogy nincs 100%-ra tekerve a proci) a range túlfelére felkúszik magától és hozza a specben írt max órajelet. Itt viszont akkor rizikóznom kell-e, hogy lehet újraindul a gép, mert túlságosan túl van húzva és azt is kézileg kell tennem?
A konfigról amit tudni kell:
3200Mhz-es Kingston CL16 (2x32G)
Ryzen 9 3900X saját gyári futófényes, színes hűtőjével
Asus Prime x570-P alaplap
500W-os FSP hyper M táp
GTX760 videókártya "csak azért, hogy beinduljon a gép", de nincs hajtvaMost, hogy a gép átlagos 70%-os terheléssel megy (ingadozik fel-le nyilván) a cpu 79°C-on van.
Gamer kolléga szerint az a hiba, hogy kevés az 500W-os tápegység. Megnéztem, Aida64 stress teszten enyhén langyos levegőt fújt, most tök hideget, tehát nem hiszem, hogy túl lenne terhelve.
A szaki akinél vettem szerinte jó a gyári hűtés - de én gyanakodom, hogy ezen csúszik el a dolog és nem bírja elvezetni a hőt és mikor húztam 4Ghz fölé azért indult újra, mert túllépte a max hőmérsékleti értéket.
Persze még mindig ott a "c opció", hogy én nem csinálok valamit jól.Screenshot az AI Suite 3 alkalmazásból
A kérdésem vad, mégis marha egyszerű - el lehet valahogy érni, hogy ez a konfig a papírforma szerint megközelíthető max órajelen (4.6Ghz) ketyegjen, vagy legalábbis szabályozza önmagát...?
Minden véleményt, tanácsot megköszönök!
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor X7 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Részletfizetés. Utolsó darab! Dell Latitude Ultra7 12 részletre, bank nélkül, azonnal vihető!
- HP 14 Pavilion FHD IPS i5-1135G7 4.2Ghz 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- Apple Watch Series 9 45mm GPS Starlight 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest