Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1001) Dr. Szilikát válasza kress (#1000) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Védővezetőre, arra utal a sárga-zöld színezés is. Egyébként a koax. kábelek splitter és egyéb földelhető eszközeit is ajánlatos védővezetőre kötni, ezáltal magát a kábelhálózatot.

Ugyanezt megteszik azok a TV-k is, amelyek földeléses hálózati dugóval szereltek, TV-n belül összeköttetésbe kerül a kettő. Meg azok a villámvédett elosztók is, amin átfűzhető a koax.

Vagy említhetném példának a számítógépet, amiben tunerkártya van. A koax. kábel a fémházzal kerül kapcsolatba, az pedig a védővezetővel direkt kötésben van. De elvileg jobb, ha a villámláskor fellépő áramok nem a készüléken keresztül haladnak, hanem azt megkerülve lehetőség szerint.

#999 garga01

Kétségtelen, ahogy írják is, a TV-k tunerjéből is juthat vissza némi RF-jel, bár az relatív alacsony szintű általában.

(#1002) garga01 válasza kress (#1000) üzenetére


garga01
senior tag

Le kell földelni. Én megtoldottam egy darab kábellel (1 db sárga-zölddel) és egy dugvillát raktam a végére, bedugtam egy földelt konnektorba, a túlfesz védős elosztó előtt.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#1003) garga01 válasza Dr. Szilikát (#1001) üzenetére


garga01
senior tag

Félre érted. Nem a visszajövő RF jelek miatt írtam, hanem a védelem miatt. A lentebb linkelt Tratec osztónál írja pl. "A Technetix Modem Safe® megoldása, egy nagyon hatékony túlfeszültség elleni védelmet biztosító áramkör. A Technetix passzívok alkalmazásával elkerülhetőek a költséges előfizetői eszközök meghibásodásai."

Erre értettem, hogy jobb ha bent hagyja, de sajnos a Teletronik nem írja, hogy abban lenne. De mivel ennek az osztónak van földelő csavarja, egy kábelt bele lehet kötni és leföldelni itt is. (jobb oldalt a csavar)

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#1004) Dr. Szilikát válasza garga01 (#1003) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Nincs félreértés, utóbb csak kiegészítettem, amit előtte írtam, az általad linkelt íráshoz kapcsolódva.

Ennek nincs köze a villámvédett splitter és hasonló eszközökhöz, azt szimplán tudomásul vettem. Mivel ritkán szerelek ilyen antennás dolgokat, még nem futottam össze olyan fajtával, noha egyébként TV-szervizt üzemeltetek.

[ Szerkesztve ]

(#1005) garga01 válasza Dr. Szilikát (#1004) üzenetére


garga01
senior tag

Ja, így már világos :)

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#1006) Menotti válasza k.mark87 (#996) üzenetére


Menotti
aktív tag

Esetleg az osztó helyett betehetsz egy ilyet is,ára sem vészes:
[link]
Adatlap szerint 5-1000 Mhz-ig jó,tehát a netet átengedi...
(Mondjuk a 8000A nem tudom hova vezetné le,a koax biztos hamarabb szétégne:-))

[ Szerkesztve ]

(#1007) BB9000 válasza garga01 (#1003) üzenetére


BB9000
senior tag

A bejövő kábel és a modem a szolgáltatóé. Semmiképp ne bontsd meg és ne tegyél a modem előtti kábelszakaszra semmilyen villámvédelmi cuccot!
Ha ott jön be valami túlfesz, akkor a szolgáltató modeme fog első körben megsérülni, amit a szolgáltató ki fog cserélni neked, tehát károd - a szolgáltatáskiesésen kívül- nem keletkezik.
A modem mögött lévő eszközök védelme már indokolt lehet. Oda -közvetlenül a védeni kívánt eszköz(ök) elé be tudsz építeni egy-egy túlfesz levezetőt. Pl. ezt: APC PNET-1 Gb

[ Szerkesztve ]

(#1008) belaazallat


belaazallat
addikt

Üdv!

Tudtok ajánlani olyan túlfesz. védős elosztót, ami 8 aljzatot kezel, viszont jobb lenne, ha egy sorba lenne, mert az íróasztal hátsó részére lesz rögzítve. Köszi!

"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!

(#1009) garga01 válasza BB9000 (#1007) üzenetére


garga01
senior tag

Nem értem miért nekem címezted, a #998-ban leírtam kb. ugyanezt.
Az előző hsz meg arra szólt, hogy a modem/tv splitterbe is szoktak védelmet tenni direkt a modem irányban, csak én más márkát ismerek.
Amit írtam semmiféle megbontásról szó sincs, a teletronik spillteren (meg úgy az összes sima tv-s splitteren is) van direkt egy csavar földelésnek / eph-nak. A szolgáltatók a koax árnyékolást alapból rákötik a villanyoszlopon a nullára.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#1010) Dr. Szilikát válasza BB9000 (#1007) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Kicsit túlzásnak érzem a "semmiképp" hangsúlyozása és nyomatékos vastag betűzést. Lehet szimplán egy jótanács, amit írtál, de lehetnek szempontok ellene is.

Nekem a Telekom HGW-t nyomta ki egyszer a villám, az sem volt kellemes, hiába a szolgáltató kára. Bosszankodás a net hiánya miatt, időpont-egyeztetés, szerelőre várás.

Ha mindez esetleg elkerülhető egy alkatrész beiktatásával (ami megfelelő minőségű és nem okoz jelátviteli problémát), ami nem is egy gányolás, egyszerű dolog és mielőtt beengedjük a szolgáltatót, vissza lehet csinálni, nem olyan tragikus ügy, hogy indokolt lenne a vastagbetűs figyelmeztetés.

Annyiból esetleg, hogy gondoljunk a visszaállítás lehetőségére, már csak azért, hogy ne adjunk táptalajt a szolgáltatónak, ha netán belekötnének (nyilván én sem ajánlanám ezt, ha károsnak gondolnám).

[ Szerkesztve ]

(#1011) BB9000 válasza garga01 (#1009) üzenetére


BB9000
senior tag

Nem neked szólt a válasz, hanem az eredeti kérdezőnek: k.mark87 -nak.

(#1012) BB9000 válasza Dr. Szilikát (#1010) üzenetére


BB9000
senior tag

Jól rávilágítottál arra, amiért semmiképp nem javaslom a szolgáltató hálózatának megbontását és oda tranziensvédelmi eszköz beiktatását. A szolgáltató hálózatában történő bármilyen egyéni módosítás káros hatással lehet a szolgáltatás minőségére. Ráadásul nem csak az adott szolgáltatási helyen jelentkezhet probléma, hanem más szolgáltatási helyen is.

(#1013) garga01 válasza BB9000 (#1012) üzenetére


garga01
senior tag

Nyilván szerződésszegésnek is minősülhet, de egyébként régen a 90-es években amikor az első ktv hálózatok épültek, pont hogy a szolgáltatóknak kellett néha ilyeneket betenni (főleg társasházaknál), mert olyan szép zavart tudott 1-1 problémás tv okozni a szomszédoknak.

Egyébként amit javasoltunk, hogy földelje le a splittert, még mindig teljesen szabályos.
Ahogy Dr. Szilikát is írta:
"Ugyanezt megteszik azok a TV-k is, amelyek földeléses hálózati dugóval szereltek, TV-n belül összeköttetésbe kerül a kettő. Meg azok a villámvédett elosztók is, amin átfűzhető a koax."

Egyébként a modemet/HGW-t se cserélhetnéd ki, nos nálunk a T-home kb. 15 évig volt bekötve (ADSL majd VDSL2), ebből kb. az első évben használtuk a szolga modemet. Amíg le nem mondtuk tavalyig a saját router-modem egybeépített eszközöm használtam, sokkal stabilabb volt és 1x nem szóltak érte. Persze a központból nem láttak rá, de nem is érdekelt. Ha hiba volt 1-2, visszadugtam saját dobozukat, aztán ment a sajátom.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#1014) Dr. Szilikát válasza BB9000 (#1012) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Ez az általános sablonszöveg nyilván, laikusok részére. De azért is utaltam rá, hogy megfelelő minőségű eszközre, illetve beavatkozásra gondoltam. Azért ez nem atomfizika, ahogy mondani szokás.

Akinek persze kihívást jelent egy "villanykörte" becsavarása is, az ne vágjon bele ilyenbe sem!

(#1015) nutella1


nutella1
őstag

Kérdésem lenne.
Tele van a nagyszoba hosszabítókkal. Azokból pusztán 2 minőségi, a többi gagyi kínai. Amikor napközben például bedugom a porszívót, elmegy a monitorrol a kép 2-3 másodpercre a számítógépen. Vagy ha fel vagy lekapcsolom az éjjelilámpát, akkor is ugyanez történik. Mit lehet tenni, hogy megszűnjön ez a jelenség? Mitől van ez?

https://erdélyízei.com

(#1016) BB9000 válasza nutella1 (#1015) üzenetére


BB9000
senior tag

"Mit lehet tenni, hogy megszűnjön ez a jelenség? " Hívni egy villanyszerelőt, aki átnézi az elektromos hálózatodat.

(#1017) Dr. Szilikát válasza nutella1 (#1015) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Ismerem a jelenséget, a HDMI vagy DVI kapcsolat digitális jelátvitelét üti ki egy pillanatra a zavar.

Ha a hálózat egyébként rendben van, a villanyszerelő széttárja a kezét és ugyanott fogsz tartani, ugyanis erősáramú szempontból hibátlan hálózaton is tapasztalható.

Egy lehetőség a számítógép fémházának és a monitor testpontjának összekötése egy vastag sodrott vezetékkel, ami a HDMI-kábel árnyékolásán létrejövő pillanatnyi impulzusokat részben áthidalja, a két készüléket azonos potenciálra hozza.

Nem mintha nem lenne azonos, de számít az ellenállás is, amin a zavarimpulzusok feszültségesést hoznak létre. Meg az is igaz, hogy a szimmetrikus jelátvitel elvén működő HDMI / DVI kapcsolat a kábel árnyékolásán folyó kiegyenlítőáramokra elvben nem érzékeny, de valamennyire mégis.

Ha a monitor hálózati dugója földeléses rendszerű és közvetlenül a PC-táp dugaszával egy elosztóba dugod (szintén a minimális ellenállás érdekében), a galvanikus kapcsolat akkor is létrejön és segíthet is a problémában. Vagy nem.

Trafós asztali halogénlámpa is jól be tud zavarni ilyen esetben. Induktív fogyasztó lévén ívet húz kikapcsoláskor, de gyakorlatilag még bekapcsoláskor is szikrázhat a kapcsolója. Ezek felismerhetők a talpában lévő nehéz trafóról, általában teleszkópon vezetik ki a 12 V-ot az izzóhoz.

[ Szerkesztve ]

(#1018) nutella1 válasza Dr. Szilikát (#1017) üzenetére


nutella1
őstag

Ugyanabba az elosztóba dugtam a monitort és a pc-t, így megszűnt a jelenség, köszönöm!

https://erdélyízei.com

(#1019) Remiel


Remiel
őstag

sziasztok

tudnátok javasolni olyan túfesz védett elosztót, ami legalább 4 konnektoros, az sem baj ha usb is van rajta és legalább 7 méteres a kábel?

"Never stop dreaming" - Freddy Krueger

(#1020) Flinter válasza Remiel (#1019) üzenetére


Flinter
tag

7 méteres kábellel gyárilag szerelten nem fogsz kapni.
De ha szerelhető az elosztó, ki lehet cserélni a kábelt 7m-eresre.
Csak hát 7m 3x1,5mm MT kábel kb. +3000 Ft.
Vagy veszel egyet pl. 3m-e kábellel és egy másik sima 5m-essel megtoldod.

https://www.jofogas.hu/tolna/8_dugaljas_eloszto_hosszabbito__kapcsoloval_es_tulfesz_vedelemmel_130514374.htm

[ Szerkesztve ]

(#1021) Seraph 16


Seraph 16
őstag

Sziasztok!
Picit szeretném a fejemben rendbe rakni a kérdést, hogy mire van szükségem. Valószínűleg két túlfesz. védőre, az egyiket egy NAS elé raknám, ebbe az elosztóba lenne a laptop is bedugva, a másik egy oled tv-t védene.

Amikor cégek oldalát nézem, azt írják, hogy a joule nagyon fontos, és idővel ki is merül az eszköz, ilyenkor cserélni kell. Fórumokon azt írják, hogy nem egyszerre kerül elhasználásra az összes J, akkor az nem adja meg magát egyhamar, ha jól értem, akkor valamelyest regenerálódik az az alkatrész, ami ezt elnyelte. Most akkor hogy is van ez? Egy APC PME1WB-GR elég lenne az oled tv-nek?

A másik, hogy - laikusként - azt gondolom, hogy ez a EMI/RFI zajelhárítás kifejezetten hasznos lehet házimozi cuccok elé. A gyakorlatban is így van?

"Csak a napórák fogaskerekei jártak rossz irányba"

(#1022) Dr. Szilikát válasza Seraph 16 (#1021) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Magyarul varisztornak szokás mondani, angolban a MOV rövidítés elterjedt:

https://www.google.com/images?q=metal+oxide+varistor

Ezekből az alkatrészekből van többféle méret, illetve lehet őket párhuzamosítani, úgy több energiát képes elnyelni. De nincs egyébként "memóriája". Kisebb energiákat elfűt és nem lesz baja, nagyobb villámlástól elszenesedhet vagy szét is robbanhat. Elképzelhető határeset, amitől mondjuk részlegesen sérül, de akkor sem szabad már használni.

Regenerálódásról nincs szó szerintem, egyszerűen csak kibírt egy kisebb villámlást és túlélte. Máskor meg (nagyobb energiától) baja lesz.

Ideális esetben a varisztor túláramot hoz létre, amitől az előtte lévő biztosíték kiolvad vagy kiold (ha olyan). Ezután az eszköz nem használható a varisztor cseréje nélkül, nem lesz megbízható. Nagyobb százalékban nem is az a gond, hogy nem fog már védeni, hanem a belső átvezetés miatt mondjuk folyton lenyomja a biztosítékot, így emiatt nem lesz használható.

A zavarszűrő egy másik áramkör, főleg a kapcsolóüzemű tápegységek által generált zaj hálózatra jutása ellen véd, de befelé is véd a külső zavarok ellen. Ártani nem árt.

https://www.google.com/images?q=RFI+filter+circuit

(#1023) Seraph 16 válasza Dr. Szilikát (#1022) üzenetére


Seraph 16
őstag

Tiszta és érthető, köszönöm szépen a részletes válaszod! :)

"Csak a napórák fogaskerekei jártak rossz irányba"

(#1024) pacman789


pacman789
aktív tag

Sziasztok!

Találkoztatok már olyannal, hogy adott egy APC PM8-GR elosztó. Erősítő, és TV van rákötve. Néha, ha bekapcsolom az egyik fogyasztót, akkor elkezd sercegni. Ilyenkor, ha kikapcsolom és bekapcsolom az elosztót, akkor megszűnik a zaj, de elég fura. 4 éve van meg és az elmúlt 1 hónapban kezdte el ezt csinálni. Kapcsolót soha nem használtam korábban.
Köszi,
pacman789

(#1025) Dr. Szilikát válasza pacman789 (#1024) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Előfordulhat ilyen kapcsolóhiba akkor is, ha nem használják. Áramtalanított állapotban meg lehet járatni alaposan, hátha javul kicsit a kontakt, noha ezek nem csúszó, azaz öntisztulásra jobban képes kapcsolók, hanem összepattanó érintkezőpogácsák.

Elvileg lenne a kontakt spray lehetősége is, csak bizonytalan, odajut-e, ahová kell.

Lehet persze más oka is, panelba forrasztott kapcsoló lazulás vagy bármi, ami csak bontás után derül ki.

(#1026) STC Speed válasza pacman789 (#1024) üzenetére


STC Speed
őstag

Erősítőt ha nem használod bedugva itt akkor elmúlik?

(#1027) Khadris


Khadris
csendes tag

Sziasztok,
van egy ikeás elosztóm [link] amibe a pc és a két monitor van dugva, és mostanában lekapcsolt állapotban is az egyik monitorom néha felvillan zölden. Gondolom amiatt, hogy a kapcsoló nem kapcsol teljesen le, és kap egy pici áramot a monitor, és néha kisül?
Szóval a kérdés leginkább az lenne, hogy ha az elosztómat egy ilyen kapcsolható [link] APC-re cserélem, és azt lekapcsolom, akkor az megoldás? Vagy mibe dugjam az eszközeimet, amit biztonsággal le lehet egy kapcsolóval kapcsolni, és akkor semmilyen áramot nem kapnak?

(#1028) Dr. Szilikát válasza Khadris (#1027) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Olyan jelenséggel találkoztam én is, amikor a kapcsoló nem a fázist szakítja meg, hanem a nullát, ugyanakkor a TV védővezetős csatlakozóval ellátott (esetleg máshonnan is kaphat földet, a jelkábeleken keresztül), ilyenkor a kapacitív csatolásokon (zavarszűrő kondenzátorokon) keresztül feltöltődhet a tápegység pufferkondenzátora, majd megpróbál elindulni, de nem bír (kevés hozzá az áram), így rögtön le is áll.

Kapcsoló lehet ilyen keskeny, ami csak egy ágat szakít meg, vagy lehet széles, ami kétáramkörös (utóbbi a jobb, ilyen tekintetben):

Próbáld a hosszabbító betáp dugóját megfordítani a konnektorban, hogy a fázist szakítsa meg, ne a nullát. Ezt lehet ellenőrizni fázisceruzával vagy multiméterrel is. Utóbbival a védővezetőhöz képest kell mérni.

[ Szerkesztve ]

(#1029) Khadris válasza Dr. Szilikát (#1028) üzenetére


Khadris
csendes tag

Megoldotta a megfordítás :D :R
Köszönöm a tippet.
Veszek fázisceruzát.

(#1030) fatpingvin válasza BB9000 (#1007) üzenetére


fatpingvin
őstag

vagy legalábbis egyeztess. én anno még az UPC-s időben futottam ezzel köröket.

átépítés volt, és új helyre kellett tenni a modemet, viszont nem ért el odáig az utcáról bejövő koax. felhívtam a helpdesket hogy ilyenkor mi a teendő, az első körösnél nyilván nem kaptam értelmes választ, őket nem erre tartják, ment a mellébeszélés hogy hát ugye a telepítéskor volt igényfelmérés, de hogy én laikusként (kösz, a technikusotoknak én mutattam meg hogyan kell normálisan koaxot vinni kábelvezetőben...) ne bontsam meg a végponti eszköz kábelezését... tök jó, volt igényfelmérés, kértem is egy tizenöt méteres ráhagyást a bejövő kábelre, nem kaptam, most változott az igény, lesznek szívesek segíteni a megoldásban. hívjam ki a szervizest, majd ő megoldja. mondta ezt úgy hogy a konkrét kérdésemig gyakorlatilag el se jutottunk. ezen ment egy keveset a huzavona, de végül rájöttem hogy ha elég műszaki paraméterre kérdezek rá akkor átirányít egy munkatárshoz aki érti és tud is értelmesen válaszolni a konkrét kérdésemre is. Elpanaszoltam neki hogy telepítéskor nem kaptam ráhagyást a kábelre, most viszont kéne toldás, az a kérdésem hogy a héten belül mikor tud jönni szervizes kolléga aki ezt mintegy hiánypótlásként ingyenesen megcsinálja az általam megadott paraméterek szerint, alternatíve mik a feltételei annak hogy én ezt saját felelősségre megcsináljam amennyiben az első kérésem nem megoldható. a műszaki részhez értő kollégától érdekes módon azonnal kaptam a rögzített telefonbeszélgetésben a választ hogy milyen műszaki paramétereknek megfelelő kábelt használjak, milyen bontható toldást, rámérjenek-e a csere után a központból hogy jó-e. igen, köszönöm, visszahívom ha kész. megadta hogy milyen ügyszámra hivatkozzak a helpdesknél, köszönöm, viszhall.

megcsináltam a cserét, visszahívás, hivatkozás, kapcsolják ugyanazt a csókát pár perc után, rámérnek, tökéletes, köszönjük, felvette a rendszerbe hogy ezen a végponton van egy regisztrált bővítés, élet ment tovább.

nem tudom mennyire protokoll szerint járt el, de a történet tanulsága összesen annyi hogy ezt a szolgáltatótól kell megkérdezni, csak el kell küzdeni magad egy munkatársig akinek nem az a munkája hogy lepattintsa a laikusokat egy előre definiált folyamatábra mentén.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#1031) BB9000 válasza fatpingvin (#1030) üzenetére


BB9000
senior tag

Nagyon érdekes sztori, de nagyban eltér a kérdező felvetésétől. Véleményem a helyzetről továbbra is az, amit korábban leírtam. A modem előtti vezetékszakasz a szolgáltatóé, azt ne bontsa meg és ne tegyen a modeme elé villámvédelmet.

(#1032) fatpingvin válasza BB9000 (#1031) üzenetére


fatpingvin
őstag

száz szónak is egy a vége: ha valami miatt elengedhetetlenül szükségét érzi, azt ne a fórumon kérdezze meg hanem a szolgáltatónál.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#1033) BB9000 válasza Khadris (#1029) üzenetére


BB9000
senior tag

Az APC szünetmentesek kapcsolói nagyon gyatrák, ráadásul azok is csak az egyik oldalt szakítják meg. Használj minőségi hosszabbítót!
Pl. ez az: Kontaset

(#1034) Energie X


Energie X
őstag

Sziasztok!

Segítséget kérnék. A lakásban lévő elosztókat lecserélném valami normálisabbra. Találtam Xiaomi-t ami 3680W-ot bír el 3-as elosztó. Tetszik, hogy túlterhelés elleni védelemmel van ellátva. Nem tudom mi a jó és mi nem az, nekem jelenleg legolcsóbb noname elosztóim vannak: 2db 4 dugaljos, 2db 3 és 1db 5-ös, ebből 2-nek már pislákol a ki-be kacsoló lámpája (hagyományos piros billenőkapcsoló)
Mind az 5 db elosztót lecserélném. Tudnátok valami jó ajánlani?

[ Szerkesztve ]

>>> ÚJ dobozos Galaxy S21FE tokok és üvegfóliák! Lesd meg adatlapomon! <<<

(#1035) BB9000 válasza Energie X (#1034) üzenetére


BB9000
senior tag

Otthoni használatra szerintem a Legrand jó választás lehet. A Kontaset árai nagyon elszálltak.

(#1036) Khadris


Khadris
csendes tag

Működhet, ha a meglévő hosszabbítóimat túlfesz védőbe dugom, és úgy a falba, vagy érdemes akkor már elosztót cserélni inkább?
Olyan gépek, amik bekapcsoláskor hirtelen nagy áramot vesznek fel, okozhatnak gondot? Pl. a számítógép+két monitor mellé ha még mást is dugok az elosztóba, felkapcsoláskor már levágja a szobai kismegszakítót, ezeket a terheléseket bírja egy túlfeszültségvédő?

Más :(((:
Hogyan lehet a gyerekzáras konnektorokat fázisceruzával kimérni? A villásdugót ha erőből beletolom, akkor belemegy, de a fázisceruzát nem merem erőltetni.

(#1037) BB9000 válasza Khadris (#1036) üzenetére


BB9000
senior tag

Akkor kapsz legjobb védelmet, ha közvetlenül a túlfesz-védős elosztóba csatlakoztatod a védendő eszközöket! Ha nem így teszel, hanem a túlfesz védő és az eszköz közé teszel mégegy kábeldarabot (hosszabbítót), akkor az azon a kábelszakaszon fellépő túlfeszt nem fogja tudni kivédeni a védő. A készülék működni fog, de a védelem gyengébb lesz.
Ha egy (vagy több) fogyasztó, bekapcsoláskor akkora terhelést ad, ami levágja a kismegszakítót, az problémára utal! A probléma nem az, hogy levág a kismegszakító! Az véd meg attól, hogy kiégjen a vezeték a falban! A probléma a túlságosan nagy áramfelvétel.
Szerencsére a vezetékek nem szoktak csak úgy felizzani és leégni! Idő kell nekik! Ezért a kismegszakítók típusuktól függően megengednek némi túláramot, mielőtt leoldanának! Azt javaslom, hogy a magad és a környezeted biztonsága érdekében villanyszerelő segítségével oldd meg a fennálló problémát. Semmiképp ne a szomszéd "Pistike" oldja meg, mert abból lesz csak az igazi probléma!
A túlfeszvédő ezen nem fog segíteni. Mivel ilyen esetekben a feszültség nem emelkedik, hanem inkább csökkenni szokott, ezért a túlfeszvédő ettől nem fog tönkremenni.
A gyerekzáras konnektor feszültségellenőrzése szétszereléssel történik! Ne erőltesd bele a fázisceruzát! Ezt is bízd szakemberre!

(#1038) Khadris válasza BB9000 (#1037) üzenetére


Khadris
csendes tag

Mivel nem az enyém a lakás, kénytelen vagyok azzal a két konnektorral élni, ami be van szerelve, és a túl nagy áramfelvétel problémáját is csak úgy tudom megoldani, hogy kevesebb eszközt használok egyszerre, mint amennyi levágja a biztosítékot.

Nem az volt a kérdés, hogy megoldja-e a túl nagy fogyasztás problémáját a túlfeszültségvédő, hanem hogy tönkremegy-e tőle, ha mondjuk úgy kapcsolom fel a számítógépnél lévő hosszabbítót, hogy véletlenül felkapcsolva maradt még ott egy fogyasztó, és lecsapja a biztosítékot.

Mitől lehet egy hosszabbító kábelszakaszán túlfeszültség, ha az egy túlfeszültségvédőből jön ki?

Egy csomó eszközöm van kapcsolós elosztókba, meg wifis kapcsolós aljzatba dugva, és megnézegetném őket, hogy minden valóban lekapcsolódjon, a leírásban viszont nincs benne, melyik ágat szakítja meg a kapcsoló, a hosszabbítókhoz meg semmit sem kaptam. Maradna a kiméregetés, de gyerekzáras mind, és nem szerelhetőek, ragasztva van az összes. Szóval attól tartok, egy szakember se fog tudni vele mit kezdeni, hiába hívom ki, hogy segítsen összerakni egy valóban lekapcsolódó részekből álló rendszert - szerintem ki sem jönne emiatt.

Veszek egy nem bedugós fázisceruzát :DDD

[ Szerkesztve ]

(#1039) Dr. Szilikát válasza Khadris (#1038) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Szóval attól tartok, egy szakember se fog tudni vele mit kezdeni, hiába hívom ki, hogy segítsen összerakni egy valóban lekapcsolódó részekből álló rendszert - szerintem ki sem jönne emiatt.

Ilyen gyerekjáték miatt bizonyára nem megy ki, legfeljebb vaskos kiszállási díj fejében. Ha elviszed valakihez, hamarabb bejelöli neked filctollal, hogy melyik a kapcsolt ág, bemenő és kimenő. Ennek többféle módja lehet. Beletesz egy dugaszt, aminek lekapja a tetejét például. Vagy egy T-dugót, vagy egy tápvezetéket stb. Multiméter szakadásvizsgálójával pillanatok alatt beazonosítja.

Egyébként áramtalanítva két szöget is be lehet dugni, a gyerekzár lényege, hogy a kettőt egyszerre, egyforma erővel betologatni. Ha ugyanis féloldalasan hat az erő, a retesz eltolódik és nem engedi be be. Nem atomfizika.

Ha már két szög benne van, utána jöhet a multiméter.

Túláramnak és túlfeszültségnek viszont ebben a kontextusban nincs köze egymáshoz.

(#1040) Khadris válasza Dr. Szilikát (#1039) üzenetére


Khadris
csendes tag

Vettem nem bedugós fázisceruzát [link], hazafelé útbaesik a bolt.
Ki is mértem mindent, vannak olyan dolgok, hogy mondjuk a falban lévő konnektorba ha bedugom a wifis kapcsolós dugaljt, akkor lekapcsol szépen, de ha ugyanezt az ikeás elosztóba dugom, akkor bárhogy variálom, marad benne áram.

Köszi a mindenféle segítségeket :R

(#1041) BB9000 válasza Khadris (#1038) üzenetére


BB9000
senior tag

"Mitől lehet egy hosszabbító kábelszakaszán túlfeszültség, ha az egy túlfeszültségvédőből jön ki?"
Ott indukálódik. Lásd: "villámcsapás másodlagos hatása".

(#1042) Dr. Szilikát válasza BB9000 (#1037) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Ha egy (vagy több) fogyasztó, bekapcsoláskor akkora terhelést ad, ami levágja a kismegszakítót, az problémára utal!

Amikor egy mikrosütő, porszívó vagy más készülékek, ami indulás után egyébként hibátlanul működik, indításkor lenyomja az automatát, az általában nem a készülék problémája. Sőt, szerviz és egyéb tapasztalatok alapján azt mondanám, hogy gyakorlatilag soha nem a készülék problémája.

Lehet akár egy elöregedett, kigyengült, túl gyorsan reagáló kismegszakító is, aminek cseréjével hárítható a probléma, hibátlan hálózat mellett.

Pár méteres vezetékszakaszban egyébként akkor indukálódik jelentősebb feszültség szerintem, amikor a térerőváltozás már az embert is a falhoz vágja. Az meg azért nem mindennapos. Beszéltem már ilyen emberrel, én írtam meg a szakvéleményt a készülékeire, amit valószínűleg semmi nem védett volna meg, Faraday-kalitka esetleg.

Hogy érzékeltessem, ilyen szinten már az LCD TV kijelzőjének "szálaiban" is képes olyan feszültség indukálódni, ami akkor is kinyírhatja képernyőt magát, ha nem a tápegység vagy jelcsatlakozók irányából érkezik túlfeszültség.

Ha esetleg válaszolnál, egy kérésem lenne, legalább nekem ne írj felkiáltójelekkel! Ez most egy felszólító mondat volt, amihez való felkiáltójel, míg egy kijelentő mondathoz például biztosan nem való.

Engem borzasztóan irritál, amikor valaki felkiáltójelekkel ordibál állandóan és felfoghatatlan, hogy honnan veszi, holt tanulta, ilyen nincs és nem is volt soha a könyvekben, amiken én felnőttem valamikor.

(#1043) Aprósólyom


Aprósólyom
addikt

Egy túlfeszültségvédő elosztó minden aljzata külön védett vagy a védelem után az aljzatok csak párhuzamosan vannak bekötve?
Vagy ezt csak akkor tudom meg, ha specifikusan rákérdezek a gyártónál?

Azért kérdezem, mert 2 éve a vadi új mosógép panelje megadta magát pár hónap után. Most Pedig a kombi gázkazán panelje lett cserélve. Kezdek gyanakodni, hogy vagy nem jó a villamos hálózat a társasházban vagy az előző tulaj a felújításnál cseszett-e el valamit és nálunk van valami?! Vagy pont ez a kettő eszköz valahogy ráhat egymásra, hiszen egymás melletti konnektorba vannak bedugva.
Vehetek egy elosztót, amibe bedugom mind2-t vagy vegyek 1-1 túlfesz védőt mindkét eszközhöz. Úgy vagyok vele, hogy 5-10k megéri kidobni az ablakon, ha esetleg mégsem ez a baj, csak szerencsétlen vagyok a panelekkel... (Végül is a kazán 15 éves, bármi lehet. Csak a mosógépnél (AEG) azért fura pár hónap után. A kiérkezett szervizes is meglepődött. És hogy kb. 2 év telt el a kettő eset között, most már gyanakvó lettem...)
De egyébként soha semmi nem döglött meg ezen a kettőn kívül.... pedig router, switch, TV, konyhai kisgépek (botmixer, mikró, mini sütő, 20 baros espresso gép, stb..) villanybojler, tablet, telefon, PC, notebook, kb. minden is van...

Előre is köszönöm aki érdemben tud reagálni a sztorimra. :R :R :R

[ Szerkesztve ]

Jevons paradox

(#1044) Dr. Szilikát válasza Aprósólyom (#1043) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Igazság szerint a szervizesnek nem az a dolga, hogy meglepõdjön, hanem kimutatja a hibát pontosan, amibõl levonhatók a következtetések. De az nem úgy megy, hogy panelt cserélget valaki, hanem panelt javít.

Tehát, amire ki akarok lyukadni, lényeges az alapos vizsgálat, az ok kiderítéséhez, fórumos találgatásokkal ez nem nagyon megy.

(#1045) Energie X


Energie X
őstag

APC és Philips túlfesz elosztókról mi a vélemény/tapasztalat? Philipset azért néztem, mert abból van 8-as elosztó koax védelemmel, APC meg elég jónak néz ki, mivel szünetmenteseket is gyárt, nem lehet olyan rossz.

APC SurgeArrest Home/Office
Philips túlfesz. védelem

>>> ÚJ dobozos Galaxy S21FE tokok és üvegfóliák! Lesd meg adatlapomon! <<<

(#1046) Aprósólyom válasza Dr. Szilikát (#1044) üzenetére


Aprósólyom
addikt

Ez valahogy nagyon félrement... Ha nagyon nem lettem volna egyértelmű, a story inkább csak körítés. A túlfesz védő számomra kvázi eldöntött kérdés, mert nem rentábilis a probléma keresgélése, pláne hogy soha, semmi mással nem volt gond, úgyhogy lehet nincs is probléma, pusztán csak szerencsétlen egybeesés. A kérdés inkább az, hogy 1db elosztó is elég-e vagy 2db 1 foglalatos túlfesz védőt használjak-e inkább.

Jevons paradox

(#1047) BB9000 válasza Aprósólyom (#1046) üzenetére


BB9000
senior tag

A túlfeszültségvédős elosztóból egyet használhatsz két eszközhöz. A védelem mértékét a túlfeszvédő áramkör energiaelnyelő képessége adja.
Azt írod: ". . .nem rentábilis a probléma keresgélése . . ." Hmm hmm. . .
A túlfeszültségvédelem közbeiktatása a lehetséges hibaforrások közül csak egyet küszöböl ki. Ráadásul nem is azt, ami a legvalószínűbb. Szerintem rentábilis lenne megérné a kötések ellenőrzését elvégeztetni egy hozzáértővel. A legvalószínűbb, hogy azon az áramkörön az egyik kötődobozban nem jól érintkezik két vezeték. Több mint 60% -ban az általad leírt hibák okozója ez szokott lenni.

(#1048) Aprósólyom válasza BB9000 (#1047) üzenetére


Aprósólyom
addikt

Mi az a kötés hiba amely következtében egy háztartási gép tápegysége/trafója mögötti vezérlő panel meg tud hibásodni? Földelés és nulla körüli gubanc? Csak akkor más eszközöknél vajon miért nem történt még eddig hiba.
Emiatt én arra gyanakodtam, hogy induktív jellegű villamos jelenség okozhat esetleg galibát. Mint pl. hűtő kompresszor, kazán ventilátor, mosógép motor, páramentesítő kompresszor. Ezen a négyen kívül végül is nincs is több a lakásban.

[ Szerkesztve ]

Jevons paradox

(#1049) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Sziasztok!
Normális (hitelesített) túlfeszvédős elosztót keresek. Vagy 1db, as akkor 8DIN, vagy 2db (nem egymásba lesz dugva), akkor meg 4 vagy 5DIN/ elosztó. Kontaset, APC-re gondolok, amik jók lehetnek. Ti mit javasoltok? NAS meg TV lesz ami fontosabb eszköz, a többi az "lényegtelen" (LED világítás, óra, hangfal, 2 telekomos beltéri, telefon) Egy APC E25-öt váltanék le.
Jah és fontos a 3m vezeték
Köszönöm

(#1050) Qtya123


Qtya123
őstag

Üdv!

Van egy ilyen APC protect net készülékem: [link]

Eddig úgy használtam, hogy a kábel végén lévő csatlakozót lecseréltem egy krokodil csipeszre és azt az egyik szabad fali dugalj föld részére csiptettem.

Most átköltöztetem a szobában a dolgokat és ez olyan helyre kerül, ahol nem lesz szabad dugalj. Úgy tudnám megoldani a bekötését, hogy a mellette lévő APC PM8-GR túlfeszültség védő egyik szabad dugalj részének a földjére csiptetem.
Ez így rendben van, vagy a túlfeszültség védőre ne kössem?
Az a baj, hogy a legközelebbi fali dugalj, ahol földelhetném több méterre van.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.