Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Üdv a trollok között!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DJ WOKKY
addikt
-
kenwood3
addikt
válasz
EmberXY #10115 üzenetére
Ezzel zeljesen egyetértek!
Apósom jelenleg 5 hízót nevel, most kb 50-60 kilósok. Neki viszont megéri, mert rengeteg(több mázsa) kukoricája illetve tritikáléja van amit mind magának termelt. A disznóik 95%-ban ezt eszik, a maradék 5%-ba meg vesz nekik koncentrátumot.
Tavaly is így nevelt fel 5 mangalicát, amiről ráadásul úgy tartják, hogy sokkal egészségesebb, mint a "sima" disznó. Ő legalább tényleg tudja, hogy miről nőttek a disznók és, hogy ő milyen húst eszik .
Láttam szóba került a csirkehús is. Erről most tudok mondani 1-2 érdekes dolgot.
Jelenleg csirkeólak építésével foglalkozunk amelyek átlagban olyan 110 m hosszúak. A telepeken ahol vagyunk több csirkeól is van. Azon kívül, amit mi újítunk, mind tele van csirkével , ólanként 10-20 ezer darab, vagyis mivel 2 szintes 1 ólba közel 40 k csirke van. Fogalmam sincs mivel etetik őket(sőt még a telepen dolgozóknak sincs), de 5 hetesen már vágják őket. 5 hetesen már akkorák, hogy menni se bírnak. A súlyukról fogalmam sincs mennyi lehet, de óriásiak.
Mi is tartunk itthon csirkét, és tudjuk, hogy kb mikorra lesz belőlük vágnivaló csirke, de ez az idő minimum 4x tovább tart és még akkor sincsenek akkorák a mieink, mint amekkorák a telepen vannak 5 hetesen.
Ezek után, nekem senki ne mondja azt, hogy a csirkehús egészséges, mert k..vára nem az, vagyis amit a boltban árulnak az nem az. Aki látott már tanyán/háznál nevelt csirkét annak gondolom nem kell mondanom, hogy milyen a házi, és milyen bolti csirke. Amióta a csirketelepeken dolgozom, én megpróbálom kerülni a bolti csirkehúst.Szóval a bolti csirke monnyon le
-
DJ WOKKY
addikt
válasz
EmberXY #10115 üzenetére
Valahol igazad lehet.
Viszont az éves zsírszükségletet nálunk is kiegészíti ez a mennyiség, mert mi is javarészt olajat használunk.
A kolbász általában 80dkg és 1 kg közötti egyébként. Ami kisebb, azok mennek kóstolóba.Egyébként amit veszünk hízót azon azért hellyel közzel látszik, hogy hús sertés-e avagy inkább szalonnásabb. Hizlalni valóban nem éri meg, mert amennyi időt és munkát belefektet az ember, azt pénzben nem kapja vissza.
De saját részre még mindig megéri, sőt így megvenni is megéri. Viszont ha így mennek felfele a takarmány árak, akkor valóban nem fogja már megérni, mert a belefektetett tápot sem futja ki sajnos az eladási ár... -
DJ WOKKY
addikt
válasz
EmberXY #10088 üzenetére
Szép.
Bár egy dolgok kijavítok. Nem éri meg megvenni a boltból.
1. azért mert drágább, nyugodtan lehet számolni 1600-1800 Ft/kg-al átlagban a húsnál.
2. azért mert bolti, azt hiszem ebben egyet értünk. Mindegy honnan, kitől, milyen boltból, az akkor is bolti marad !!!Számoljunk kicsit...
Amit vágtunk hízót 170kg volt kereken.
420Ft/kg élősúlyban, tehát a hízó 71400 Ft.
Ehhez tegyünk hozzá 2000 Ft üzemanyagpénzt a szállításra, és a bevásárlásra.
Bevásárlás hozzá, 1l pálesz, 6db 2l-es kőbányai, üdítők, fűszerek, bél (ezt már nem pucoljuk), stb. : 20ezer Ft.
A hentes, vagy böllér, ha így jobban tetszik 40Ft/kg-ban vágja egyébként a hízót, bár most 5k-ba került, mert már régen ő vág.Mindösszesen ez került kb. 100.000 Ft-ba.
Lett 20l zsír, nagy vajling tepertő, kb. 45kg tiszta hús a fagyasztóba, 20szál vegyes méretű hurka, 30 szál vegyes méretű kolbász. Két töltött csuka. Egy kb. 5kg-os disznósajt. Füstölni a melegre való tekintettel 1 nagy hasaalja szalonnát hagytunk csak meg. Hirtelen ez jutott eszembe.
Számoljunk kicsit...
Boltba a hús legyen 1600 Ft/kg --> csak a 45kg hús 72.000 Ft.
kolbász szállja legyen 1000 Ft csak, ami nem ennyi... az is röpke 30.000 Ft. ez már több mint 100 ezer.Ugye meggyőző voltam
-
degu
senior tag
válasz
EmberXY #10088 üzenetére
Roviden bevezetnelek az elektromossag rejtelmeibe:
Kovacs 12 fo"to"rzso"rmester instrukcioi alapjan /aki a honvedsegnel,ahol rovid ideig latogatoban voltam-muszaki alapismeretekre oktatott bennunket-tobbnyire erettsegizett *kopaszokat*/
*Na kerem! Hat az elektromossag...az egy egyszeru dolog...be"kapcsojjuk az otomatat...aszt gyunnek az elektronnyok...*
Ennyi!
-
kenwood3
addikt
válasz
EmberXY #10077 üzenetére
Én nem tudom hova tenni ezt a disznóvágás+pálesz dolgot. Nálunk 1 évbe min 5x történik disznóvágás, de az alkoholizálás mindig kimarad. Emiatt du 1-2 órára mindig készen is vagyunk mindennel, pedig csak én meg az öregem henteskedünk a muter csak a főzéssel van elfoglalva. Egyszer voltam olyan helyen disznót vágni ahol ment a páleszezés(mondjuk én ott se ittam), de ott még másnap is disznóvágás volt, mert mindenki úgy berúgott mint az állat
Én ott komolyan mondom idegbajt kaptam, így inkább azóta se meggyek senkinek se segíteni disznót vágni ahol isznak. Nem az én világom ez
-
degu
senior tag
válasz
EmberXY #10063 üzenetére
A patkolas nyomait csak akkor lehet fellelni,ha akkora a zarlat,hogy a patkolt bizti is eldurran./Mert az olvadt rez cseppjei *beleegnek az aljzatba/ De kisebb zarlat eseten-siman kicsereli egy szabvanyos biztire az ELMU ellenorzese elott.
/Miert? Ha egy ogrenak lehet beszelo szamara,akkor egy trollnak miert ne lehetne!/
-
degu
senior tag
válasz
EmberXY #10059 üzenetére
Igy is van,de a magasan kepzett *patkolokovacsnak* ilyenkor a legelso,hogy eltavolitja a *patkolas*nyomait.
Az ELMU meg le*szrja,mert az embereinek jol jon egy ki love! Megkerdezik legtobbszor,hogy...kell -e szamla?
Mennyivel jobb trollnak lenni...annak nincs lancfuresze,sem oszlopbiztositekja /maximum egy...szamara!/
-
degu
senior tag
válasz
EmberXY #10057 üzenetére
En ugy tudom,hogy az oszlopbizti csak a fogyaszto *mesterkedesei*ellen vedi a halozatot /tehat az ELMU-oszloprol,a fogyaszto fele meno leagazast/
Villamcsapas,tularam /sajat ELMU-s hiba/ esetere van a legvezetek/utcai/ leagazasanal,legtobbszor az oszloptrafonal/ egy *kemenyebb*,nagyobb zarlat esetere mukodesbe lepo bizti.
Kiveri ugyan a villamcsapas az oszlopbiztit is,de az mar katasztrofa,mert akkor a nagy ereju zarlat *atgazol*
az oszlopbiztin,sot! meg a hazon beluli normal,nem patkolt biztin is,es ekkor van,hogy minden megdoglik a foszernal.TV,szgep,video,huto,radio,ha be van dugva,akkor a mosogep,kenyerpirito,mikro,stb.
A villamcsapas egyebkent vis major,mert azt meg az ELMU tobblepcsos vedelme sem tudja kivedeni,igy sokszor az ELMU elosztokozpopntban levo,nagyteljesitmenyu megszakito lep mukodesbe,es valasztja le a kozepfeszultsegu halozatot /10-20-35 kV/ a nagfeszultsegurol /120-240-400kV-os/
De mivel a villamcsapasok is kulonboznek erossegben,van,hogy a nagyfesz-halozatot is megbenitja,es ilyenkor az eromuvi elosztokozpont vedelme lep mukodesbe.De van,hogy ez sem tudja *megfogni*,es ilyenkor az eromu
*gephazaban*levo elsodleges vedelem lep mukodesbe,de akkor mar az eromuvet is leallitja az automatika.
De gondolom,nem erosaramu tovabbkepzest kivantatok... en ennyti tudok a temarol mondani!
Es az oszlopbizti cserejet azert a fogyaszto fizeti,mert az akkor megy ki,ha a fogyaszto nem rendeltetesszeruen mukodtette a sajat,belso halozatat /pl.*patkolas*/
Ha nagy a bz*meg,akkor termeszetesen az ELMU sajat maga intez mindent-es akkor nem kell fizetnie a foszernak. -
degu
senior tag
válasz
EmberXY #10050 üzenetére
Hat az egesz horror-so a szerelonel zajlott /mivel en vittem el Hozza a rossz gepet./
Az oszlopbiztositek az valami olyasmi,amivel az ELMU vedi a sajat halozatat az ilyen *patkolo*kovacsok ellen,de ez valahol a utcai legvezetek oszlopan,vagy a lekotesnel lehet.Mindenesetre az oszlopbiztit csak az ELMU cserelheti.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fotók, videók mobillal
- sziku69: Szólánc.
- Asztrofotózás
- Jelszókezelők
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Tudományos Pandémia Klub
- Diablo IV
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! AMD!
- LG OLED Televíziók: ÁRZUHANÁS -30%
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest