Hirdetés
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vukocska
tag
válasz
foltika #1898 üzenetére
Hagyd nyitva a ketrec ajtót és ha éhs lesz akkor kiszolgálja magát.
Ha már elhagyta a rejtekét az már jól jel. A környezet változás miatt újra birtokába veszi a területét.
Ami fontos hogy legyen ivó vize és igyon, valamint kaphat pl répát, abban sok a vitamin, és sok a nedvesség tartalma is. -
foltika
csendes tag
Köszi, hogy együtt éreztek velem. Kicsit már lenyugodtam...tegnap este már kijött a rejtekéből, kicsit ugrált körülöttem, ahogy szokott. Sőt már egy puszit is kikunyiztam tőle.
Ami még aggaszt, hogy enni nagyon nem akar, sőt a ketrecébe sem akar bemenni,
pedig ha másra nem, szénára szüksége lenne a pocija miatt.( Ugye?) Ha kézből kínálom pár falatot eszik, de nagyon keveset, csak azt sem akarom, hogy ezt szokja meg, mert éjszakára azért be szoktam zárni, de most már kedd óta szabadon van.
Azért ha éhes lesz csak bemegy, nem? -
Vukocska
tag
válasz
foltika #1893 üzenetére
Kedves foltika.
A bogyózásról.
A nyúl riválisának tekinthet nemcsak másik nyulat, de majdnem minden egyéb állatot (macska, kutya) vagy idegen embert is. Tehát a teljesen szobatiszta nyúl is elfelejtheti a jó modort, ha valaki betolakodó érkezik az ő területére.
Szintén előfordulhat, hogy a nyúl, amikor rátör a szerelmi mámor, nem képes a bogyóit visszatartani. Ilyen esetben az ivartalanítás általában megszünteti ezt a problémát. Ez a probléma az ivarérettséget elérő (4-6 hónapos) nyulaknál gyakran jelentkezik, mert az ivaréréssel bekövetkező hormonális változások a territóriumuk megjelölésére készteti őket.
Ivartalanítás. Nyuszink több mint 10 évig is elélhet, HA körülbelül 4 hónapos korában ivartalaníttatjuk. A nem ivartalanított nőstényeknek nagy az esélyük a méhrákra. Az ivartalanítás mind a nőstény, mind a hím állatok vérmérsékletét kedvezően befolyásolja és nagymértékben javít az általános egészségi állapotukon. Megelőzhetjük továbbá az állatok túlszaporodását és azt, hogy sok kis nyuszi sorsa a menhelyeken pecsételődjön meg
Rosszat nem tettél vele mert akkor szerintem az orvos nem égezte volna el a műtétet, emiatt ne érezzél lekiismeret fordulást, bár átérzem hogy mit érzel most, és is voltam ilyen, sőt még rosszabb helyzetben is (lásd az OFF részt
Az most így össze tört az több dologból adódik.
1. Fáj illetve érzékeny a műtét helye
2. Lelkileg nem hinném hogy megviselné, hisz nyuszi lány nincs a közelbe
3. Nyuszik nagyon nem kedvelik a környezet változást. Gyuszi is megzakkant amikor elvittük magunkkal kirándulni, majd újra hazahoztuk, de később feloldódott, és újra a régi lett.
4. Nem tudom hogy hány állatkád vlt eddig, de nekem volt és van pár, és 100%-ban biztosan tudom hogy az állatokban csak szeretet van, nincs bennünk bosszúvágy.
Ime a történet:
A garázsból álltam kifele amikor a hirtelen a semmiből a kocsi alá ugrott a huskey kölyök kutyám, én meg áthajtottam rajta. A kutyust műtötték is,s csak 3 nap múlva láthattam csak. Elképzelheted hogy mit érezhettem, mardosott a bűntudat 3 napig. Én is azt hittem hogy majd haragudni fog rám, de amikor először találkoztunk egy képen nyalás volt az első akciója. Sőt ha hazaérek mindig ő az első aki hozzám rohan, és boldogan köszönt
Adjál neki egy kis időt, és sok-sok törődés után Foltos újra a régi lesz. -
Kidus
őstag
válasz
foltika #1893 üzenetére
Segitseg keppen mondom, hogy nem kell ebbol ekkora dramat csinalni.
O egy allat, fogalma nincs, mi tortent vele, azt vegkepp nem gondolja, hogy te tehetsz errol, egy allat nem vadol, es nem haragszik.
Osszesen annyirol van szo, hogy mutet utan van, kicsit szarul erzi magat, nyilvan fajdogal neki, de par nap, es rendbe fog jonni.
Kell sokat simogatni, foglalkozni vele, az mindig segit.
Meg figyelgesd azert a sebet, esetleg betadine, ha ugy erzed, ha meg csunya, akkor meg kell nezetni ujra. De gondolom viszed kontrollra ugyis par nap mulva. -
foltika
csendes tag
válasz
ladybug #1892 üzenetére
Köszi az érdeklődést
A műtét megvolt, bár soha ne jutott volna eszembe, hogy ezt tegyem vele.Nagyon megviselte, akár csak engem. Én lelkileg, Ő pedig testileg, lelkileg egyaránt.össze van törve.Ma van a 3. napja, de azóta szinte semmit nem eszik, (akárcsak én, ) inni is csak úgy iszik ,ha odatartom a szájához az itatóját. Bebújt a kedvenc helyére, és azóta elő sem jön, ha odamegyek hozzá, hogy megsimogassam, látom a szemében a fájdalmat, és a vádat...''Miért okoztál nekem ilyen fájdalmat, mit tettem, hogy ezt érdemeltem.
''
Úgy érzem soha többet nem tud megbízni bennem, és örökre elveszítettem a szeretetét.
Legszívesebben szemen köpném magamat.
Vigasztaljatok meg, hogy elfelejti idővel, és ugyanúgy fog ragaszkodni hozzám, és szeretni fog, mint eddig.
Vukocskának: A rács csak kellék. Foltos egész nap szabadon van, ha büntire kerül sor,
20 percnél tovább nem bírom ki, hogy bezártam, és kiengedem, bár most
azt kívánon csak pisilne és bogyózna szanaszét a szobában, csak
mielőbb gyógyulna meg, és lenne újra az én tündéri ugri-bugri kis manóm.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Vukocska
tag
Nagyon édes, bár nekem az első kép nem jön be, túl sok a rács rajta
A cseresznye nálunk is nagyon izlik.
Nagy melleg ellen védekezhettek pl nedves türcsit terítettek le, a nyuszkó le se fog szállni róla(tapasztalat)
Mi is így védekeztünk amíg nem lett légkondi a lakásban. Kánukuklában Gyuszit ki sem lehet zavarni a lakásból. Az erkély ajtóig eljön, de mihelyt kinyítom neki, és megcsapja meleg egbyől hátra harc irány a hűvös szoba. S ott is a cserepes pálma alá (bele a cserépbe) -
ladybug
őstag
válasz
foltika #1889 üzenetére
Aranyosak a képek.
Panka is pont úgy szokott hűsölni, mint a Te nyuszid. Ma jól érzi magát, mert 20 fok körüli hőmérséklet van, de amikor meleg volt, kereste a lakás leghűvösebb pontjait, és teljesen kinyúlva lefeküdt.
A cseresznyeszezont is imádja. Napont megeszik egy jó nagy marokkal. -
foltika
csendes tag
Szorítsatok értünk. Kedden viszem Foltost ivartalanításra, nagyon félek...
bár a doki megnyugtatott, hogy nem lesz semmi baj. Sokat meditáltam, meg a párom sem akarta, így csak húztam halasztottam a dolgot. Foltos már 9 hónapos. Nagyon remélem, hogy nem lesz baj. Szegénykémnek vannak akkora tö...i, hogy szinta a földet éri. Imád akadályokat átugrálni, és attól félek, hogy előbb utóbb beüti őket.
A nyuszik, hogy élik meg ezt a dolgot
Valakinek a nyuszkója átesett már a műtéten
Vajon helyesen cselekszem? Vannak kételyeim.
[Szerkesztve] -
Vigneau
félisten
válasz
(Kolombusz) #1870 üzenetére
A mangót Durci simán bevágta - velünk ellentétben...
-
foltika
csendes tag
Sziasztok!
Kérdezném, hogy a nyusz ehet-e zöldborsót? Ha igen, eheti hüvelyestől, vagy csak a borsót, vagy csak a hüvelyét, és mennyit, hogy nehogy baja legyen -
Mr X
veterán
Sziasztok!
Elajándékoznánk Nitró nevű törpenyuszinkat. A másik mellett sajnos túl sok odafigyelést és időt igényel. -
b_anita
csendes tag
válasz
Vukocska #1879 üzenetére
Nagggyon aranyosak
Vmelyik nap megkérdezte tőlem vki, hogy jutott eszembe itthon nyulat tartani, meg h mi jó van benne?? Hááát... én csak azt mondatm neki, hogy majd megtudja ha egyszer lesz neki is. Ha meg nem, akkor soha nem tudja meg h mit hagyott ki az életéből!!
[Szerkesztve] -
foltika
csendes tag
válasz
Vukocska #1875 üzenetére
Ő is körbe bogyózza szobát és a neki is a pofiát..... és tőle is kaptál
A bogyót már ő is kilátásba helyezte, amennyiben nem nevelem meg Foltost. Gondolom aztán jön a többi, ahogy látta a nyuszitól.Ugyanis ezen szégyenteljes dolgok helyszíne a fiam szobája, mivel, hogy ott van nyúlbiztossá téve a terep.
Mindig elhatározom, hogy büntibe kerül, de a szívem mindig megesik rajta, látva az ártatlan pofiját.
Eddzésnek valóban kiváló, főleg ha minden bogyó után megkergetem ezt a kis puffancsot.
Ladybugnak kösz a bíztatást. -
Vukocska
tag
válasz
foltika #1867 üzenetére
Így jártam a fiammal is.....
[Gonosz ON]
Ő is körbe bogyózza szobát és a neki is a pofiát..... és tőle is kaptál.....
[Gonosz OFF]
Pedig más megoldás nincsen csak a szigorú ketrec fogság
Bogyókat összeszeded be a ketrecbe, Foltos kap egy pici seggre pacsit és megy a bogyók után a ketrecbe.
De nézd a másik oldalát....
A bogyókért le kell hajolgatnod (tornaóra), ügyel az alakodra. Ilyen aranyos és szép fitness edzője nincs senkinek, jobb mint Norbi
[Szerkesztve] -
Vukocska
tag
válasz
Gyuszi nem csipázza mert savanyú neki.
Görögdinnyét, szőlőt, almát, alma héját annál jobban.
Egyszer a citromot nyaladtam meg vele, hát egyből lekunyult a füle -
ladybug
őstag
válasz
Panka nem, semelyik déli gyümölcsöt.
-
(Kolombusz)
veterán
Szeretik a narancsot?
-
ladybug
őstag
Hopp, látom mégis vannak prolémák.
foltika: Fel e fejjel. Ne hagyd magad.
Vukocska: Együttérzek, de tarts ki. Ő most nagyon boldog lehet. Mennyi nyuszilány rajongja most körül. És ez az Éden hamarosan véget ér. -
Vukocska
tag
Gyuszi elhagyott minket
2 napja történt a dolog, de már nagyon hiányzik
Eltünt az élet a házból.
Újra tenyésztőnél van, csajozni. Ketrecbe került egy csomó lány társaságába. Kiéli biológiai szüksékletét. Érdekes ilyenkor élvezi a bezártságot, de ha itthon ketrecbe kerülne akkor nem bírna magával.
2 hétig lesz távol. -
foltika
csendes tag
Foltos teljesen megkattant. Mire meló után hazamegyek körbe van bogyózva a szoba.
Tegnap, elúnva az örökös bogyószedegetést,megpróbáltam, hogy kicsit odanyomom a pofiját a bogyeszhoz, erre kaptam az arcomba egy adag pisit.Ezek után még neki állt feljebb, és vérig sértve elvonúlt. Most mi legyen
Azt hiszem teljesen átvette a szoba feletti uralmat. Többször elhatároztam, hogy bezárom, és 1-2 napig nem jöhet ki a helyéről, de nem bírom nézni, ahogy könyörög és néz rám az ártatlan szemeivel.
Így jártam a fiammal is, az is a fejemre nőtt, az áldott jó szívemnek köszönhetően.
A nyúl dettó. -
ladybug
őstag
Örülök, hogy mindenki nyuszija jól van. Panka rendes lány lett. semmi gond nincs vele. A bogyókat már tudjuk, hogy milyen helyzetekben ''ajándékozza''nekünk. Tehát kiismerhető lett, és olykor már hízeleg is. És nagyon megszerettük.
-
b_anita
csendes tag
válasz
Vukocska #1860 üzenetére
sziasztok!! de örülök h végre hallani újra a nyuszik csínytevéseiről. komolyan hiányérzetem volt
hm... ha bökdös és nyalogat minket, akkor az jó jel és azt fejezi ki h kedvel minket?! hajjjajjjakkor engem nagyon-nagyon szeret ez a Dolly nyuszi!! Folyton ezeket csinálja... ennek nagyon örülök!!
Olvastam reading (ha jól emlékszem a nevére) hozzászólásait. Ha még nyomon követi az itteni eseményeket akkor már szeretnék én is egy kicsit ''okoskodni''
Szóval az én véleményem a következő: a nyuszitartás egyáltalán nem való mindenkinek. Valóban nagyon sok törődést igényelnek, nagyon érzékeny jószágok. Szeretik az emberek közelségét, és valóban pillanatok alatt a család középpontjába kerülnek. De vannak rossz dolgok is amiket tolerálnunk kell. Megrágott tapéta (a 33463. rászólás ellenére). Számomra ez a legnehezebb
És Vukocska nyusziját leszámítva: nem túlzottan idomíthatók. Legalábbis Dolly...
azaz gyakorlatilag azt csinálják, amihez éppen kedvük szottyan. Teljesen függetlenül attól h a gazdi mit akar. De imádnivalóak!!!! Én ölni tudnék érte ha kelleneDe aszem itt mindenki
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Kidus
őstag
válasz
Vukocska #1863 üzenetére
Chill sose rosszalkodik. Mar kezdek aggodni, hogy valami nem stimmel. Bar sose volt rossz, mar a tapetaragasrol is regen leszokott, az agyra sem megy fel, csak ul, neha rohangal par kort, aztan elnyulik es figyelget.
Macska szokta olelgetni meg nyalogatni, kutya meg inkabb beken hagyja, talan jobb is, tul nagy es meg tul hulye, biztos jobban rafogna mint kene, vagy ralepne veletlen.
Nem lehet hogy Chill depis?
Bar ahogy igy elnezegetem, mikozben muzliszeletet zabal, nem valoszinu megsem.... -
Vukocska
tag
Sziasztok
Megjöttünk a doki nénítől ( akinek még mindig szép lábai vannak)
Megvolt a oltás a nyuszinak is meg kutyáknak is.
6.2Kg-osak vagyunk
Alig akart megállni a mérlegen, de egy jó orvos mindig talál megoldást.
Gyuszi kapott egy nagy karalábe levelet, így egyhelyben megállt.
Valamint nyugodtállapotba tűrte a pedikürt.
Hazafelé tartó úton pedig az anyósülés alol kukucskált kifele.
Ilynekor szuri után egy kicstt megvan szeppenve.
Valamint találtam egy jó kis leírást a rendelőbe, mit megoztok veletek
Minden gazdi tudja, hogy a nyuszikat figyelni nem csak jó szórakozás, de segít abban is, hogy bundás lakótársunkat jobban megismerjük.
De honnan tudjuk, hogy a hangok és mozdulatok mit jelentenek?
Kezdjük a hangokkal. Egy csöndes nyöszörgés azt jelenti ''Hagyj békén, egyedül akarok lenni!''. Egy csöndes sziszegő hang boldogtalanságot jelez, míg az erőteljes sziszegés igazi figyelmeztetés: ''Mérges vagyok és lehet, hogy valami undok dolgot teszek.''
Egy lágy csikorgó hang azt jelzi ''Teljesen nyugodt vagyok és jól érzem magam'', de figyelni kell, mert ha nyulunk a fogait csikorgatja, fájdalmai vannak.
És hogyan értelmezzük nyulunk viselkedést? Ha az orrával bökdös és az ujjunkat nyalogatja, az jó jel. Így fejezi ki, hogy kedvel minket.
Ha az etetőtálját tologatja azt jelzi ''Éhes vagyok, nincs még vacsoraidő?''
Ha a hátsó lábán ágaskodik, azt kéri ne zavard, mert ő most nagyon figyel valamit; míg a dobogással félelmét fejezi ki.
És most nézzük, hogyan értelmezzük a jeleket két nyuszi között. Ha az egyik kergeti a másikat vagy köröz körülötte jelentheti azt, hogy 'Érdekelsz, játssz velem!'' de azt is ''Kedvellek, de itt én vagyok a főnök''. Ha összedugják az orrukat, egymás pofiját mosdatják vagy fejet hajtanak, azt jelzi nagyon érdeklődnek a másik iránt, kedvelik egymást.
A nyulak különböző életszakaszaiban eltérőek a leggyakrabban jelentkező betegségek is.
Szopós korban a nyulak igen érzékenyek a hőmérsékletváltozásra és a relatív páratartalomra. Az újszülöttek számára a fészekben 30-32C°-ot kell biztosítani! Tenyészetekben, ahol az állatlétszám nagyobb, számolni kell a relatív páratartalom növekedésével. A magas páratartalom a légzőszervi problémák jelentkezésén túl egyes kórokozók, főként a bőrgyulladást okozó gombák elszaporodását is elősegítheti. Az ilyen párás helyiségben tartott, nem kellően elzárt nyúltápok megpenészesedhetnek. A vemhes és a szoptató nyulak különösen érzékenyek a takarmány íz-és illatanyagaira, ezért ebben az életszakaszban különösen fontos, hogy jó minőségű táppal etessük őket, mert a nem megfelelő minőségű takarmány súlyos bélgyulladást idézhet elő. A 2-4 hetes szopós állatok között szórványosan sárgás színű hasmenés fordulhat elő, amit E. coli baktérium okoz. A megbetegedett állatok sok esetben különösebb tünetek nélkül elpusztulnak. A fertőzés megelőzésében nagyon fontos a nyúlketrecek rendszeres (napi) tisztítása, illetve indokolt esetben fertőtlenítése. Szintén a szopós nyulak hasmenését okozhatja a kokcidiózis, amely az állatokat 2 hetes koruk után veszélyezteti. Az állatok kezdetben anyjuktól, később a fertőzött szilárd takarmányok fogyasztásával vehetik fel a belső élősködő fejlődési alakjait. A betegség terjedését nehéz megállítani, különösen nagy tenyészetekben.
Szopós korban az elhullások zöme a kisnyulak testének lehűlésére, az anya által történő elpusztításra, vagy a szervezet gyengeségére vezethető vissza.
A választás idején (4-6 hetes kor környékén) főként az emésztőrendszer megbetegedései okozhatnak problémát. Ezek gyakori tünete a hasmenés, amely legtöbbször nem fertőzéses eredetű, hanem a szilárd táplálékra való áttéréssel együtt járó bélflóra változás okozza.
Hasmenést okozatnak még különböző, a bélcsatornában elszaporodó belső paraziták is.
Rendszerint a választás körüli időszakban jelentkezik a Tyzzer-féle betegség, amelyet a Clostridium piliforme nevű baktérium okoz. Főként a 6-12 hetes fiatalok fertőződnek meg, a 2-3 napig tartó vízszerű, esetenként véres hasmenést követően a megbetegedett állatok tömegesen hullanak el. A rossz higiéniás körülmények és a fennálló kokcidiózis hajlamosítanak a betegség kialakulására. A betegség gyógyítása a higiéniás viszonyok javításával illetve antibiotikumos kezeléssel kísérelhető meg.
A növendék nyulaknál tömegesen fordulhat elő gyomor- és bélgyulladás, amely gyakran elhullást eredményez. A nem megfelelő vagy hiányos táplálás elősegíti a kórokozó elszaporodását. Ha a nyulak étvágytalanok, sárgás hasmenésük van, sokat gubbasztanak, esetleg a kiszáradás jelei mutatkoznak, mindenképpen gondoljunk erre a bakteriális betegségre. A növendék nyulak között szintén gyakori emésztőszervi probléma a felfúvódással járó bélsárpangás. Ilyen esetben a bélsár mennyisége fokozatosan csökken, az ürített bélsárgolyók aprók és szárazak. Miután a bélgázok nem tudnak eltávozni, az állat fokozatosan felfúvódik. A betegség hátterében általában takarmányozási probléma áll. Mindenképpen mellőzzük a puffasztó hatású zöldtakarmányok etetését. A frissen kaszált zöldeket csak fonnyasztva és többször, kis mennyiségekre osztva adjuk az állatoknak.
A kifejlett állatok legjelentősebb betegségei a következők: mixomatózis, nyulak vérzéses betegsége, pasteurellózis, heveny felfúvódás, rühösség, bőrgombásodás.
A mixomatózis a házi és üregi nyulaknak a fejen és a testnyílások környékén nagy, vizenyős duzzanatokkal vagy göbökkel járó, gyakran elhullással végződő betegsége. A járványok elkerülésében nagy jelentősége van az állatok betegség elleni vakcinázásának. A megelőzés azért döntő fontosságú, mert a betegség nem gyógykezelhető. A vírust a hártyás szárnyú rovarok, főként szúnyogfélék terjesztik. Ez az oka annak, hogy a vizes területek környékén gyakrabban fordul elő ez a betegség. A betegség első jelei 7-10 napos lappangási idő után legtöbbször a fülkagylókon jelentkeznek, majd a szemhéjakon és az orrtájékon is kialakulnak a kocsonyás duzzanatok.
A nyulak vérzéses betegsége viszonylag új betegség, 1984-ben Kínában tapasztalták először. Csak 4-5 hetesnél idősebb nyulak betegszenek meg, a fertőzés gyorsan terjed, és a betegek jelentős része el is hullik. 1-2 nap lappangási idő után az állatok hirtelen bágyadttá válnak, nehezítetten lélegeznek és véres, habos váladék ürül az orrnyíláson keresztül. Megelőzésre védőoltás áll rendelkezésre.
A pasteurellózis kórokozójával a nyulak már szopós korukban fertőződhetnek az anyjuktól. Azokban az állományokban, ahol a betegség megjelent, a fertőzés tartósan megmaradhat, és évről évre elhullást okozhat. A tünetek megjelenését és súlyosságát a hajlamosító tényezők (pl. zsúfolt tartás, nedves, hideg hely, elválasztott almok összekeverése) jelentősen befolyásolják. A tünetek orrfolyással, tüsszögéssel, könnyezéssel kezdődnek, majd fokozatosan nehézlégzés alakul ki. A betegség következtében középfülgyulladás, méhgyulladás, gennyes hashártyagyulladás és bőr alatti tályogok is kialakulhatnak. Ha vemhes állat fertőződik, gyakran vetélés lesz a következménye. A betegség gyógykezelése antibiotikum adásával kísérelhető meg.
Az emésztőszervi betegségek közül a bélsárpangás és a heveny felfúvódás sok gondot okozhat a nyúltartóknak. Ezek megelőzését a helyes étrendi szabályok betartásával elősegíthetjük.
A rühösséget atkák okozzák, melyek a fület és a fejet támadják meg. A fertőzés erős viszketéssel jár, aminek következtében a nyulak véresre vakarják viszkető testrészeiket. Előrehaladott esetben a fülkagyló belső felületén pörkös felrakódás figyelhető meg. Az idejében alkalmazott megfelelő gyógykezelés és egyidejűleg a tartási hely fertőtlenítése általában eredményre vezet.
Nyulaknál is viszonylag gyakran találkozhatunk gombák okozta bőrbetegséggel. A gombák szaporodásának kedvez a nyirkos, nedves környezet, amely a rosszul szigetelt nyúltartó helyiségekben alakulhat ki. Gombával a szennyezett takarmányok révén is fertőződhetnek a nyulak. Ilyenkor a fejen, nyakon és a végtagokon szőrhiányos területeket találhatunk. A gyógykezelést célszerű minél hamarabb megkezdeni. Az optimális mikroklíma és a megfelelő higiéniás viszonyok biztosításával megelőzhető a fertőzés.
Nagy melegben, főleg szállítás közben a hőguta veszélyeztetheti nyulainkat. Mivel a nyulaknak csak nagyon kevés verejtékmirigyük van, nem tudnak izzadni, és így hőt leadni. A szapora légzés, izgatottság a hőguta vészjósló jelei lehetnek. Nyáron fokozottan figyeljünk nyulainkra, nehogy a tűző nap hosszabb ideig érje ketrecüket.
Egyes nyulaknál bizonyos fogrendellenességek is előfordulnak, amely leggyakrabban a metszőfogak túlnövését és elferdülését jelenti. Ezekben az esetekben a túlnőtt fogrész lecsípése indokolt. Mivel a nyulak metszőfoga állandóan nő, mindig biztosítsunk számukra rágófát, vagy valamilyen kemény rágható anyagot. -
Zoliboy95
tag
válasz
foltika #1858 üzenetére
Szia!
Ezt nagyon szépen leírtad. A mi nyuszkónk is hasonlóan csinálja, mikor hazaérünk már az ajtóban vár. Gondolom igy üdvözöl minket. A másik meg az, hogy vigyázni kell ha szabadon van arra, nehogy rálépj. A mi Tepsisünk mindig a nyomunkban van.
Az biztos,hogy komolyan át kell gondolni ha nyuszit akar az ember.
Az is biztos, hogy a család középpontja lesz a nyuszkó.
[Szerkesztve] -
foltika
csendes tag
válasz
reading #1851 üzenetére
Szia!
Nagyon sok megszivlelendő tanácsot kaptál. Még azért egy valamit szeretnék hozzátenni.
Nyuszit csak az tartson, aki időt tud rá szakítani, hogy foglalkozzon vele. Ugyanis ha az a kis nyuszkó megszeret, akkor nagyon is igényli a társaságodat, és a szabadidőd nagy részét rá kell áldoznod, ha azt akarod, hogy jól érezze magát nálad. ( Bár véleményem szerint ez nem áldozat.) Nagyon sok örömöt tudnak szerezni. Az én szőrmókom reggeltől estig szabadon futkos a szobában( Minden csupa barikád) mégis ha du. hazamegyek a melóból, ott ül az ajtóban, vár.. szinte mindenhova követ.Kicsit olyan, mintha a második gyerekem lenne. Jól meg kell gondolni, hogy mindezt tudod-e vállalni?
[link] -
Zoliboy95
tag
válasz
foltika #1831 üzenetére
Sziasztok!
Köszönjük szépen a sok biztatást! Úgy nézz ki,hogy rendbe jött a nyuszkó. Mostmár rendesen eszik,iszik a répát megcsak úgy faljaA bogyózás is megindult és kicsit hizott is. Holnap megyünk vissza a dokihoz kontrol-ra no meg, hogy megkapja a ''védőoltást''. Tepsis és családja...
-
reading
csendes tag
KÖSZI A TÜRELMET.
-
Vigneau
félisten
-
Vukocska
tag
válasz
reading #1851 üzenetére
Ha reggel fél 8-tól este 16-ig dolgozok, és be van zárva a ketrecbe kibírja-e?
A tágas a ketrece akkor nincs nagy gond, de ajánlatos kiengedni a ketrecen kívülre is.
Mindenek előtt egy megfelelő hely kialakítása, ami törpenyuszinként minimum 80x50 cm alapterületű ketrec vagy elkerített rész.
A nyuszi helyét ne érje tűző nap és ne legyen huzatban.
Alomként pormentes faforgácsot ajánlunk. A nyuszi által kiválasztott ''WC-sarokba'' a forgács alá, a szag semlegesítése céljából, ajánlott macskaalmot tenni.
Víz mindig álljon rendelkezésére, lehetőleg golyós itatóban (ezt könnyebb is kezelni).
Az etetésre nagy gondot fordítsunk. A különböző tenyésztők, különböző módon etetik nyulaikat. Mivel egy állatkereskedésben vásárolt nyusziról nem tudni, hogy mit evett korábban, ezért azt ajánljuk, hogy a megvásárlás után 2 - 3 hétig lehetőleg csak nyúltápot, szénát és vizet kapjon a kisállat. Ha már megszokta új helyét, a gazdikat és minden rendben van vele, csak akkor tanácsos az újabb csemegékhez szoktatni pl. sárgarépához és almához. Nem tanácsos káposztaféléket, salátát adni a nyusziknak
Fogkoptatás céljából adhatunk gyümölcsfaágat, vagy állatkereskedésben kapható fogkoptatót.
Még egy fontos olvasni való: [link]
Ha rendesen takarítot a ketrecét nem lesz büdös a lakás.
Rágásokkal kapcsolatban: Mindent megrágnak amit a szájukba tudnak tenni.
[Szerkesztve] -
Kidus
őstag
válasz
reading #1851 üzenetére
A felesleges postokat toroltem, kerlek gondold at mindig, mit szeretnel kerdezni/irni, es szedd ossze egy postban.
Ha valamit kihagytal, ott a mod gomb. Es turelem.
Ezen kivul arra kernelek, hogy ha nyulat szeretnel, es semmit nem tudsz a tartasukrol, legeloszor olvasd vegig ezt a topicot az elso post-tol. Ha utana van kerdesed meg, szivesen valaszolunk ra. -
reading
csendes tag
válasz
(Kolombusz) #1849 üzenetére
Szia!
Bocsi a szétszortságért, csak nem akartak megjelenni a kérdéseim, így próbálkoztam!
A kérdéseima következők: Szerintetek egy 40 négyzetméteres lakásba mennyire való nyúl? Ha reggel fél 8-tól este 16-ig dolgozok, és be van zárva a ketrecbe kibírja-e? Mennyire büdösödik be tőle a lakás? Vészes-e a rágcsálása? Oltás akkor is kell-e, ha folyton a szobában van?
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest