Hirdetés

2024. június 28., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2323) Szten Márs válasza Flashback (#2322) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

[link]
Itt figyelembe kell venni, hogy a képkivágásokat, illetve az alul kiszámolt látószögeket kisfilmes formátumra, azaz 36x24mm átmérőjű filmre/szenzorra kell érteni. Egy 18mm-es objektív látószöge DX formátumú Nikonon, digitális Pentaxon és Sonyn (az A900 kivételével) kb 27mm-es kisfilmes látószögnek felel meg az 1,5x-es szorzó miatt. APS-C-s Canonnál a szorzó valamivel nagyobb, 1,6x, ott a 18mm-ert kb 29mm-nek lehet venni ebben a táblázatban.
Ezen túl fontos megjegyezni, hogy a lennt látható látószögek átlós látószögek. Épp ezért a 3:2-től eltérő film/szenzor formátumok esetén nem lehetséges csak úgy szimplán croppal való szorozgatásos, kisfilm-ekvivalensre átszámítgatós módszerrel meghatározni átlós látószöget.

Ha magad akarod kiszámolni egy objektív látószögét adott film/szenzorméret mellett, akkor az alábbi képlettel lehet ezt megtenni:
látószög = 2 x arc tg (d/2f), ahol is d az adott film/érzékelő átlója miliméterben, f pedig az objektív valós gyújtótávolsága szintén miliméterben.
Lehet persze függőleges, illetve vízszintes látószöget is számolni, ekkor d helyére a film/szenzor vízszintes, illetve függőleges hosszát kell megadni, miliméterben.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.