Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz b0bcat #3632 üzenetére

Le tudnál szokni róla, h a saját negatív feltételezéseidet/vetítéseidet támadd meg az írásaim kapcsán, ahelyett, h a vban leírtakhoz kapcsolódj? :D :D :D
    Egyrészt továbbra sem tudok egyetérteni a nyelvtan túlmisztifikálásával és (túl)teoretizálásával, másrészt szét kell választani a beszéd elemeit/lépéseit:
    1. maga a megszólalás -sokaknak nagyon nagy probléma, bátorság kérdése;
    2. a grammatikai helyesség az élőbeszédben -nehezebb, mint írásban;
    3. lexikai, lexikológiai, szemantikai helyesség -na ez a legnehezebb, ha már meg mer szólalni vki, és a nyelvtannal is boldogul, és ez az a terület, amit még az anyanyelvén is holtig fejleszthet az ember... Fordítások kapcsán sokszor előjön ez, pláne szakszövegeknél, és emlékszem pl, mikor egyszer előkerült (szintén vmi fordításban tán) a "csáváz" szó, és fogalmam sem volt a jelentéséről, de amikor megláttam németül a szótárban, akkor meg volt egy hatalmas aha-élényem, h dehát igazából tudom, milyen folyamatot nevez meg. Tegye fel a kezét, akik gugli nélkül is ismeri :)
    Ez a mostani kötözködésed olyan, mintha azt mondanád, h a kottaolvasás célja pl a dalok azonnali leéneklése. NEM! A kottaolvasás célja maga a kottaolvasás, h tudd, melyik jel mit jelent. És ez lesz az eszköz a kottából énekléshez. És ha úgy akarsz kottát olvasni tanulni, h azonnal a dalokat akarod énekelni, akkor csak csalódni fogsz.
    Továbbra is azt gondolom, h túlnyomod az elméleti nyelvtan jelentőségét, és ezért gondolod azt, h létezik "nyelvtan nélküli beszéd". Ez csak a nyelvtan+szavak módszernél fordulhat elő. Ha kész paneleket tanul meg, abban már helyes a nyelvtan. Ha érdekli, tanulja meg az elméleti hátteret is, de ha jó a memóriája, odafigyel, elméleti háttér nélkül is helyesen tud beszélni, mert a "belső" nyelvtana jól fel fog épülni, és nem nyelvtannélküli lesz a beszéde...
    Szal amíg te azt fogod tanítani, h a gyévocska alanyeset, a gyévocsku tárgyeset, addig én azt fogom mondani, h az első a kislány, a második a kislányt, és lehet, h sose fog az, h ilyen-olyan eset elhangzani, csak ha érdekli, és mégis fogja tudni használni :) (Az orosz példa Philonak dedikálva :))

Új hozzászólás Aktív témák