Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BonFire

veterán

válasz Di Natale #2367 üzenetére

De akkor a kettő között nincs összefüggés. Jól tudsz angolul? Igen. Ismered a vizsga típusfeladatait? Igen. Akkor bemégy és levizsgázol.

Azt amúgy is rettentő nehéz megállapítani egy másik emberről, hogy valójában mennyit tanul, mert a tanulás része az is, amit nem feltétlenül tartunk annak, például a szórakozás, a játék, és ellenkezőleg is igaz: nem biztos, hogy éppen tanul, aki a nyitott könyv fölött görnyed, mert a gondolatai lehet, hogy már réges-rég messze szállnak. Azt, hogy ki mennyire tanul, azt a vizsgán lehet bebizonyítani. Én például sose tanultam magyarul, mégis milyen jól tudok, ugye? :))

Nem elsősorban az a kérdés, hogy szorgalmas-e valaki, hanem hogy milyen hatékonyan tudja a tanulást végezni? Használ kitűzött célokat? Időmenedzsmentet? Van egy érdekes módszer a pomodoro, ami annyiból áll, hogy beállítod a stoppert 25 percre, és 25 percen át semmivel nem foglalkozol, csak a tanulással (bármit is tanulsz). 25 perc az optimális idő, mert elég hosszú ahhoz, hogy egy feladatban el tudj mélyülni, viszont épp akkor ér véget, amikor az ember figyelme már kezdene elkalandozni.

Utána tartasz egy kávészünetet, facebook-szünetet, Youtube-ozol egy kicsit, lájkolsz pár képet az Instán, szóval éled a közösségi életet, vagy csak elolvasol néhány érdekes hírt, aztán 5-10 perc szünet után indul az újabb 25 perces etap. És ha ezt teljesítetted, akkor nagy valószínűséggel egy órát koncentráltan tanultál, nem csak imitáltad. 45-60 percen át egy dologgal foglalkozni nem hatékony. Egy iskolai óra is úgy telik el, hogy az első öt percben a hetes jelent, a tanár beírja a naplót, mindenki megtalálja a helyét és előkészíti a cuccát. Jön a felelés. 10 perc. Ezek után az új tananyag ismertetése, magyarázata a fennmaradó 30 percben. Mondjuk az anyagot le kell adni 10-15 perc alatt, mert a fennmaradó 15 percben még pár gyakorlati példát is meg kell oldani, a helyes megoldásokat ismertetni, kihirdetni a házi feladatot stb. Nem valami sok. Se arra, hogy elmerüljön az ember az új anyag megértésében, sem arra, hogy elmélyüljön a kiadott feladat megoldásában.

Elsősorban én olyan appokat ajánlanék, amelyek időmenedzsmenttel foglalkoznak. Hosszú távon ezek hozhatnak megoldást.

Új hozzászólás Aktív témák