Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeges
senior tag
''normál'' lakáshitelnél nem érdekes a dolog, mivel adóstársra van szükség (esetleg kezesre), nem élettársra. a támogatott hiteleknél érdekes a dolog (pl. fészekrakó), de pont a Te linked alapján elegendőnek tűnik a bérleti szerződésen átvezetni a másik felet (ha pl. Te kötötted a főbérlővel, úgy beleírni apjukot, mint élettársat). de én mi a frászt írjakmilyen szerződésbe?
-
tildy
nagyúr
Nem tudom
Régen elvileg a 10 év vagy annál hosszabb ideje tartó kapcsolatot, ha együtt is éltek, automatice élettársinak vették.Én sem tudom hogy működika dolog, márpedig -mint ahogy már erről beszéltem is veled- párom abszolút nem gondolkodik házasságban. Így pedig lakáshitel esetén elég nagy slamasztikában lehetünk... -
amargo
addikt
Amit erről találtam, mert még mindig kis zavar bennem, hogy mi kell, ahhoz, hogy egy szerv is elismerje az élettársi viszonyt. De nem sok újdonságot ír le:
[link]
Ez a legszebb rész benne:
''Az élettársi jogviszony a magyar jogban egy olyan viszonyt jelent, amely pusztán attól, hogy a két ember együtt él, fennáll. Nem kell és nem is lehet bejelenteni, hogy ''tisztelt hatóság, mi élettársak vagyunk''. Ha valami oknál fogva kérdéssé válik, hogy valakik élettársak-e vagy sem, akkor a bíróság megismerkedik a tényekkel, és eldönti, elég erős volt-e a kapcsolat ahhoz, hogy érvényesítse az élettársakra szóló szabályokat.'' -
jeges
senior tag
válasz
#32577792 #44 üzenetére
''amit pl igazolhat a település jegyzője''
no ez az, amit nem teljesen értek: a ''hivatalos'' életársi viszonyhoz muszáj bejelentve is lenni egy helyre? ideiglenes vagy állandó lakcím gyanánt? esetleg erről is többről lenne szó, pl. be köll jelenteni az élettársi viszonyt? nem értem, mi köze a jegyzőnek a dologhoz (bár magam is láttam már korábban is, h ''igazolhatja a település jegyzője'')
a mi példánk: januárban született a lyányunk, de ''elvileg'' két független helyre vagynuk bejelentve (ugyanakkor persze egy helyen lakunk). a munkahely minden további nélkül elfogadta (szabadság igénylésnél), h élettársak vagyunk, de ha jól értem, itt a ''sima'' nyilatkozatnál többet köll ''letenni az asztalra''. -
törölt tag
-
amargo
addikt
válasz
#32577792 #30 üzenetére
Köszönöm! Bár 23éves vagyok, ez az élettársi jogviszony mit takar? Értem ez alatt, az én ködös tanulmányaim során elsajátított tudáshalmazban annyit tesz, hogy közös háztartásban élnek, ennyi(?).
Ebben a fészek rakóban benne van HÁZ vásárlás is? Előbb lakásról kérdeztem tudom, de az igazi cél ház lenne. Csak ahhoz még kilátástalanabb a helyzet.
Köszönöm a segítséget még egyszer! -
törölt tag
én úgy szoktam - bár nem szeretem az építéseket, mert nyűgös -, hogy az építtető hozza a jogerős építési engedélyt, tervdokumentációt, költségvetést aztán megbeszéljük, hogy van-e kivitelezője. ha nincs, ajánlok neki, megállapodnak - vagy nem- aztán innentől csak fizet, vagy a bank. miután elég macerás és sok időt elvesz, ezért általában 2-3% között kérek a hitelösszegből és mindent én rendezek neki- értékbecslés, számlák ellenőrzése, igazoltatása, utaltatás stb.
a telekárnak akkor van jelentősége, ha támogatott hitel és szocpol van. itt megvan szabva, hogy mekkora a max költségvetés, amibe nem számít bele a telekár. a többi költséget nem lehet hiteleztetni, hiszen az nem építés
itt szinte mindent megtalász, ez a szocpol és egyéb támogatás bibliája:
[link]
[Szerkesztve] -
net84
őstag
-
net84
őstag
#29 ???
-
törölt tag
válasz
Moddingfan #32 üzenetére
persze, hogy elfogadják, azt mondtam, hogy nem?
látom mire gondolsz, nem írtam oda, hogy ez is önerő, de ott nincs gyerek, nem házas ezért nem említettem.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
God Vazzeg #34 üzenetére
szerintem nem
ezek általában úgy szoktak lenni, hogy pályázz, építsd be, aztán ha nyersz, visszakapod a támogatást, de lehet, hogy azóta változott ez is. széchenyi terv ilyen volt. -
_Yvorl_
tag
válasz
God Vazzeg #34 üzenetére
Ha van valami infód kérlek oszd majd meg velem is.
Előre is köszi. -
törölt tag
válasz
Moddingfan #32 üzenetére
igazán nincs, mit. én sem tartottam észben, de pont most volt egy ilyen ügyem
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #28 üzenetére
vazzeg, lemaradtam a prikkel irodájáról
-
net84
őstag
#2 - irány a helyi önkormányzat és kérdezősködj, hogy mit kaphatsz...
itt eddig (hacsak el nem siklottam egy-két hsz felett), csak lakás ról esett szó
mi van pl a házépítésnél? ugyanazok vonatkoznak rá szocpol ügyben mint a lakásvásárlásra? Beletartozik-e a telek ára a teljes összegbe vagy csak a ház felépítésének költsége (és a külömböző papírok kikérésének költsége - tételezzük fel, hogy nagyából magam építem a házat, igaz cégen keresztül - tehát mindenért én futkosok)? -
törölt tag
válasz
Moddingfan #6 üzenetére
egy kis pontosítás: ha 2 évnél régebben ajándékozás útján kapott az ingatlan és a haszonélvező bent lakik, akkor is jár szocpol
-
_Yvorl_
tag
válasz
musclemuseum #21 üzenetére
Ezt olvastam tegnap én is ezért kérdeztem, hogy tud e valaki további infót a dologról , mert ott csak általánosságban írnak. És szeretném tudni, hogy melyik hivatalhoz lehet beadni a pályázatot és minek kell megfelelni.
-
Moddingfan
senior tag
válasz
God Vazzeg #24 üzenetére
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Moddingfan #23 üzenetére
Ne tudd meg!
-
Moddingfan
senior tag
válasz
God Vazzeg #20 üzenetére
Hogy Te hova be nem nézel
-
amargo
addikt
Ez engem is érdekel.
Nekem valami olyasmi lenne a kérdésem, hogy
Fiatal munkavállalóként.. stb végzetségekkel. Gyerek, és egyéb fedezet nélkül, milyen támogatásra lehet számítani? Vagy csak az eszemre? Hogy tanuljak és csípjek meg egy jobb állást, ahol nem kell majd hitellel szarakodni.
Mert itt amit írtatok az gyerekes családokra vonatkozott eddig.. vagy első lakás, mint férj és feleség.
Ha jól olvastam, valahol arra is adtak indulót, hogy aláírsz egy lapot, amiben biztosítod az önkormányzatot, hogy ott maradsz X időre.
Milyenek vannak?
Vagy házasodjak? Csináljak gyereket? -
God Vazzeg
veterán
válasz
Moddingfan #15 üzenetére
Asszem lesz miről beszélnünk majd a hosszú út alatt, szocpol témában, csak el ne felejtsem!
-
_Yvorl_
tag
válasz
musclemuseum #16 üzenetére
Nem off szerintem éppen ez lett volna a másik kérdésem, hátha erről is tud valaki valamit, hogy ezt is hogyan és hol lehet pályázni. Ha valaki tud erről is valamit azt is szivesen veszem.
-
_Yvorl_
tag
válasz
Moddingfan #14 üzenetére
1. Magyar törvények értelmében ha elveszel egy külföldi állampolgárt, akkor 3 évig az illetőnek ezen a jogcimen csak tartózkodási engedélye lehet és csak 3 év letelte után folyamodhatsz letelepedésiért aminek 7 hónap az elbirálása és utána x évet várnod kell mig folyamodhatsz az állampolgárságiért.
2. Ugyancsak a törvények értelmében ezalól egy kivétel van ha az akit elvettél netalántán rendelkezik bizonyithatóan Magyar felmenőkkel akkor, elöször meg kell igényelned a családegyesitési tartózkodásit, mint az elöbbi esetben (mert ez alapfeltétel) és ha az megvan (elvileg 30 napos elbirálás) akkor azonnal igényelheted a letelepedésit (aminek 7 hónap az elbirálása) és ha azis megvan akkor a letelepedési kézhezvételétől számitott 1 év mulva igényelhetsz állampolgárságot (aminek további 2 év az elbirálása)
Tehát ez a második kedvezményes esetben is a legjobb esetben 3 év mulva lehet a kedvesed állampolgár az első esetről meg ne is beszéljün.
Ezek a törvények 2005 ben voltak érvényesek 2006 ra azt igérik, hogy az elbirálási idők csökkenni fognak de érzésem szerint a kormányváltás miatt kissebb gondjuk is nagyobb lesz annál, hogy msot ezt a témát megkapargassák. -
musclemuseum
aktív tag
Kicsit off, de ma olvastam, hogy újra lehet pályázni nyílászáró cserék támogatására. Igaz max a harmadát lehet megkapni, de aki érintett, annak minden fillér jó jöhet.
-
Moddingfan
senior tag
Az előre vállalt gyermek a megelőlegezett szocpol, ha már van és azt mondod, hogy bevállalsz még egyet, akor ez elvileg Neked jár. Ha már felvetted a szocpolt, és utána születik még egy gyermek, akkor rá már nem veheted fel újra, mert ezt csak egyszer vehető fel egy életben, mivel vissza nem térítendő támogatás. Hogy szocpol után vehető-e fel megelőlegezett szocpol, azt most kapásból nem tudom, de az államot ismervén szerintem nem. Amúgy a szocpolt kizárják más egyáb támogatások is, pl.: GYES,GYED, stb. Jól le kell infózni, mielőtt melevágsz. Ha várható még gyermek az életben, akkor szerintem jobbnan jársz a megelőlegezett szocpollal, de ez puszta magánvélemény.
-
Moddingfan
senior tag
Tudtommal együtt vizsgálnak, mert egy család vagytok, az állam sem hülye. Egyéb estben egy család kétszer is felvenné, és ekkor a szocpol elvesztené a gyermekválalást ösztönző jelentőségét.
A külföldi állampolgárnak mindenképpen kizáró ok, de akkor elvileg akkor hogy lehet a feleséged, ha nincs állampolgársága? (lehet, hogy lülyeséget kérdeztem, de ez ügyben nem vagyok tájékozott). Szerintem attól még Te felveheted, mert mint már mondtam, a gyermekek után jár, nem jövedelemfüggő, vagy ilyesmi. De az iyen külföldi témában már speciális szakember kell, aki biztosat tud mondani. -
Moddingfan
senior tag
Hát elég szép kis összeg, 4 millóig 4%, utána minden 1 millió után +1%, 15 millió felett 20%
Ha pl lakást adsz el 20 millióért és nem veszel helyette másikat, akkor ugye 20%-adót fizetsz az államnak, mondjuk ez is csökkenthető, ügyvédek tudnának mesélni ez ügyben.
Visszatérve a témához, ha 8 ingatlanod van (ha ennyid van, akkor jó Neked), akkor már talán necces, de elvi akadálya tudtommal nincsen, nincs tudomásom olyan kritériumról, hogy mennyi ingatlan ill. mekkor ingatlanérték felett nem vehető fel a félszocpol. Ezt nem a vagyodon mértéktől függően kapod vagy sem, hanem a gyermekek után. Az állam célja az, hogy ezekkel a támogatásokkal segítsék elő a születendő gyermekek számának növekedését, mert különben nagy baj lesz, sőt, már van is, de ez mást téma.
-
_Yvorl_
tag
válasz
Moddingfan #9 üzenetére
Továbbá mégegy kérdés ami eszembejutott. Irtad, hogy be lehet vállalni több gyereket is.
Namármost nekem per pillanat egy fiam van és mivel egyszeri támogatás mondhatom hogy van egy és még bevállalok akárhányat és akkor annyit kapok? Továbbá ha most nem vállalok be de felveszem egy gyerek után és késöbb neadj isten születik másik akkor vehetek fel továbbit (értsd mondjuk az egy gyerek es a két gyerek közötti különbözet) vagy ha egyszer már igényeltem és csak egyre tettem akkor buktam a további gyerekek utáni lehetőséget bárhogyan is. -
_Yvorl_
tag
válasz
Moddingfan #9 üzenetére
Köszi a válaszokat.
A további kérdésem az lenne, hogyha nekem van a tulajdonomban lakás már de speciel a nejemnek nincs akkor ő megigényelheti a szocpolt vagy együtt vizsgálnak minket?
Valamint ha ő külföldi és egyenlőre csak letelepedésije van az kizáró ok e bármiylen szocpol igényléséhez? -
lenox
veterán
válasz
Moddingfan #9 üzenetére
Azert egy ilyen atirasnak eleg jo illetekvonzata van, nem?
Szal akkor jol ertem, az se gond, ha 8 lakasom/hazam van, bovitesre megkapom a felszocpolt? -
Moddingfan
senior tag
Mivel ezek lakáshoz kötöttek (a hogy írtam), itt nyilván nem probéma, ha van ingatlanod (a támogatás csak lakóépületre vehető fel természetesen), hisz a nélkül nem is lehet igényelni, mondván mit építenél/alakítanál át? Nekem is van mondjuk a nevemen ingatlanrész, de én ezt szocpol felvétel előtt átiratnám mondjuk a gyermekem nevére és ezzel mentesítettem is Őt a későbbi örökösödési illeték alól, és persze én is jól jártam, mert az államnak befizetett adó fejében megkapom a szocpolt, ami jobb esetben az adó többszöröse is lehet. A feltételeket leírtam, de igazából ez nem egy nagy összeg még 3 gyermek esetén sem
Fontos, hogy csak egyszer vehető igénybe, ha pl van feleséged és együtt felvettétek, akkor Ő nyilván külön nem veheti fel újra, de ez gondolom evidens. A korhatár tudtommal itt is 40 év, ami viszont minden szocpol esetében nagyon korrekt az állam részéről. Egyéb kérdés?
[Szerkesztve] -
plömplöm
őstag
[link] elég hivatalos?
-
lenox
veterán
válasz
Moddingfan #5 üzenetére
Nekem van.
Felszocpol-nak mik a feltetelei? Nekem pl. van tobb ingatlan 50% tulajdonomban, akkor lehet barmi cimen? Hazbovites, tetoter beepites stb. ? -
Moddingfan
senior tag
válasz
Moddingfan #5 üzenetére
Egy rész kicsit félreérthető, most korrigálom:
Az örökölt lakás mellé lehet felvenni szocpolt, ha már van vásárolt, kapott, stb lakásod, akkor azt el kell adnod és már igényelheted is. -
Moddingfan
senior tag
A szocpolnak több fajtája is van.
a.) A norm szocpol: ezek össze folyamatosan változó, ennyi most:
1 gyerekre 900E,
2 -e 2,4 millió,
3-ra 3,8 millió
4-re 4,6 millió
Ehhez gyermek kell 16 év alatt, de 16-29-ig korrekt, ha nappali tagozaton tanul, de asszem nevelt gyermek is jó, vagy ha Te vagy a gyám (pl.:nagyszülős, testvér, stb.), ha 67%-os fogyatékos eltartott van, akkor a kor nem számt, stb. Vissza nem térítendő, alanyi jogon jár, ha:
-nagykorú vagy (ki gondolta volna)
-nincs lakásod (örökölt lakás nem kizáró ok, ha már van, add el és no problem)
-a megvárolandó lakás max 65%-át teheti ki az összeg
-40 év alatti pár veheti fel
- van gyermeked
b.) Megelőlegezett szocpol:
Itt elég, ha megígéred a gyermeket és meakpod, de ha nem jön össze (egészségügyi ok nem mentesít, mert örökbe is lehet fogadni) akkor buktad és vissza kell fizetni. Az 1. gyermek előtt4, a második előtt 8 évvel lehet igényelni. Szintén max. 40 éves korig.
c.) Fél szocpol: gyak. lakásbővítési kedvezmény, táblázatban érthetőbb:
Bővítésre: 1 gyermekre 450EFt, 2-re 1,2M, 3-ra 1,9M
tetőtér beépítés: 1 gyermekre nincs, 2-re nincs, 3-ra 1,9M
Lakáscsere: 1 gyermekre nincs, 2-re nincs, 3-ra 1,9M
Elvileg a helyi önkormányzatnál lehet igényt benyújtani. Egyéb kérdés?
[Szerkesztve] -
Balinov
titán
hasznos topiknak néz ki,mivel kb fél év mulva nagyonis érintett leszek,ezért megérdemel egy burkolt UP-ot
a kezdeményezésért
-
net84
őstag
Hello!
Mostanában mi is elkezdtünk utánnanézni a támogatásoknak. Igaz szocpol-t nem lesegettem...de tudtommal nem kell visszafizetni
amit viszont találtam: - itt helyileg az önkormányzat ad valami 500k-1M (a Párom jobban tudja a számokat, Ő meg is tudja jegyezni) vissza nem térítendő támogatást, valami ittmaradási/letelepedési bizbasz aláíra után...
Valamint egyszeri támogatást ad, amit kamatmenetesen lehet visszafizetni (ennek az összegére, már télleg nem emléxek - de ha jól tom ez viszont csak új lakáshoz igényelhető), valami piti havi törlesztő részlettel...
Érdemes körbekérdezni a helyi önkormányzatnál, hogy mit lehet igényelni... -
_Yvorl_
tag
Üdvözlök mindenkit!
Kérdésem a következő lenne. Van e valakinek tapasztalata, hogy hol és hogyan lehet bárminemű lakásépitéssel és lakásfelújítással kapcsolatos támogatást igényelni állambácsitól.
Hol kell igényelni?
Mennyi jelenleg a igényelt támogatások maximális mértéke
Milyen feltételeknek kell megfelelnie az igénylő(k)nek?
Mennyit ér egy gyerek?
Ezek vissza nem téritendő támogatások, avagy csak kedvezményes kamatot adnak?
Válaszokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Építő/felújító topik
- Opel topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7500F 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB InWin 301 Erazer CM 650W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest