Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Asszociációs játék. :)
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- MárkaLánc
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
szacsee
nagyúr
válasz emiki6 #30692 üzenetére
Terheld meg pl winrar hardverteszt-el, vagy linx-el ha stabil és utána csinálj képet... teszt alatt is fusson a hwinfo.
Gyakorlatilag nem volt 100% terhelve egyik mag sem és idle feszt kapott a proci, vagy rosszul gondolom.
Vcore : min, max, avg 1,0xxx V
Szerk: Core VID-ek fent ne keverjenek meg, mert azok nem azok....[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Méri a Vcore-t is csak lejjebb látható. Ugyanazt mutatja mint a CPU-Z, előnye hogy monitoroz is, de Aida64-et is vehetném alapul, mert ott is látni a min max avg és a jelenlegi feszt ha jól tudom.
Szerk: teked le a görgetősávot és úgy is csinálj pikcsört.
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz HCsaba87 #30608 üzenetére
Óvatosan az LLC 1-el.
Itt egy videó, Z77 extreme 6-al milyen szépen felülfeszel a deszka.
Z68-nál is csinálta, viszont a CPU-Z kevesebbet mutat.
Emlékeim szerint Z68-nál kb 2-3 századdal feszel felül Vcore-nál mint a szoftveresen "mért érték". (rivjúban láttam anno)
Load LinX alatt pl 1,35V-nál terhelés megszüntekor, vagy indulása előtt amikor a procid már 4,5 Ghz-en ketyeg, de adott pillanatban nem kapta meg még a terhelést 1,4V-ot is kaphat CPU-Z szerint (nálam 1,24V-ra beeső fesznél 1,305-1,32-re is felugrik amikor nem kap terhelést (HWinfo) méri a maxot is én azzal olvasom ki az értékeket. Ilyenkor még rászámolva a 2-3 százados túlfeszelést már 1,34-1,35V is lehet valósan.
Nálad ez 1,42-1,45V is lehet, és ilyen fesznél használnád az LLC1-et?
Szerintem ne tedd, csak akkor ha 1,35V alatt tudsz maradni beleszámolva a 2-3 század voltos túlfeszelést is.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz Grave_444 #30550 üzenetére
Itt egy link, mert ahogy látom a logout blog üresedett.
Fordulat sok mindentől függ, mert nyári melegben nem vennék rá mérget, hogy még egy átlagosan szellőző házban mennyire melegszik fel a proci... és függ az alaplap pwm venti vezérlésétől is.
Szerk: Rálestem az arcticos gépre és i3-al 800-1100 közt tekereg hűvös szobában.
Üresben az I5 sem fogyaszthat többet sokkal, így kb ugyanazon körülményeknél kb hasonló eredményt kapnál.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz Grave_444 #30548 üzenetére
LGA 1156-os rendszerbe építettem ilyen hűtőt I3-540-es procira. (Alpine 11 pro rev 2.)
A képeken is látszik, hogy a bordával párhuzamosan található alkatrészeket az alaplapon nem nagyon hűti le, így ha a feszellátó áramkörök ott találhatóak, akkor óvatosan bánnék vele. Stock cooler pedig körkörösen hűti az alaplap komponenseit is. Amit képeken látni, de csak beszereléskor szembesül vele az ember, hogy az egyik alsó bemarás lejjebb van a másik oldalinál, így pl Giga H55M-D2H-ra két variációban lehet felrakni, de mivel a PWM részt is hűteni szerettem volna, így egy módon tudtam csak felrakni. Másik dolog, hogy ha az összehuzató csavar a ram fölé esik, akkor a műanyag aljából reszelni kell, hogy a ramba ne érjen bele. Régebbi deszkákon az NB bordát érte még el a műanyag, így ott is barkácsolni kellett.
Másik hűtővel nincs tapasztalatom. Halkság pedig relatív.
Szerintem jobban járnál egy Heatpipeos hűtővel, ami HTPC-be lett tervezve, igaz nem áll meg az általad megjelölt összegből, de lehet 2-3 ezer ft-al drágábban már hozzá lehetne jutni egy jóféle hűtőhöz.
ITX-es deszkán azt hiszem kisza25 fórumtárs tette anno fel, talán logout blogjában is írt róla képekkel, de ott is reszelgetni kellett + műanyag belóghat a PCI-E csati fölé....[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Mértem anno én is, még C3-C6-ot is. Kb semmi különbség nem jelentkezett. Írtam vagy itt, vagy Asrock topikban, de nem említettem meg, hogy fogyimérővel jutottam a következtetésre.
Ha az órajelet és a feszt visszaveszi (C1E + Speedstep), akkor kb legkisebb a fogyasztás. Ha a frekit, vagy feszt IDLE nem veszi vissza, akkor is kb 2-3W lehet a különbség.
Anno próbáltam a magokat is tiltani és minél kisebb feszt, szorzót beállítani, hogy csökkentsem az idle fogyit, de gyakorlatilag ugyanannyit fogyasztott mindegyik esetben. Fix fesz és freki esetén volt pár wattórával több az üresjárati fogyasztás.John Rose: Mindenképp erősebb az i5, játékok esetén profitálnál belőle, ha CPU limited van, illetve egyéb alkalmazásoknál is. Azt, hogy megéri-e Neked kell eldöntened. Ma egy játék miatt összeraknak több százezer forintos gépet, ami a tulajnak "megéri". B75, ha van rá keret, mivel natív USB 3.0 támogatás + natív Sata3.0 (bár ez lehet H67-ben is van)
H67-et viszont már nem nagyon kapni, vagy ha igen nem sok különbséggel, mint B75-öt.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz HCsaba87 #30519 üzenetére
Nem!
Proci nem ludas, mivel alapból tiltott IGP-vel kerül forgalomba. Egyedül valami bios bugra tudok gondolni, vagy nem azt takarja a power saving opció, ami a neve.... . Ez is csak tipp, de másnál van, nálad nincs, ezért gondoltam erre is. Bios bugok pedig akadnak a mai rohanó világban... pl Giga deszka P45 XMP belőve elszáll a ventivezérlés... stb... lehet valamelyik beállítással inaktívvá vált...
PLL overvoltage 4,5-4,6Ghz és felette ajánlott, ha nem akaródzik menni a tuning @ segít a stabilitásban. -
szacsee
nagyúr
válasz HCsaba87 #30507 üzenetére
CPU Vcore felett van pedig nálam.
ACPI beállításoknál nincs valami nagyon letiltva, vagy korlátozva?
Nálad mondjuk IGPU fesz állítási lehetőségek feleslegesek, mert ha jól tudom a procidban le lett tiltva az IGP.
Ha tudod a beállításokat, akkor áramtalanítsd a gépet, cmos clear és vedd ki az elemet 4-5 percig, hátha valami bios bug. -
szacsee
nagyúr
Kösz kattt777 és ffodi!
CPUID HWMonitort néztem és ezeket az értékeket látom:
Hardware monitor Nuvoton NCT6776
Voltage 0_1.02 Volts [0x7F] (CPU VCORE)
Voltage 1 _1.82 Volts [0xE4] (VIN1)
Voltage 2 _3.34 Volts [0xD1] (AVCC)
Voltage 3_3.34 Volts [0xD1] (3VCC)
Voltage 4 _1.04 Volts [0x82] (VIN4)
Voltage 5_1.68 Volts [0xD2] (VIN5)
Voltage 6_0.93 Volts [0x74] (VIN6)Tudom szoftveres mérés nem mérés, de volt egy rivjú, ahol a Vcore-ra rámértek és 0,015V-al mutatott többet a multiméter terhelt állapotban, mint a CPU-Z. Ha kb ennyi +/- van a szenzorban, akkor is fura pár dolog:
Ha a Voltage1_ a PLL akkor túlfeszel erősen a deszka (bios 1,7V), ha aVoltage 5, akkor viszont nem tudom mi is az 1,82V-os érték. Tippem az, hogy 1-es PLL túlfeszel, 4-es ram, ami szintén zenész, de módosítok az értékeken és megpróbálom kideríteni melyik-melyik. Ha lesz időm lehet rámérek multiméterrel 1-2 dologra, hátha kiderül mi micsoda.
Nálam ~1,56V-ot is lehet állítani PLL-nél, ami ha túlfeszel akkor épp 1,6xV-ra jönne ki és akkor megvan miért is stabilabb ezen az értéken, mint bios 1,7V-on, ami túlfeszelés esetén 1,8xV-ra jönne ki szenzor szerint.
V4:_ VTT lesz
V5:_ passz...
V6:_VCCSA -
szacsee
nagyúr
válasz Killer01 #30444 üzenetére
Tegnap próbálgattam finomhangolni a tuningot. 4,4Ghz körül minden alapon offset +0,015V LLC2.
PLL 1,7V, VTT-t megemeltem (1,075V) és 3. körben hibázott a linX. Visszavettem 1,059V-ra és stabilan lefutott 20 kört + utána kis játék stabilitástesztnek is megvolt.katt777:
Az lehetséges, hogy kisebb VTT-vel és PLL-el lehet stabilizálni egy tuningot? PL 1,5xV -os PLL-el stabilnak tünt, csak nem tudom károsítja-e a túl alacsony PLL fesz a procit? Intel ajánlás 1,7-1,89V ha jól tudom, ennél jóval alacsonyabb az 1,56V-os PLL fesz. -
szacsee
nagyúr
válasz katt777 #30432 üzenetére
No Execute bit-re gondoltam, Nálad Execute disable bit-ként van biosban és táblázatod szerint tiltva van.
Asrocknál No Execute memory protect néven fut ha jól sejtem.
Igaz kapcsolgattam, de sok mindent nem értem el vele.
Még finomhangolnom kell, de SS enableddel nem tudom valaki - offsettel tud-e 4,5Ghz körüli órajelet beállítani úgy hogy csak C3, C6 van tiltva... LLC2/3 környékén.
Nálam ilyenkor (-offset esetén) 1,24V-ot kap a proci, ha +0,15V-ot adok neki, akkor kb 1,26V körül kap.
Azért gondoltam, hogy mindegy mennyi az offset, a load fesz a lényeg, ami 4,4Ghz környékén 1,26V körül van jelenlegi beállításom szerint. 4,5Ghz-et még nem stabilizáltam normális fesszel, de kb 1,29-1,32V közt lesz valahol (CPU-z Load fesz, ami megint csak + offset biosban).
Asrocknál nincs annyi PWM vezérléssel kapcsolatos beállítás, mint Asusnál.
LLC-t lehet állítani, Power limiteket és a fesz értékeket és ennyi.HCsaba87: esetleg megoszthatnád a bios beállításaidat, hátha elnéztem valamit. (CPU fül, OC fül).
Köszi![ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz Killer01 #30418 üzenetére
Röviden: Gyári alapfesz. Turbo boostos prociknál pedig minden szorzónál más.
HCsaba87: Semmit nem csináltam, ramok 1600-on, 9-9-9-24 1T-n mentek, fesz offset +0,015V.
C3,C6 disabled, C-State: Auto... előbbiek elvileg okoznak némi pluszt LinX alatt gflopsok növelésére. (C3,C6 off)
Ja és a gépet hagytam menni, nem nyúltam hozzá, míg ment a teszt mással bogarásztam itthon. -
szacsee
nagyúr
-
szacsee
nagyúr
válasz Killer01 #30413 üzenetére
Offsetben LLC1 érdekes téma, ránéztem, de ugyanazt produkálja.
-0.060V-nál 1,27-1,28V-ot ad terhelés indulásánál, aztán szépen 1,32V-ig feltolja.
IDLE pedig 0,920V-ig visszaesik. Ezek szerint kb -0,120-0,140V lenne az ideális, viszont IDLE annyira visszaesne a fesz, hogy kékhalálozna állandóan. -0,060V stabil linx szerint.
VTT-t felraktam 1,066V-ra biztos ami biztos alapon.
PLL maradt 1,7V
többi alap, Vcore pedig offset LLC1 : -0,060VElőbbi eredményem 44x100 linx stabil LLC2-n +0,015V-on is VTT alapon, PLL 1,7V
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz HCsaba87 #30406 üzenetére
Corsair Vengeance 2x4Gb 1600Mhz.
Nálad milyen beállítás hozta meg az áttörést?[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Kimaradt, hogy PLL 1,703V-on van nem alapon....
katt777 bocs, de előző postban megrövidítettem a nickneved egy hetessel.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Volt egy kis időm és próbálgattam mit tud az alaplap/proci kombóm offset módban.
Sajnos sokat droppol a lapom (bios vs cpu-z) 0,06-0,08V körül.
44x100 megy minden alapon és offset +0,035V-al.
Fentebb olvastam talán Katt77 fórumtárs írta, hogy nem jó a tuning, ha az offset +-ba van.
Asrock Z68 Extreme3 Gen3 alaplapom van 2500K procival.
Ha HWinfo-nak lehet hinni, akkor 1,366V a VID-je 44-es szorzón és 1,371V 45-ös szorzón a procinak (vagy a lap tippeli ennyinek mindegy is). Úgy, hogy pluszba mentem vele 1,304V-ot adott neki az alaplap gondolom egy olyan pillanatban amikor az órajelet megemeli, de még terhelést nem kap. LinX alatt 1,248-1,256-1,264V-os értékeket láttam igaz főként 1,256-ot, másik kettő csak néha látszott.Kérdésem az lenne, hogy a dropp miatt lehet-e gondja a procinak hosszútávon Load Line Calibrationnal?
LLC2-esen hajtom (LLC1 legkeményebb vezérlés, LLC5 legfinomabb ... asrocknál)
Melyiket érdemes használnom hosszútávon 7/24-ben és mekkora feszig mehetek vele.
Hűtő valószínű bírni fogja szusszal. (TR Archon) -
szacsee
nagyúr
válasz HoReSz1975 #18843 üzenetére
Lehet valamire rávizetett... mert én a hsz-ból ilyet feltételezek.
-
szacsee
nagyúr
válasz Landon #18840 üzenetére
Itt egy results (sok lapos böngésző, steam, és pár progi ment még)
X64-AVX~Hina exét indítva:Validation Version: 1.1
Program: y-cruncher - Gamma to the eXtReMe!!! ( www.numberworld.org )
Copyright 2008-2011 Alexander J. Yee ( a-yee@u.northwestern.edu )User: "Username.txt" Not found.
Processor(s): Intel(R) Core(TM) i5-2500K CPU @ 3.30GHz
Logical Cores: 4
Physical Memory: 8,497,147,904 bytes ( 8.00 GB )
CPU Frequency: 3,292,606,815 Hz
Program Version: 0.5.5 Build 9180 (fix 2) (x64 AVX - Windows ~ Hina)
Constant: Pi
Algorithm: Chudnovsky Formula
Decimal Digits: 1,000,000,000
Hexadecimal Digits: Disabled
Threading Mode: 4 threads
Computation Mode: Ram Only
Swap Disks: 0
Working Memory: 4.75 GB
Start Date: Mon Dec 19 12:12:30 2011
End Date: Mon Dec 19 12:20:54 2011
Computation Time: 482.103 seconds
Total Time: 504.421 seconds
CPU Utilization: 377.52 %
Multi-core Efficiency: 94.38 %
Last Digits:
6434543524 2766553567 4357021939 6394581990 5483278746 : 999,999,950
7139868209 3196353628 2046127557 1517139511 5275045519 : 1,000,000,000
Timer Sanity Check: Passed
Frequency Sanity Check: Passed
ECC Recovered Errors: 0
Checkpoint From: NoneFájlt indítva opciók:
0- Pi
2- Multithreading
6- Szabad memória (4,5 vagy 4,75Gb)[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz Tirexi #18831 üzenetére
Aida ha jól tudom csak magát a proci magokat méri szoftveresen = szoftveres mérés nem mérés.
A prociban van egy IGP, ha ezt nem használod akkor is még ott az IMC, a PCI-E vezérlő és a PCH-val összekötő kommunikációért felelős vezérlő része... no meg L2, L3. + még amit laikusként nem soroltam fel. -
szacsee
nagyúr
Urak, véleményetekre, esetleg ha ötletetek volna szívesen várom hozzászólásként is. Ha kifelejtettem volna valamit a tesztből.
Köszönöm! -
szacsee
nagyúr
válasz Crossfit007 #18697 üzenetére
LGA1333-nál alapból bármelyik proci, vagy lap tudja
LGA1156-om nem volt, de elképzelhetőnek tartom, hogy ennyit bírjon
LGA1155-nél max LN2 alatt 220V-ra kötve mindenféle DMI adatbuszt kinyírva tudná a deszka. -
szacsee
nagyúr
válasz Erdei88 #18619 üzenetére
LinX-ből kibírt egy 20 körös all memory-s tesztet.
Ma jön vissza, azon agyalok erősen, mivel teszt is idő és ezt nem fizeti ki nekem senki (havertól csak nem kérek pénzt), hogy veszek egy 4Gb-os modult és berakom a "B" csatorna foglalatába, ott nem hibázik. Ünnepek alatt kihúzza, addig a 2x2Gb nálam lesz, utána meg eldönti, hogy nekifut-e a garanciáztatásnak, vagy sem.
Az lenne a jó, ha lenne itthon egy felesleges H61-es félkonfig, de per pill nincs.
VGA később lesz terhelve, de úgy is meglesem. Havernak most nincs pénze rá, de mindenképp ki kellene próbálni.
Van egy másodlagos HDD-m azt rákötöm a tápommal és azokat kizárhatom megint. -
szacsee
nagyúr
Urak kellene pár tanács, ezzel kapcsolatban (34602-től).
Iponos fórumtag jól megaszonta... vegyek más lapot...
A tippeket, ötleteket előre is nagyon köszönöm!
Még annyit, hogy a ram garos hibaleírásán a visszajelzésen annyi volt, hogy Sandy Bridge rendszernél nem mindig hibázik... WTF? Végül is mindegy, mert cserélve lett, csak nem értem a miértjét. -
szacsee
nagyúr
válasz Pietrosz #18539 üzenetére
0,5V felett hosszabb távon degradálódik a proci.
Még a tuning guruk sem ajánlják. Ideális, ha 0,45V van közte, de a max érték intel szerint 1,085V körül alakul. SB topikban többen is 1,2V-ot mondanak max-nak, viszont én úgy vagyok vele, hogy jobb a békesség.
Szerintem a kolléga a procifeszre értette. VTT-t auton sehogy sem rakja 0,9xx V-ra a deszka. -
szacsee
nagyúr
válasz Landon #18500 üzenetére
Jól írja fsb1000!
Nem kell túlparázni és nem kell rá borsónyi sem.
Itt (Best Thermal Paste Application Methods) van pár példa stock hűtővel, ha lapozol, akkor polírozott talpú és direct hp-s talpú hűtővel is.Forrás: Benchmark Reviews . Com
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Manus01 és Viktor77:
Köszönöm a válaszokat, nemsokára újratelepítek és megnézem. A 33-34Gflops SP1 előtt volt, remélem SP1-el meglesz a 37 és akkor no para.
-
szacsee
nagyúr
Urak megmérné valaki nekem, hogy egy 2100 vagy 2105-ös proci HT-vel hány gigaflops-ot ad LinX alatt? Itt van egy gép és 1333Mhz-es ramokkal init VGA-val kevestellem a 33Gflopst.
Ez az érték megfelel a procinak, vagy többet kellene kapnia? -
szacsee
nagyúr
válasz rvn_10 #17545 üzenetére
Haver mikor összeraktam a kis cerkás (G530) konfigot Ő is lesett, hogy a mobil 7100-at hogy körbehuggyozza az SB cerka.
Liano tesztes topikba meg erről volt egy egészségesen túlmutató vita, hogy az akkori árakon 55K-ból H1 lap+ G840 + HD5670-est jobbnak találtam játékra, mint Ők az A8-3850-et és egy A75-ös deszkát. (nekem elég, hogy tudom nekem volt igazam ) -
szacsee
nagyúr
válasz Overlocker #17530 üzenetére
Nice!
Több ramod nem volt? -
-
szacsee
nagyúr
válasz easy...rider #17494 üzenetére
Ramfesz hogy alakul?
Csak azért kérdem, mert ha pl nem állítható és autón megkínálja 1,53V-al, vagy 1,6V-al, akkor a 0,9V-os VTT-hez mérten elég sok a különbség. Ramfesz és a VTT közti 0,4-0,5V-os különbséget tartsd be ha hosszú életű procit akarsz. 0,47-0,48V ideális, mert ha csal a lap a ramfesz, vagy VTT-t illetően akkor is még benn vagy a megengedett 0,5V-os különbségben.
PLL emeléssel szoktak jobban fűteni a procik régebben. SB-nél is gondolom (még nem néztem), viszont akkor csökkentéssel gondolom fogyasztáscsökkenés érhető el.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Csekkold le alkalmazásokban amiket használsz, hogy van-e haszna. Ha igen és pénzt is keresel vele pl (tervezés, fotómunka) és megtérül az ára, akkor elgondolkoznék rajta.
Ha nem hoz semmi pluszt, akkor hagyd 1600-on oszt sokáig él. No meg kérdés, hogy meddig bírsz megűlni a konfigon, mert ha fél év után másra váltasz, akkor tolhatod neki. -
szacsee
nagyúr
válasz SimonYana #17483 üzenetére
Szerintem játékban mindegy, hogy 1866 cl9 vagy 1600 Cl8, de egy tesztig meglesed és kiderül. Egy és kétcsatornás mód közt alkalmazásokban is max 5-10% különbség van és szintetikus tesztekben majdnem fele sávszél az egycsatornás mód a kétcsatornásnak.
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz easy...rider #17457 üzenetére
Offsetnél a VID-hez képest állít és üresjáratban ugyanúgy visszaveszi a feszt.
Ha +50mV, akkor természetesen a VID feszhez hozzáad, ha -50mV például, akkor elvesz belőle. CPU-Z és egyéb monitorozó programmal nyomon lehet követni.
PLL-nél nem érdemes babrálni, sokaknak például 1,8V-os alapfeszhez képest inkább 1,75V-os feszültség érték jön be.
VTT-nél Intel doksi szerint 1,05V az alapfesz és max +2-3%. Itt viszont 1,2V-ot emlegetnek maximumként 24/7-es használatra. A VTT feszültésge és a ramnak adott fesz különbsége nem lehet több mint 0,5V (0,4-0,5V ideális). Tehát ha van egy 1,5V-os ramod, akkor alapon bőven elég, tuningnál lehet többet kér valamivel. 1,55V-on hajtott ramnál érdemes picit megemelni, nehogy droppolva benyaljon a 0,5V-os különbség fölé. (pl 1,075V)
Procifesz max 1,52V lehet, de elég hűteni ezeket a procikat, úgyhogy léggel még a közelébe sem ér az ember.
System Agent Voltage: 0,932V ha jól tudom alapon és ezt nem kell babrálni tuning alatt.
PCH: 1,05V alapon szintén felesleges babrálni, max nagyon sok HDD-nél illetve bővítőkártyánál lehet instabil, akkor némi emelés elkél.
Ramfesz intel ajánlása szerint max 1,57V lehet, ám ha VTT-vel belövöd a 0,4-0,5V-os különbséget, akkor mehet feljebb is fórumozók szerint. Általában én kötöm magam Intel ajánlásához, gondolom nem véletlen adják meg azokat az értékeket.
Tehát, tuningnál CPU Vcore-t kell emelni max, VTT-t belőni a ramhoz, ramfeszt beállítani és mehet a móka. Nem túl bonyolult AMD-hez képest, vagy régebbi P45-ös konfig tuningjához mérve.
Alúlfesznél ramfesz, vtt fesz, pll, vcore, pch-val érdemes szórakozni. Ram és VTT-t együtt állítsd, de a többit külön és mielőtt több dologhoz nyúlnál nézd meg, hogy amit állítottál egyesével stabil-e. -
szacsee
nagyúr
válasz easy...rider #17429 üzenetére
Intelnél nem eszi le a gatyádat a proci. Ha megy a C-State, akkor ha a deszka tudja max offset feszültséggel a VID-hez képest megadod és kész.
Nálam 1W-al nem evett kevesebbet a rendszer (2500K), ha letiltottam a magokat, visszavettem a feszt és a szorzót. C2D időkben még lehetett vele szórakozni, már nem kell.
Tuningolni gondolom úgy sem fogsz, mert nem K-s proci és Turbo Boost sincs.
Magyarul használni kell csak, nem bíbelődni vele. -
szacsee
nagyúr
válasz Petya2900XT #17346 üzenetére
CMOS reset után az idő és az OC beállításon kívül is minden visszaáll alapra, vagy csak a CPU és a rambeállítások?
Ha az idő nem áll vissza régebbi időpontra, akkor a bugok megmaradnak még a biosban.
Próbáld ki, hogy Jumper átrak clear állásba és elemet kiveszed, persze áramtalanított állapotban. Egy memóriamodul legyen a gépben mindenképpen. ODD, HDD legyen lehúzva. Pendrive, USB kivezetés, előlapi audio, előlapi USB, reset, powert is húzd le mindenképpen.
Stock coolerrel is próbáld ki, mert lehet a Zalman megtekeri a deszkát, illetve erősen lehúzatott hűtőknél nem lát ezt-azt a gép... hátha. Esetleg próbáld ki asztalra rakva, vagy az alaplap dobozába. Procit mindenképp vedd ki és nézd át a foglalatot, hogy minden rendben van-e, utána tedd vissza, de vagy stock coolert, vagy nem túlhúzva a Zalmant tedd vissza. Ventiket is húzd le addig, hátha valamelyik zárlatos és csak bekavar, a deszka pedig valamiért behülyül tőle.Mankó : Nem szeretnék a pénztárcádba nyúlkálni, Te látod minek van értelme és megéri-e a pár FPS-t vagy nem. Ténynek tény, ha PC-vel játszassz, akkor hosszú távon 2500K-ban érdemes gondolkozni. C2Q vs 2500K vitára pedig csak anyit, mert látom valakit nem győzött meg teljesen, hogy bizony konzolátiratoknál eléggé otthagyja az SB a Yorkfieldeket. Assassins Creed 2 topikban keressetek rá a nevemre, DigitXT-vel teszteltük annó, hogy full minimumon mit tud az akkori konfigom. Igaz Bloomfieldem volt, de az SB is tud annyit. 3,5Ghz-en 1400Mhz körüli ramokkal 62FPS-em volt a megadott helyen HD 4670-es VGA-val. DigitXT-nek HD 4850-el ugyanott ugyanazon felbontáson 4,5Ghz-re húzott Yorkfieldel 1800Mhz körül ketyegő DDR3-al (P45T) 49FPS volt a max. Battlefield kb hasonlóan terheli a procit, talán nem ennyire nagy a különbség, de multiban ahol sokan durrogtatnak egyszerre nem mindegy milyen procit használsz.
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz medium84 #17322 üzenetére
H61-nél nincs tuningra lehetőség.
K-s procinál van mód arra, hogy szorzót emelj.
P / Z chipsetnél ha jól emlékszem TDP limit kitolásával és szorzó emeléssel I5 2400-at 3,8Ghz-ig húztak. Nézd meg az alaplap biosát, hogy nincs-e TDP-vel kapcsolatos menü, illetve a CPU menüjében mit lehet állítani.Eddig siker, H61-es lap bírta a telepítést defaulton és Update is simán felment.
Aida 64-ben is minden rendben, bírja a Cache tesztet lazán. Semmi hibára utaló jel, semmi bug (kopp-kopp).[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz szacsee #17315 üzenetére
Fejlemény van.
A rosszalkodó konfigból a 2105-öst betettem a régi deszkámba (P67 Pro3) bios reset nem volt. Elindítom, de nem indul. Leállítom, AC dugó kihúz, cmos reset, AC vissza, power on, beindul. Win felismeri az új HW-t restartot akar, mondom ok csináld.
Elkezd restartolni, de restart előtt lefagy (kép megáll). Na frankó, power 6mp-ig leáll. Indítom és többször is más-más hibakódot ír a debug led, de össze-vissza. Nagy nehezen betölt a win, Aida 64 indít, csak cache stabilitásteszt, merevre fagy az egész.
Gép leállít, kihuz, félrerak.
i3 2100 proci berak (ami a P67 Pro3-ban volt) a H61-es deszkába, pöcc röff indul, win feláll.
Aida 64 indít cache teszt elindul. Win kicsit szórakozik, bár a másik proci hagyatéka is lehet.
2x4Gb Vengeance bepakol, pöccre indul, biosba be, 1333Mhz-re beállít, minden default, win települ öröm-e bodottá. Erről írok most éppen. Eddig minden rendben van a vassal.
Felrakom a frissítéseket és kis stabilitás teszt. Eseménynapló általában driverek felrakásáig tele volt hibával, kritikus hibával. Jelenleg 4 figyelmeztetés van és 2 hiba, ami többsége minden gépnél előfordul (más alkalmazást használó modul, hálókártya driver nélküli Upnp hiba stb...) Nemsokára visszarakom a 2x2Gb Kingmaxot és teszt után a P67-be visszamegy a 2100 is. Ha mindenféle rendellenesség nélkül indul bios reset nélkül és Aida is jó lesz, akkor holnap elindítom a gariztatást. -
szacsee
nagyúr
Hiren féle win memory estended teszt lefutott hiba nélkül.
Feltettem 1-2 progit vin alá is és kicsit próbálgattam, mivel lassan csak a proci és az alaplap maradhat a ludas.
Viszont Aida 64 trial-t próbáltam és csak cache tesztnél hibázott:
Ha ki van véve a pipa a cachenél, akkor gond nélkül futott tovább, viszont ezt tesztelve elhasal. Másik lapban is próbáljam esetleg és ha hibázik akkor proci gar?
Másik procit tudok ebbe tenni elvileg próbaképpen win telep erejéig.
Mivel kezdjem?Vengeance-ból betettem 2x4Gb-ot ott már biosban fagyott a cucc belépés után 4-5 másodpercre. (ha ez segít)
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Köszönöm a tippeket, megnézem este, hogy mit lehet kezdeni vele.
Képeket töltök fel a biosból, bár csak 1-2 beállítás van elállítva ezért is fura, hogy defaulton nem akarja az igazat.
Mivel lehetne letesztelni esetleg, ami kidobja egyből a hibát, mert win telepítgetés update-l együtt elég sokáig tart. -
szacsee
nagyúr
Hali!
Lenne egy kérdésem.
H61-es 2 memóriafoglalattal ellátott alaplap nem szereti default beállításon a belepakolt ramokat. Közben fagy, illetve win update nem tud települni.
Ha beteszek egy 4Gb-os modult, akkor minden rendben, viszont vidéki lévén valahogy a 2x2Gb-al kellene működésre bírni cseréltetni nem tudom. Ez egyértelműen ramhiba, vagy kompatibilitás, vagy proci is lehet?
Deszka: Asrock H61- HVS
ram: 2x2Gb Kingmax Kit 1333Mhz
Proci: i3 2105Válaszokat előre is köszönöm!
Esetleg annyit kérdeznék még, mivel Goldmem-el teszteltem eddig, illetve memtest 86+-al, de egyik sem talált hibát, hogy mivel érdemes próbálkozni? -
szacsee
nagyúr
válasz Landon #16292 üzenetére
Procinál se kép, se hang, de felpörög a venti, ha jól emlékszem.
Ramhibánál pedig beep code-al jelzi mi a baj.... bár volt már olyan is, hogy meggajdult a lap egy döglött ram miatt és amíg ki nem vettem csak a ventit pörgette, de kivéve jelezte a ramhiányt.Tápot még ne zárd azért ki!
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz Landon #16278 üzenetére
Csipogót, házba való kis hangfalat köss rá mindenekelőtt.
Utána hallgasd meg, hogy milyen hangot ad ki bekapcsoláskor.
HDD-t, ODD-t húzd le, 1db memória legyen csak benne, a proci a hűtővel, 1 VGA-val.
Ha így sincs semmi, akkor a stock hűtőt tedd fel, mert volt már rá példa, hogy az 1kg körüli hűtők szépen megtekerték a deszkát és a proci nem érintkezett megfelelően a foglalattal (vagy hogy is írjam le... kontakthibát okozott), vagy a ramfoglalat közepébe nem ért bele a memória. (gondolom van rajt backplate).
USB-s hülyeségeket húzd le róla, hátha az kavar be.
Ha így sem indul, akkor végy ki VGA-t vagy ramot, hogy a megfelelő beep code elhangozzon.
Ha nem, akkor proci, vagy deszka.
CMOS resetnél visszaállt a biosban az óra alapra, vagy sem?Ha hülyeséget írnék rikítsatok.
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Valami lehet nem kóser a gépben, vagy csak ájemdé átb...ott minket.
I5 2500K @ stock, turbo on @ stock
2x4Gb 1600Mhz cl9
HD6950 2Gb @ stock
Samu F1 1Tb
Asrock Z68 deszka... stb
Beállítás: Catalyst default, játék pedig ugyanaz.XML itt látható, ha bogozni akarod.
Pikcsör meg itt (vagy ennyi az a 10-12% különbség AMD szerint ):fi:zi'k: Passzívan elég nagy monstrum kellene, de házi barkácsban szab.tam tud tanácsot adni, hátha sokkal olcsóbban is kijönne.
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz fi:zi'k #16270 üzenetére
Nem tudja az alaplap a ventilátor szabályzást?
Nálam H61-es Asrockal lv 4-es ventifordulattal és Target Temp 50°C-ra állítva viszonylag halk volt. Ha nem Seti-zel, vagy más Boinc kliensel tolod naphosszat, akkor bőven elviselhető.
(passzív vízhűtésem van, így sejtem mi a halk PC)
Füles rendelést előre jelezni kell, vagy ha megjöttek utána is ráérek a bazárba firkálni?
(TP mellett nem tudom mennyi kesh lesz rá, de szemezek eggyel) -
szacsee
nagyúr
válasz Overlocker #16181 üzenetére
Alapon normálisan megy, vagy ott is gond van a 16Gb-al?
-
szacsee
nagyúr
válasz Overlocker #16172 üzenetére
Használt volt a deszka, vagy sokszor indult újra rambeállítás, vagy OC miatt?
CMOS törlés+ elem ki néha segít, ha bebugzik a bios.
B2B diléjjel próbálkoztál, vagy itt nincs, mint x58-nál? -
szacsee
nagyúr
Itt a különbség.
Q67-es deszka nélkül felesleges is gondolkozni a VPro és egyéb nyalángságokon.
Ilyen téren nem vagyok nagyon informált, de vPro-val másik gépről lehet a masinát irányítani, akár biosban is.
Intel® Trusted Execution Technology ha jól tudom adott gépet lehet lezárni távolról adatbiztonság miatt (lopásnál), illetve nagyobb fokú adatbiztonságot, titkosítást nyújt, akkor ha a chipkészlet és a processzor is fel van rá készítve. -
szacsee
nagyúr
válasz fsb1000 #16080 üzenetére
Mostanában elég sok tesztet néztem e téren. Fogyasztás tekintetében az asrock Extreme4 pl tartalmaz egy PLX chipet, valamint még 1 Eltron USB3.0 chipet és a tápellátó áramkör a különbség nagy vonalakban.
Plx 8608 tipikus fogyasztása 1,39W
Etron EJ168A 1,5-2W
Ezek közül egyik sem kiugró fogyasztású, véleményem szerint a feszellátó áramkörök miatt ehet többet a sokfázisú deszka.... aka Gene-Z Maximus idle 52W
Bár erre a teóriára meg pont a grafikonban felette levő Asrock H67M-ITX cáfol rá. -
szacsee
nagyúr
Urak ezt én látom csak így, vagy tényleg van valami értelme annak amit oda írtam?
-
szacsee
nagyúr
Másik jó duma, hogy a chipkészlet nincs rá felkészítve.
Kérdés, hogy mi köze a PCI-E sávszél kiosztásához a chipsetnek?Másik, a diák szerint egy PCI-E csatis alaplapoknál 3.0-s sebességgel menne amúgy is az adatfolyam, ha a VGA is fel van rá készítve.
Persze ez az elmélet bukó, ha a proci és a csatlakozó között van valami elektronika ami korlátozná a sávszélt. -
szacsee
nagyúr
Majd Ivy megjelenése után, ha egyáltalán menni is fog valamelyik Uefi-s deszkában majd visszatérünk rá.
Eddig ezt tartom a legvalószínűbbnek:
Intel P/Z deszkák biosfrissel
Más gyártó uefi nélküli deszkái biosfrissel
Uefi-s deszkák valamilyen módszerrel mégiscsak tudják támogatni az Ivy-tHa meg majd megy, akkor utána lehet sávszélt nézni PCI-E-s VGA-val.
Legjobban úgy is a felhasználó szophat, ha mégsem menne az Ivy benne....mert ugye nincs rá garancia.
Ezeket a belekötős videókat / képeket én is bírom, ha van benne egy kis cinizmus, vagy szarkasztikus humor.
-
szacsee
nagyúr
Nézegettem a tesztek listáját, mivel nem tudtam dönteni milyen deszkát vásároljak.
Megnéztem egy oldal által készített tesztből többet, és arra jutottam, hogy nem fogok sokfázisú deszkát venni.
Itt van egy összevágott kép, ami ebből és ebből a tesztből lett kivágva. Tesztrendszer ugyanaz volt mindkét esetben: -
szacsee
nagyúr
válasz freestailo #15752 üzenetére
Kis mókusok printscreenre is verhetik, nagy mókusok hetekig is kenhetik....
Változó, van aki 20 kör után egy feszlépcsővel nagyobb Vcore-t ad, vagy kicst visszavesz a frekiből és beletojik, van aki élre járatja a rendszert és 4-8-12-24 órán át járatja.
-
szacsee
nagyúr
válasz katt777 #15670 üzenetére
Z68 Pro3 is 4 fázisos és ahol nézegettem mind 26K körül van.
Ramom már van 2x4 Gb.
Asusból szintén csak drágábban láttam. (bár én bruttó árakat néztem)Asrocknál elég silány minőségűek a VGA csatlakozók (felfogatást illetően....nyeklik-nyaklik).
Gigánál a bios miatt van para.
Asus pedig drága. -
szacsee
nagyúr
Köszönöm!
Nézegettem drágábbakat is, de 10K-val drágábban találtam csak más gyártótól, addig az árig pedig vagy nem mATX volt, vagy a hagkimenet volt megkurtítva.
Z68 Pro3-M lesz. -
szacsee
nagyúr
válasz Giovanny #15600 üzenetére
Sok már az infó, hogy IGP tekintetében lesz fejlettebb és PCI-E 3.0 ami még plussz.
Ezek nem érdekelnek és a 2500K jódarabig el lesz nálam. Ha az olcsóbb lap is tudja azt a szolgáltatást, amire szükségem van, akkor minek vegyek 40K-s deszkát?
Azért, hogy félévente belenézve lássam a Giga, vagy Asus logót, azért felesleges. -
szacsee
nagyúr
válasz Giovanny #15597 üzenetére
Képlékeny minden, majd megjelenés után tudunk biztosat.
Ezért választok olcsó Z-s deszkát, mert ha nem menne az Ivy, de valami miatt cserélnem kell, akkor ne bukjak sokat a lapcserével. Jó eséllyel viszont visszafele megoldják a kompatibilitást, amivel a mostani procik is mennek majd benne, de erre sem mernék fogadni.
(FDI változik vagy mi a pék) -
szacsee
nagyúr
Urak!
Asrock P67 Pro3 B3 deszkám úgy néz ki, hogy jó áron el tudom adni.
Nem szándékozom sem CF, sem SLI-t sem építeni, csak egy olcsóbb Z68-ra neveznék be.
Drágát nem szeretnék, mert nem tud annyival többet és az Ivy támogatás is elég lutri még.
2 kiszemelt áldozatom van:
- Asrock Z68M/USB3
4+2 fázis, nincs pwm borda
2 memóriafoglalat (2x4gb ram mellett nem is kellene több)
nincs DP port (bár ez nem érint)
- Asrock Z68 Pro3-M
4+1 fázis, van pwm borda
3 sata2 és egy e-sata
4 memóriafoglalat
van DP portTi melyiket vennétek, ha egyáltalán ajánlható némi tuninggal a következők mellé:
i5 2500K
2x4 Gb Corsair Vengeance 1600Mhz
Xonar D1
Némi tunung is befigyelhet néha, de már nem jellemző. Kb 4,2 max 4,5Ghz-re húznám, ha BFBC2-ben fogyna a szufla multi alatt.
Q6600-as időkből úgy rémlik, hogy sovány a 4 fázis, viszont azóta sokat fejlődhettek a feszellátó áramkörök.
Véleményetek előre is köszönöm!
Ha más elgondolásotok van szívesen fogadom! -
szacsee
nagyúr
válasz banderasz77 #15523 üzenetére
Ott max fsb mert nincs turbo.
-
szacsee
nagyúr
válasz banderasz77 #15520 üzenetére
Bocs 2500-nak néztem, illetve azzal lehetséges.
Tmonitor + CPU-Z és valami izzasztó progi tudja ezt csak hitelesen igazolni. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Elemzés Intel Sandy Bridge teszt
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil
- Mikrotik routerek
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program