Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Stauffenberg

nagyúr

válasz MADcat #29853 üzenetére

Szerintem teljesen jogos dolog ha valaki nem akarja boldog-boldogtalannal megosztani a telefonja tartalmát, ehhez nem kell érzékeny adatokkal rendelkezni. Én sem akarom, hogy mindenhova kövessen egy app és fürkésszen utánam, ezért jobb a transzparencia, hogy mit-mire használnak fel és ha én dönthetem el, hogy mire adok engedélyt.

Ezért gyűlölöm a Facebookot például, mert követ mindenhova a szolgáltatáson kívüli térben és hiába próbálod ezt neki megtiltani különféle módokon, akkor is megtalálja a módját és ha így folytatjuk, lassan már egy közepes IT szakértelem fog kelleni hozzá, hogy az ember lerázhassa. Nem azért akarom lerázni, mert bármi gyanúsat csinálok, hanem mert nem tetszik, hogy azt mondom ne csinálja a követésem, mégis erőszakkal benyomul az életem minden területébe.

Azért a Revolut nem ilyen. Csak sosem értettem az ilyen szarkasztikus megjegyzéseket.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz Donki Hóte #29843 üzenetére

Mindenen meglepődsz, hogy miért kér hozzáférést "egy banki app" dolgokhoz.

A névjegyzéket használja arra, hogy megtaláld a Revolutot használó barátaidat és egy kattintással küld/fogadj pénzt vagy számlákat ossz szét.

A kamera/dokumentumok hozzáférés azért kell mert eleve úgy kezdődik a regisztráció, hogy személyigazolványt kell fotózni, de menet közben is kérhetnek be dokumentumokat (pl: eladod a kocsidat, kapsz Revoluton érte egy nagyobb összeget, akkor kérni fogják, hogy igazold a pénz eredetét, erre egy adás-vételi szerződés is bőven elég).

De még helyadatokhoz is kérhet hozzáférést, mivel van olyan biztonsági funkció, hogy a kártyádat csak ott engedi használni, ahol helyileg te is tartózkodsz (de legalábbis a mobilod).

Add meg a hozzáférést addig amíg szükséged van az adott funkcióra, vond vissza utána ha jól esik, de nem értem mire jó ez a sejtetés, hogy "milyen érdekes mire kellhetnek vajon ezek". Azért a Revolut elég transzparansen működik szerencsére.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz Fifi #29671 üzenetére

Amúgy agyam eldobom, hogy állandóan variálnak a kezelőfelülettel. Nem az a baj, hogy folyamatosan csiszolják és tökéletesítik, hanem amikor mindent a feje tetejére borítanak 6 havonta, mert miért ne. Egy banki/pénzügyi appnak inkább állandóságra van szüksége (de legalábbis ne pár havonta újuljon meg a felület) és azon belül polírozgassák.

Egyszer kéne egy olyan felületet összehozni, ami elbírja az új funkciókkal bővülést.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz pirosmajom #29652 üzenetére

Nem teljesen világos mire fel folytatod ezt a kereszteshadjáratot az NFC contactless fizetés ellen, főleg úgy, hogy amit korábban leírtál a menetéről annak köze sincs a valósághoz. Nem kell az NFC-t kapcsolgatni és az NFC folyamatos bekapcsoltsága nem jelent többlet fogyasztást. Ha te ezt ki tudod mutatni csökkent üzemidőben, akkor szembemész minden tapasztalattal és az NFC működési elvét sem érted meg (nem fogyaszt áramot amíg passzív állapotban van, pont a rádiófrekvenciás gerjesztés hozza működésbe).

Nem lehet róla pénzt eltulajdonítani illetéktelenül. Két okból sem: Egyrészt addig nem engedélyezi a telefon a hozzáférést, amíg fel nem oldod és a feloldás módja is minimum biometrikus azonosítás vagy PIN kód kell legyen (beállítható úgy is, hogy ne kelljen, de ez a felhasználó saját felelősségére történik és többször fel is hívja rá a figyelmet, hogy kevésbé biztonságos, ráadásul nem ez az alapbeállítás). Másrészt pedig ahhoz, hogy tranzakció végbe tudjon menni egy terminál közreműködésével, azt be kell kötni egy bankhoz, ahol szerződéses partnernek kell lennie a kártyaelfogadó félnek, kapucnis-napszemcsis hackerek kamu adatokkal kizárva. De ha feltesszük, hogy valami félrecsúszik és egy ügyes hacker megközelíti a nadrágodat 5 centire, egyes kártyadatokat le tud olvasni, csakhogy ezek korábban is csak arra voltak alkalmasak, hogy CVC/CVV hitelesítést nem igénylő internetes fizetési felületeken lehessen a klón kártyákkal fizetni, de a többfaktoros hitelesítés kötelezővé tétele óta már ez is kilőve.

Ami meg a fizetés menetét illeti, gondolom kipróbáltál valami nagyon szar banki appot a régmúltból. Régen nem volt elterjedt annyira az ujjlenyomat olvasó a telefonokon, nem volt GPay és Apple Pay támogatás Magyarországon, így a banki app végezte a hitelesítést, meg kellett hozzá nyitni, ott bepötyögni a PIN-t. Ma már nincs így. Az NFC kapcsolgatásával meg csak magadat szívattad feleslegesen.

Ahogy ma van: Kihúzod a telefont a zsebedből, odaböksz az ujjlenyomat olvasóra és 0,3 másodperc alatt feloldott kijelződ van, odaérinted a terminálhoz, csippan, kész, elteheted a telefont.

Ez se nem gyorsabb, se nem lassabb a bankkártyánál, de BIZTONSÁGOSABB, mert a (praktikusan) biometrikus azonosításod nélkül nem lehet vele fizetni. A bankkártya nem kér ilyen azonosítást, ha elveszíted, ellopják, akkor a fél várost végig lehet fele fizetni amíg el nem fogynak a tokenek és PIN-t kér vagy levásárolták a napi költési limited.

Nálam csak egy Revolut fizikai kártya szokott lenni letiltott NFC-vel. A magyar bankok kártyáinál nem lehet ezt letiltani. Ha a telefonom lemerülne, kocsiban felejtem vagy ilyesmi, akkor is ott egy fizikai kártya SOS-ben, amit hagyományos bedugós, PIN kódot megadós módon tudok használni (de a Revolut appban másodpercek alatt vissza tudom kapcsolni ha kell). De eljárok sportolni is a városba/szabadba, ha valami oknál fogva véletlenül elhagyom a cuccaimat, akkor sem a telefonommal, sem a nálam lévő kártyával nem lehet illetéktelen vásárlást végrehajtani.

Továbbá nem árt elolvasni a bankok ÁSZF-ét, mert leszögezik: Az azonosítás nélküli, eltulajdonított kártyával történő contactless fizetések után nincs kártérítési kötelezettségük ha ezek a bank felé bejelentés előtt történnek.

Az meg nem érv, hogy te nem vagy telefonfüggő és mindenki hülye csak te vagy helikopter. Én sem vagyok telefonfüggő, de ez mondjuk senkit nem érdekel egy vitában, amiben a témához ennek semmi köze. Te konkrétan félrevezető, hamis vagy rég elévült információkra építve ágálsz, amik nem tükrözik a valóságot.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz sopruk #29634 üzenetére

Tudom, köszönöm. Az eldobhatót azért használom, mert eldobható. Azzal intézem az egyszeri (nem megújuló) internetes vásárlásokat.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz Oliverda #29608 üzenetére

Használom a GPay-t és a Budapest Bank saját appját is. Egykutya sebességben és kényelemben.

Feloldom a telefont ujjlenyomattal, odaérintem és már pár centire a termináltól azonnal csippan. A többi a terminálon múlik. Tényleg nem értem, hogy mi a probléma tárgya. Más bankokról nem tudok nyilatkozni.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz Oliverda #29604 üzenetére

Ujjlenyomattal telefont felold, odaérintem, csippan, távozok a pénztártól.

Mitől kínzás ez? Soha nem volt vele semmilyen bajom. A GPay és az Apple Pay is pont így működik, sem több, sem kevesebb.

A Revolut kártyám van berakva GPay mögé ha arról akarnék fizetni. Más bankok saját vackáról nem tudok nyilatkozni, nekem ez eddig mindig tette a dolgát.

---

Szerk: Most írt vissza a Revolut support, letisztáztuk, hogy nem beállítási probléma, aztán mondta, hogy ránézett és az illetékes csapat már dolgozik az ügyön, de nem tudott határidőt mondani mikorra oldódhat meg. A lényeg, hogy nem ismeretlen a probléma és dolgoznak rajta.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz Oliverda #29602 üzenetére

Pont ezt mondom, hogy el akarnám kerülni a Curve használatát. A PayPal-t is fokozatosan építem le.

A Revolut elsősorban azért kell nekem, hogy egyrészt a fizikai kártyát használom külföldön (amikor épp nicns járvány), másrészt meg az eldobható virtuális kártyával fizetek ahol tudok neten. Azt hogyan teszem be Curve mögé ha minden tranzakció után újat generál? Én a Revolut és a Budapest Bank saját mobilos contactless kártyás fizetése mellé eléggé redundásnak érzem a Curve-öt. Androidon évek óta van, iOS-re most jött ki a napokban.

Btw toltam neki egy átutalásos feltöltést. Mivel a Revolut üzemeltet magyar számlát, oda is lehet utalni. Kb 3 perc volt míg megjelent egyenlegként. Ez most "tűzoltásra" elég volt.

• Stauffenberg

nagyúr

Jöttem megkérdezni mi a picskuládé van már a Budapest Bankos bankkártyás feltöltéssel, de ezek szerint általános a probléma.

Nálam MasterCard kártyával is csinálja. Most várom, hogy Rita a chatbot helyett élő embert is kérdezhessek a supportnál, de gondolom a szokásos egymásra mutogatás megy majd. Mondjuk a Budapest Bankra hiába mutogatnak, minden létező beállításom rendben van és sehol máshol nem futok bele 3DS elutasításba.

Nem akarom Curve mögé tenni a kártyám, meg szívni egy újabb szolgáltatással. Így is lassan már követhetetlenek az ember pénzügyei, hogy mit intéz a saját bankjával, PayPal-en vagy Revoluton, mint-mikor-mennyit dobott át egyikből a másikba.

Tizenöt éve a szicíliai maffiának nem volt ekkora pénzmosó hálózata jobbra-balra küldözgetett tranzakciókkal, miközben én csak egy kurva óraszíjat akarok venni az Aliexpressen. :D

Új hozzászólás Aktív témák