Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Neszójábe

senior tag

válasz b. #158 üzenetére

Engem sokszor neveztek már "plazma fan"-nek, mégis tetszik a képe az LCD-khez képest. Ha fele ennyiért adnák és abból jönne le a kedvezmény, akkor talán elgondolkodnék rajta, hogy ha meghal a plazmám és még nincs más, akkor megvegyem...

• janos666

nagyúr

válasz b. #158 üzenetére

Az egyetlen, amit azok a Sony LCD-k verhetetlenül, gyakorlatilag tökéletesen csinálnak, míg szinte minden másik többé vagy kevésbé, de kínlódik vele (a hagyományos LCD túlzottan is, de kisebb mértékben a PDP is), az a tű éles mozgókép impulzus módban.

Na most... ezt az impulzus módot szerintem kb. annyian kapcsolják be ezen Sony TV-k tulajai közül, mint ahányan közép-felső kategóriás PDP-ket vettek a képminőségük miatt úgy általánosságban a TV vásárlók közül. Akit zavar a PDP vibrálása, az valószínűleg fejvesztve menekül az impulzus mód elől. Én pl. PDP-hez vagyok szokva, mégis kellett pár perc, míg megszoktam, addig én is menekülni akartam előle, de ha nem tudtam volna előre, hogy ettől éles lesz a mozgókép és valószínűleg megszokom a vibrálást, hanem egyszer csak úgy laikusként véletlenül kapcsoltam volna be, akkor miután elkezdett kifolyni a szemem, nem tudatosan hozzászoktattam volna magamat pár percen át, hanem belém rögzült volna, hogy "na ezt soha többé nem kapcsolom be, mert teljesen elrontja a TV-t és kinyírja a szemem".

Azon túl az a példány, ami egyszer nálam járt, az nem volt túl homogén, egyértelműen látszott, hogy ahány felé nézek, annyi féle "fátyol" vetül a képre, egyik sarok kékes, másik sárgás, harmadik lilás...

De ami szerintem legalább annyira fontos, mint az éles mozgókép, az LCD kontrasztban esélytelen egy jó PDP ellen, egyenesen nagyságrendekkel (tizedes jegyekkel) van lemaradva. Ezt néha részben (egészben soha, esetleg vak fekete képkockákon) elcsalhatja kicsit a dinamikus LED szabályzás, de sokszor mégsem, illetve legalább annyi negatív mellékhatása is lehet köztes esetekben.

Szóval nem, engem nem győzött meg. A tőle 2 évvel régebbi Pana plazmám sem szerettem volna elcserélni rá, de az akkor még kapható, már sokkal jobb PDP-ket olcsóbban kaphattam volna meg, mint azt az LCD-t.
    Csakis játékra amúgy tényleg nem lett volna rossz, mert a mozgókép élesség az tényleg verhetetlen impulzus módban, az előtt meghajolok (és senkinek nem kell félnie a HUD-ok beégésétől, bár én sohasem tettem, nyugodtan használom a plazmát is arra, amire nekem tetszik). De az egy drága PDP-n is elég jó, a kontrasztja viszont sokkal sokkal SOKKAL jobb, így összességében szerintem gondolkodás nélkül nyer a PDP (utolsó 9G-s Kuro-k, illetve 50-es és 60-as Panasonic-ok, főleg a GT/VT/ZT60).

Remélem mihamarabb kinyírják az LCD technológiát, ha beindul végre rendesen az OLED. Az sem érdekel, ha 2-3 év után ki kell dobni a panelt, mert annyira elhasználódik a kék subpixel, hogy már nem lehet kompenzálni. Csak legyen kontraszt, ne lehessen újságot olvasni este egy "fekete" képernyő mellett és legyen elég éles a mozgókép, ne folyjon (ez a kettő persze egyszerre...). Persze ez esetben a várható élettartamuknak megfelelően illene majd árazni őket, illetve lehetővé tenni a racionális árú panelcserét, mint alkatrész csere, új készüléktől olcsóbb javításként a garanciaidőn túl is szakszervizben.

Párszor elhangzott már a számból, hogy: az LCD technológiát sohasem szabadott volna beengedni a szórakoztatóelektronika területére.

Láthatjuk mi lett a vége. Nem csak a kicsi és olcsó TV monitorok, hanem már minden LCD lett annak ellenére, hogy mindig nyilvánvaló volt, hogy ez a technológia irodákba való szövegszerkesztésre (TN) vagy esetleg (az IPS) grafikai munkára, netán (a PVA) olcsó kis multimédiás kijelzőkbe (bár néha grafikai munkáknál is problémás lehet a kontrasztarány hiánya, de nem mindig, van amikor oda minden igényt szépen kielégít az IPS úgy, ahogy más technológia csak nehezebben, vagy egyáltalán nem is tudja, de abból is van olyan, hogy jobban járnának egy instabilabb PDP monitorral, mint az IPS-el), nem házimozizásra (arra egyszerűen alkalmatlan és kész, minden más csak marketing/ön-meggyőzés vagy esetleg valódi igénytelenség).

• sad_Vamp

őstag

válasz b. #158 üzenetére

Szerintem igazad van, a különbség csak annyi volt hogy hiába közelítettek ezek a modellek a plazmákhoz, az áruk messzemenően magasabb volt általában. Tulajdonképp ez az LCD témában a nagy árverés, olcsó "100éves" technológia, de drágábban (ha hasonló képminőségről beszélünk).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés