Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz Cathfaern #96 üzenetére

Üdvöz légy, Mária!
    kegyelemmel teljes,
    az Úr van teveled,
    áldott vagy te az asszonyok között,
    és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus.

Asszonyunk, szűz Mária,
    Istennek Szent Anyja,
    imádkozzál érettünk, bűnösökért,
    most és halálunk óráján. Ámen.

A második strófa egy kérés (felszólítás? ) gyakorlatilag, hogy Mária könyörögjön értünk. Miért nem közvetlenül Istenhez intézzük a könyörgést?

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
    szenteltessék meg a te neved,
    jöjjön el a te országod,
    legyen meg a te akaratod,
    amint a mennyben, úgy a földön is;
    mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma,
    és bocsásd meg vétkeinket,
    miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezöknek;
    és ne vigy minket kísértésbe,
    de szabadíts meg a gonosztól;
    mert tied az ország, a hatalom és a
    dicsöség mindörökké.

Ámen.

Ez egy közvetlen ima.

törölt tag

válasz philoxenia #97 üzenetére

A Protestáns egyházak a Katolikus egyház bizonyos szertartásait, és elveit utasítják el, ezért "léptek ki" és alapítottak egy önálló keresztény irányt, ami közelebb aáll a bibliai tanokhoz, mint a katolikus bővebben

törölt tag

válasz QuippeR #93 üzenetére

Maga a Tízparancsolat, egy eléggé jól megfogalmazott általános érvényű viselkedési kódex.
    Jó lenne, ha mindenki a lényege szerint élne.

Más. Ha azt vizsgáljuk, hogy melyik vallást követik többen, akkor a legnyagyobb az iszlám, és csak utána jön a többi.

törölt tag

válasz [CaveMaN] #92 üzenetére

Ezt fel sem mertem hozni, mert lehet legyilkolnának :D
    Egyébként így igaz.

törölt tag

válasz QuippeR #88 üzenetére

Érdekesség:

Zsidók, és protestáns egyházak által használt változata:

1. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.
    2. Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.
    Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn- szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.
    3. Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.
    4. Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, [se] szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.
    5. Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked.
    6. Ne ölj.
    7. Ne paráználkodjál. (Az eredetiben: Ne légy házasságtörő.)
    8. Ne lopj.
    9. Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.
    10. Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé.

Katolikus megfogalmazás:

1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
    2. Isten nevét szádra hiába ne vedd!
    3. Az Úr napját szenteld meg!
    4. Atyádat és anyádat tiszteld!
    5. Ne ölj!
    6. Ne paráználkodj!
    7. Ne lopj!
    8. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!
    9. Felebarátod házastársát ne kívánd!
    10. Mások tulajdonát ne kívánd!

forrás

törölt tag

válasz QuippeR #88 üzenetére

"Azért elég sekélyes élete lehet annak, akinek minden szórakozása olyasmi, amit a Szentírás tilt. Vagy egyszerűen csak sosem olvastad? Mert akkor meg nem kéne butaságokat írni."

Sarkítasz. Nem azt írtam, hogy CSAK azt a szórakozást válaszd, ami tiltott. Ez elég sekélyes gondolkodásra vall, mert akkor nem kéne buta reagálásokat írni. ;]
    És olvastam is a Bibliát. Az első fele a Zsidókról szólt. A másik fele egy zsidó származású csókáról ;]
    Komolyabra fordítva, konkrétan nem a Bibliára gondoltam, mikor írtam, hanem egyes szélsőséges szekták "szentírásaira" gondoltam akkor.
    Egyébként a Biblia Újszövetség része egy jelentősen megnyírbált, újrafeldolgozott gyűjtemény, amit az egyház kérésére készítettek el. Mivel nem csak négy apostol volt, de mégis csak a négy írásai vannak az Újszövetségben. De ez az én véleményem. (Sok másé is, de ne menjünk bele mélyebben, elég hozzá, hogy az NGC foglalkozott eleget a dologgal).

törölt tag

válasz CollectoR #48 üzenetére

Így van. Hiszek valamiben, de azt nem tudom megfogalmazni, mert emberi szavakkal nem is lehet leírni.
    Viszont, amíg élek nem akarok lemaradni a jó dolgokról. Így pl. nem egészen normálisnak tartom azokat, akik gyk. lemondanak minden szórakozásról, mert ezt írja elő a szentírás.

Ha pedig meghal az éntudat, akkor teljesen megszűnök létezni, így hiába is leszek valami más, az már egyáltalán nem én leszek. Lehet, hogy jobb lenne örökké élni. :)

törölt tag

Én csak azon gondolkodtam el néha, ha jön a feltámadás, és ha csak minden második ember fog üdvözülni, akkor is baromi sokan leszünk.... :K Még akkor is, ha csak kétezer év távlatát nézzük.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés