Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• waterman_

aktív tag

válasz #16939776 #26 üzenetére

Azért nem merném kijelenteni, hogy hülyeséget írt. Sajnos sokan nem foglalkoznak a hangerővel és hadd szóljon. Bizonyosan sokan fogják hallókészülékre cserélni ezeket, mert egyszerűen a fülünk nem ehhez a hangforráshoz fejlődött az evolúciója során. A hallójáratba helyezett fülhallgató olyan intenzitású légnyomásokat generál, hogy némi idő után a hallószőrök/hallósejtek sokkot kapnak. Regenerálódási képességük pedig véges, vagy legalábbis idővel jelentősen csökken. Tehát amikor valaki a héven egy bogyófülhallgatóval zenét hallgat és én másfél méterre tökéletesen kivehetően tudom követni, hogy ő most mit hallgat, az minden csak nem egészséges.
    Még egy példa csak hogy világosabb legyen. A motorosok hallásgörbéje is "cakkossá" válik. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a menet közbeni szélzaj frekvenciáján érkező hangokra a hallószerv némileg érzéketlenné válik, mert azok a hallósejtek amik az adott frekvenciáért felelősek, szimplán leépültek vagy számuk megfogyatkozott. Ezért is javasolt a zárt bukósisak, az is tompít valamit. Ez persze nem egy hétvégi motorozás alkalmával alakul ki, hanem sok sok órányi nyeregben töltött idő után _mérhető_.
    Én is korábban pont egy sony bogyófülest használtam zenehallgatásra, de a témában olvasgatva inkább vettem egy fejhallgatót, abból is egy nyílt rendszerűt, hogy még véletlenül se lehessen túl erős a létrehozott hangnyomás. Két dolgot állapítottam meg: először is hozzászoktam ahhoz az iszonyatos hangerőhöz a bogyófülessel. Másodszor pedig sokkal természetesebbnek hat az a zene ami nem a hallójáratban keletkezik. Aláírom, hogy egy bogyófülessel eszméletlen jól szól a zene, az énekes légvételeit is kihallani belőle, meg a kéz csúszkálását a gitáron - ezt csak egy valóban jobb minőségű fejhallgatóval lehet ellensúlyozni, ami meg drága. De nem várhatjuk el egy "új" technológiától, hogy majd megvédi a fülünket, mert az nem az új tech feladata.
    Különben ha munkahelyen egy youtube videót meg akarok nézni, akkor a mai napig azt a régi jó kis sony bogyófülest használom, amit még egy walkmanhoz adtak. Csak éppenséggel igen kis hangerőn és ha nem szokunk hozzá a nagy hangerőhöz, akkor a kisebb hangerő is elég lesz.

Új hozzászólás Aktív témák