Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrlujoak
veterán
...és a fotóblokk:
A betegágy:
...a meglepő megoldás, hogy lyukasszuk át a tömített vízteret a tetőn...
...és akkor jöjjön a bejutó víz minimalizálása:
Az utolsó képen ezüsttel végigrajzoltam, hogy ott fekszik fel a műanyag az alatta lévő tömítésre, így zárja a vízteret a tető.
Ezen belül két helyen volt lyuk, azaz ott mehetett át a mosószeres víz szabadon a képen látható műanyag és a fém tető közé, és megkezdhedte áldásos munkáját a rozsdamanó.
Ennyivel tudtam minimalizálni a bejutható víz mennyiségét, talán így jópár évet kibír.
Jövőre szétszedem, és benézek, mi lett a lemez belselyével... -
mrlujoak
veterán
Az én modellem 11 éves de én már matyakoltam pár éve.
Akkor nem szedtem szét - sajnos amatőr hiba volt - mivel elaltattak vele, hogy környezeti hatás, felületi rozsda, párás a fürdőm...
Így hát kívülről lecsiszoltam, lefestettem.
A héten (2024 február utolsó hete) rászántam magam, leszedtem a tetőt, és a lemezt.Rongyosra volt rohadva belül.
Aztán láttam két párafoltot (cseppeket) a lemez belső felén.
Meg is lett a TERVEZÉSI hiba. Persze, környezeti hatás. Aha...
Kérem, a tető tömít amikor becsukod. Tiszta sor. Viszont ezek a kutyaütők átlyuggatták a műanyag lemezt, mégpedig a mosószertartályt tartó/rögzítő fülecskéknél.Ott aztán mosás közben a mosószeres víz szépen bejut a fémlemez és a műanyagrész közé, majd mosás után felnyitva a tetőt, az szépen lecsorog a lemez tövéhez, és el is kezdi csámcsogni a lemezt a rozsda.
A javítási kísérletem, hogy akkor most kívül-belül jóóól lecsiszolom, majd lefestem sajnos anyagfolytonossági hiba miatt meghíusult, hisz elporladt a lemez, szétszedéskor egészen nagy darabok maradtak a kezemben a lemezből.
Rendeltem végül egy új lemezt, csak lemezt, 15990 forintért!
De hogy ne legyen később ilyen korai rozsdásodás, azt a helyet, ahol a gyártó átlyukasztotta a műanyag lemezt a víztérnél (édes jó mózes) szilikonnal beragasztottam...
Hű, most már majd nem lehet kivenni a mosószertartátlyt tartó kis fülecskét... Jujujuj, eddig se kellett, hisz csak a tartályt kell levenni.
Érdekes, hogy más mélyedést sikerült úgy kialakítani a műanyag panelban, hogy ott nem lyuggatták át.
Azokat a kis füleket is meg lehetett volna oldani úgy, hogy nem lyukasztanak...
Néztem más megoldásokat, van, hogy egy fület kell kihajtani, hogy le lehessen venni a mosószertartályt, de nem láttam kétséget kizáróan, hogy az is perforált-e.
A sajátom esetében (Whirlpool AWE 2550) találtam két kritikus pontot, ott cseppeket is a fém lemez belső felén.
Biztosan, máshol is juthat be még valamennyi nedvesség, de ott láttam, be is jutott, nem is kevés.
Most várom az új tetőt, és nézem majd időről időre - szerencsére pikk-pakk le lehet a tetőt kapni - mennyire vált be a szilikonozás, mennyire tudtam a lehető legjobban csökkenteni a bejutó víz mennyiségét. -
arnyekxxx
veterán
válasz
janeszgol #16 üzenetére
Túl nagy hely kell nekik.
cserébe mehet rá a szárítógép így kupi se lesz a tetején és a helykihasználás is szuper.
Előtte felültöltős wpool volt a családban több, mind rohadt, a saját "szerencsére" még azelőtt elromlott hogy szétrohadt volna. Nyilván azért az 5 év gari lejárta után.
Oldalttöltősnél meg mindkét esetben hajolgatsz.
Erről nem tud az asszony
-
pistabyte
tag
Ahogy látom eléggé különbözőek a vélemények a felül és elöltöltős mosógépekről
-
8th
addikt
Ezt gondold át kérlek. Azért használnak a mosodákban elöltöltőst mert abból egymás tetejére tudnak rakni két sort. Több gép több bevétel. A mosodai ipari gépek pedig akkorák, hogy egy átlag fürdőszobát elfoglalnak szóval megint csak almát körtével téma. Milliós ipari gépet különben is felesleges egy százezer forintos háztartási géphez hasonlítani. Ez a harmadik és egyben az utolsó elöltöltős gépünk. Kösz, soha többet... esküszöm várom már a napját mikor szarik be rajta valami, hogy lecserélhessük végre ezt a szutykot. Inkább cserélek a felültöltősön komplett ajtót ötévente de ebből a baszakodásból már nagyon elegem van.
-
Balage21
tag
válasz
janeszgol #22 üzenetére
Ezt gondold át kérlek. Nézd meg, hogy a mosodákban felültöltős vagy elöltöltős gépeket alkalmaznak-e. Nem véletlenül előltöltősöket.
A felültöltős az un. panelkényszer szüleménye, eredendően rossz konstrukció csak a szűk helyekre könnyebben befér, és kb. pont ennyi az előnye. -
Stanlee
őstag
Ezek a felultolto mosogepek mindn Electrolux termekek, igy nevtol fuggetlenul nagyjabol ugyanazokat a hibakat adjak. Nekunk egy Bauknecht (7 eves) van, anyukamnak Whirlpool (18-20 eves). Az ajto kialakitasa teljesen azonos, annyi valtozott az evek soran, hogy a mososzer adagolo nyilasainak az elrendezese valtozott.
A Bauknecht ezen a reszen mar rohad. Mar egyszer lekezeltem, kb. 1 ev volt es megint elkezdett rohadni.
A hiba szerintem a kovetkezo: az ajtonak kulso resze kezd el rohadni. Mi mindig nyitva hagyjuk az ajtajat a mosogepnek, igy mosas utan a nedves levego a kezelofelulet es az ajto koze beszorul, igy egesz jo korulmenyt biztosit a rozsdakepzodesnek. A masik, hogy az ajto belso feluleten levo muanyag boritas es a lemez kozott le tud csepegni a viz, ami mosas utan a mososzer adagolon es a muanyag boritason marad, majd lefolyik, es az ajto lemez reszevel erintkezni tud.
Anyukamnal ez az ajto nem rohadt el, egy picit nem puposodott fel. Annyi a kulonbseg, hogy o mindig lecsukja hasznalat utan az ajtajat a gepnek.
A kovetkezo rozsdatlanitas es ujrafestes utan en is csukva fogom tartani a gep ajtajat, hatha nem rohad el olyan gyorsan.
Az meg egy vicc, hogy kb. 80 euroert vesztegetik a muanyag boritas nelkuli lemezt.
-
CounterBoci
senior tag
Csodák nincsenek, a hammerite is csak a reklámban képes rá. Passziválni kell festés előtt, úgy nem lesz egy év múlva ugyan olyan rozsdás. Nekem a korant vált be legjobban. Egyébként ha nem csak felületi a rozsda, a lemez mindkét felülete érintett lehet, olyankor a hátoldalt is kezelni kell, mert szintén csak hályogkovácsolás.
Megelőzésre meg ott van a rozsdamentes lemez, csak akkor nem veszel újat. Nem sokkal drágítja a dolgot.
-
janeszgol
félisten
-
draco31
veterán
Amennyire tudom, ez minden felültöltőst érint, márka függetlenül. Nekem pl. Hajdú van, és ugyan így rozsdásodik. Valami olyasmit olvastam, hogy nem tudják a gyártók ( vagy nem akarják ) megoldani, hogy ha kinyitod, akkor ne jusson víz a zsanér részhez. És emiatt indul el a folyamat.
-
8th
addikt
válasz
janeszgol #16 üzenetére
Nekem sem kéne még egyszer elöltöltős. Nem a helyigénye miatt egyszerűen szar konstrukció. Nem gondoltuk át eléggé és vettünk egy elöltöltős Samsungot. Hiba volt. Ha kevés ruha benne az a baja ha sok akkor az, ha törölköző ágynemű stb... nagyobb méretű dolgok vannak belepakolva összecsavarja egy kupacba ami centrizésnél cibálja a dobot össze vissza emiatt nem megy végig a program és tíz mosásból három-négyszer ott kell tornázni a géppel. Két oldalt csapágyazott legolcsóbb nagyáruházi felültöltős vacakkal sosem volt ilyen gond. Abba belebaszarinthattam bármit egyszer nem kellett félúton kiszedni belőle a mosnivalót. Ez meg... rakás fos.
-
trydium
csendes tag
válasz
janeszgol #16 üzenetére
Egy 0,3 Euro centes, rugalmas tömítő pasztából kellene a kritikus helyekre nyomni pár cm hosszúságban...
De mivel fogyasztói társadalomban élünk: "Vegyél 5 évente új mosógépet paraszt..."Szívesen találkoznék egy-két háztartási gépgyártó konszern mérnökével úgy, hogy "szívlapátos kezelésben" részesítsem őket...
Ilyenkor hol vannak a "hiperzöldek" és az "öko-lábnyom" ?!? Csak kérdezem...
-
trydium
csendes tag
Hihííí....
Nem azért, de Zanussi és Elektrolux mosógépekben is láttam már i80386SL procikat !
Nem mosógép szerelésből élek, csak egyszerű "Mekk mester" vagyok, aki szeret barkácsolni.
Ezért a rokonok és a barátok is hozzám hordanak minden katrancot, hátha össze tudom tákolni ezeket.
Az elmúlt évek "modern" technikájában nagyon sokszor találkoztam a jó öreg i386-al, amint éppen parancsnoki feladatokat lát el különböző rendeltetésű gépekben...Követem a munkásságodat és MAX RESPECT !!!
-
llax
senior tag
Minden (elöltöltős) mosógépünk rohadni kezdett a mosószer adagoló mellett és/vagy alatt. Nem egy márka, hanem az elmúlt kb. 20 évben 5 különböző (a legutóbbi még nem, de az alig több 1 évesnél), egyik sem a kínálat legaljáról (és mindegyiknek lett pár év alatt olyan hibája, amit jelentős költség javítani, ezt rohadó kasztni mellett már nem vállaltuk...). Előttük Energomat volt, az látható helyen nem rohadt tizenX év után sem.
Nagy kedvencem a ragasztott üst, de a know-how és már (többszörös) gyakorlat is van csapágycseréhez
-
C0R0
csendes tag
A kb. 20 évvel ezelőtt gyártott Whirlpool felültöltős mosógépünkön is ugyanez jött elő, kétlem, hogy ne tudna róla a gyár...
-
RudY
addikt
2 Whirlpool után (az oldalsó lemezek rohadtak alul) az Electrolux fedelének sarka nálunk is rohad. Annak ellenére, hogy minden használat után szárazra van törölve a fedél, mivel ezt javasolták.
(#6) AxBattler Beszerezhetők fedelek több helyen is. ([link])
-
updog
őstag
A csodálatos Hajdú anyáméknál 2-3 év után kezdett rohadni (mondjuk ott "indokolt" is, telente csak esténként felfűtött, párás fürdő), nálunk a Fagor most, 6 év után, de nagyon durva tempóban. (hadd ne mondjam, 5 év gari volt rá)... De ismerős a dolog.
-
Geri Bátyó
addikt
Én kb. 1 éve vettem észre a rozsdásodás nyomait. Más kérdés, hogy a mosógépem idén betölti a 18-at, úgyhogy nagykorú lesz!
-
HA 386SL van benne, akkor valahogy rá kéne tolni a Doom-ot
-
e-newsee
addikt
A miénk is felültöltős, minimum 8 éves, de pontosan nem tudom, mert feleségem hozta be a kapcsolatunkba.
Úgy 2 évet pihent, mert nem használta, de eddig semmilyen rozsdásodást nem tapasztaltunk. Szüleimnél szintén (majdnem ugyanaz a típus), ott sincs semmi rozsda. Igaz, az egy Zanussi, nem tudom, van-e azon a részen különbség. Igazából én mindig a mosógép tetején lévő kupi elkerülése érdekében preferáltam a felültöltőset. Ahogy tapasztaltam, egy kis fürdőben, ha valaminek nem kell nyitogatni a tetejét, azon mindig legalább 40cm magasan van valami "cucc".
-
Balage21
tag
Sajnos Electrolux felültöltős mosógépeknél is megfigyelhető ez a probléma. Mivel egyre vékonyabb lemezből készülnek így olyan probléma is előfordulhat, hogy lyukasra rohad alatta. Ilyen esetekben már lakatos munka is szükséges.
A felültöltős mosógép a panelkényszer szüleménye, aki teheti kerülje és vegyen elöltöltőst. -
e-newsee
addikt
Hasznos írás, ha valaki javítani akar ilyesmit, de ha már amolyan "munkautasítás" stílusa van a leírásnak, akkor jó lett volna pár képet is mellékelni, hogy hogy is néz ki élőben a dolog.
(A proci pedig külön érdekesség, arról meg pláne!)
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Peugeot, Citroën topik
- Elkészült a nagymama hardverbefőttje
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen routert?
- Star Citizen
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS notebook topic
- Programozás topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozával,12 honap garanciával
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest