Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gh0sT

addikt

válasz plaschil #25 üzenetére

Egy példával élve.

2008 februárjában diplomázol, majd márciusban egyből dolgozni kezdesz (vagy nem) :). Mivel megszűnt a hallgatói jogviszonyod, ezért márciustól meg kell kezdened a törlesztést. Mivel az APEH felé még nincs lejelentett jövedelmed, ezért 2008-ban a minimálbér utáni részletet fizeted.
    Elérkezik 2008 december. A Diákhitel Központ levélben értesít arról, hogy a 2009. évi törlesztő részleted továbbra is a minimálbér után került meghatározásra, mivel nem tudnak arról, hogy 2008-ban mennyi volt az éves béred.
    2009 tavasza: elkészíted a 2008.évi adóbevallásod, amit megküldesz az APEH felé. Innen valamilyen formában ez eljut a Diákhitel Központhoz (vagy lekérik, vagy az APEH-nak van lejelentési kötelezettsége, nem tudom).
    2009 december: jön az újabb levél, hogy a 2008. évi bruttó béred után 2010. januártól mekkora lesz a részlet.
    Emiatt van a két éves csúszás.

MOD: azzal viszont nem vagyok tisztában, hogy mi van akkor, ha már suli alatt dolgozol. Szerintem ebben az esetben előfordulhat az, hogy a főiskola befejezése után nagyobb részlet legyen kötelező.

Más: a Diákhitel Központ csak a minimálisan fizetendő összeget határozza meg. Előtörlesztésre bárkinek van lehetősége. Erre való az előtörlesztések számla. Tehát ha úgy érzed, hogy neked a 4.000 Ft kevés, mert olyan jól keresel, akkor szíved joga akár havi 50.000 Ft-okat befizetni. Ráadásul ezt megteheted úgy, hogy egyből a tőkét csökkentsd.

Új hozzászólás Aktív témák