Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz Kovbob #5398 üzenetére

Legjobb tudomásom szerint nem volt igazán szabványosítva SDR fényerő Rec709/sRGB-hez. Sőt, igazából a gamma se nagyon.
    A 120n és g2.2 régen is "irodai fényviszonyokhoz" volt, és maradt is javasolt.
    Én régen 80-at javasoltam sötét szobába gamma 2.4-el nagy kontrasztú kijelzőkre (ami akkoriban a PDP-t, avagy plazmát jelentette).
    Később jött a Rec1886, ami azt mondta, hogy legyen 2.4 a gamma, viszont egy korrekcióval kontraszt függvényében (az LCD-k miatt).
    PDP-n elhanyagolható volt ez a korrekció, LCD-n viszont szerencsétlen módon pont a másik irányba tolta a Rec1886 a sötét árnyalatokat, mint ahogy a gyártók és elterjedt monitor kalibráló szoftverek szokása volt előtte hosszú éveken át. Amiket ma LCD-ken találsz Rec1886 az is általában nem Rec1886, hanem a szokásos/hagyományos gamma kezelés, csak nem 2.2, hanem 2.4 exponensel.
    Aztán jött a HDR, amiben már egyértelműen definiálták azt, hogy 100 a "paper white", illetve hogy ez lesz a 100%, mikor HDR-ből SDR-ba konvertálsz. Ezzel kvázi visszamenőlegesen szabványosítva lett az SDR-hoz a 100.
    SDR-hoz maradt az, hogy sötétben gamma 2.4, világosban gamma 2.2 (és +20 cd/m).
    HDR-ben az volt az ötlet, hogy abszolút kell kezelni a fényerőt, így erre nincs annyira elterjedt gamma korrekció (de kontrollált környezetben, mint pl. egy stúdió, meg lehet tenni, hogy egy úgymond "gamma 2.4 PQ"-t használsz, ha feltehetően világos szobában nézik majd a tartalmat, pl. webböngészőben nappal, sötétítés nélkül, és nem sötétített szobában TV-n, illetve a TV gyártók is szoktak betenni "Home" módot, ami mondjuk úgy "gamma 2.0 PQ" szerűséget csinál a képből, bár ez inkább random).

Nem használom a madVR ezen funkcióját, úgyhogy lehet, hogy így van, de akkor ez szerintem bug, nem feature. Mint ha régen ott is lett volna négyzet, amit bepipálhatsz, hogy "send HDR metadata", de nem látom. Annyi rémlik, hogy a fél-publikus beta verziókban pont a HDR post-processt csiszolgatta még madshi, de lehet, hogy már csak a pixel shader-essel foglalkozott.
    Ha nagyon akarod, kereshetsz használt HDFury dobozt, ami ráteszi a jelre a metadata-t. De lehet, hogy van már erre szoftveres megoldás is.

Új hozzászólás Aktív témák