Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4601) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Sziasztok! Vettem egy BenQ 3200Q monitort. Irodai munkához kellene. Az a gondom, hogy teljesen más a színvilága, mint az eddigi EIZO L557 illetve 2433w monitoromnak. Olyan mintha színárnyalatok hiányoznának, és pl. a piros megjelenítése is gyengébb. Ilyen vékony gyertyákat nézek, a BenQ-n alig lehet látni a pirost, míg az EIZO-kon jól kivehető. Monitortopikban azt mondták ez azért van mert kisebb a színtere a BenQ-nak. Csak az a furcsa, hogy még a régi Samsung 172v-val sincs problémám. pl. ezen a képen minden nő arcán van enyhe piros árnyalat, a BenQ-n alig, a szőke nő jobb arccsontjáról teljesen hiányzik a pirosító.
Alul van kettő tesztábra, szürke átmenettel, EIZO monitoroknál homogén, BenQ-n sávos, sőt még rózsaszínes, lilás árnyalat is van a sávszéleken. Régebben mondták, hogy a natív 8bites monitorokhoz képest, a 6bit+2frc monitorok sávoznak, elszíneződés is lehet, de a BenQ 8bit+2frc-s. Nem tudom, hogy mi lehet a probléma, de az nagyon furcsa lenne ha valójában 6bites a BenQ.
Nekem 16:9, 32", WQHD monitor kellene. Találkoztatok már olyannal, amivel nincsenek ilyen megjelenítési problémák, illetve mi a fene lehet a gond a BenQ 3200Q-val?
Arra gondoltam, hogy kipróbálom a Philips 328P6AUBREB monitort, nincs is más ekkora színterű készülék ebben a kategóriában. EIZO 2433w 96% AdobeRGB, de szerintem nem az a gond, hogy a BenQ nem éri el.
Ha van jobb ötletetek, köszönettel veszem.

[ Szerkesztve ]

(#4602) *Ropi* válasza pinnacle (#4601) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szia!

Be lett kalibrálva? Mármint a gyárin kívül. Miről hajtod? Desktop / laptop, oprendszer , VGA?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4603) pinnacle válasza *Ropi* (#4602) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Szia!
Csak gyári kalibráció van. Ez viszont "kékes" Rec.709, sRGB módban. PC-ről megy, Win10. Este ha otthon leszek, megnézem laptopról, hátha csak VGA probléma, néztem gyári profillal, meg anélkül is. Neked egyébként mit mutatnak a tesztábrák? Gondolom a szürkén folyamatos az átmenet, csak kíváncsi lennék, hogy a szőke nő arcán van pirosító, vagy csak az EIZO-k, Samsung rajzolja oda. Egyébként nagyon tetszik a monitor, nem szívesen vinném vissza.

(#4604) kuyarashi válasza pinnacle (#4603) üzenetére


kuyarashi
őstag

Nálam mindegyik csaj arcán van pirosító és ez elég egyértelmű. (Küldjek képernyőmentést?) :D
Érdekes, hogy a szőke lány szemét ennyire túlretusálták a többi lányéhoz és úgy általában az egész fotó stílusához viszonyítva. Bár első ránézésre az egész képen erős a retus, azért rendben van. A szem meg gondolom azért lett ilyen, mert ugyanannyi szűrést alkalmaztak rá, mint a többiekére, csak ő valós szőke, tehát a bőre és szemei eleve világosak.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4605) *Ropi* válasza pinnacle (#4603) üzenetére


*Ropi*
félisten

A tesztábrák folyamatosan jelennek meg, de ez az elvárt. Ha nálad sávos, az lehet a gyenge kalibrálás eredménye is, vagy a nem megfelelő képnézegető programé. Egyébként pl. pont ebben (is) jobb a DisplayCAL-os kalibrálás mint a többi, hogy a saját programjával betöltve a saját profilját sokkal pontosabb gradációs átmeneteket tud beállítani, mint egy simán, a Windowsba betöltött színprofil esetében lehetséges.

A kínai lány arcán látszik a legjobban a bőrpír, a szőkén nem tudom eldönteni, hogy van-e, mert annyira minimális.

Milyen programmal nézed a képeket?

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4606) pinnacle válasza kuyarashi (#4604) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi kuyarashi, *Ropi*! Látjátok ez a furcsa, hogy valakinél határozottan látszódik a szőke lány arcán a pirosító, valakinél meg nem. kuyarashi te is kalibrált monitoron nézted? Azért gondoltam, hogy az EIZO rajzolja oda, mert IPS-es HP laptopon és iPad-en sem látszódik. Mondjuk valaminek biztos kell ott lenni, mert ha nincs akkor akár a homlokára is tehette volna. :) Egyébként nincs valami tesztkép, ami objektíven mutatná a valós színeket, és azt amit csak a monitor színez túl?
IrfanView, Fast Stone Image Viewer, Win10 képnézegetővel próbáltam. Egymás mellett van a 3 monitor, ahogy húzom át az egyikről a másikra, úgy látom a változást.
Egyébként láttatok már kiemelkedően jó 16:9, 32", WQHD monitort? Philips 328P6AUBREB-et kipróbálnám, csak nem tudom, hogy a minimális 98 cd/m2 fényerőérték nem túl magas. Esetleg valaki látta már ezt a monitort.
Nem tudom, hogy mitől ez a szürke sávosodás, elszíneződés arra utalhatna, hogy 6bites a panel, de gondolom ez kizárható.

[ Szerkesztve ]

(#4607) kuyarashi válasza pinnacle (#4606) üzenetére


kuyarashi
őstag

Igen, én is kalibrált monitoron nézem, de ha nem volna kalibrálva, szerintem akkor is látnám. más kérdés, hogy mennyire volna színhelyes a kép. Elég erőteljes pirosakat tud ez a monitor (U2713H), szóval az is elképzelhető, hogy a BenQ ebben az árnyalatban ennyivel gyengébb.

Szerintem a "túlszínezést" nem fogja kimutatni semmilyen szoftver. Maximum, ha egy referencia monitorral hasonlítaná össze az ember. DSe akkor már kalibrálás. Az kihozná a maximumot, illetve tesztábrákat is kapnál a profilozás végén. (Egyébként én általában Photoshop-ban ellenőrzöm a képeket.)

Kb. 2 évvel ezelőtti tesztek és vélemények alapján, úgy tudom, hogy 30" felett már egyik monitor sem homogén. A felső kategóriában sem. Az LCD-k eleve nem a magas uniformitásukról híresek, de 30 col felett már tényleg problémásak. Hacsak nem azóta változott a helyzet.
Szóval vannak nagyon jó monitorok, amelyek jól kalibrálhatóak, de azok sem hibátlanok. Felhasználója válogatja, hogy kit mennyire zavar. Cserébe jó drágák.

Mivel több géppel is próbáltad a monitort, a kábel kérdése maradt hátra. Display porttal próbáld! Eddig milyen porttal és kábellel használtad? (Akár a kábel minősége is okozhat többféle problémát.
Egyébként más is írta, hogy sávosodást lát ezen a monitoron.

A Philips 98 kandelája elegendő is lehetne, kérdés, hogy miért csak ennyi, illetve az, hogy a legalacsonyabb fényerején - amit tud -, azon milyen a teljesítménye.

A BenQ egyébként 10 bit, feltételezhetően 8 bit + FRC.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4608) *Ropi* válasza pinnacle (#4606) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Windows képnézegetőt felejtsd el, mert nem tud színkezelést és mindent túlszaturáltan jelenít meg (tehát teheti a piros foltokat a lányok arcára). Ugyanígy az Irfanview, ami csak a verziójához tartozó plugin pack feltelepítése és a szíkezelésének az engedélyezése + a profil beállítása után mutat helyes színeket, amíg akar (ötletszerűen eldobja magát). A Faststone a legnormálisabb a három közül, mert a v7.x óta színhelyes úgy, hogy nem kell hozzá külön semmit telepíteni, csak bekapcsolni benne a CMS-t és megmutatni neki a monitor profilját.

Írtam, hogy a gradális sávosodás lehet a gyenge kalibrálás eredménye. Most nem azért, de a monitoros topikban leszólt VA panelként is fele ekkora DeltaE max.-ra kalibrálom, mint ennek a gyári értéke (1.36 volt vagy mennyi ha jól emlékszem, az én Delljeimnek meg 0.6).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4609) pinnacle válasza kuyarashi (#4607) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszönöm a segítségetek! Androidos médiaboxal, HDMI-n nincs sávozás a monitoron. Közelről apró "árkok" látszódnak, de ezek szürke, fekete árnyalatúak, nem rózsaszín, lilás. MInden monitort, TV-t lehúztam a VGA-ról, és HDMI-ről próbáltam a BenQ-t. Jobb lett az átmenet, talán kicsit nagyobban az árkok, de nincs elszíneződés. Kipróbáltam az összes kábelt, az lett a vége, hogy most az EIZO-kon van lilás elszíneződés. :D Lehet ez a sok TV, monitor bekavar valahogy. Ezeken a beállításokon valamit változtatnátok?
Szőke nő arcán, médiaboxról sem volt lehet piros folt, lehet kuyarashi neked is a monitor erősíti. Ezt mondták nekem az EIZO-ra is. Sávosodást ki írta? Jó lenne tudni, hogy mire jutott. Monitor topikban senki nem találtam, ilyen monitorral.
Lehet ezt a Philips 328P6AUBREB-et kipróbálom még.

[ Szerkesztve ]

(#4610) kuyarashi válasza pinnacle (#4609) üzenetére


kuyarashi
őstag

Érdekes.

Én például nem nagyon szoktam az Nvidia vezérlőpultjában semmit állítgatni, de majd *Ropi* megmondja. A gammának szerintem nem 1.0-nak kellene lennie, hanem mondjuk 2.2-nek.

A sávosodásról egy angol nyelvű teszt utáni hozzászólásban olvastam. 2-en is írták, az egyik viszont színes sávokat látott. Aki csak a szürke átmenetben, annak javasolták a DP port használatát, de ezután nem folytatódott a beszélgetés, tehát azt sem lehet tudni, hogy az ember végül is melyik portról nyomta.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4611) robi1979


robi1979
aktív tag

Köszönöm szépen az eddigieket is. Ezek szerint a Spyder5-öt jobbnak tartod mint a Spyder X-et?
Közben küzdök a DisplayCal-al, de fogalmam sincs hogy ezeknél mit állítsak be AOC Q3279VWFD8 monitorhoz (CCFL, WHITE LED stb. mi van????) Illetve hogy a Spyder5 pro-val közvetlen előtte csináljak egy új kalibrációt mert ugye utoljára más fényviszonyok közt készült a Spyder 5 kalbrációja felhúzott redőnyöknél. Vagy ezeket a kalibrációkat tök sötét szobában kell csinálni?

(#4612) *Ropi* válasza pinnacle (#4609) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Androidos médiaboxal, HDMI-n nincs sávozás a monitoron."

Jó lenne, ha leírnád azt is, hogy melyik monitor milyen kábellel, milyen portról hajtva volt tesztelve akkor, amikor a Benq-n voltak az elszíneződések és most, amikor az Eizo-n vannak, mert így, referencia nélkül nem értelmezhető a jelenség. Ahogyan az alaplapod pontos típusát is kérdeztem már, ha ugyanis saját VGA útválasztót használ (pl.: Lucid Virtu MVP), akkor 8 Bitnél többet sehogy sem lehet belőle kifacsarni - és ez hatással van a gradációs görbékre (a sávozódásra) is.

"Ezeken a beállításokon valamit változtatnátok?"

Jók úgy, ahogy vannak. A színkezelésben a "speciális" fülön mi van beállítva?

"Szőke nő arcán, médiaboxról sem volt lehet piros folt..."

Most akkor folt, vagy nem volt? :D Lehet? :DDD

"...lehet kuyarashi neked is a monitor erősíti..."

Abban az esetben erősíti, ha nem színkezelt alkalmazásban nézed a képet (pl. Windows képnézegető - ezért kérdeztem korábban, hogy melyik monitoron milyen programmal nézted a képeket).

Szerintem olvasd át újra, amiket korábban írtunk! :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4613) *Ropi* válasza kuyarashi (#4610) üzenetére


*Ropi*
félisten

Azért 1.0 a Gamma, mert "a színbeállításokat más alkalmazások vezérlik": ez valójában a dinamikusan változó Gammát takarja, pl. egy videolejátszó program a REC/BT.709 színtérhez 2.4-es Gammát társít.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4614) *Ropi* válasza robi1979 (#4611) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem, nem tartom jobbnak a S5-t az X-nél. Az X fejlődött az 5-höz képest, de még így is jobb nála a CM / i1D3 és utódaik.

"Közben küzdök a DisplayCal-al, de fogalmam sincs hogy ezeknél mit állítsak be"

Pl. ezt (értelemszerűen kitöltve az adatokat a saját monitorodéhoz).

"Illetve hogy a Spyder5 pro-val közvetlen előtte csináljak egy új kalibrációt mert ugye utoljára más fényviszonyok közt készült a Spyder 5 kalbrációja felhúzott redőnyöknél. Vagy ezeket a kalibrációkat tök sötét szobában kell csinálni?"

Teljesen mindegy milyen környezetben kalibrálsz, mert ugye elvileg (ha tiszta a kijelző felülete) a szonda a környezeti fényeket kizárva tapad a kijelzőre, így azok a kalibrálásnál nem számítanak bele a mérésbe, csak megtekintésnél az emberi szem relatív színérzékelésébe. Használd a környezetifény-érzékelőt a diffúzorral, akkor leköveti vele a változásokat (én nem használom, mert csak összezavar).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4615) robi1979 válasza *Ropi* (#4614) üzenetére


robi1979
aktív tag

Ok, de az INSTRUMENTS alatt az LCD legördülő menüjében mit állítsak egy AOC Q3279VWFD8 WQHD monitorhoz? Azt honnan lehet tudni hogy WHITE LED vagy CCFL stb.?

Itt ennyi van róla.

Itt ennyi van róla.

[ Szerkesztve ]

(#4616) *Ropi* válasza robi1979 (#4615) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ja, az kimaradt: LCD white LED. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4617) kuyarashi válasza *Ropi* (#4613) üzenetére


kuyarashi
őstag

Köszi.

robi1979 (#4615)
CCFL háttérvilágítással manapság nem gyártanak monitort. Ma már ~99% LED LCD, a maradék OLED technológia (inkább 0.1%). A LED-esek pedig 95%-ban W-LED monitorok (az kedvező árfekvés miatt). A Maradék jellemzően GBr-LED, vagy RG-LED, ritkábban RGB led.
A gyártó oldalakon nem mindig tüntetik fel a háttérvilágítás típusát, ezért én általában nem is ott keresem.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4618) robi1979 válasza kuyarashi (#4617) üzenetére


robi1979
aktív tag

Kezdésnek a laptopomon próbálom ki a DisplayCal-t. A laptop egy Lenovo egy 51-70z, akkor ezek szerint ehhez is White Led kijelzőt állitsak?

(#4619) tttzshd válasza pinnacle (#4601) üzenetére


tttzshd
tag

Hali !

Nekem van egy Benq EW3270U és hasonló a probléma.

Kalibrálás (dispPort-al 1.4 10bit-en) után is látom de csak szürkénél zavaróbb.
Érdekes viszont hogy HDMI -vel és HDR bekacsolása után win10-en a sávosodás megszűnik :) és gyönyörű lesz , viszont HDMI kábellel nem tudok 10bit-et csak 8-at,valószínű régi a kábelem.
Szintén furcsa hogy dispPort-al 1.4 -es 10bit v 8 bit-en nem tudok HDR-re kapcsolni win 10-ben :U lehet a 980 kevés hozzá ..nem tudom.

Régebbi HDMI kábelen miért lehet HDR bekapcsolni új dispPort-on meg nem ?

Szóval most dispPort-al kalibráltan 10bit-en használom és a sávosodás csak szürkén enyhén látszik ami nem zavar.
Lehet vid kártya és 2.0 HDMI kábelen jó lesz ha egyszer kipróbálom.

(#4620) *Ropi* válasza robi1979 (#4618) üzenetére


*Ropi*
félisten

Persze, WLED-edet.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4621) *Ropi* válasza tttzshd (#4619) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Szintén furcsa hogy dispPort-al 1.4 -es 10bit v 8 bit-en nem tudok HDR-re kapcsolni win 10-ben :U lehet a 980 kevés hozzá ..nem tudom."

Nem furcsa, mert a HDR csak a Pascal platformtól támogatott, így a GTX980 kevés hozzá.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4622) kuyarashi válasza robi1979 (#4618) üzenetére


kuyarashi
őstag

Igen. Bár tudom, hogy már választ kaptál.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4623) robi1979 válasza kuyarashi (#4622) üzenetére


robi1979
aktív tag

Van még kérdés bőven: mit állitsak be a Lenovo z51-70 laptopnak? Melyek az ajánlott kalibrálási beálltások? A másik hogy van ahol azt olvasom hogy a Spyder5 Pro gyári programját előbb uninsatlálni kell. Ebből mi igaz?

(#4624) wwhy


wwhy
veterán

Xrite Display Pro jó lesz laptop, OLED tévé, és monitorokhoz? milyen szoftver hozzá az ideális? DisplayCalcon kívül :)

ELADÓ <<narancs Honor Magic5 Ultimate>> <<Újszerű, doboz, minden kellék>>

(#4625) pinnacle válasza *Ropi* (#4612) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi mindenkinek! Szerintem nekem valami beragadt profil miatt volt sávosodás. Most éppen egyik monitoron sincs. :)
Először a BenQ monitor Delock 83806 kábellel csatlakoztattam a monitorhoz. Majd miután az Androidos box-al nem volt gond, kipróbáltam a gyári HDMI, gyári DP-miniDP kábelt, EIZO DP kábelt is. Végül a gyári DP-miniDP mellett maradtam, nem tudom, hogy csak placebo, de nekem valahogy azzal tetszett legjobban a kép. Ilyen beállítások vannak, TV-nek, L557-nek nincs profilja. Nem tudom, hogy a Saját beállítás használata az eszközhöz, be legyen pipálva, és kell-e alapértelmezett profil, ami most a BenQ.
BenQ-t, EIZO 2433-at nem tudom 60Hz-re állítani, mindig visszaugrik 59-re. Illetve az is kérdés, hogy a színbeállításoknál az alkalmazások vagy az Nvidia szerint a jobb beállítás.
AsRock H97 alaplapom van, MSI 1650 Super a VGA. DP++ nincs rajta jelezve, de ezzel a passzív kábellel megy az L557.
Jó, hogy a Fast Stone a monitor színprofilját be tudja tölteni, nekem ez tegnap be volt pipálva, de mára eltűnt. Gondolom ezt azt is jelenti, hogy ahány monitoron nyitom meg a képet, mindig az ahhoz tartozó színprofilt tölti be. Kiterjesztett monitoron, hogy tudom használni a Fast Stone-t? Nekem mindig a fő monitoron nyitja meg a képet.
Andoidos boxon nem volt pirosító a szőke nő képén. VA paneles Sony TV-n sincs. Lehet ez a kép, pont azt mutatja meg, hogy mikor "színez" a monitor. Egyébként nekem jobban tetszik ez a valószínűleg színezett kép, amit az EIZO-n látok, de lehet, hogy nincs is ott valójában semmi.
Egyébként a CCFL vagy a LED-es megvilágítás a jobb? TV-nél is ez tűnt fel, hogy nekem a CCFL jobban tetszik. Valahogy jobb ránézni, persze lehet csak azért, mert 10 évig azt láttam, de a LED nekem valahogy nem olyan élettel teli.

(#4626) *Ropi* válasza robi1979 (#4623) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Melyek az ajánlott kalibrálási beálltások?"

Pl. ezen elindulhatsz (értelemszerűen kitöltve az adatokat a saját monitorodéhoz, ill. mérőeszközödhöz).

"A másik hogy van ahol azt olvasom hogy a Spyder5 Pro gyári programját előbb uninsatlálni kell. Ebből mi igaz?"

A gyárit is, meg, hogy uninstallálni kell. :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4627) *Ropi* válasza wwhy (#4624) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Xrite Display Pro jó lesz laptop, OLED tévé, és monitorokhoz?"

Tökéletes (kivéve a CRT monitorokat).

"...milyen szoftver hozzá az ideális? DisplayCalcon kívül..."

Argyll CMS. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4628) *Ropi* válasza pinnacle (#4625) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Nem tudom, hogy a Saját beállítás használata az eszközhöz, be legyen pipálva, és kell-e alapértelmezett profil, ami most a BenQ."

Elvileg úgy kellene legyen (mindegyik megjelenítőhöz a saját profilját hozzárendelve), viszont ez azt feltételezi, hogy mindegyik megjelenítőd kalibrált.

A színkezelés / speciális / eszközprofilnál mindegyik megjelenítő esetében sRGB legyen beállítva!

"BenQ-t, EIZO 2433-at nem tudom 60Hz-re állítani, mindig visszaugrik 59-re."

Nem gond, jó úgy is.

"Illetve az is kérdés, hogy a színbeállításoknál az alkalmazások vagy az Nvidia szerint a jobb beállítás."

Hagyd más alkalmazásoknak vezérelni!

"Jó, hogy a Fast Stone a monitor színprofilját be tudja tölteni, nekem ez tegnap be volt pipálva, de mára eltűnt. Gondolom ezt azt is jelenti, hogy ahány monitoron nyitom meg a képet, mindig az ahhoz tartozó színprofilt tölti be."

A Faststone Viewer 2 monitort tud kezelni (egyiken a főablak, a másikon a slideshow meg ilyesmik), 3 megjelenítőnél ciklikusan mindig a legrégebben megadott profilt felejti el (tehát mindig a két utoljára megadott az aktív).

"Kiterjesztett monitoron, hogy tudom használni a Fast Stone-t? Nekem mindig a fő monitoron nyitja meg a képet."

Van rá a menüjében beállítás emlékeim szerint.

"Egyébként a CCFL vagy a LED-es megvilágítás a jobb? TV-nél is ez tűnt fel, hogy nekem a CCFL jobban tetszik. Valahogy jobb ránézni, persze lehet csak azért, mert 10 évig azt láttam, de a LED nekem valahogy nem olyan élettel teli."

A CCFL (Cold Cathode Fluorescent Light - gyakorlatilag neon cső) a régebbi, ebből adódóan nem annyira energiatakarékos mint a L.E.D. (egy 27" monitor CCFL háttérvilágítással 60-80W, L.E.D. háttérvilágítással csak 30-40W átlagfogyasztást ad), viszont nem annyira zavarja az ember szemét, mert a fénycsőben kisülő gáz lassabban halványul el és emiatt (meg az emberi szem tehetetlensége folytán) folyamatosabb fénynek látszik, ergo nem fárasztja annyira az agyat mint a PWM-vezérelt L.E.D.-ek (Pulse Width Modulation, Light Emitting Diode - impulzusszélesség modulált vezérlésű, fényemittáló dióda) keményebb fénye, ami az arra érzékenyebbeknél fejfájást okozhat. Van még a DC L.E.D., ami a Direct Current Light Emitting Diode betűszava: ennél nincs PWM, hanem direktben vezérlik a L.E.D.-eket (rosszabb az energiahatékonysága, emiatt sokkal jobban melegszik, viszont nincs vibrálás és ebből adódó fejfájás sem).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4629) robi1979 válasza *Ropi* (#4626) üzenetére


robi1979
aktív tag

Tudom, ezt már linkelted asztali géphez. De először a laptopon próbálnám ki a DisplayCal-t. Laptophoz nem más profil/mérési paraméter kell? Pl. "Laptop gamma 2.2" stb?

A Spyder5 gyári szoftverét ezek szerint a driverével együtt szedjem le mindkét gépről?

(#4630) *Ropi* válasza robi1979 (#4629) üzenetére


*Ropi*
félisten

Maradj ennél, csak szedd ki az "interactive display adjustment" elől a pipát! Aztán majd a kapott eredmény függvényében finomítunk a beállításokon.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4631) kuyarashi válasza pinnacle (#4625) üzenetére


kuyarashi
őstag

Nem csal a szemed, nem csak megszokás. A CCFL az valóban természetesebb. Ráadásul létezik a WCG CCFL (Wide Color Gamut Cold Cathode Fluorescent Light), amit a nagy színterű monitorok kaptak meg (ma már nem alkalmaznak CCFL-t). Valószínű, hogy a melegebb árnyalata miatt is szimpatikusabb, emberbarátabb'.

A CCFL többet fogyaszt, több helyet foglal, a színárnyalata hamarabb melegszik (sárgul'), ezért sokkal sűrűbben szükséges kalibrálni.
Ezektől eltekintve nekem szimpatikusabb, ki merem állítani, hogy jobb' is lehet. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy nem mindegy melyik LED-el mérjük össze. RGB LED háttérvilágítás például aláz, de vannak betegségei. Aztán ott van a GBr LED háttérvilágítás, az szintén egész jó, ráadásul, ha Backlit LED, akkor egész jó lehet a fényeloszlás (legalábbis van rá esély). A legolcsóbb a W-LED, amit nem szívesen minősítek, főleg, ha PWM-el kombinálják. Annál mindenféleképp jobb, de azt kell mondanom, hogy az emberek általában a harsány, kiugró, a valóstól távol álló színeket, képeket részesítik előnyben, ezért sokakat valószínűleg jobban megbabonáz a LED-es képernyő (már csak a tudat is - "LED!"). Persze ott a sztereotípia is, hogy a LED mindene jó; ha valami 3D-s, 4/8K-s, vagy LED-es, akkor az csakis jó lehet. Benne él a köztudatban.

Ha az ember próbálja a legszínhelyesebb és -egészségesebb LCD monitort megtalálni, akkor nem W-LED-est és nem PWM vezéreltet vesz.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4632) pinnacle válasza *Ropi* (#4628) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi *Ropi*, kuyarashi! Valahogy úgy lehetne leírni a CCFL-et, mintha tűz égne a kijelző mögött és szinte ragyog a képe, a LED meg olyan "neonos" és hiába emelem a fényerőt, háttérvilágítást, erőlködve sem lesz olyan, mint a CCFL. Ráadásul kicsit a szemem is fáj tőle. Régen HP LP2475w-el volt ilyen gondom, mondjuk ott már 10 perc után fájt a szemem. Első IPS-es monitorok között volt, de nekem nem jött be. Ráadásul az egyik fele zöldes a másik pedig rózsaszín árnyalatú volt. 5x cserélték, majd jött az EIZO 2433w. Nem tudom, hogy mi volt a gond a HP-vel. Az EIZO PWM-es, (ha gyorsan ide-oda mozgatok egy ceruzát előtte, sötét sávokat látok) illetve alacsony fényerőnél szabad szemmel látható sávok mennek lefele, még sincs semmi gondom.
BenQ 3200Q W-LED-es, nem PWM-es. Mi lenne ajánlott 32", 16:9, WQHD monitor, ami jobb lehet. Ha nem múlik el a szemfájás, akkor cserélni kell.

[ Szerkesztve ]

(#4633) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Köszi *Ropi*! Lehet ez az sRGB beállítás kellett. Most már a Rec.709, sRGB sem olyan kékes, zöldes "neonos".Fast Stone akkor kezd el azonnal színes sávozni, ha bepipálom A monitor színprofiljának... Ha minden ki van kapcsolva, akkor sem sávoz.
EIZO monitor tesztben azt írják, hogy nem lehet semmi a sávok között, EIZO-nál finomabb az átmenet, BenQ-n "barázdák" vannak, de már mindegy. Inkább az a fontos, hogy megszokja a szemem a monitort.

(#4634) robi1979 válasza *Ropi* (#4630) üzenetére


robi1979
aktív tag

OK, ma megcsinálom ezzel a laptopot de előtte leszedem a Spyder driverét+programját. A DisplayCal-ban egyébként van előtte-utána nézet, adat vagy bármi más hogy lássam mi változott miről?

(#4635) *Ropi* válasza pinnacle (#4633) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Fast Stone akkor kezd el azonnal színes sávozni, ha bepipálom A monitor színprofiljának..."

Mert gyári konzerv profilt használsz: ha hozzávaló (kalibrált) lenne, akkor nem sávozna meg barázdálna. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4636) *Ropi* válasza robi1979 (#4634) üzenetére


*Ropi*
félisten

Előtte / utána nézet egyelőre nincs, csak szöveges ill. grafikus validálás (report) van.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4637) wwhy válasza *Ropi* (#4627) üzenetére


wwhy
veterán

Köszi.
Réges régen kalibráltam, akkor még i1Display 2-vel és a LaCie sw-e, a Blue Eye Pro volt a menő, az, gondolom, kiment a divatból :)

ELADÓ <<narancs Honor Magic5 Ultimate>> <<Újszerű, doboz, minden kellék>>

(#4638) *Ropi* válasza wwhy (#4637) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az tényleg rég volt: azóta az i1D2 és klónjai már rendesen elvesztették a pontosságukat, mert kémiai alapú szűrőik vannak.

Annyit még hozzátennék, hogy a HDR megjelenítőket hivatalosan csak az i1 Display Pro Plus viszi.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4639) robi1979 válasza *Ropi* (#4636) üzenetére


robi1979
aktív tag

Ok, de így honnan lehet tudni hogy mit kalibrált vagy hogy jól kalibrált e?

(#4640) *Ropi* válasza robi1979 (#4639) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem értelek: a szöveges és grafikus elemzés nem elég informatív?

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4641) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Vettem egy Philips 328P6AUBREB monitort. Ezzel a kalibrációval adták. 2020 Januári gyártású, de még mindig 100% fényerőn megy sRGB, AdobeRGB módban. Ennek is túltolt színei vannak, mint az EIZO-nak, még annál is intenzívebb, de nekem jobban tetszik, mint a BenQ.
*Ropi* milyen monitort könnyebb kalibrálni, az ilyen túltoltat vagy a kevésbé erőteljest? Igazából a piros túl erős, már inkább vöröses, meggypiros színű. Egyébként a szőke nő arcán ezzel is csak nagyon halovány piros folt van. Itt viszont úgy néznek ki az emberek, mintha mindenkin barnító krém lenne. Viszont olyan fotók, amin nincs piros, nagyon szépen mutatnak. Már azt hittem megvan végre a monitorom, visszaviszem a BenQ, de bekapcsoláskor ez az üzenet jelenik meg.

Ez mi a fene, IPS, PC monitor beéghet? Kézikönyvben is jelzik. Hallottatok már ilyenről? Az talán érthető, hogy egy Oled TV-nél nem garanciális a beégés, mert TV-nek árulják, de egy PC monitor, hogy éghet be? Ráadásul 30mp után. :) Majd megkérdezem a monitor topikban is, hogy ez valós probléma.

[ Szerkesztve ]

(#4642) robi1979 válasza *Ropi* (#4630) üzenetére


robi1979
aktív tag

Megcsináltam az ajánlott beállitásokkal, most mi a teendő? Hol tudom megnézni az előtte-utána reportot?

(#4643) kuyarashi válasza pinnacle (#4641) üzenetére


kuyarashi
őstag

Érdekes. Még nem találkoztam ilyennel.
Több oldalon is írják, hogy ez szerepel a leírásban, ezért a monitor menüjében lehetőség van bekapcsolni a "pixel-orbit" funkciót, hogy csökkenthető legyen a beégés mértéke. Ugyanaz a megoldás, ami a plazmáknál van. Rövid videóban is beszélnek róla.
Egy felhasználó azt írta, hogy több órányi, statikus tartalom esetén sem tapasztalt beégést, viszont lát 2 sötétebb foltot a kijelző közepén (feltételezem nincs köze a beégéshez).
Egyébként jókat írnak a monitorról.

[ Szerkesztve ]

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4644) pinnacle válasza kuyarashi (#4643) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Ezt a pixel eltolást talán pont tavaly hozták be az Oled TV-ken. Írtam a Philipsnek, remélem ez a beégés, pláne ha be van kapcsolva a védelem, csak valami félreértés. Igaz sajnos írják az Rtingsnél, hogy az IPS is beéghet. Viszont ezt TV-re írták. Milyen dolog az, hogy egy PC monitor beéghet, ki venne ilyet.
Egyébként nagyon jó a monitor. Nem fáj a szemem. Szerintem a BenQ-nál pár óra után, olyan furcsa bizsergés volt. *Ropi* még nem erősítette meg, de szerintem az ilyen "túlszínezett" monitort könnyebb kalibrálni, mert van miből visszavenni.

[ Szerkesztve ]

(#4645) Joshi


Joshi
titán

Üdv. Eddig nem is tűnt fel, hogy az OazisCopmputernél az alábbi módon kalibrálnak. Most abba ne menjünk bele hogy mennyi értelme van, most csak azt szeretném kérdezni, hogy mi a módja hogy elérjük egy monitor szervizmenüjét garivesztés nélkül. Vagy ehhez komolyabb szakértelem kell?

Forrás
"Hogyan csináljuk mi?

Először is két féle kalibrálást különböztetünk meg:

Normál Kalibrálás
Prémium Kalibrálás

Mindkét kalibrálás során ugyanazt csináljuk, amit az eddigiekben leírtunk, a fő különbség a használt eszközökben jelentkezik. A nálunk kalibrált monitorokat, ahol lehetőségünk van erre, szerviz menüből kalibráljuk.

Ennek két oka van. Az egyik a pontosság, mivel a gyártók nagy része szerviz menüből 255/255/255 RGB értékeket enged állítani, a monitor menüjéből pedig csak 100/100/100 gain értékek állnak rendelkezésünkre. A kisebb lépcsők miatt sokkal könnyebb pontosan elérni a kívánt fehéregyensúlyt.

A másik ok a szerviz menü korlátolt hozzáférési lehetősége, így a felhasználó gyakorlatilag véletlenül sem tudja elállítani a beállított fehéregyensúlyt.

Azoknál a monitoroknál ahol nem tudunk belépni ebbe a menübe, ott mi is a monitor menüjében állítjuk az RGB gain-t (szerencsére ez viszonylag ritka).

A kalibrálást minden esetben ATI FirePro kártyával végezzük, ennek oka, hogy ezek a kártyák tudják DisplayPorton keresztül a csatornánkénti 10 bites pontosságot, ami a kalibrálási eredményünket nagyban javítja. Ezért lehetőség szerint minden monitort DisplayPorton keresztül kalibrálunk."

[ Szerkesztve ]

(#4646) Krystal_s válasza Joshi (#4645) üzenetére


Krystal_s
addikt

Sziasztok, nemrég említettem, hogy telepítettem a monitorhoz hozzáadott gyári Dell színprofilt. A neten találtam egy kalibráltat is, amit szerettem volna megnézni, de hiába állítom be nem látok különbséget egyik között sem.

Win7 Színkezelés - Eszközök - ICC profiloknál hozzáadtam, alapértelmezettnek állítottam.
Ez elvileg elég lenne, vagy még kellene a Speciálisban is beállítanom a megjelölt helyeken? :B
Több helyen utánaolvastam, de van ahol írták, hogy szükséges bepipálni a Win kijelzőkalibrálás használatát, van ahol nem említik.

Ezen a Dellen nagyon érdekes a Kontraszt állítás. Gondom volt a sárgás meleg fehér miatt. Próbáltam hidegre, fehérebbre állítani. Egyedül 77%-on elég szép fehér a fehér, de 78-tól már kezd sárgulni.

ui: Még annyit kérdeznék (ez most tűnt fel), pedig elég sokféle kijelzőt nézek... Itt a Google oldalon a megjelölt helyeken milyen színűnek kellene lennie? Van, ahol világos szürkés, másikon világos kékes... :)

(#4647) KTTech válasza pinnacle (#4641) üzenetére


KTTech
veterán

Én már égettem be többféle LCD-t is...

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#4648) taranis válasza Krystal_s (#4646) üzenetére


taranis
addikt

Forráskód alapján mindkét megjelölt rész teljesen szürke a Google oldalán.

colorizer.net

(#4649) Krystal_s válasza taranis (#4648) üzenetére


Krystal_s
addikt

Köszönöm.

(#4650) *Ropi* válasza pinnacle (#4641) üzenetére


*Ropi*
félisten

"*Ropi* milyen monitort könnyebb kalibrálni, az ilyen túltoltat vagy a kevésbé erőteljest?"

Nem láttam jobban izzadni a DisplayCAL-t a túltoltnál, mint a kevésbé erőteljesnél. :DDD Mindenesetre abban igazad van, hogy könnyebb visszavenni, ha van miből. A kalibrálás elején, a referenciaszínek mérését úgy is gyári beállításon kell végezni, így ebben az esetben legalább megspórolja az ember a resettel járó gombnyomogatást. :DDD

30 másodperctől még nem fog beégni, csak a gyártók szeretik levédeni magukat előre, minden ellen is (volt az USA-ban az az ominózus eset, amikor az r1 anyuka fürdetés után berakta a macskát a mikróba szárítani és csodálkozott, amikor felrobbant. Végül - lehet nem is volt annyira r1 - beperelte a mikró gyártóját, mert nem írták bele a használati utasításba, hogy nem lehet benne macskát szárítani, majd és az amerikai joggyakorlatot alapul véve nem meglepő módon megnyerte a pert, és egy zsák pénzt akasztott le vele a gyártóról). Ha viszont 800 évadnyi LOST-ot letolsz rajta a kereskedelmi csatorna logójával, akkor az tuti a képernyőn marad még vagy 800 évig. :DDD

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.