Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4302) KTTech válasza kuyarashi (#4297) üzenetére


KTTech
veterán

Az Eizok meg felül, de kb. ugyanaz...nem szokott gond lenni velük.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#4303) *Ropi* válasza szuszinho (#4300) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ugyanazokkal mint az előző változata: a nagyobb fénysűrűség mérési képességén kívül nem változott. Egyébként nem neki kell kompatibilisnek lennie a programokkal, hanem a programoknak kell kezelniük út. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4304) szuszinho válasza *Ropi* (#4303) üzenetére


szuszinho
őstag

Valami olyasmnit olvastam, hogy más az unlocking code az új eszközben...

(#4305) *Ropi* válasza szuszinho (#4304) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az csak a gyári szoftverével számít, aki viszont normálisan szeret kalibrálni, úgysem azzal használja.:D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4306) szuszinho válasza *Ropi* (#4305) üzenetére


szuszinho
őstag

Ez nem pont a nem gyári szoftverekkel kapcsolatos?

(#4307) *Ropi* válasza szuszinho (#4306) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szerintem valamit összekevertél.:)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4308) Chosen


Chosen
addikt

Sziasztok!

Ide is bedobom, hátha valaki tud segíteni.

Egy Philips 50PUS7303-at próbálok kalibrálni, de egyszerűen nem értem ami itt történik. Két kérdésem lenne:

1. A sötét részletek annyira durván sötétek, hogy ilyet még nem láttam. Így néz ki méréssel:

A bal szélén a 2.8-as értéknek 2.0-ban kellene lennie, akkor lennének pont elég világosak a részletek. Valamiért 40% fehértől úgy besötétedik, hogy nem bírom kivilágosítani.

2. Limited RGB tartomány megjelenítésére sehogy se bírom rávenni a TV-t. Olyan, mintha felülírná, hogy mit állítok be. Több eszközről is próbáltam és hiába állítok Full helyett Limited-et, akkor is látszik szemre, hogy marad Full a tartomány. Ez mitől lehet?

+ egy 3. kérdés: HCFR-ben hogy lehet elérni, hogy a beállított színprofil bent maradjon a mérésekhez? Amint elindítom a mérést, kilövi a profilt.

[ Szerkesztve ]

(#4309) junior19 válasza Chosen (#4308) üzenetére


junior19
senior tag

Addig teljesen felesleges mérni, s kalibrálni, amíg a videó szintek nincsenek megfelelően beállítva, s végpontozva a megjelenítő. A kalibrálás ezzel kezdődik.
A Philipsnél színtér elnevezés, vagy valami ilyesmi a videó szint beállítására a megfelelő opció, ezt keresd a menüben.
A 3. pontot nem igazán értem. S jó lenne tudni is, hogy miről adod a mintát. Ha a hcfr-ről, akkor pláne jó, hogy kilövi a profilt, mert az már nem egy korrekt minta lenne.

codec project

(#4310) Chosen válasza junior19 (#4309) üzenetére


Chosen
addikt

Full RGB, 4:4:4-en volt, az biztos, csak éppen ez a baj. Semmi másba nem enged átváltai. Átnéztem a menüt oda-vissza, de nem találtam erre vonatkozóan beállítást.

Amit a képen látsz a kalibrálás előtti állapot. Gyárilag ilyen a gamma...

A HCFR-ben a gyári grayscale + primary mérést csinálnám, de éppen azért szeretném bent hagyni a színprofilt, hogy lemérjem a hatását. Szemre éppen ezt a beszakadt fekete részt tudtam visszahozni profillal, de megmérni nem tudom, hogy valóban így van-e, ha a HCFR lelövi a profilt a mérés előtt.

[ Szerkesztve ]

(#4311) junior19 válasza Chosen (#4310) üzenetére


junior19
senior tag


Itt ki tudod elméletileg lőni a video lut-ot, de sosem próbáltam, méréshez ki kell lőni. Illetve a video kimenetet is át tudod állítani limitedre, ha teljesen van.
A hcfr egyébként nem ilyen ellenőrzésre való. Ezzel el tudod menteni az alaphelyzet mért értékeit, majd ha kalibráltad a megjelenítőt, akkor a mért értékeket össze tudod hasonlítani.
Ha nagyon szeretnél hasonlítgatni, akkor a két isf profilt azonos értékekre állítod a csúszkákat, majd ha megméred mindkét profilt, akkor az egyiket kalibrálva a megjelenítőn, a mérés után a két isf profilt váltva láthatod szemre a változást.
De én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy amíg nincs összelőve a videó szint, addig felesleges bármivel is kalibrálni.
Szerintem a DisplayCal-al is csinálhatsz összehasonlítást. A sötét részeknél van nagy bajod, így az simán látható a Black Clipping teszten. Kiveszed a mért profilodat a pc-ből, s a gyárit használva lejátszod a black clippinget. Ha a DisplayCal-os mérés korrigált, akkor azzal a profillal több oszlop villogását kell látnod, mint az eredeti profillal.

[ Szerkesztve ]

codec project

(#4312) kuyarashi


kuyarashi
őstag

Kalibráltam a monitoromat és gagyik lettek a színek; elve szemmel látható az eltérés, ráadásul kb. a színárnyalatok tizedét látom. Mintha váltottam volna sRGB-re és még ezt osztanám kettővel. A kalibrálás végeztével sRGB 99.8%, aRGB 98%, stb. Volt már jobb is, de ezek a számok nem tükrözik az eredményt, mert az vicc kategória. Ezért nem értem mi van.

Azt eddig is tudtam, hogy a DisplayCAL-t nem tudom használni, de nem tűnt fel, hogy most bármit is máshogy állítottam volna be, mint máskor (amikor használható lett a monitor...).

a) Hardver:
Dell U2713 / factory reset >> Custom color >> Gain / + i1D3

b) Szoftver (DPCAL):
Default (Gamma 2.2)
1. Display&Instrument
LCD GB-r-LED IPS (Dell U2413)
2. Calibration
Interactive display adjustment (pipa)
Whitepoint: As Measured
White level: As Measured
Tone Curve: Gamma 2.2
Calibration speed: Low
3. Profiling
Profile quality: High
Testchart: 825 patches

Már párszor leírtam ide, de kellene egy szájbarágós leírás, 90-es IQ-val rendelkező embereknek, akik még sosem találkoztak kalibrálóval. Nekem legalább 2 éve van meg a i1Display Pro 3, 200 oldalt olvastam kb., járok ide, videókat néztem, de a lényeget még mindig nem látom át (lehet betesz a 90-es IQ). :)

Natív színtérrel szeretném használni a monitort, mint mindig. Anno kalibráltam szerviz menüből is, az jó volt. Ezzel a fakó megjelenéssel is találkoztam már, de nem tudom mit csinálhattam most (is) máshogy. Ráadásul kétszer egymást követően.

Pár alap kérdés az ezerből.
Ha reseteltem a monitort, mi a következő lépés? Vagy; mikor váltok át "custom color" módra? Mi a sorrend; először fényerőt állítok, utána színeket (gain-el)? És a fényerőt csak a brightness-el, vagy a contrast-hoz is nyúlhatok? (Eleve itt van valami felcserélés a jelentésekkel, mert épp a kontraszt a fényerő és fordítva. - Most akkor ez is hogy van?) Persze mikor a gain-el, tehát a színekkel szórakozok, akkor a fényerőt is befolyásolom, mert a kristályokat némileg elfordítom, tehát változik a fényerő. Felmerül a kérdés, hogy ebben az esetben visszamenjek fényerőt állítani a monitor brightness/contrast menüjébe? Ha igen, akkor mikor? Utóbbit a színállítás közben, azzal párhuzamosan csináljam?
Végül. Szoktam látni, hogy valami extra részletes reportot csináltok a DPCAL-al, elméletileg minden kalibrálás, vagy profilozás után automatikusan ez elkészül. Ezt hol találom meg?

Nagyon elfoglalt vagyok és már baromi sokat kerestem a témában, nagyon sok alkalommal. Jelenleg nincsenek felesleges agysejtjeim, hogy megint napokat töltsek a fenti kérdések témakörében. Régen is kevés eredményem volt, szóval előre is köszi, ha tudtok segíteni.
Igazából nekem az volna a leginkább célravezető, ha végignézhetném, amikor egy profi' bekalibrál 5 monitort, én meg közben kérdezek. Persze még nem is keresztbe profilozva spekrofotométerrel, stb. Szerintem minden válaszomra kérdést kapnék.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4313) kuyarashi válasza kuyarashi (#4312) üzenetére


kuyarashi
őstag

Semmi.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4314) kuyarashi válasza kuyarashi (#4313) üzenetére


kuyarashi
őstag

Akarom mondani (írni): "Semmi?"

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4315) *Ropi* válasza kuyarashi (#4312) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ezt olvastad?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4316) kuyarashi válasza *Ropi* (#4315) üzenetére


kuyarashi
őstag

Most már igen, de nem teljesen értem.
Meg ettől még a DisplayCAL-t nem tudom használni.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4317) szuszinho


szuszinho
őstag

I1D3-at hogy kell profilozni spektroval?

(#4318) janos666 válasza szuszinho (#4317) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

A szoftvertől függ, nem a hardware-be lesz elmentve se a mátrix, se a spektrális görbék (bármelyik módot is választod, de magadnak inkább a mátrix-ot csináld, ha nem akarod másokkal megosztani).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#4319) grigo


grigo
őstag

Sziasztok. Lehet hogy off itt de már nincs semmilyen más ötletem.
Van egy ilyen problémám.
Egész egyszerűen nem tudom kiexportálni úgy a képet, amilyennek az utómunka során látom. Nem vagyok egy nagy kalibrálós guru. Nincs valami ötletetek, hogy tudnám C1 alatt is összehozni azt amit a Lightroom-al?

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#4320) Johnny Cage


Johnny Cage
addikt

Elvileg ő a ColorMunki Display utódja.. változott valamit a hardver, lehet tudni?

(#4321) Joshi


Joshi
titán

Akkor én is kérdeznék a hozzáértőktől.
Az X-Rite i1 Display Pro Plus-nál kiemelik a HDR támogatást. Ezek szerint a sima nem Plusos nem tud HDR-ben kalibrálni? :F

(#4322) janos666 válasza Joshi (#4321) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

A régi Rev. 1000 cd/m^2-ig jó, az új 2000-ig.
Elsőként OEM kiadásban bukkant fel az új Rev, de valahol olvastam olyat, hogy volt, aki már a régi néven is új Rev-et kapott X-Rite dobozban (mielőtt még kiadták hivatalosan az új modelleket).
Azt nem tudom, hogy az AIO mode (ami ránézésre majdnem az, mint amit az ArgyllCMS csinál a régi Rev-el is: adaptív integration time + refresh rate sync, az X-Rite DLL-el (ArgyllCMS-en kívül lényegében minden más szoftver, ami az X-Rite könyvtárat építi be, nem sajátot használ) melyiken működik: minden Rev B-n, vagy csak az új X-Rite modelleken (praktikusan az most mindegy, hogy ez a hardware-ben lakó firmware kérdése, vagy device ID alapján aktiválja szoftveresen az X-Rite kódja, ha van korlátozás).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#4323) Joshi válasza janos666 (#4322) üzenetére


Joshi
titán

Azt nem mondom hogy minden részét értettem amit írtál, de a lényegét megértettem. :B :DDD Ugyanis nekem OLED-re kell, de ott ugye még az 1000nit-et se éri el. THX. :R

(#4324) kuyarashi válasza Joshi (#4323) üzenetére


kuyarashi
őstag

Szia!

Az OLED-ről mi a tapasztalat és pontosan melyik típus?
Köszi.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4325) Joshi válasza kuyarashi (#4324) üzenetére


Joshi
titán

Egyelőre még semmi, eddig csak BT.709-ben kalibráltam Oppo 203-ról etetve a referencia anyagot. Egyébként nekem jónak tűnik HDR-ben is, de azért jó lenne kalibrálnom HDR-ben is.

(#4326) kuyarashi válasza Joshi (#4325) üzenetére


kuyarashi
őstag

Maga a monitor milyen? Mennyire alkalmas mondjuk fotófeldolgozásra, milyenek a színek, mi újság a beégéssel?

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4327) Joshi válasza kuyarashi (#4326) üzenetére


Joshi
titán

Sony 65A1-em van, monitornak meg egy Sony 43xf8505 tévém van. Mindegyiket bekalibráltam, de ahogy már írtam csak BT.709-be.

[ Szerkesztve ]

(#4328) kuyarashi válasza Joshi (#4327) üzenetére


kuyarashi
őstag

Világos. Azt gondoltam, hogy OLED monitor, azért voltam kíváncsi.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4329) Shaza


Shaza
senior tag

Hello!

Érdemes az Acer XB271HU monitoromat elvinni kalibráltatni,vagy letölteni hozzá icc profilt?
Csak játékra használom.

Köszi!

(#4330) Joshi válasza Shaza (#4329) üzenetére


Joshi
titán

Nem. Állítsd be úgy ahogy neked tetszik.

(#4331) Shaza válasza Joshi (#4330) üzenetére


Shaza
senior tag

Megkérdezhetem ,miért ilyen egyértelmű a válasz?

(#4332) Joshi válasza Shaza (#4331) üzenetére


Joshi
titán

Játékra fölösleges, főleg ha bekapcsolsz mindenféle effektet és hasonlókat. Persze be lehet attól hátrányod nem származik, de fölösleges pénzkidobás.

(#4333) Shaza válasza Joshi (#4332) üzenetére


Shaza
senior tag

Oké,köszi a választ. :)

(#4334) szuszinho


szuszinho
őstag

Okoz-e a gondot, usb hosszabbító használata méréshez?

(#4335) KTTech válasza szuszinho (#4334) üzenetére


KTTech
veterán

Elvileg nem, gyakorlatilag lehet probléma, ha gyenge minőségű a hosszabbító.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#4336) Chicago


Chicago
csendes tag

Sziasztok!

Tud valaki segíteni abban, hogy a Benq SW2700PT monitor DisplayCAL-al történő kalibrálása során melyik korrekciót (ccss file) kell alkalmaznom, ha X-rite i1 display Pro-t használok?
Külföldi fórumok alapján QLED kéne.
Amit a DisplayCAL fórumtagok osztottak meg, az meg állítólag hibás.
Elvileg ehhez a monitorhoz nincs "jó" korrekció.

Köszönöm!

(#4337) *Ropi* válasza Chicago (#4336) üzenetére


*Ropi*
félisten

Igen, ezért egyiket sem, hanem saját korrigáló profilt kell készíteni i1Pro rev. D-vel vagy i1Pro2-vel.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4338) #53366784 válasza *Ropi* (#4337) üzenetére


#53366784
törölt tag

Ahogy olvastam, a Benq saját szoftvere is rossz korrekciót használ.

[ Szerkesztve ]

(#4339) Chicago válasza #53366784 (#4338) üzenetére


Chicago
csendes tag

Igen, ezt rágom már több napja...

@*Ropi* köszönöm a választ, ez nekem kínai lesz. :F

(#4340) *Ropi* válasza Chicago (#4339) üzenetére


*Ropi*
félisten

A spekteofotométer a koloriméternél (amilyen az i1D3 is) egy nagyságrenddel pontosabb eszköz, így keresztbe profilozva őket (mindegyiknek a jó tulajdonságait használva, mert az i1D3-nak a fekete szint mérése jobb a spektrókénál) egy korrigáló mátrix készíthető, ami kifejezetten annak a monitornak és annak az i1D3-nak a hibáit normalizálja a referenciához, így később azt használva az i1D3 már önmagában is képes lesz pontosabban profilozni a megjelenítőt.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4341) janos666 válasza *Ropi* (#4340) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ez az egyetlen teszt, amit találtam erről (de évek óta nem néztem szét). Sajnos viszonylag kevés mintájuk volt (mind műszerek, mind kijelzők tekintetében), de ez alapján az i1Pro közel sem nagyságrendileg pontosabb az i1d3-tól, bár azért egyértelműen nyer.
Sajnos azt sem nézték meg szerintem, hogy mennyit romlik az i1d3 pontossága, ha nincs a kijelzőhöz való EDR, csak kiválasztják a saccra legközelebbit.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#4342) *Ropi* válasza janos666 (#4341) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Sajnos azt sem nézték meg szerintem, hogy mennyit romlik az i1d3 pontossága, ha nincs a kijelzőhöz való EDR, csak kiválasztják a saccra legközelebbit."

Arra igaz, hogy egy nagyságrenddel pontosabb. :DDD

Szerk.: Most látom, hogy a #4340-ben elírtam: nem "spekteofotométer", hanem spektrofotométer. :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4343) Chicago válasza *Ropi* (#4340) üzenetére


Chicago
csendes tag

Bárcsak a "spekteofotométer" szó lett volna az egyetlen, amit nem értek a leírásodból... :DD

Találtam egyébként egy profilt a displaycal fórumán, amit elvileg ehhez a típushoz korrigáltak (i1Pro2-vel).
A kérdés, hogy a profilozásnál, amennyiben a szokásos képszerkesztő programokat (ps, lr) használom, akkor melyik profiltípust, milyen testchart-al érdemes használnom?
(Hiába olvastam utána, nem világos a különbség. Valaki XYZ LUT + matrix-ot ír, auto optimized testcharttal, valaki csak XYZ LUT-ot, extended LUT profil testcharttal).
És a patch sequence is kérdés.
Ha ebben még rendet tennél nálam, azt megköszönném!

[ Szerkesztve ]

(#4344) *Ropi* válasza Chicago (#4343) üzenetére


*Ropi*
félisten

Azzal a profillal az az egyetlen probléma, hogy csak azzal az egy monitorral és i1D3-al pontos, amikhez készítették (és azokkal is csak pár hónapig).

Ha mindenáron rá akarod erőszakolni, akkor (mindig) a legpontosabb mérési formát érdemes választani, ami ebben az esetben a LUT + matrix, minél nagyobb patch mennyiséggel.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4345) Chicago válasza *Ropi* (#4344) üzenetére


Chicago
csendes tag

Sajnos nem tudok korrekciós fájlt készíteni, írni, így ennél "kell" maradnom.
Akkor marad az XYZ LUT + matrix és sok patch, ez esetben a very large testchart.

Köszönöm a mankót!

(#4346) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

A .ccss file független az adott i1d3-tól, a .ccx az egyedi.
Az XYZ-ben "hamis" mártix van két okból: gyorsabban készül el (ha nincs rá szükség, csak a cLUT-ra), és tesztelhető vele, hogy a szoftver a cLUT-ot vagy a mátrixot használja (ha felcserélődnek a színcsatornák, akkor a mátrixot, egyébként az XYZ LUT-ot).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#4347) mikrofon válasza *Ropi* (#4340) üzenetére


mikrofon
addikt

Ez engem is érdekelne, hogy hogy kell csinálni!

Van erről valami leírás, le tudnád írni a lépéseket?
De ha már le lett írva csak nem találom akkor a keresési kulcsszava is nagysegitség lenne.

(#4348) *Ropi* válasza mikrofon (#4347) üzenetére


*Ropi*
félisten

Milyen spektród és milyen kolorimétered van?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4349) mikrofon válasza *Ropi* (#4348) üzenetére


mikrofon
addikt

Igazából szeretném elolvasni, megérteni, hogyan működik és mik a lépesek ennél az eljárásnál, hogy eldönthessem milyen eszközökre van szükségem hozzá. Egyáltalán szűkségem van-e rá, meg tudom-e magam csinálni.

(#4350) *Ropi* válasza mikrofon (#4349) üzenetére


*Ropi*
félisten

Sima ügy, mert pl. a DisplayCAL menüből tudja, tehát nem szükséges hozzá pilótavizsga úgy, mintha mondjuk ArgyllCMS-ből parancssoroznál. Ilyen szempontból kétféle koloriméter van - az egyik, amelyik képes eltárolni a korrigáló értékeket (pl. Klein A10), meg amelyik nem (jellemzően a legtöbb konzumer, pl. az i1D3 / CMD sem tudja). A lényege röviden, hogy a spektróknak a tonális mérése pontosabb, a legtöbb koloriméternek pedig a fekete szint mérése, így a kettőt vegyítve adnak optimális eredményt, ehhez készít a program egy ccmx fájlt. De például egy akármilyen Spyderrel (amiknek híresen pocsék a fekete szint mérése) nem érdemes nekiállni, mert csak rosszabb lesz, mint a spektró önmagában.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.