Hirdetés

2019. február 22., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#301) Zicokuka válasza ->Raizen<- (#296) üzenetére


Zicokuka
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Sok esetben a magasabb részletesség csak a tudatnak jó,nekem ultrán megy.De ha pont Resi 2 nem veszek sok különbséget észre a különböző beállításokon,pedig annyira öreg se vok még :D

(#302) janos666


janos666
(PH! nagyúr)

(#246) gbors + (#254) schawo ->

Azt mondjuk meg kell vallanom, hogy,

1: VRR-al minimális a szubjektív tapasztalatom. Itthon sohasem volt, csak vendégként láttam néha, illetve futtában próbáltam ki a Gsync-et (ami nyilván tetszett, de...). A FeeSync-et tudatosan talán még soha nem teszteltem (épp a hétvégén rendeltem egy FreeSync-es Ryzen-es notit [bár munkára, nem játékra, ez csak érdekes extra], szóval ez hamarosan változik), mert ha ingyen adnának nekem egy ~30"-os Gsync/FreeSync LCD-t, én akkor is az ~50" PDP-n vagy OLED-en játszanék inkább (az ingyen monitor pedig menne másodlagos kijelzőnek, ami most is van a padlón a TV alatt, csak épp nagyon régi vacak LCD, nem "gamer"). Noha idén jön a VRR az LG OLED-re is, szóval az is hamarosan változhat (ha jön HDMI 2.1-es VGA is és lesz pénzem váltani).

2: Pontosan tudom miről beszéltek. Annak idején, mikor még a max 60Hz-es, csak impulzus módban működni képes PDP-n játszottam, a fix stabil 60fps Vsync volt a mániám, és már az előtt elkezdett az agyamra menni, hogy miért nem elég sima soha a 60fps Vsync akkor sem, ha csak 50-75% közé van terhelve a GPU és a legelfoglaltabb CPU mag is, mielőtt divat lett frametime grafikonokat rajzolgatni és FCAT féleségeket használni a tesztekben.

Ugyanakkor nem túl rég (pont mikor már leszoktam a Vsync-ről, az OLED-en 2160p60 és 1080p120 opciók mellett átpártoltam a FastSync-re) vannak trükkök, amikkel javítható a Vsync lag és "simaság": https://forums.guru3d.com/threads/the-truth-about-pre-rendering-0.365860/page-12#post-5380262
Annyi a hátránya, hogy ehhez ugyan úgy teljesülnie kell, hogy:
max lehetséges fps >= frissítési freki ,
ha ez nem teljesül, akkor nekem szubjektíven jobb (még "simaságban" is, illetve késésben is nyerő) a FastSync (márpedig 4k-ban szinte lehetetlen stabil 60+ fps nem túl régi játék alatt, ahogy 120 feletti fps is 2k-ban, pár kivételtől eltekintve, de olyan játékokkal pedig pont nem játszom, mint pl. az online multik vagy MMO-k, amik minimum gépigényre és/vagy magas fps elérésére vannak belőve).

De ettől függetlenül ez még nem valami "eredendő igazság", csak empíria. Szoktam olvasgatni olyat, hogy pár játékan a Gsync/FreeSync mellett is akadozik a játék és az sem szentírás, hogy el legyen b@szva a Vsync, az is lehetne jól kivitelezve, vagy esetenként meg lehet támogatni jobb állapotra (lásd fent).

[ Szerkesztve ]

(#303) Dilikutya válasza Zsébernardo (#293) üzenetére


Dilikutya
(PH! félisten)

Egy kicsit mintha nem egy árkategória lenne a két kártya. Egy kicsit.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#304) nexplo válasza Daelion (#286) üzenetére


nexplo
(tag)

Én az 580-al vagyok így. Jövőre elgondolkodom a cserén majd ha jó árak lesznek :K

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#305) Zsébernardo válasza Dilikutya (#303) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Szerintem sem egy kategória az RX 570 és a GTX 1070 videókártya, ezért nem volt szerencsés a FullHD/60Hz képfrissitést előnyként felhozni. Az átlagos gamer monitorok 60Hz képfrissitéséhez képest az RX 470 és RX 570 nem tartja az adott teljesitményszintet, nem biztositja a folyamatos játékélményt. Képes lehet időnként erre, de nagyon sok játék grafikai beállitását a normál megjelenitési szint alatt kellett használnom és a FreeSync sem árt ha szem előtt van... :) Játék közben még ennek ellenére is adodhatnak FPS beesések, ami képtörést és akadozást okozhat.

[ Szerkesztve ]

(#306) Daelion válasza Zsébernardo (#305) üzenetére


Daelion
(tag)

Tudom ezt nem szabadna meg 'tabu' itt PH-n de mi van ha valakit nem érdekel ez az egész 60 FPS téma? :B

Csak mert engem nem,AMD driverbe global szinten van berakva a 60 FPS limit és csak akkor veszem ki ha benchmarkolok valami hardvert vagy akármit.

Ezen felül amíg nem nagyon elcseszett a frame time én nem veszem észre 45-50 FPS felett a különbséget.
Shadow of the Tomb Raidert is valami 45 átlaggal vittem végig és nem zavart egy kicsit sem.
Ami zavart az,hogy az 'okosok' az ingame átvezetők elejére rakták az auto mentést amit beakasztotta az egész játékot egy pillanatra olyankor..

Megjegyzem nem multizom semmivel ahova nagyon kéne a fix/magas FPS tehát ez szubjektív. :)

Pár napja kezdtem el a Mafia 3-at mert régen nem akartam erőltetni a i 3-al meg az akkori gépemmel.
Na most se sokkal jobb,botrány amit az a játék művel.
Bekapcsolom a 60 FPS limitet akkor minden baja van a játéknak,villódzó textúra hibák,random crash hibaüzenet nélkűl,több másodperces random fagyások,stb.
Vissza raktam 30 FPS-re mert azt ajánlottak több helyen is,és tényleg működik.
Szal most 30 FPS-el játszom ami ugyan kicsit zavar de mivel a játék tetszik el tudom visel
ni.

[ Szerkesztve ]

(#307) nexplo válasza Daelion (#306) üzenetére


nexplo
(tag)

Ez mit takar: "AMD driverbe global szinten van berakva a 60 FPS limit és csak akkor veszem ki ha benchmarkolok valami hardvert vagy akármit" :U

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#308) janos666 válasza nexplo (#307) üzenetére


janos666
(PH! nagyúr)

Van az AMD control panel-ben egy fps limiter (az nVidia-nál is, bár ott nincs kirakva a GUI-ba, csak külsős programmal piszkálható az állása), amit sohasem érdemes használni, mert az RTSS és hasonló CPU oldali limiterek általában jobbak több szempontból is, mint a GPU oldaliak (bár javítson ki valaki, ha most tévedek, és az nVidia-val ellentétben manapság CPU oldali az AMD driver-es limiter).

(#309) Daelion válasza nexplo (#307) üzenetére


Daelion
(tag)

Bemész a Gaming részre/Global settings/Target framerate control és ott 60.
Egyértelműen ki kell kapcsolnom ha tesztelek valamit mert mindent limitel kb.
Nem kell játékonként buherálni és nekem jobban működik mint egy sima Vsync.

Ezt meg kifelejtettem az előző kommentből.
2600 + RX 570-el ahol 60 FPS volt a cél.
Annyira nem nevezném ezt még túl kompromisszumosnak kivéve az AC Odyssey de az eleve szarul fut AMD-n.

[link]

[ Szerkesztve ]

(#310) gbors válasza janos666 (#302) üzenetére


gbors
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Érdekes, különösen a vsynctester oldal - csak annyi a "gond", hogy nekem korábban nem tűnt fel, hogy mennyi gond van a "fix" 60 FPS környékén, csak egy töredékük :DDD De most ezeket mind megoldja a FreeSync - vmikor még hozzáteszem azt a finomhangolást, amit schawo ajánlott.

"You want I should pull the head off of him? I could make it look like an accident."

(#311) nexplo válasza Daelion (#309) üzenetére


nexplo
(tag)

Amúgy mi értelme limitálni az FPS-t?? :F
Teszem azt 120-ra teszem akkor az miért jobb vagy rosszabb mint 60-on? :U

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#312) solfilo válasza Daelion (#309) üzenetére


solfilo
(PH! kedvence)

Skyrimmal játszok főleg, annál belőttem a FreeSync sávba a Radeon Chillt (48-75fps-re), ennyit kitol magából a Vega11 is ebben a játékban. :)

solfilo

(#313) Daelion válasza nexplo (#311) üzenetére


Daelion
(tag)

60 Hz monitorom van és nálam ez egy ilyen 'berögződés',hogy nem szeretem feleslegesen terhelni a hardvert még ha vinne is több FPS-t mert nekem nincs rá igényem.

Magasabb FPS=magasabb fogyasztás/terhelés=magasabb hőmérséklet ami lehet hosszú távon az élettartamnak is betesz valamennyire.

(#312) solfilo

Skyrim az örök kedvenc csak én szeretem agyon modolni 'grafikai modok,semmi őrültség' ami meg kb igényesebbé teszi mint a legtöbb új játék szinte. :D
De az korrekt,hogy a kis Vega mire képes. :)

Freesyncem meg sajnos nincs egyenlőre.

[ Szerkesztve ]

(#314) janos666 válasza Daelion (#313) üzenetére


janos666
(PH! nagyúr)

Az még a baj az fps kérdéssel, hogy sokan annyira hozzá vannak szokva a 60Hz sample-and-hold LCD mozgóképvilághoz (10+ év kvázi kötelező kondicionálás, míg szinte nem volt alternatíva, így kényszerűen hozzászokott a világ 99%-a), hogy fel sem tűnik nekik mennyire szar a mozgókép élesség 60fps-el (nem tűnik fel mi a baj, mert nem is tudjátok, nem emlékeztek, hogy mi a jó).

A jó féle PDP (avagy plazmatévé) után nekem okádék volt még az is, amit a 60Hz-es OLED csinál BFI nélkül, pedig még az is jobb, mint a BFI nélküli legjobb 60Hz LCD.

Az 50/50% BFI 60fps-el OLED-en (tehát 1/60Hz~16.6ms esetén ~8.3ms fekete, ~8.3 világos idő, felváltva feketítés és aktív képkocka kirakva 120Hz-es panelen 60 fps-ből) már jó kompromisszum, mert lassú mozgásnál nem tűnik fel a csóvázás (még mindig "4k jellegű" a képélesség ilyenkor is), de igazából még mindig kevesebb információ vehető ki a 2160p60 képből így is gyors mozgásnál, mint pl. egy Pioneer plazmán 1080p60-ból (ez most nem elírás, gyors mozgásnál <=1080p az effektív mozgóképfelbontás a 60+60 BFI-s 4k-s OLED-en, legalább is számomra ránézésre, mert ez picit zavaros téma, hogy miképp érdemes ezt absztrakciózni hogy "mozgóképfelbontás", több elméleti modell van...).

Egyedül az 1080p120 az, ami már egyértelműen jobb OLED-en, mint az 1080p60 plazmán, mert a mozgókép élessége még mindig elmarad néha a plazma mögött (gyors mozgásnál), de legalább érezhetően sokkal "simább" az egész (szóval néha picit elvesz, de máskor többet ad). De még ez is csak OLED, ahol effektíve nincs válaszidő, mint LCD-n (ami ront mindenen).

LCD-n pedig gyakorlatilag csak BFI-vel lehet kitakarni a nem elhanyagolható válaszidőt, de az nem igazán működik együtt a VRR-al (ha elvben talán meg is lehetne oldani valahogy/valamennyire, akkor se nagyon van ma elérhető/használható piaci termék ilyen képességgel).

Na, de a lényeg, ahonnan indultam volna... sample-and-hold kijelzőn --- márpedig ma minden VRR-os kijelző ilyen --- a mozgókép élessége szempontjából is nagyon fontos a minél magasabb átlagos fps (még valamilvel 120 felett is, nem még hogy 60-120 közt).

[ Szerkesztve ]

(#315) Daelion válasza janos666 (#314) üzenetére


Daelion
(tag)

Ugyan engem nem izgat ennyire komolyan ez a része de értem mit akarsz mondani és nem is vitatom,hogy jobb a több ilyen esetbe akinek igénye is van rá.

Láttam jobb monitort jobb frissítésel de nem kapott el az a érzés,hogy nekem ez annyira fontos lenne vagy kéne.
Majd valamikor kerítek egy IPS Ultra Wide/75Hz monitort freesync-el de nem prioritás.

A válaszidők meg nekem sose jelentettek semmit mert én még a Vsync 'input' lagot se veszem észre.

Hm,valaki mondott egy jót itt PH-n de nem emlékszem ki volt már de valahogy így szólt:

'Arra,hogy Lara seggét bámuld a TR-be nem kell több' :DDD

30 leszek amúgy szal néztem már pár kijelzőt. ;)

[ Szerkesztve ]

(#316) KAMELOT


KAMELOT
(PH! félisten)

Mondjuk ha már tényleg a ár/teljesítményre koncentráltál akkor egy picit erősebb procit vettem volna pl. Ryzen 5 2600 beléraktam volna és akkor tényleg egy jó géped van hosszú távra. Amúgy szépen leírtál mindent.
Én high-end kategóriában mászkálok, de szívesen olvasok ilyen írásokat low-budget kategóriában is.

V1200 - 8CORE - 4K

(#317) janos666 válasza Daelion (#315) üzenetére


janos666
(PH! nagyúr)

A LCD válaszidő (néhány ms, általában 1-30 közt, de ezer dologtól függ épp mikor mennyi) töredéke a Vsync-lagnak (megint csak sok tényező befolyásolja, de akár ~100 ms nagyságú), de általában még a frissítési időköznél is kisebb (ami pl. 60Hz-nél ~16.6ms), legalább is a "jellemző g2g" érték.

Bár van olyan LCD, amin a valós maximális válaszidő jóval magasabb, mint a frissítési időköz (tehát pl. papíron 100Hz, avagy 10ms-enként frissül, papíron lehet hogy gray-to-gray 8ms válaszidőt adtak meg, de elképzelhető, hogy bizonyos árnyalatból bizonyos másik árnyalatba akár 16ms-t tököl, esetleg még többet), tehát attól függően épp honnan hova kéne váltania, néha be sem fejezi az első váltást, mikor kezdheti az újat (60Hz-es PVA-k is csinálnak ilyet, a Samsung-nak volt valami olyan PVA variánsa, amire szerintem 30Hz-et se szabadott volna jó szívvel írni, mert szabad szemmel lehetett látni, hogy nagyon gyakran fejezi be a váltást egy frissítési időköz alatt).
FreeSync esetén ez olyankor szokott gond lenni a mai "gamer" LCD-ken, mikor VRR üzemben kikapcsol (vagy legalább is rosszul működik) az overdrive (megnő az a "jellemző g2g" idő is, amit büszkén ad meg a gyártó, szóval az átlagos eset is rosszabb lesz, mint papíron a névleges).

(#316) KAMELO - Jah, bors irományai mindig jók, akkor is ha másféle cuccok érdekelnek.
De amúgy miért kéne neki erősebb CPU így, ha megállapította, hogy gyakorlatilag GPU-limites a gépe? (A CPU sincs sincs beforrasztva az alaplapba, ha egy-két év múlva mégis cserélni akar, mert rákattan valami CPU zabáló dologra.)

[ Szerkesztve ]

(#318) schawo válasza janos666 (#314) üzenetére


schawo
(Jómunkásember)

Engem a mozgás és pásztázás darabossága és rángatása sokkal jobban zavar, mint az utánhúzás, márpedig a vsync azt hoz magával. Oké, 120Hz-en már jobb volna, de még a 1080 Ti sem bír el az 1440p kijelzővel 60fpst modern játékokban. A resident evil 2 is gyakran befordul tartósan 50 fps alá.

(#317) janos666
Szó sincs arról, hogy kikapcsolna vrr alatt az overdrive. Azért tűnik úgy, mert más overdrive beállítás szükséges 40hz és más 144hz-hez. Ha az elektronika nem állít automatikusan utána az fps-nek overdrive-val, akkor bizony magas fps-nél megjelenik a túlhúzás, vagy alacsonynál a túlkompenzálás. A gsync mindig utánállít, ezért van az, hogy az nvidia mindössze 12 Freesync monitort minősített teljesen gsync kompatibilisnek, mert ezek a monitorok csinálják az utánállítást. De mivel az olcsóbb freesync monitorok döntő része eleve nem támogat széles frekvenciatartományt, nem számottevő ez a gond. Egy 40/50-75Hz tartományú monitoron ez még nem olyan kardinális, mint egy 30-144-esen.

[ Szerkesztve ]

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH

(#319) kisza25 válasza KAMELOT (#316) üzenetére


kisza25
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Vagy egy 1600x-et 45eFt-ért+ rx 570 45eFt, vagy rx 580 65eFt, most ezek a legjobb ár/érték cuccok :K
janos666: én a ryzen 1400@3,8Ghz-et cseréltem le r5 1600x-re rx 580 mellett, mert folyton FPS droppom volt (pubg, bfv) szóval az r3 1200 biztos, hogy hagy FPS-t a kártyába (volt r3 1200-am is), minimum felhúznám 3,8Ghz-re, ha nem is cseréli
Amúgy ki mit szokott meg, én multizok 10 éve100+FPS és egszerüen látom, ha alatta van :B
A vsync nekem olyan, mintha zselében mozognék, freesyncet használok , de csak 40-75- öt tud a monitorom, hááát ja, jobb, mint a vsync:P

[ Szerkesztve ]

Aki meg akar tenni valamit, az talál rá módot, aki nem az talál rá kifogást.

(#320) Dilikutya válasza janos666 (#314) üzenetére


Dilikutya
(PH! félisten)

Ezért nem költenék pluszban 100+ ezret valami komolyabb monitorra meg egy erősebb kártyára. :)

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#321) kenwood válasza Dilikutya (#320) üzenetére


kenwood
(PH! addikt)

A komolyabb monitor 4k,144 hz,normalis panel, valaszido,es azok millio korul vannak.
A +100k a 144-nel a belepo szint utani lepcso :)

[ Szerkesztve ]

(#322) nexplo válasza Daelion (#313) üzenetére


nexplo
(tag)

Én freesync-el nyomulok, bár egy belépő szintű moncsival. Megnézem majd ezt az fps dolgot ha gép mellett leszek , mert kíváncsi lettem. Az tuti hogy hiába van "korrekt" teljesítményű gépem én pl sok esetben leveszem a plussz "fícsöröket" a játékban a +fps miatt. Ezt anno még COD 2-nél kezdtem. Bár ott más előnye is volt ennek :)

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#323) KAMELOT válasza kisza25 (#319) üzenetére


KAMELOT
(PH! félisten)

Éppen azt nézem MO-n marha drága a 2600X. Nálunk ez a proci 53k. Szerintem az a +8k jobban megéri a 2600x

V1200 - 8CORE - 4K

(#324) sb válasza kenwood (#321) üzenetére


sb
(PH! kedvence)

Igen... és a Tescoba is BMW M5-tel jársz, de csak tuningolt változattal, mert a gyári arra se jó.

Bocs, muszáj reagálnom erre a hozzáállásra.
Visszaolvastam és nem látom honnan jött a vita, azon kívül, hogy te elkezdtél másról írni mint a többiek.
Egy jogosnak tekinthető - ámde ettől még szándékosan félreértelmezett részt vélek felfedezni:
Valaki azt írta, nem eléggé definit módon, hogy 1080p-re X/Y vga/konfig "jó". Ha jól értem onnan fordítottad ki, hogy szerinted a "jó" tök mást jelet: Ultra, min 60fps (avg 90-120?)... satöbbi, satöbbi.

Utána írtad, hogy teljesen más világ egy avg 60 mint egy min 60 gaming+környezet. Ebben igazad van, de így nem világos honnan jött ide.
A többit meg már belemagyarázásnak értem.
1. Volt szó High vs Ultra felállásról. Nyilván igaz, hogy effekt/feature-függő a lassulás, de azért azt lássuk már, hogy a legbonyolultabb algo-k és a legnagyobb perf. hittel járó cuccokat szokták betenni az Ultrába... tök logikus, hogy nem a low-med közé tesznek be drága megoldásokat.
Azt se nehéz belátni, hogy ezzel (meg önmagában is) valószínűleg a látvány/perf hit szarabb lesz ezeknél. Egyszerű logika. Más esetben elb*szottul skálázódó játékokat látnánk csak. Szóval nagy átlagban tök igazuk van azoknak akik - ha már általánosítani kell - akkor eszerint nézik.
2. Szó volt ezek alapján adott tanácsról.
Tanács ritkán specifikus, 99.9%-ban általánosított. Hacsak te nem olyanokat szoktál szórni, hogy X játék ezzel a 36db-os paramétersorral és 22db- hw speccel ilyen és olyan pályákon/db NPC-vel, játékossal N-M fps range-ben fog futni... Kb. hasonló szinten kérted számon az ő általánosító tanácsukat... ettől jobbat nem tudsz adni a fentiek nélkül.
Ha viszont nem így adsz tanácsot és vezetsz le valamit, akkor ugyanúgy lyukra futás. Nem tudod megmondani, hogy mivel és milyen paraméterkörnyezetben fog 100%-ra úgy tudni egy program. Feleős tanácsról írsz... mégis kinek tudsz olyan 100%-os tippet adni, aki bejön és annyit kérdez a te kritikádnak megfelelő módon, hogy MINDEN játék fusson MIN 73fps-t ULTRA-n. MINDEN.
Nem tudsz ilyen tuti tippet mondani amit elvársz a másik oldaltól nagy igényességgel.
3. Hogy miért?
a. Mert több játék van, nem 1db és nyilván máshogy futnak. Ha már erre belősz 1000%-os konfigot (nyilván nem low-ra 10 éves játékra, mert arra egyszerűbb, de talán még ott is...) akkor megemelem a kalapom.
b. Mert van szar port, pl. rakhatsz alá bármit, (mikro)laggol. Megeszi a ramot mert leakel... késvő tölti a textúrákat mert szar a kód. Összefoglalva van sw jellemző az adott játékban is amit nem tudsz hw-vel orvosolni. És egyébként ez a nehezebb része, mert brute force hw-t lehet alá pakolni bárminek de ettől semmi nem gyorsul garantálható módon hacsak nem tudod fejből az asm-re fordított kódját.
c. De menjünk távolabb: lehet, hogy a játék is jó mind. Ezen felül is van sw környezet. Egy szarabb vírusirtó vagy bármi hülyeség a háttérben és dobhatod a tuti tippet.

Szóval ezen a részén kár rugózni. Ha logikailag szeretnél valamit biztosra mondani akkor egyet lehet: Hogy garantáltan nincs olyan konfig amin minden elfut maxon bárnemű legkisebb hiba nélkül.
- Innentől a két másik nézőpontotok már nem szentírás. Azt lehet mondani, hogy 90%-ban így és úgy fog futni minden(=90%) az adott konfigon. Maxon vagy kellően visszavett, pl. high körüli beállítással.
Innentől max az a kérdés, hogy melyik a biztosabb állítás. Mivel a visszavett beállításokban több a lehetőség és a fentiek alapján az Ultra feature-set logikusan teljesítményben kiegyensúlyozatlanabb is lehet átlagban, így én a high-ra szavazok.
- Az meg szerintem egyértelmű, hogy átlaguserek 99%-a ezt kérdezi és nem az ultimate konfigot keresi... a boltbamenős Ferrari mellé.

Ha szétnézek a fórumon - ezt már régóta írom itt sajnos - én épp ezen az oldalon látok teljesen felelősségmentes ajánlatokat. Pistike bejön és TV-t akar: csak OLED. De várj, BFI nélkül az sem ér szart se... 65" alatt mit akarsz? Gaming? 240Hz: min fps 240. Átlag hangfal TV mellé? Nem kábelezed be 5.1-re a gyerekszobát is, nyomi vagy? De inkább vegyél használtan csöves erősítőt és 200k alatt ne is gondolkozz.
De csak Pistikének kell a TV-nél jobb hangszóró... Akkor sem. Halálkomoly emberek írják le, hogy nincs élet a kettő között. (nyilván van amúgy ilyen range is, de azért ne vicceljünk, hogy a pc speaker meg a high end alja között semmi. Autóban ugyanez... meg mindenben.
Kicsit fárasztó.
A titka pedig nem az igényesség mert az van nálam is. Hanem a különböző használati szintek racionális belövése, a hasznosság felismerése. Ehhez pedig a kulcs, amit gbors írt: mások igényeinek megértése és elfogadása.
Ha ez megvan abból ismerhető fel, hogy tudsz olyan - a kérdezőnek adott célra tökéletesen jó és optimális - megoldást ajánlani amit te a büdös életben nem piszkálnál meg bottal se. De nem azért mert szar, hanem mert neked másra van szükséged.

Még egy egyszerű példa KAMELOT hsz-én keresztül:
Mondjuk ha már tényleg a ár/teljesítményre koncentráltál akkor egy picit erősebb procit vettem volna pl. Ryzen 5 2600 beléraktam volna és akkor tényleg egy jó géped van hosszú távra.

Ha nem használja ki a 2600-at akkor kb. ugyanazt a teljesítményt kapja mint 1200-al, hiába erősebb jóval papíron a 2600.
Tehát máris sokkal rosszabb választás lenne ár/teljesítményre (ráfizetésben) mint az 1200.

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#325) kenwood válasza sb (#324) üzenetére


kenwood
(PH! addikt)

Sorry ez tul hosszu,elakadtam az elso bekezdesnel.
Ha ki tudod gyomlalni a 60-70 szazalekat, akkor atolvasom,es reagalok.

[ Szerkesztve ]

(#326) sb válasza janos666 (#314) üzenetére


sb
(PH! kedvence)

Őszintén, gyors mozgásban mikor és mennyi látod ezeket a különbségeket?
Nem azt mondom, hogy nincs lassú panel.
TV-m csak VA LCD volt eddig, 120Hz-es. Nekem megfelelt. Monitorban IPS után most ki akartam próbálni. AOC 75Hz-es VA: sikítva vittem vissza. Fekete képernyőn konkrétan a scrollozott téglalapokból fél centik tűntek el. A többi váltás is lasús volt, a színek is brutálisan torzultak, de talán ez volt a legszemléletesebb mikor téglalap vagy egy ember fél feje tűnik el scroll közben. :D

Viszont ezt a mozgásfelbontás fétist erőltetettnek látom. Bevallom az alapját sem igazán értem, kissé magic-nek tűnik a leírások alapján: mivel a szem így érzékel. A világban sétálva pedig ritkán van BFI, vagyis nagyjából hold&sample módon látok egy széket is a padlón... de ez biztosan az én gondom.
Ettől függetlenül a gyakorlatban viszont gyors LCD paneleknél én már nem látok egetverő problémákat.
Pedig relatíve érzékeny vagyok a mozgásgyorsaságra, folytonosságra, lagra (az már más téma) is.

OLED-nél viszont tényleg nem értem mi okozza a gondot BFI nélkül hiszen gyakorlatilag azonnali átmenetről van szó. És itt a forrás is ehhez igazítható ha játékról van szó. (24 mozit felejtsük el, az a szarból várat kategória... legyen gyors és éles miközben nincs hozzá elég információ).

A plazmára 60Hz-et írsz. Tehát 60 képed van másodperceként, ennék több infót nem kap a szemed, vagyis több mozgásfázist nem tudsz élesen látni, max ennyit. Ha az OLED-re is 60-as forrást küldesz és nem mossa szét a képet mert gyk azonnali az átmenet akkor ott hogyan láthatsz kevesebb fázist? Vagyis életlenebb képet mozgásban?
Ha gyk. 0 a képváltás ideje akkor a kettő között szükségszerűen két eset lehetséges:
1. Villog (BFI vagy plazma).
2. Ki van tartva a kép.
Viszont itt egy állóképről beszélünk. A kitartást így nem látom elméletben problémának. Akkor tudnánk előrelépni (mozgásfelbontásban, vagyis több mozgásfázis élesen megjelenítve), ha úgy csökkenne az "állókép" ideje, hogy több az fps-ünk több valós mozgásfázissal.

De ha már itt tartunk, ez nekem már ágyúval verébre kategória. Nyilván játszani senki nem akar 30fps-sel, de én pl. filmet sem nézek interpoláció nélkül 10 éve. Ennek megfelelően nem a blur-ölt mozgásra szavazok, de 60fps szemmel már elég folytonos és hozzá megfelelő gyorsaságú panellel eléggé éles/kevés a blur is.
A maradékra szerintem már elmegy a blur további - főleg a fenti, nekem nem igazán valósnak tűnő - megoldások helyett.
Nyilván ha a csapból is 120fps gaming és 120fps filmek jönnének az sem lenne ellenemre, de talán ha (48)60-ig eljutunk akkor a többi már nem az a pofaleszakító igénytelenség kategória.

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#327) sb válasza kenwood (#325) üzenetére


sb
(PH! kedvence)

Semmi gond. Én végigolvastam a tieid. Kár volt.
Röviden: magas lóról hülyeségeket beszélsz.
- Van amit nem értesz és másról írsz/másra válaszolsz.
- És van amibe úgy kötsz bele, hogy szükségszerű logikai bukfenc van benne.

Ha hosszabban is érdekel majd végigolvasod, mert tételesen mégiscsak érdemibb végignézni mi miért az, mint így röviden összefoglalva.

[ Szerkesztve ]

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#328) sb válasza gbors (#202) üzenetére


sb
(PH! kedvence)

Hasonlóan jó az energiamenedzsment már mint Intel oldalon.
Vagyis max órajelen és feszen is alig több a fogyasztás idle-ben mintha visszavett frekit/órajelet látsz.
Szóval ez még nem jelent semmit. Ha visszavette az órajelet/feszt akkor szvsz működött. (Ha nem akkor meg csak simán alig eszik többet visszavétel nélkül is.)

@Daelion:
Az UV-s 570-ednél ez a teljes fogyasztás vagy csak a gpu?

[ Szerkesztve ]

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#329) nexplo válasza sb (#324) üzenetére


nexplo
(tag)

Ezzel:

"Ha szétnézek a fórumon - ezt már régóta írom itt sajnos - én épp ezen az oldalon látok teljesen felelősségmentes ajánlatokat. Pistike bejön és TV-t akar: csak OLED. De várj, BFI nélkül az sem ér szart se... 65" alatt mit akarsz? Gaming? 240Hz: min fps 240. Átlag hangfal TV mellé? Nem kábelezed be 5.1-re a gyerekszobát is, nyomi vagy? De inkább vegyél használtan csöves erősítőt és 200k alatt ne is gondolkozz.
De csak Pistikének kell a TV-nél jobb hangszóró... Akkor sem. Halálkomoly emberek írják le, hogy nincs élet a kettő között. (nyilván van amúgy ilyen range is, de azért ne vicceljünk, hogy a pc speaker meg a high end alja között semmi. Autóban ugyanez... meg mindenben.
Kicsit fárasztó.
A titka pedig nem az igényesség mert az van nálam is. Hanem a különböző használati szintek racionális belövése, a hasznosság felismerése. Ehhez pedig a kulcs, amit gbors írt: mások igényeinek megértése és elfogadása.
Ha ez megvan abból ismerhető fel, hogy tudsz olyan - a kérdezőnek adott célra tökéletesen jó és optimális - megoldást ajánlani amit te a büdös életben nem piszkálnál meg bottal se. De nem azért mert szar, hanem mert neked másra van szükséged."

Teljesen egyet értek.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#330) gbors válasza kisza25 (#319) üzenetére


gbors
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

+ KAMELOT:

Igen, írtam is lejjebb, hogy gondolkodtam az 1600X-en (a 2600 akkor még jóval többe fájt). De az egyik oldalon a +23k volt, a másikon meg a feeling, hogy jobb rendszerem van (ami hidegen hagy). Mást nem tudok odatenni, mert a legtöbb AAA játék nálam kifúj annyiban, hogy megnézem, hogy fest és hogy fut, és addig a játszástól el is megy a kedvem, annyira untatnak (jobb esetben). Téli szabadság idején nagy nehezem végigküzdöttem magam a SW Battlefront II-n, 6 óra volt 10 részletben, a végén már kifejezetten kínlódásnak éreztem - csak olyan rohadt jól nézett ki, hogy végig akartam menni rajta. Ezzel szemben a 10 éves kenyérpirítón is elfutó Opus Magnummal 50 óra felett járok - az egész proci + VGA műsor az egyébként nem olyan bőséges játékra fordítható időm 10-20%-át érinti, és csak azért foglalkozom velük egyáltalán, mert van pár indie játék, ami meglepően nagy erőforrást igényel, és mondjuk egy 750 Ti kevés lenne hozzá.

Szóval, teljesen megértem, hogy sokan miért vennétek erősebb CPU-t, de nekem egyszerűen nem kell.

(#328) sb: a fő gond az, hogy nem tudom, visszavette-e az órajelet. Azt állította, hogy igen, de azt is állította, hogy feljebb állította az órajelet, amikor OC-zni próbáltam, aztán mégsem. Meg amúgy a B450-es lapon látok fogyasztáscsökkenést, amikor visszamegy az órajel + fesz.

[ Szerkesztve ]

"You want I should pull the head off of him? I could make it look like an accident."

(#331) kenwood válasza sb (#327) üzenetére


kenwood
(PH! addikt)

Nem kotok bele semmibe. Valaki leir egy valotlan allitast, en pedig cafolom.
Hanyszor irtam le, hogy okes a konfig,csak itt nem er veget a vilag?
Negyszer, otszor, hatszor ?

Ehhez kepest mindenki azt cafolta meg,hogy szerintem 2080 ti sli alatt nincs is elet,amihez meg hasonlot sem irtam soha
Most erted,ha valaki egy egyszeru par soros commentbol is csak 2-3 szot tud ertelmezni,kiragadja a kontextusbol, azzal milyen erdemi vitat lehet folytatni ?

(#332) kisza25 válasza gbors (#330) üzenetére


kisza25
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Én is próbálom megtalálni a minimum gépet amin már az adott játék jól fut, sajnos a pubg és bfv is elég gépigényes, esténként fent vagyunk TS-en és beszélgetünk közben játszunk (napi 2-3 óra)
Pubg-ba beleszaladt 1000 óra és bfv is már 100 körül van. Ez a nap végi kikapcsolódásom. Szerencsére most egész olcsón megúsztam a ryzen 1400+ 1050 ti -ről a fejlesztést:)

Aki meg akar tenni valamit, az talál rá módot, aki nem az talál rá kifogást.

(#333) Daelion válasza sb (#328) üzenetére


Daelion
(tag)

Afterburner elvileg csak a GPU-t nézi ilyenkor de nem annyira pontos,itt van egy GPU-Z átlag érték játék alatt.

(#334) sb válasza kenwood (#331) üzenetére


sb
(PH! kedvence)

Nem volt valótlan. Te vetíted rá, hogy mindennek mennie kell rajta, 110%-ban de ezt:
1. Rajtad kívül senki nem állította. (Szóval nem arról van szó, hogy azt adnák a szádba: ne lenne élet alatta. Van, de afelette lévő életről rajtad kívül senki nem beszélt kb.)
2. Ugyanolyan valótlan, sőt még inkább. Lásd fenti levezetés.
3. Bónuszként meg ebbe is belekötöttél.
(A csúcs a komolyabb monitor=milliós tétel kijelentésnek pl. van relevanciája és valós információtartalma egyébként? Azon kívül a fenti - szerinted félreértett - kisarkított gondolataid erősíti? Nyilván itt senkinek nem releváns, ahogy komoly szállítóeszköz is csak egy magán jet lehet amúgy...)

Egy logika mentél kilyukadni (a tanács tökéletlensége) egy ugyanazon logika mentén szintén hibás állításhoz (tökéletes ajánlat kell, hogy ne legyen belőle csalódás) elég fail.

Tök mindegy. A kiinduló állítást engedjük el. Maradjunk annyiban, hogy a "jó" nem volt elég definit... egyébként így indul minden gaming vita. Ez "elég"/"jó" 1080p-re: és Pistike ezalatt azt érti, hogy single nem esik be 30 fps alá a gém... vagy esetleg csak ritkán :O . Mert így végül is jó volt a krájziszra a vga, hiszen végigtolta 10 nap alatt és összesen 4x2mp-re látott 25fps-t a számlálón.
Józsika meg azt, hogy 64 fős multin 144 alá nem esik... de nem is mikrolaggol és egyenletes a frametime is, továbbá minden pixelt látott belőle a 240Hz-es monitorán. Ha 1 év alatt beesik 2x2mp-re az már a nem jó kategória.
Ezek meg jól írtad: k*va messze vannak egymástól.
Erről szólt a vita, de igazából senki nem akart erről vitázni.

Az Ultra általánosítását viszont tartom, hogy statisztikailag bőven a rossz látvány/költség skálán mozog, ahogy írták.
És azt is, hogy tanácsból a fórumon 80% azért megy félre mert a max igényeket nézi, a valós igények meg nem értésével.

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#335) sb válasza Daelion (#333) üzenetére


sb
(PH! kedvence)

Akkor ez gpu only. Köszi.

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#336) Zsébernardo


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Tipikus monitor használati helyzet nálam a 100Hz, Low input lag ON, a legalacsonyabb válaszidő. Nvidia driverben az Adaptiv Sync beállitás kijelőlve. FreeSync elméletileg nem képes ennyire alacsony válaszidőkre. Nálam filmnézés és játék közben egyaránt használható és látványban jobb élmény, mint a FullHD/60Hz használat. Szemre a 120-144 Hz képfrissités még érezhető, viszont a 165Hz csak az erre fogékony játékosoknak jelent további fejlődést. Játékban az alacsonyabb képfrissités és nagyobb válaszidő a fegyverek viselkedésére negativ hatást gyakorol, vagyis rontja a találat pontosságát (a tűzerőt...?!). Interneten találtam magyar cikkezést, nem én találtam ki... :D

[ Szerkesztve ]

(#337) nexplo válasza Zsébernardo (#336) üzenetére


nexplo
(tag)

De szép is lenne ha lenne 165 Hz-es monitorom :D
Bár a TV-m az 600Hz elméletileg. Hogy ez csak marketing e arra nem vennék mérget :)

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#338) kolopele válasza sb (#334) üzenetére


kolopele
(PH! addikt)

Ugyan kenwood anno engem is ignorált, de abban egyet kell értsek vele hogy 4K 60 fps ultra lenne az igazi látvány és játszhatóság terén single játékokban (a 144HZ - et hanyagoljuk 4K esetében egy jó ideig még). Nekem az 1080 Ti az újabb játékok esetében már csak a g-sync miatt tudta élvezhetővé varázsolni olykor még high beállítások mellett is a játékok egy részét, ami azért még így is szebb mint ultrán FHD mellett. Holnap megjön a samsung ramos 2080 Ti - m, majd megírom mire lesz képes (RTX off lesz, az már most biztos).

[ Szerkesztve ]

(#339) Zsébernardo válasza nexplo (#337) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Ne zavarjon a hiánya, mert alig észlelhető ezen a szinten a változás. 144Hz tökéletesen jó látványt nyújt gyors mozgásmegjelenités közben a játékokban vagy filmnézés közben. Nekem a 100Hz képfrissités már megfelelő, és a PC-m ezt ki tudja szolgálni a legtöbb helyzetben. :) 600Hz inkább a számháború áldozata, mert az elektronika része talán képes lehet ezt a vezérlést teljesiteni (képkocka beszúrásokkal), de a kijelző panelek meghajtása 600Hz képfrissitésen szerintem nem megoldható. Esetleg ha ebben tévednék, akkor a változtatás jogát fenntartom... :)

[ Szerkesztve ]

(#340) Zsébernardo válasza nexplo (#337) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

12 sub-fields per frame in 50Hz (frames per second) creates 600Hz. :)

(#341) nexplo válasza Zsébernardo (#339) üzenetére


nexplo
(tag)

Tudom hogy a 100Hz is elég de álmodni csak szabad ;)
És valóban igazad lehet mert láttam én már samu TV-t boltban valami 1200 vagy 1600Hz-el hirdetve... nem tudtam hogy sírjak vagy röhögjek :)

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#342) Carlas válasza schawo (#318) üzenetére


Carlas
(senior tag)

Nekem a 1080ti + i7-8700 - 1440p - 144hz ips monitoron megy. minden jatek bőven 60fps felett megy. a legtobb kihajtja a 120-144fpst is, rengeteg multival tolom / pl anthem ultran 80-150fps között ment/ . Szóval nem igazán értem hogy ezt miért írod mert 1440p-re több mint hibátlan a 1080ti....

[ Szerkesztve ]

Több mint 9 éve a Hardveraprón!

(#343) Zsébernardo válasza nexplo (#341) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Samsung 100Hz sikképernyős TV idejében a DVD filmeket is szebbnek láttam. :)

(#344) kolopele válasza Zsébernardo (#339) üzenetére


kolopele
(PH! addikt)

Ennek a Hz mizériának igazából a képcsöves tévék esetében volt komoly létjogosultsága, ott az 50 Hz után megváltás volt a 100, eltűnt a villogás, vibrálás. Még emlékszem amikor majd 400 ezerért megvettem életem első Panasonic 72 cm - es készülékét, hány éve is már? :D Már az LCD - knél sem volt nagy jelentősége hogy 50 vagy 100 Hz - es volt az adott tv, a technológiából kifolyólag már messze nem ez számított, az 50 Hz - esen sem láttál villódzást.
Az, hogy ráírnak minél nagyobb számokat a tévékre leginkább arra jó hogy az átlag felhasználó azt vegye meg, mert ugye akkor neki lesz több száz Hz - es tévéje, ami ezáltal sokkal szebb képet fog adni, nem mellesleg jó drágán is lehet árulni. Lassan elkészülök a 77" - os 4K OLED tesztemmel, ami bizony messze nem 600 Hz - es még sincs rossz képe, az ívelt forma meg szerintem egyenesen lenyűgöző, bár erről megoszlanak a vélemények, de a legtöbben szerintem akik szidják még nem is láttak olyat.

[ Szerkesztve ]

(#345) kisza25 válasza kolopele (#344) üzenetére


kisza25
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Én egy 60 Hz lcd-n látom a csíkozást ahogy frissül :B

Aki meg akar tenni valamit, az talál rá módot, aki nem az talál rá kifogást.

(#346) kolopele válasza kisza25 (#345) üzenetére


kolopele
(PH! addikt)

Akkor lehet hogy az RTX szériás kártyák első vonala is csak frissült amikor csíkozott? :D

(#347) Zsébernardo válasza kolopele (#344) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

LCD monitorok képpontvezérlése miatt igazat tudok adni. Viszont a mozgásmegjelenités miatt a nagyobb képfrissitések a képinformációt jobban kivehetően megjelenitik (a focilabdás példa). Játékban ez néha a fegyverek viselkedésére is kihatással van, pedig a játékfejlesztők az ilyen hibákat nem engedhetnék meg.

(#348) nexplo válasza kisza25 (#345) üzenetére


nexplo
(tag)

Már bocsánat de hány HZ-en pislogsz? :D

(#343) Zsébernardo Én nem tudom hogy mit hol láttam szebbnek de az tuti hogy ez a tv amikor megjelent EISA díjas volt és tényleg csodaszép képe volt. 600Hz és passzív 3D van benne. Nem is tudom hány éves lehet olyan 6ra tippelem de mai napig az igényeimet bőven túlszárnyalja. Jöhet mindenféle marketing maszlag de ha bemegyek egy multihoz ahol van tv részleg akkor csak a legújabb 4-8k tv-ket a tökéletes demójukon látom szebbnek. Ez ami szörnyű. Már rég fejlődni kellett volna ennyi idő elteltével. Vagy legalább hasonló minőséget adni belépő szinten már... de nem így van :(

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#349) Carlas válasza kisza25 (#345) üzenetére


Carlas
(senior tag)

Kapcsolj V-syncet ami szar vagy vegyel nagyobb HZ-es monitort, vagy lockold az fpst ha támogatja a game, vagy ott a Freesync ami már nvidiaval is tökéletes /nálam pl hibátlanul megy/ és nincs csík :) Tv-nél és nem monitornál - Filmeknél ez a veszély érthető okoból nem fenyegethet senkit hogy csíkoz.

[ Szerkesztve ]

Több mint 9 éve a Hardveraprón!

(#350) Zsébernardo válasza kisza25 (#345) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Nem tudom melyikre gondoltál, mert szerintem a VSync képtőrés egy másféle képhiba. Flicker (villogás) hatás. Egy picit mindig érzékeny volt a látásom erre, és a régi Asus monitoron még nem volt Flicker-Free támogatás. Ez a villogás csak igen ritka helyzetben történhet meg az LCD kijelzőn. A képinformáció és a mozgás íránya, a sebessége alapján észlelhető. Ha sok esetben látod és zavaró neked, akkor az a monitor ilyen.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.