Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• attila9988

őstag

válasz oO7 #139 üzenetére

ez azzal lenne egyenlő - a fizikai világra visszakanyarodva - ha egy autót alapanyagáron tudnál megvásárolni...

Nem értem az analógiát. Miért lenne az? Amikor te pl dolgozol egy programon, és mondjuk fizetett programozó vagy a vöröskalaposoknál, akkor te a munkádért fizetést kapsz. Megcsinálod amit kell, és kész. Azután hogy azzal a kóddal mi lesz, az neked nem plussz költség. És a cég remekül megél belőle, ahogy te is. Ha nekem kell az a kód, én is megkaphatom, belefejleszthetem amire nekem van szükségem, és ez így megy tovább. Lehet hogy a kódom pont jó lesz neked is.
    Az egész a közös munkáról szól, és a közös eredményekről. Ne feledd hogy a szabad software a vállalatok számára is szabad, pl a google is ezek hátán kapaszkodott oda, ahol ma van. De ha te megalapítod az oO7 bt -t, akkor is rakhatsz magadnak debian -os gépeket, és használhatod több ezer ember munkáját, ahogyan ők is a tiedet. Ez egy remek módja annak, hogy közösen eredményeket érjetek el.

Jó példa erre, amikor volt egy kernel bug, ami miatt a fogyasztás egyes esetekben megnőtt, és ez nem tett jót a mobil készülékek üzemidejének, majd minderre a patch egy nokiás szakembertől érkezett, ami aztán belekerült a kernelbe, ezzel gyakorlatilag mindenki profitált belőle, de pl senki nem kéri számon ezen a szakemberen hogy az egész gnu/linux világból mi az amit használ, és mi az amit nem....

Érted már? Egy software teljesen más természetű dolog mint pl egy autó, ez teszi lehetővé hogy olyan fejlesztési modellt alkalmazzanak, mint amiről épp most beszélek. Le vannak fektetve az alapok, amik leginkább átfogó licenc -ek, majd ezek köré csoportosult project -ek milliói alkotják a rendszert, és termelnek hasznot, vagy éppen segítenek költségeket csökkenteni neked, nekem, és mindenki másnak is. (és ha valamely részével nincs aki foglalkozzon, akkor sem merül bele a jogviták tengerébe, mert mindig lehet valaki, aki folytatja, vagy csak felhasználja azokat az eredményeket is) Neked sem kell a nulláról, milliárdokat befektetve kifejlesztened egy komplett rendszert ha akarsz valamit a számítógépeddel, hanem megfogod azt ami van, és hozzáadod azt, ami neked kell, és senki nem akadályoz meg téged semmiben. Ebben rejlik a szabadság.

Új hozzászólás Aktív témák