Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
"viszont a nyelvtan nem ilyen. egyszer beléd verik, akkor az maradandó"
Egyaltalan nem.
Amit az iskolaban beledvernek, azok szabalyok. Senki sem beszel ugy, hogy kozben szabalyokon gondolkozik - aki azt teszi, az nyokog, szenved, de nem beszel.
A szabalyok igazi elsajatitasahoz gyakorlas kell, es - ez szinten a sajat meggyozodesem - egy ido utan az ember atall arra, hogy nem szabalyokat hasznal, hanem mintakat, "ezt igy mondjak" alapon fog beszelni, ez pedig nagyon messze van az iskolas szabalymagolastol.Ha meg azt gondolod, hogy barmely nyelvbol egy eros szokincs konnyen elsajatithato, akkor vagy kiveteles zseni vagy, vagy meg nem probalkoztal ilyesmivel

-
Igen, nem abbol all, de valahol el kell kezdeni. Es a tomondatokban mondok valamit merhetetlenul hasznosabb, mint az, hogy korrekt, komplex nyelvtani szerkezeteket tudok, csak eppen egy fel mondatot se tudok belole osszerakni, mert nem tudom a szavakat. Es ez szerintem rendkivul fontos kulonbseg, ugyanis meggyozodesem, hogy elmeletben nem lehet megtanulni egy nyelvet, csak ugy, ha az ember tenylegesen, aktivan hasznalja. Ahhoz meg szokincs kell, nem nyelvtan.
(Angolul es nemetul tudok, elobbibol alapvetoen szokincset szivtam magamba, a masodikbol meg sok nyelvtant - angolul normalisan tudok, nemetul meg eleg gyengen.)
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Szerintem pedig: beszélni, beszélni, beszélni. Inkább beszéljen az ember néhol helytelenül, itt-ott hibákkal, de többé-kevésbé folyamatosan, mint hogy tudja pl. mind a 12 igeidőt remekül, de ne bírjon megszólalni.
Idegen nyelven beszélni amúgy is sok embernek gondot okoz, gátlásosak, nem mernek megszólalni; ez az, amit a nyelvoktatás során le kellene építeni, és mindenkit rábírni arra, hogy beszéljen, beszéljen, beszéljen, ha nem jó, majd kijavítják.Ebben a felfogásban pedig hibás a magyar nyelvvizsgáztatás is, ami szintén nyelvtan központú (a szóbeli is!), sőt, mondhatni túlsúlyos. (Volt? Ismét csak tizeniksz évvel ezelőtti tapasztalataimra támaszkodhatok.)
A nyelvtan szerintem olyan, amit egyedül is el tud sajátítani az ember (többnyire, persze ha tanítják neki, egyszerűbb). Viszont a kommunikációra nincsen jobb hely az iskolánál/nyelviskolánál, ahol élő emberekkel beszélgethetsz, ezt otthon jóval nehezebben tudnád csak megoldani.
-
"nyelvtant nem tudsz megtanulni hallásból"
Ezt azert erosen vitatnam. A nyelvtanbol az alapok mindenkeppen szuksegesek (nemetnel pl igeragozas, meg ilyenek), de igazabol a szokincs szamit. Ha a szavakat erted, akkor ossze tudod rakni, hogy mirol van szo, meg el is tudod mondani, amit akarsz, max tomondatokban beszelsz. A szokincs hasznalhato. A nyelvtan viszont nem az (persze, jo nyelvtannal az ember siman felbontja a mondatot, elemzi a szerkezetet, megtalalja az alanyt meg az allitmanyt - csak eppen arrol nem lesz fogalma se, hogy mit is jelent), raadasul az keszsegszinten csak ugy fog megragadni, hogy az ember hasznalja a nyelvet, annak meg alapfeltetele a szokincs.
-
tildy
nagyúr
Amikor én kezdtem nyelvet tanulni , még oroszt volt kötelező. rüheltem.
Akartam németet vagy angolt, de nem lehetett , anyagilag meg nem volt rá keretünk, hogy magántanűárhoz járjak .Parabola? ÁÁÁ, arra nem futotta.
Így kb 14 évesen kezdtem el nyelvet tanulni, gimi végére majdnem középfokú szinten voltam németből, de azóta sem használtam.
Így bár az angolt tudom olvasni, meg nehezen tudok beszélni is , németül is értek egy kicsit, igazándiból egyik nyelvet sem beszélem.

Me gis lepődöm, mikor néhányan azt gondolják, hogy nekem uygan nem okozna gondot idegen nyelvterületen dolgozni , mert anyelvtudásommal nem lenne baj
(Honnét veszik???)Köntet Ihr für Uns Klebeband Dosiergeräht schieken. Wir haben nur 4St. die
brauchbaar sind. Die Gerähte sind zu alt und verbraucht und bei Uns arbeiten
mehrere Leute gleich Zeitig mit diesem geräht, man braucht es für Egston und Buehler Magna auch.
Danke,"Geräte, senden, gleichzeitig ,mit diesem Geräte, hirtelen ennyi biztosan...
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen SSD-t vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Battlefield 6
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- CES 2026: Az állásodba kerülhet az egészséged
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- ASUS ROG Cetra True Wireless Gaming fülhallgató új, garanciával!
- ÚJ HP OmniBook Ultra Flip 14"OLED 2,8 K 120Hz - Ultra 7 256V - 16GB - 1TB - 2, év gari - MAGYAR
- Eladó Apple iPhone 14 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3631,94% Akkumulátor
- Dell Latitude 5330 - 13,3" touch, i5-1245U, 16GB RAM, SSD, EU bill., jó akku, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

(Honnét veszik???)