Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dany007

veterán

Még annyit hozzá tennék a dologhoz, hogy az előző cikkemben kaptam egy linket.
    Konkrétan egy videót a The Privileged Planet címüt.
    És végre, tegnap este eljutottam odáig, hogy nyugiban meg is tudjam nézni.
    Hát nemsemmi. Úgyértem, semmi új felfedezésről, vagy elméletről nem számolnak be, csupán a jelen tudásunk alapján, érdekes következtetésekre jutnak.
    Olyasmikre, hogy ahhoz, hogy a Földihez hasonló komplex intelligens élet kialakulásához messze több feltétel szükséges mint a víz.
    Ugye az emberek többségébeb az él, hogy ha van víz akkor van élet is. Na de az még messze nem lesz olyan mint a mienk.
    Valójában a video kicsit az "intelligens Tervezés" felé kacsintgat, de én nem éreztem annak, főleg, hogy a szereplő tudósok semmilyen komolyabb végkövetkeztetést nem vontak le. Legalábbis amennyire értettem az angolt :)
    Szóval szépen sorra vették, hogy mennyi de mennyi szempontnak kell megfelelnie a bolygónknak ahhoz, hogy itt komplex élet alakuljon ki. És nagyon sok, szemünk előtt lévő tényt tártak fel, ami sokaknak eszébe se jutna.
    Pl. , hogyha a Földünk csak 5%-kal közelebbi vagy távolabbi pályán keringene a Nap körül, akkor már nem alakulhatott volna ki ez a fajta élet amiben élünk. Vagy ha a Földünk kicsit kisebb lenne, akkor a körülvevő mégneses mező is kisebb lenne, ergo nem tudná kellő képp távoltartani a káros sugarakat.
    Szóval annyi, látszólag véletlen egybeesés szükséges ahhoz, hogy mienkhez hasonló élet alakulhasson ki, hogy nagyon kicsi az esély rá még ebben a hatalmas univerzumban is.
    Összeadták az összes szempontot, és kiszámolták,hogy 1 az 1millárd millárd nemtommenyihez az esélye, hogy egy ilyen bolygó alakuljon ki, ahol minden körülmény, úgymond optimális az élethez.

De ez még annyira nem döbbentett meg, mivel erre én (lol) azt mondom, hogy nem azért lett ilyen a bolygónk, hogy élet alakulhasson ki, hanem pont azért alakulhatott ki az élet, mert a több milliárd bolygó közül a mien az ahol ez lehetséges. Sivatagban is csak ott vannak oázisok ahol víz vagyis lehetőség van. Máshol nincs.

Viszont hasonló módszerrel rádöbbentettek egy másik tényre.
    Nem elég, hogy ez a bolygó minden tekintetben optimális az élet kialakulásához, de ahhoz is a legmegfelelőbb helyen vagyunk a galaxisban, hogy megfigyelhessük, tudományossan kutathassuk az egész univerzumot!
    És ez a dolog az ami szerintem már több mint "véletlen"! Az még okés, hogy így vagy úgy összejön egy olyan bolygó, ahol kialakul komplex intelligens élet. De az, hogy ez pont tökéletessen olyan helyen, környezetben alakuljon ki, ahol egyedül innen lehet megfigyelni, és tudományos felfedezéseket tenni az univerzumról, na az már nagyon furcsa!
    Ugyanis az élet szempontjából, az se mind1, hogy hol helyezkedünk el. Nem túl távol a központhoz, de nem is túl közel hozzá. Kiszámítottak egy kör keresztmetszetet a galaxisban, ahol lehetőség van erre. És a mi Földünk pont azon az egyetlen területen helyezkedik el, ahol nem vesznek körbe minket sűrű csillagrendszerek, ezért van lehetőségünk megfigyelni távoli galaxisokat. Mekkora mázli :)
    Aztán szó esik a Holdunk méretérül és a Nap-Hold-Föld távolságról is. Ami szintén tökéletesen optimális, hogy teljes napfogyatkozáskor megfigyelhessük a napfelszínt, és az onnan érkező sugárzást. Amennyiben a Holdunk csak egy picit is nagyobb, vagy kisebb lenne, vagy kicsit távolabb ill. közelebb lenne hozzánk, ez már nem lenne kivitelezhető!

Szóval azért ez így mind sz.tem újra gondolkodásra ad okot. Érdemes megnézni. Nem azt mondom, hogy egy magasabb intelligencia hozott létre minket és tett le ide ahol vagyunk, de teljesen szkeptikusan nézve is elgondolkodtató, hogy mennyi mindennek kellett tökéletes összhangban és egy azon kis területen öszpontosulnia ahhoz, hogy létrejöhesen az élet, intelligens élet, aminek ráadásul tökéletes az elhelyezkedése ahhoz, hogy átfogóan tanulmányozhassa a világűrt.

Annyin már én is elgondolkoztam ezelőtt is, hogy ha Isten teremtette a világot, és a Biblia az ő szavai valamilyen szinten, akkor miért nem tesz említést a sok száz milliárd galaxisról, bolygókról stb. ? Talán azért mert nem úgy szánta az embert, hogy majd felfedez? De akkor miért adott rá lehetőséget, hogy egyálltalán kijussunk az űrbe, vagy, hogy megláthassunk milliárd fényévre lévő galaxisokat is? Elvégre más bolygók / galaxisok keletkezését is megfigyelhetjük. Tudnia kellett nagyon jól, hogy az ember akit teremtett mire lesz képes agyilag, gondolkodásban. Akkor miért nem tett említést a Földön kívüli világról? Mert pokol meg meny meg miegymás az van bőven...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés