- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Klaus Duran: 2025 dude
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- RIOS Gépház: Alap vagy Profi? Két új üzleti előfizetés debütál a Hardveraprón!
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dany007
veterán
Na megint hallottam egy új, talán érdekes dolgot, amit talán köthető ide. Bár biztos bele is kötnek néhányan...
A pislogásról van szó...
Ugye azért kell pislogni, hogy a szennyeződéseket, koszt, port stb letisztítsuk a szemünkről...mint valami ablaktörlő...
Namármost több ezerszer pislog az ember egy nap. Olyankor ugye semmi fény nem szűrődik át. Olyan ez kb, mintha a sötét szobában egy tizedmásodpercre lekapcsolnák a villanyt aztán fel. Viszont amikor az ember pislog, nem veszi észre hogy hirtelen sötétség lett, aztán megint jön a kép... Sőt, legtöbb esetben észre se vesszük amikor pislogunk. Pedig valójában akkor tizedmásodpercekre is , de sötét van. Ha viszont valójában sötétséget látnánk...hát abba bele is lehetne őrülni...Vezetni se lehetne így stb...
Viszont kutatók / tudósok rájöttek, hogy ilyenkor az agyban a képfeldolgozási központ kapcsol ki, úgy ahogy van. Tehát ezért nem érzékelünk szinte semmit amikor pislogunk.
Most elég belegondolni...ez hogy alakulhatott ki az evolúció folytán? Az első emberek / állatok mind beleőrültek / vagy megszokták, hogy percenként 20-30x elsötétül a világ?
Mert az ökés hogy vastagabb bunda a generációk alatt kialakul a nagy hideg hatására...
De az, hogy az agyad kapcsolja ki a látást minden pislogáskor...és pont annyi időre pont akkor stb... Ahhoz azért elég sok kell úgymond... -
Hakudoshi
tag
Hát igen, ez fogas kérdés, valóban.
Gondolom, abban is egyetértünk, hogy: Attól, hogy egy magyarázatot nem ismerünk, attól az még létezik.
Ez minden tudományos kutatás alapfeltétele, és eddig még mindig be is jött.
A Természetet NEM úgy kell elképzelni, hogy vannak az alapvető fizikai egyenletek (matematikai formában), és abból minden mást egyértelműen le lehet vezetni; a termodinamika és az önszerveződés jelenségei által -ha egy magasabb bonyolultsági fok jelenik meg a Természetben, mint pl. az élet (még magasabb fokon a tudat))- akkor a Természet arra a jelenségre vonatkozóan mintegy "szintet lép", és arra a "magasabb" szintre már más (de az alacsonyabb szintek törvényeinek természetesen nem ellentmondó!) törvények (is) érvényesek lesznek!
A konkrétumok kutatása az, amit tudománytörténetnek nevezünk.
(Most hirtelen ennyire futja, mert mennem kell, de majd jövök még!
)
-peace-
-
Dany007
veterán
válasz
Hakudoshi #121 üzenetére
Ebben a részben is egyetértünk
Viszont megint elgondolkoztam valamin. : P
Azt írtad a múltkor :"Ez is egy jó példa arra, hogy mindössze anyagi és energetikai folyamatok azok, amelyek a tudat működésében és fenntartásában szerepet játszanak, nem holmi "lélek", meg "szellem", meg "életerő", meg mittudomén még mi minden faszságot belehaluztak ide is az idők során. "
Na most, ez igaz is. Csak ezek alapján, akkor elvileg le kéne tudni írni fizikai, kémiai, vagy akármilyen képletekkel, hogy én most miért az eperfára gondolok. Úgyértem, nem azt, hogy miért, hanem hogy hogy jön ez létre? Tehát milyen vegyületeknek kell megindulni, vagy milyen elektromos töltésnek kell megindulnia, hogy eperfára gondoljak, én ne a 8800GTX-re. Szal, értem én, hogy vannak ingerek, meg egyéb hatások amik kiváltják, de elvileg, ahogy mondjuk a fotoszintézist is le lehet írni képletekkel, ugyanúgy ezt is le kellene írni. Csak épp az összes létező gondolatra valónyi képlettel
Szal ez a rész még nem világos nekem... -
Hakudoshi
tag
Arra is. Meg az egyéb agyrémekre, mint: Asztrológia, kuruzslás, és minden ilyen irracionális dolog, amelyek azon alapulnak, hogy az ember szeret összefüggéseket felfedezni ott is, ahol nincs. Ezt kompenzálandó, viszont sokszor nem veszi észre ott, ahol viszont van.
Éppen az a tudomány legnagyobb haszna, hogy megtanít olyannak látni a világot, amilyen az valójában, és leszámolni a szokszor évezredes ostobaságokkal, amelyek közül sok viszont a mai napig tartja magát.
* * *
Veszprémi, de már nem sokáig, mert otthagytam a sulit, és költözök vissza anyámékhoz...
-
Dany007
veterán
-
Hakudoshi
tag
-
Dany007
veterán
válasz
Hakudoshi #114 üzenetére
damn...annyira nem vok hülye
Nem is génre gondoltam amikor az adrenalint említettem : P Ez már más volt. Csak van egy gén amivel ki tudják kapcsolni az adrenalin termelést.
De mivel ez vészhelyzetben nélkülözhetetlen, meg más egyéb esetben is, ezért nem ajánlott ilyen módon alkalmazni emberenél. Viszont patkányoknál meg ilyeneknél tényleg sokszoros növekedést értek el.
Persze, h nem lenne gond ha mesterségesen növelnék az életet. Másik faj ? és akkor?
A természetet nem érdekli h meddig szeretnénk élni, hát minket se a természetes szelekciója. Mondjuk lehet, hogy még nagyobb erővel bír mint mi -
Hakudoshi
tag
Nem tudom ezt most hogy értetted, de az írásodból az jön le, mintha az adrenalin egy gén lenne.
Nem az. Az adrenalin egy hormon, aminek általános serkentő hatása van, és a mellékvese-kéreg termeli (ha jól tudom).
A túl hosszú élettartamnak pedig egy bizonyos határon túl nincs szelekciós előnye, ezért sem kedvezményezett.
A Természet nincs tekintettel arra, hogy meddig szeretnénk élni, de ha mesterségesen sikerülne az ember élettartamát megnövelni... akkor szvsz az már egy másik faj lenne. (Persze elnézve az embereket, lehet nem is lenne baj.)
A tudatot gépre "tölteni" az még nagyon a jövő zenéje, mert alapvetően a gép nem is arra lett kitalálva, és nem is abba az irányba fejlődik jelenleg.
Bár helyesebb lenne talán a "letöltés" szó helyett inkább a "lemásolást" használni.
-
Dany007
veterán
válasz
Hakudoshi #112 üzenetére
Hát van...
Furcsa, hogy pár gén kikapcsolásával, egerekben, és egyéb állatokban 3-4x-es élettartamot értek el! Mondjuk az egyik ilyen az adrenalin. Ez bizonyított. 1,5-2x élettartamot értek el vele. Csak az a gond, hogy az embernek erre szüksége van...
De van pár érdekes elképzelés...Bár a tudatot nemtom hogy akarják letölteni gépre....ezzel is próbáltak már hülyíteni asszem az indexen xD -
Hakudoshi
tag
Az ájulás (és bizonyos szempontból az alvás) az külön téma, ott a folyamatok mennek tovább, csak valamiért a tudatosság szakad meg rövidebb időre ===> de az nem irreverzibilis.
Sajnos, a tudomány jelenleg nem tart ott, hogy az ilyen folyamatokat pontosan, lépésről-lépésre le tudná írni, de így legalább van hová fejlődni!
-
-
Hakudoshi
tag
Nos, a Természet rendje, hogy ami egyszer létrejött, az el is pusztul. Az ember is, a Naprendszer is, és elegendő idő elteltével a Világegyetem is (vagy így-vagy úgy...
).
Hogy mi értelme a halálnak, az kb. olyan, mint ha azt kérdeznéd, hogy mi értelme van pl. egy neutroncsillagnak, vagy egy hegységnek, netalán a napfoltoknak?
Ez ugyan úgy az emberi fogalmaknak az érvényességi körükön kívül való használata.
"amikor a testet hatalmas fájdalom, vagy sérülés vagy akár belső sérülés éri, akkor az agy kikapcsol"
Sajnos nem a fájdalomtól kapcsol ki az agy, hanem attól, hogy a működéséhez szükséges anyagcsere valamilyen oknál fogva leáll.
Viszont, mivel az agyi folyamatok "hozzák létre" a tudatot, az agy halálával az meg is szűnik. Ezért igazán vicces, hogy vannak emberek, akik azt hiszik, hogy túlélhetik a saját halálukat. Egoizmus rulzzz!
A halálközeli élmény pedig egyáltalán nem misztikus, a 2-orto-klorofenil-2-metilamino-ciklohexanon nevű anyaggal mesterségesen is bármikor előidézhető.
(Sajnos még nem volt lehetőségem ezt a saját agyamon ellenőrizni, de ami késik, nem múlik!)
Ez is egy jó példa arra, hogy mindössze anyagi és energetikai folyamatok azok, amelyek a tudat működésében és fenntartásában szerepet játszanak, nem holmi "lélek", meg "szellem", meg "életerő", meg mittudomén még mi minden faszságot belehaluztak ide is az idők során.
Paradox módon viszont az ember nem élhati át a saját halálát, mivel a halál bekövetkezte után már nincs ott senki, aki érzékelhetne bármit is.
Tehát a halál után pontosan az van, ami volt a születés előtt.
Azért az csak nem annyira félelmetes szvsz.
-
Dany007
veterán
válasz
Hakudoshi #108 üzenetére
hehe egyetértek!
Kiváncsi lennék a halálról mi a tudományos álláspontod?
Lehet poénosan hangzik. De akkoris érdekel.
Sokszor teszik fel a nagy kérdést "mi értelme az életnek?". Én inkább azt kérdezem, mi értelme a halálnak? ( a népesség szabályozáson kívül)
Elvégre, ha valaki / valami képes arra technológiailag, vagy Istenileg (, hogy életet teremtsen, hozzon létre, vagy bármilyen okból is létrejönne a leges legelső élet, akkor mi oka lenne rá, hogy vége legyen. Most ez hülyén hangzik.
Csak valójában az emberi / állati élet annyira kevés az univerzális méretekhez képest...
Mind1 valójában csak azt akartam mondani, hogy ugye amikor a testet hatalmas fájdalom, vagy sérülés vagy akár belső sérülés éri, akkor az agy kikapcsol, hogy ne kelljen elviselni tudatosan azt a hatalmas fájdalmat. Namost amikor Xy, meghal...mind1 mitől, elvérzik stb... Sz.tem akkor is hasonló módon az agy a halál előtt kikapcsol. Számomra ez elég logikus. Merthát vergődik az ember, meg szenved esetleg a halál előtt, de a végén úgyis kikapcsol az agy. Ergo, így nehezen elképzelhető, hogy bármi is történne utánna. Én ilyen hozzááállással (ez aztán szép lett) úgy képzelem, a halál is olyasmi lehet mint az ájulás. Puff egyszercsak vége mindennek és kész. Észre sem veszed.
Mert ugye azt mondják, hogy az ilyen halálközeli élménykor, az agy felszabadít valamilyen anyagot, és v.színű attól vannak ezek a halál utáni élmények. Bár furcsa, hogy az esetek 90%-ban megegyezőek.
Na de ha totál kikapcsol az agy, akkor az már semmit se tud kibocsájtani, se a memória nem működik, hogy emlékezzünk bármire is...stbstb...
Te hogy látod a halált ? : ) -
Hakudoshi
tag
Uff, na erre még nem is reagáltam:
"deee azért azok Fizikusok, Asztrofizikusok, asztrobiológusok voltak"
Azért mert fizikus, vagy asztrobiológus, még ugyanúgy tévedhet. Ez, hogy azért "hiszünk el" nekik bizonyos dolgokat, mert ők a "tudósok", ezt úgy hívják, hogy tekintély-elv.
A tudományban az ilyesminek helye nincs. Csakis az ellenőrizhető, kísérletekkel igazolható/cáfolható dolgok azok, amik számítanak. Nem pedig az, hogy ki-mit-hogyan magyaráz.
Ez egy nagyon fontos dolog, ezért is emelném ki külön!!!
-
Hakudoshi
tag
Jajj, barátom, hát az SG meg a tudomány... Annál még a National Geographic is tudományosabb...
Olvasgasd inkább pl. az Origo cikkjeit, különös tekintettel a nemrég indult asztrofizika-kurzusra ===> az legalább ténylegesen tudományos, nem csak dilettáns unatkozó idióták által összefirkált szenzációhajhász bulvár-ökörség.
-
Hakudoshi
tag
Nem-nem!
Exobolygóknak a Naprendszeren kívüli bolygókat hívják (definíció szerint).
Eddig exobolygókból (kevés extrém esetet leszámítva) csakis a Jupiterrel összemérhető (vagy annál is nagyobb) tömegű bolygókat találtak, az előbbi hozzászólásomban említett ok miatt. (Jelen technológiákkal a nagyobb tömegű bolygók sokkal könnyebben detektálhatóak, mint a kisebbek.)
Azokon egyáltalán semmiféle élet kialakulása nem képzelhető el. (Persze a valóságot itt sem a képzeletünk fogja meghatározni.
)
Lényeg a lényeg: Föld-típusú exobolygók minden kétséget kizáró detektálásához még éveket kell várnunk, de lehet az is, hogy évtizedeket...
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Hikmicro Habrok 4K HE25LN éjjellátó keresőtávcső
- Eladó DOXA 165.10.015.10 óra
- Hobby gamer asztali gép RGB i5-114600/RTX 2060 12GB/32 GB RAM/500 GB NVMe
- Dell Latitude E6540 Erőmű akár Játékra is.15"6 FHD,I7 4800MQ,HD8790,16GBram,500GB sshd,gyári töltö
- HP ELITEBOOK 855 G8 Ryzen 3 5400U 16gb ram 256ssd FHD IPS Gari
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest