Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Osynho
addikt
Normális minőségű, én Félegyházán vettem, szintén 140-ért, ( lyukasztva, fül nélkül) de nagyobb mennyiségben olcsóbb. A futár elég bonyolult, mert általában dobozolva veszik át, pl a háztól háziggal akartam szállíttatni, amikor ingyenes volt, de nem jött össze. Egyébként nem akkora táv, egy nagyobb dízel autóval érdemes elugrani, ha többen is vesztek.
-
Exian
addikt
Bocsánat, ezek szerint nem voltam egészen világos.
Őrleményről van szó. Teljesen kiszárított termést daráltam, őröltem porrá. Mint a bolti őrölt pirospaprika Természetesen maszkban dolgoztam, mert elviselhetetlen az őrlés folyamata És szabad ég alatt...
Így már OK?
Vagy nem áll el így sem sokáig? Lehet bajom tőle, vagy mi gond lehet vele? Semmi minőségbeli eltérést nem tapasztaltam még, ugyanolyan az állaga, mint amikor daráltam (2014 december környéke).
És piszok erős!
Szóval világosítsatok fel kérlek, nem lehet sokáig elrakni őrölt paprikát? Én azt hittem, hogy akár évekig is eláll Még mindig annyi van, hogy a következő darálásig (2017 december-január környéke) simán kitart a jelenlegi mennyiségem az én fogyasztási szokásaimmal. Mivel idén nem palántáztam (egy árva tövem van csak), 2016 tavasszal fogok megint ültetni, de akkor nagy mennyiségben, szóval a következő őrlés az valamikor másfél év múlva lesz aktuális.
[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
-
dugynok
senior tag
Szerintem ezek nagyon elviszik az eredeti ízt már kis mennyiségben is. Szószba jók, ahol eleve ízekre keversz, de natúr örleménybe szerintem ne tedd. gondolj csak bele, egy pohár teába tedzel kis mézet, cukrot és mennyivel másabb az íze... A só még oké, de inkább szalicilt ajánlom még mindíg, az nem visz el az ízt. Budapesten vettem még olcsóbban, mint linkeltem, valami 400 Forintért a 250g-ot. Hírtelen nem találom, de megkeresem majd.
-
Exian
addikt
"A cukor, a méz természetes konzerválószer. "
Én a paprikák mellett a Pécsi Napokos standnál vettem tőlük szószt is. Eszméletlenül finom, nem sós, sőt, kimondottan édes, de az direkt édes-erős szósz volt. Nagyon szép sűrű, édes alapja van, gondolom az tartósítja, mert most így fejből nem tudom, de 2016 év vége feléig áll el a címke szerint.
Ma vagy holnap megyek még hozzájuk, mert veszek a bitang-durva-eszméletlenülerős, Carolina Reaper-ből készült szószukból is, az már nem édes, majd megkérdezem, mivel konzerválnak.
Annyi, hogy rá is van írva meg mondta is a csaj, hogy felbontás után hűtőben tárolandó, bár azt nem mondta, hogy úgy meddig áll el.
-
Exian
addikt
Próbáltál már, vagy bárki más mondjuk folyékony (5%-os) borként használni tartósításhoz?
Én foglalkoztam borkészítéssel éveken át, a folyékony kén nagyon jól adagolható, kiszámítható cucc volt, nem tudom, ilyen célra is talán jó lenne. Persze a bornál elsősorban a cukor és az alkohol volt a tartósító, de a kén is kellett.
Én speciel sima savanyúságba is szoktam rakni borként.
-
Exian
addikt
Szokott lenni pedig nátrium-benzoát általában mindenhol, főleg most, hiszen lassan szezonja van a befőzésnek. Azt is szoktam rakni a savanyúságba. A kén inkább csak plusz, de ha valaki nem akarja évekre elrakni, talán csak kén is jó lenne, bár nem árt ha van benne cukor és/vagy só is. De igazából nem értek hozzá.
-
escape
aktív tag
Jól látod, de nem lesz mindegyik elültetve, egyszerűen csak nem volt kisebb kiszerelés. 40 tőben gondolkozok egyébként. Annyi még kényelmesen elfér, és ha csak a fele megmarad, már jó lesz a nyaram
Mellesleg a tavaly vödörbe rakott 3 paprika is jól bírja a telet, próbálnak leveleket hozni folyamatosan, de elég kevés nekik a fény. Viszont szép zöldek a száraik és küzdenek az életben maradásért, szóval azok remélhetőleg már korábban fognak termést hozni.
[ Szerkesztve ]
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
Laraxior
titán
Fasza Akkor gondolom lesz termés
Ha nem majd probalkozom jövőre is."Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
bzoley
veterán
A meleg fehérek alattiak valószínűleg jobban meg fognak nyúlni.
Ettől függetlenül nem kell túlbonyolítani a dolgot. Legyen minél vilégosabb, ideális úgy sem lesz. Nekem is van 6,5kK-s és 9kK-s lámpámi is mégis a 4kK-st állítottam hadrendbe, mert sok van belőle, és egyszerűbb volt beüzemelni.
Más:
Kezdem úgy érezni, hogy sokkal hatékonyabb az őszi ültetés, de majd nyáron kiderül. A kimentett magokból egyet elültettem pohárba, hogy lássam, kikel-e. Kikelt, megnőtt úgy tíz centire, aztán csak ott volt az ablakban. Néha meglocsoltam kicsit, volt hogy már teljesen összeszáradt a földje, de egy két leeső levéltől eltekintve egész jól elvolt. Nem nőtt sehová, csak éldegélt. Pár hete megkegyelmeztem neki, átültettem cserépbe, levágtam a csúcsát, és most teljesen meg van vadulva, 3-4 masszív ágacskát növeszt oldalról, sok levéllel, és elkezdett nőni. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle. Ha bejön, lehet tovább fejlesztem a technológiát -
Tsmc
csendes tag
Az 5,5x5,5-öst nagyon hamar kinövik, az alig több mint decis igazából. A 9x9-es több mint félliteres, de mivel Te (pót)ültetni fogsz, szerintem erre a május végi kiültetésig hátralévő nem egészen két hónapra (amiből ~2 hét a csírázás, kelés) már felesleges ekkora. Arany középút a 7x7-es.
-
Exian
addikt
Kétségtelen, évekig én is kerek poharakban palántáztam. Munkahelyemen gyűjtöttem (meg a kollégák is) a kávéautomatás poharakat, azokat szerettem, mert sokkal stabilabbak, mint a fehér fékonyfalú műanyagpoharak. A kávés poharak hőálló(bb) műanyagból vannak, sokkal stabilabb, keményebb.
De mindig gondom volt az elhelyezéssel, meg (mivel az alja felé szűkülnek azok a poharak), állandóan felborítottam őket, stb.
Most már 2-3 éve ilyen négyzetes poharakban palántázok, ezek szerintem a 7x7-esek, nekem ez vált be:
Most egyébként így fest az "ültetvényem" fele, ezek kb. 15 napos növénykék.
Kérdés: mennyire megfelelő a méretük ebben az "életkorban"? Mint írtam, kb. 10-15 napos hajtásokról van szó.
Mint látszik amúgy, lámpa nélkül ilyen gyér a fény 11-től estig
Ezért déltől estig (20.30-21.00-ig) kapnak lámpát minden nap. Amikor süt a nap, akkor hajnaltól (gyakorlatilag napkeltétől) 11-ig napoznak.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az egyszerű, vidd be és reggeltől estig tartsd lámpa alatt, egy 5..7W meleg fehér ledes lámpa megoldja a gondot 1..3 tő esetében. Lámpa nélkül is van esély a teleltetésre, de inkább csak eleve lakásban tartott töveknél, mert ha hirtelen kerülnek sötétebb helyre, azt nem szeretik.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
matuzolo
csendes tag
Megkérdezhetem, hogy miért nem használod fel?
Mondjuk igaz, hogy én sem az egyenesen a Guiness rekordos Smokin Ed's Carolina Reaper nemesítőjétől, Ed Currie-től számazó magjaim első generációs terméséből. Ezeket szépen, gondosan fapálcikával kiszedegetem, elkülönítve, lassan kiszárítom, amit nem akarok már jövőre palánta formában kiültetni. -
Digitalpimp
senior tag
Én egy régi kelyhes turmixgépet használok, azután nem igen szokott mag maradni, max 1-2 elvétve. A szegfűborsot is teljesen szétviszi. Van hasonló aprítóm is, mint neked, az inkább arra jó, hogy gyorsan a nagyját felaprítja annak amit beleteszel. (Paprikát, hagymát, egyéb összetevőket. Vagy mielőtt üvegbe töltöd, szűrd át. Gyorsabb, mint magozni.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
vince
őstag
Majd azért készítsd fel a gyerekeidet, hogy a következő néhány smoothie lehet, hogy különleges lesz
"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
Digitalpimp
senior tag
Tegnap délután szószfőzés volt nálam is. Direkt figyeltem, a bő 1 literben talán 2 db. fél mag maradt. Azt meg simán ki lehet belőle halászni, ha zavar. Gyerekeknek lesz jó meglepis, az "orrodat is tisztíccsa" smoothie.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XFX RX6700XT Qick319/ garancia/ ingyen foxpost
- ASUS ROG G15 - Ryzen 7 6800H - 16GB DDR5 - RTX 3060 (140W) - 15,6" 300Hz - Csere PS 5 PRO -ra
- Apple Magic Trackpad Érintőpad Fekete (MMMP3Z/A), Újszerű, Garancia: 2025.06
- PlayStation 4 Kontroller
- GARANCIÁS! GAMER PC - MSI Z790 ATX, I5 13600KF, RTX 3050, 32GB DRR5, 500GB NVME, Corsair 1000W
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest