Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Exian
addikt
válasz
lakisoft #5444 üzenetére
"Milyen fajtát ajánlotok?"
Hát, ez egyéni ízlés kérdése. Attól függ, mit szeretnél ízben és erősségben.
"Mikor érdemes elvetni a magokat?"
Február eleje-közepe, legalábbis én akkor szoktam. Néha kicsúszik márciusra.
"honnan érdemes magokat venni hogy tényleg az legyen amit mondanak rá
?"
Na erről én inkább nem nyilatkozom
De ha visszaolvasol picit, folyamatosan előkerült ez a kérdés, lehet találni megbízható ajánlásokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lakisoft #5444 üzenetére
Amit eddig az ebayeről vettem, az mindegyik az volt amit ráírtak. Sosem néztem kitől jött a cucc, de vagy 10 különböző országból érkezett mag, anno elraktam a borítékokat...
Kezdésnek hogy sikerélményed is biztos legyen, tudom ajánlani pl. a Tabasco-t és a hozzá hasonló nem túl nagyra növő, de bőven termő fajtákat mint pl. Thai Hot és Cheyenne mindenféle verzióit. A keményebb fajtákból meg pl. a Habanero-k közül válogathatsz van egy rakás a narancsostól a csokisig.
Vannak ezeknél is jóval erősebb csilik, de azok jellemzően nehezebben tartható "igényes" csilik mint pl. a Trinidad Scorpion. Azt ráérsz a következő szezonban.
A magokat február végén ajánlatos elvetni, ki kell alakítani a megfelelő hőmérsékletű de nem túl nedves helyet nekik, majd ha kibújtak, akkor erős világítás igénylenek. Ahogy nőnek, idővel át kell ültetni őket, majd pedig a május környékén a fagyok után mehetnek ki a földbe, miután pár napon keresztül hozzászoktatod őket az UV fényhez. (ez nagyon fontos, mert különben 1 óra alatt csak a szárukat fogod megtalálni)
Szóval igényel némi elkötelezettséget a csilik nevelése. Az első csilis évem tapasztalatait megtalálod a logouton nálam. Azóta már sok mindent másképp csinálnék.
-
lakisoft
veterán
Sziasztok,
Jövőre én is bele akarok vágni a házi chili termesztésbe. Milyen fajtát ajánlotok? Mikor érdemes elvetni a magokat? honnan érdemes magokat venni hogy tényleg az legyen amit mondanak rá
?
Előre is köszi az infókat. -
b4zsi-
őstag
Sziasztok!
Egy kis gondban vagyok, mivel hiába ültettem ki a Naga Jolokia paprikámat csak most kezdett el nagy mennyiségű paprikát hozni, de még sok az "apró" és ugye mindegyik még zöld.
Ti mit ajánlotok, hogy hagyjam még rajta amíg csak lehet és majd később leszüretelem és fűtés szezonban bepirosodik valamilyen tálcán szétterítve majd darálás , vagy zölden-kápiás keverékkel csinálni belőle egy sós erős pista chilis változatot?
Előre is köszönöm. -
TeeJay
félisten
válasz
Dilikutya #5440 üzenetére
jó lehet a Gabko csak ugye ő vegyíti több paprikából, ezért írtam hogyha erősebbre számítasz akkor darálj Red Morugát tisztán és sóval tartósítod, na az csak Morugából lesz és tényleg ütni fog
nem tudom ő milyen arányt használ de gondolom a Jolokia és társai ami olcsóbb abból rak többet, és a Reaper meg Moruga felhozza az erejét kevesebb mennyiségben is.
viszont a tisztán Moruga vagy Reaper darált paprika a legjobb.
van itthon mindkettőből 1-1 üveg amit egy Pesterzsébeti termelőtől vettem nagyon jó áron
az mindent viszidén meg ha minden jól megy az erkélyen az egyetlen palántámon lesz úgy 40 Red Moruga
és ledarálom aztán elrakom -
Exian
addikt
Na, most van eső
Végre. Azt hiszem holnap sem kell locsolnom...
-
Dilikutya
félisten
Ahhoz előbb szerezni kéne Red Morugát.
Kivonatos szósz nem kell, mivel igénylem a paprika finom ízét.Az tetszik ebben a Gabko szószban is, hogy van íze. Alapvetően nem vagyok a kivonatos dolgok híve, és az íz nekem nagyon fontos, és pont ezt szeretem a chilikben, hogy más, új íz nekem, és nagyon finom. -
TeeJay
félisten
válasz
Dilikutya #5438 üzenetére
ha erőset akarsz akkor simán daráld le a Red Morugát és 20% sóval tudod eltenni kis üvegbe
attól szerintem erősebb nem igen kell bár nekem van itthon Reaper szósz is így viszont még nem kezdtem bele2üvegből 1 már elment a Morugából az nagyon finom így minden kajához csak óvatosan kell mert másnap lávát fogsz tojni tőle és ciki ha fontos helyre kell menned
ha még ettől is durvább kell akkor szigorúan külföldről chili kivonattal / tiszta kapszaicinnel tuningolt szószt
de annál számolj arra hogy ízre nem lesz olyan finom viszont még a Reaper-től is erősebb amint a nyelvedhez ér. nekem van Dave's Gourmet Insanity Sauce itthon na az brutál kemény és állítólag attól még van pár sokkal durvább is -
Dilikutya
félisten
GaBko Chili Hot Pepper Sauce
Jolokia, Carolina Reaper, Trinidad Scorpion Moruga, meg némi ecet, bár ezt van, ami elnyomja. Ízletes, és nem is annyira durva, mint vártam, bár sokat azért nem merek tenni belőle. Grillkolbásszal teszteltem, finom volt.
Őrleményt akartam venni, de a tavalyihoz nyilván már késő van, az ideihez meg korán.
Kaptam egy Sárréti Habanero krémet is, a fűszeres, fokhagymás, pici tégelyest. Isteni íze van, jól harmonizál a paprika a fűszerekkel, nyársaláshoz kenegettem múlt héten.
-
Exian
addikt
válasz
grizlisandor #5436 üzenetére
Ok majd beszámolok
remélem lehet hinni a címének, hogy nem olyan nagyon erős. Ebben (savanyúság) speciel a kevésbé csípőset szeretem.
-
Koree
csendes tag
válasz
Digitalpimp #5429 üzenetére
Köszi, nem tudtam hogy van belőle kisebb is. Vettem most egyet, remélem beválik
-
TeeJay
félisten
válasz
Digitalpimp #5429 üzenetére
és ezt hogyan kell adagolni?
nekem lassan elfogy a Lidl tápoldat (NPK 8:8:8) és lehet kellene még hogy szép méretes paprikák legyenek
szilárd táppal még nem próbálkoztam nem tudom ott hogy lehetne jól belőni a mennyiséget.az oldalt könnyű csak fogok 5literes flakont és rakok bele egy kupakot
-
Koree
csendes tag
Sziasztok!
Van valakinek Budapesten Volldünger Linz 14-7-21 tápja amiből eladna valamennyit? A legkisebb 2kg-os kiszerelés szerintem nem fogyna el nálam. Az üzenetek jöhetnek privátba, köszi! -
Atus85
aktív tag
válasz
Dilikutya #5426 üzenetére
Nekem is csak 7 volt a Trinidadiba. Szerencsére mind kikelt, vagy majdnem mind, pont ma szureteltem róla egy mélytányérnyit. De hogy nem Trinidadi az is biztos, mert kb. 10-1-nek van farkincája, meg van rajta olyan ami 7podnak vagy jolokianak néz ki, meg olyan is ami kicsit tomzsibb, de legalább szerencsére rohadt erős. Gyakorlatilag 3 féle paprika nő rajta, elég érdekes. Mindenesetre raktam el magot belőle jövőre mert finom.
-
Dilikutya
félisten
36 pohárba vetettem fehér habanerot, jalapenot, piros trinidadot, meg valami édes chilit csemegének. Kikelt két jalapeno, meg egy édes, de meg is nyuvadtak, egyik még a maghéjat se dobta el. Mivel a jalapenoban és az édesben nem 10 mag volt (a trinidadban se, csak 7), így volt másodvetés, abból egy se kelt. Több éven át pihentetett laza csirketrágyás földbe vetettem őket.
-
Exian
addikt
válasz
CPT.Pirk #5422 üzenetére
Ja, bocs, lemaradt a smájli a mondat végéről
Szóval csak vicc volt. Fogalmam sincs, mi ez a narancssárgán beérő cucc.
Tavaly jelent meg először. A termés formája és mérete dettó ugyan olyan, mint a piros verzióké. És igen, felfelé néznek. Ilyenem volt évekig pirosban.
Aztán tavaly valahogy lett ilyen is, de mellette narancs habi volt előtte, ebből gondoltam a keresztezést
Saját magból lett.
És tavaly direkt raktam el a magjából, mert tetszett, hogy ilyen narancs színű. Meg bitang erős volt. Igaz rontja a szép piros színt, ha hozzárakom a pirosakhoz, amiket őrlök, de annál úgy sem a szín a lényeg, hanem az erő meg az íz. Meg csak 1-2 tővel van ilyen, szóval nem lesz meghatározó.
-
mephi666
nagyúr
passz, birds eye-t és jalapeno-t rendeltem tőlük, elégedett voltam a kapott áruval
#5417: ez akár birds eye is lehet méret, forma és felálló termés alapján
egyik kedvencem lett gyorsan, mert erősebb, mint a jalapeno, de annyira nem brutális, hogy 1kajálásra 1-2 szem ne fogyjon el... esetleg pörköltbe/levesbe belefőzve 1-1 tányért rendesen be tud erősíteni (anyós mondjuk ebből is 5-6db-okat megeszik 1 kajához
de ő a chocolate habanero-t sem találta igazán erősnek meg 1üveg bring the pain szósz nála pár nap alatt elfogyott...)
ui: tényleg, tegnap már majdnem full barna volt az első chocolate... délután lövök róla normális képet
-
Exian
addikt
válasz
peestike #5419 üzenetére
Akkor valamilyen Cayenne szerű valami, szerintem.
Én ma kóstoltam az első Jalapenómat. Ember, brutális
eddig mindig valami harmatos gyenge édes valami lett csak, de ez most Jalapenóhoz képest kemény lett
nem bírtam egy egész darabot megenni a vacsorához... Jalapeno sosem fogott ki még rajtam.
Ezek pedig már a vegyes őrleményem első darabjai:
Az a narancssárga az szerintem narancs habanéró és tabasco keveréke. Ilyen narancs marad, nem pirosodik be egyáltalán, de erős.
-
Exian
addikt
válasz
peestike #5419 üzenetére
Akkor valamilyen Cayenne szerű valami, szerintem.
Én ma kóstoltam az első Jalapenómat. Ember, brutális
eddig mindig valami harmatos gyenge édes valami lett csak, de ez most Jalapenóhoz képest kemény lett
nem bírtam egy egész darabot megenni a vacsorához... Jalapeno sosem fogott ki még rajtam.
-
TeeJay
félisten
válasz
dugynok #5412 üzenetére
Red Morugát is vettél már tőlük?
szépen kikeltek? szépen nőttek vagy nehéz volt összehozni?
termés mennyire volt minőségi?jövőre én is csak 10darab Morugát rendelek csak azok jók legyenek
panel erkélyen nekem 3-4bokor bőven jó 15literes cserépben
azon már terem ennyi paprika hogy pár évig nem kell chilivel szórakoznom -
Exian
addikt
válasz
Digitalpimp #5408 üzenetére
Igen, szerintem is van tápanyag hiány, de eddig nem adtam semmit. Szűz föld volt, gondoltam van bőven benne tápanyag. Nitrát dús vizet tudok otthonról vinni az akváriumomból, hetente 80 litert (kérdés, hogy az jó e bármire). Legközelebb már azzal locsolom meg őket. Köszi a tippet!
Amúgy lehet, hogy csak víz hiány miatt sárgulnak a levelek, nem tudtam minden nap locsolni.
-
peestike
senior tag
-
peestike
senior tag
válasz
dugynok #5409 üzenetére
ez a bolt lenne az: Premier-Seeds-Direct ?
ha van még valakinek bevált forrása szívesen vennék ajánlást!
eddig nem igazán jöttek be a magok akárhonnét is jöttek. (florida, ausztráli, indonézia)
köszönöm! -
dugynok
senior tag
Magokat én ebay-ről rendeltem premierseed eladótól Angliàból. Mindìg jót kaptam paprikàból is ès paradicsomból is, mindegyik kikelt szépen.
-
Digitalpimp
senior tag
Mintha kezdődő nitrogénhiány lenne némelyik növényeden. Kapnak tápot? Mivel szabadföldben vannak, kicsit nagyobb dózis is mehet, mivel szétmegy a földben, esetleg kéthetente nyomhatsz egy kis lombtrágyát is egy kis kalcium-nitráttal feldobva.
Ezek a Blumen magok ennyiért nagyon gázok, az ára alapján azt hitte az ember, hogy prémium minőség. Ilyenkor látszik, nem minden az ár, nem garancia semmire. Vagy az is lehet, hogy a legolcsóbb cucc, csak nálunk szépen meglovagolva a csilimániát frankón felárazták, hadd vigyék.
-
mark!
őstag
ma este kóstolom meg az év első habaneroját. (legalábbis az én kertemben az első
)
nemtudom mire számítsak, eddig csak boltit ettem, de mint a sima paprikáknál, van különbség a bolti és a bio között. -
TeeJay
félisten
jövőre én sem blumen-t veszek
a sárga moruga valami sima nagy csemege paprikává nőtt vagy ki sem kelt
a piros meg majd meglátjuk milyen de az meg nagyon nehezen indult meg palánta állapotábanjövőre inkább rendelek 10 tuti magot mint vegyek 3 csomaggal Blumenből azt ki se kel vagy meg se nő vagy ha mégis kitudja mi terem majd rajta
tuti forrásból 10 Red Moruga és kész a chili 1-2évig utána meg mivel más nem lesz az erkélyen csak Moruga így tudok elrakni pár évre magot
-
mephi666
nagyúr
elég gyatra, az biztos... főleg 1000ft/csomag árfekvésű maghoz képest
a chocolate habanero nálunk most kezd barnulni, de sötétzöld állapotban is volt azért ereje: grilleztünk pár napja, úgy kicsit elakadt tőle a lélegzetem, itthon meg tegnap csináltam 10 tojásból meg kb 1 kiló paradicsom+paprikából tojásos lecsót és ezzel dobtam fel... nem lett brutálerős, de megadta azért rendesen az ízét... amikor meg felvágtam, azonnal elárasztotta a gyümölcsös illat a lakást, asszony meg panaszkodott főzés közben, hogy a szobában kaparja a torkát
mindent összevetve ha új magokat akarok, szerintem maradok a chilioazis-nál, mert ott 2 éve kb 90% felett volt a kikelési arány és mindenből az lett, amit vártam
-
Exian
addikt
"Másoknak mi a tapasztalata a Blumen magokkal? Az nőtt ki aminek kellett volna?"
Nekem semmi, vagy nem az nőtt. Legalábbis úgy vettem észre. Nehéz követnem már így utólag, nem jelöltem őket, de leginkább semmi sem bújt ki a magokból, ahogy emlékszem.
A Lidl-s ültetőtálas cucc viszont parádésan kelt ki és növekedett. Olyat tuti veszek jövőre is. Tőlük kellene szerezni más fajtákat is, ha lesz. Ma kóstoltam az első termést abból a tételből: nem lesz egy erőbajnok (de hát végül is csak egy laza Cayenne), viszont nagyon finom! Kiváló dúsító alapanyag lesz a majd készülő őrleményembe! Mellé megy majd erősebb fajta, de nem szeretem, ha méreg erős az őrölt paprikám, így pont jó lesz dúsításhoz, hogy a mennyiség nagyobb legyen és hogy ne legyen méreg erős. Meg az íze is szuper őrölve is.
-
Atus85
aktív tag
Nekem is van. Ilyen blumen - es Trinidadim. Kb. 10-ből egynek van farkincaja Nagyrésze ilyen hosszúkás, inkább néz ki jolokianak vagy valami 7podnak (remélem nem gyengébb fajtával kereszteződott) . De szépen nő meg szépen érik legalább. De így ezekkel a blumen magokban elvesztettem a bizalmamat. Jövőre akartam Ghostot is de nem tudom honnan szedjek Magyarországon.
Habik legalább szépek de tavalyi sajátból van.
Másoknak mi a tapasztalata a Blumen magokkal? Az nőtt ki aminek kellett volna?
Új hozzászólás Aktív témák
lo 16db mag van a csomagban.Hogyan ültessem el őket? Mindegyik mehet egy cserépbe egyszerre? Vagy inkább szedjem őket...
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Wuthering Waves
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Iphone 12 Black 64Gb független 87% akku
- LG 27 Odyssey 144Hz Gamer monitor
- 27% Számlával! HP Gaming! 16.1" IPS 144Hz / 7640HS / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 512GB NVMe! BeszámítOK
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L13 Yoga Gen4 X360 Érintős! Ryzen 7 Pro 7730U 16GB RAM / 256GB SSD Magyar
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11 kompatibilis
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest