Hirdetés

2018. június 23., szombat

Gyorskeresés

Legfrissebb anyagok

Hozzászólások

(#101) Ghoosty válasza ncc1701 (#100) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

És akkor mivan?! Meg fog térülni anyagilag? Nem.
Ha rakatsz napelemet, akkor azért rakjál, mert akarsz tenni a környezetért, ne azért, mert megtérül. Ennyi.

Amúgy egyesek vitatják, hogy tényleg megéri-e környezetvédelmi szempontból a napelem. Pl[link]

(#102) ncc1701 válasza Ghoosty (#99) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Ventilátor kb 40-50e üzemórát tud (ez 5 év max ugye), plusz szűrőt kell cserélni évente, ez mondjuk 10k. Vágom, h nem térül meg, nekem csak annyi a célom, hogy csökkenjen a havi fix rezsim.

A hwsw fórumon leslie voltam. :)

(#103) ncc1701 válasza Ghoosty (#101) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Vitassák, de minél újabb a napelem, annál környezet barátabb a gyártása is. Most még az sem tud megtérülni, de 5-6 évente feleződik a napelemes rendszerek ára. Nem most akarom felrakatni, hanem monjuk 5 év mólva, fél áron, esetleg akkor már állami támogatással. Akkor úgy már meg is fog térülni.

A hwsw fórumon leslie voltam. :)

(#104) Ghoosty válasza ncc1701 (#103) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Napelem: Természetesen, ha fele ennyibe kerül, akkor jelentősen csökken a megtérülési idő. Ha valódi 10-12 év lenne, én is felrakatnám.

Szellőztetés: Értem a logikádat, remélem, hogy nem lesz rá szükséged, viszont túl egyirányúnak tűnik. Nagyon jó, hogy alacsony lesz a rezsid, de amit erre elköltesz, azt költheted más dolgokra is és félre is rakhatod. Elég jó esélye van egy ingatlanadó bevezetésének. Történt már ilyen próbálkozás. Szinte minden nyugati országban van. Egy közel passzív háznak jó nagy értéke van. Jó nagy ingatlanadót kaphatsz. Erre az esetre csak pénzzel tudsz felkészülni, vagy olyannal, amit pénzé tehetsz.
De ez igazából ízlés kérdése én igazából az objektív mérhető dolgok miatt ragadtam billentyűt.

(#105) Pörp válasza Ghoosty (#101) üzenetére


Pörp
(senior tag)

Ha azt vesszük hogy sokan ablakcserével kezdik az energetikai beruházást, ami szintén 10+ év megtérülés...

(#106) athomi


athomi
(PH! kedvence)

Bár a szellőztetés, mint ajánlott legolcsóbb megoldás megjelent a cikkben a páratartalom csökkentésére, de sajnos a cikkíró nem írta le hogyan is kell helyesen kiszellőztetni a lakást, házat. Márpedig úgy vettem észre a környezetemben, hogy ezt a legtöbben helytelenül csinálják.

Minden helyiségben ki kell nyitni az ablakokat néhány percre kereszthuzatot létrehozva. Néhány perc alatt a levegő kicserélődik, ráadásul a falak ennyi idő alatt ki sem hűlnek, így egyrészt a lakás magától is könnyen visszamelegszik, másrészt nem hűtjük ki teljesen az ablak körüli falakat, így elkerülve a további párakicsapódásokat.

Sokan bukóra csapnak a lakásban egy-két ablakot (jobb esetben egy-két helyiségben kinyitják) és várják a csodát odabent fagyoskodva 10-20 percen keresztül, hogy végre kicserélődjön a levegő. Ezzel pedig adnak a szarnak egy pofont, mert a levegő nem cserélődik ki kellő mértékben, ellenben legalább az ablakok felett bitangul kihűlnek a falak és a mennyezet, szóval miután bezárják az ablakot, még inkább kifog csapódni a pára az ablak körüli falakon és mennyezeten.

[ Szerkesztve ]

(#107) arvil2


arvil2
(lelkes újonc)

Remek cikk, sok hasznos információval, amit ha valaki jelenleg épít vagy felújít hasznosítani tud. Épületgépészethez közel álló emberként magam is figyelembe vettem ezeket az építkezésnél, de az igazság az, hogy ha lenne rá alkalom ujjat építenék. A házamba pl kizárólag felületfűtés van, egy radiátorom sincs, így maximálisan ki tudom használni a kondenzációt, az előremenő víz hőmérséklete külső hőmérsékletre vezérelt. A fűtésszerelő lebarmozott, a kazánbeüzemelő pedig előadta, hogy nem fog működni a rendszer. Ezt csak azért írtam, hogy azért nem árt vigyázni egyes szakemberek nem mindig tudják, hogy mi miért van.

(#108) 7s26c válasza athomi (#106) üzenetére


7s26c
(őstag)

Nálunk az egésznapos szellőzés sem segített volna már. Egy rémálom volt..

Az utolsó ember a Földön a szobájában ült. És akkor kopogtak az ajtón…

(#109) anjani182


anjani182
(őstag)

Anno még én is hozzászóltam Dany007 cikkéhez, nos azóta elköltöztünk a 10 éves új építésű lakásból egy ÚJ SORHÁZ-ba!

Szeretném megosztani az ezzel kapcsolatos pozitív és negatív tapasztalatokat is.

Előzmény: Az előző lakásban párásodás soha nem volt, sem penész, 2 rétegű ablakok voltak, 10cm födémszigetelés, 5cm külső fal szigetelés, félig tetőtéri lakás, tehát Velux tetőablakok is voltak, télen picit a tetőablak üvegének szélein megjelent a pára, de gyorsan felszáradt a reggeli napsütéstől. Hozzá teszem a ruhák totál benn száradtak télen. Összességében páramérő szerint 35-60% között mozgott évszaktól függően az állandó páratartalom. 2 elszívó ventillátor -és Aereco szellőzők be voltak építve az ablakokba. Ez egy 75m2 lakás volt, évi kb. 1100m3 gázt fűtöttünk el, szélső lakás volt

Jelenleg: Ehhez képest az új sorház a következő paraméterekkel bír. A ház 2 szintes, 102.9m2! 25cm Leier tégla fal, rajta 16cm szigetelés, 3 rétegű nyílászárók a földszinten, 10cm lábazati szigetelés, 10cm aljzat szigetelés. A tetőtérben 2 rétegű bazi nagy 78x140-es Fakro ablakok (4db), 25cm tetősík és 30cm födém szigeteléssel, hővisszaverő fóliával. Légcserélő "berendezés" csak a földszinten van, Aereco szellőző, falon átvezetve, a tetőablakok rendelkeznek nyitható szellőzővel. A fenti fürdőbe vizes padlótemperálás van, a földszinten elektromos padlófűtés van vegyesen, fűtőkábel a kerámia burkolat alatt, infra fűtés a laminál parketta alatt. Napelem előkészítés benn van, kazán külső hőmérséklet érzékelővel rendelkezik. Hőszigetelt alumínium redőny van a földszinten. A kazán WESTEN Star Condens+. A tetőtérben Samsung A++-os légkondi, 6.3-as SEER értékkel. Tondach XXL kerámia tetőcserép van a tetőn. Ezen paraméterekkel 2015-ben A+ kategóriásak lettünk volna (ez volt a cél, nem véletlen fizettem rá 1-2 dologra, eredetileg "csak" A-s ház lett volna), de mivel a ház 2016-ra készült el így C-sek lettünk.

Tapasztalatok: Két szóban, TÖBBET VÁRTAM! Legalábbis az előző lakáshoz képest. Én fázós vagyok nagyon! Nem arról van szó, hogy rossz a ház, a rezsi bődületesen alacsony, a novembert 101m3 gázzal fűtöttük, nappal 22 fok, reggel-este 23 fok, így van a termosztát beprogramozva. A rezsink nagyjából kábel TV-vel, internettel, víz-gáz-villany-szemét 30-35.000 Ft.

Mi a "rossz?!"
- a tetőtéri ablakoknál, a széleken kiül a pára (a távtartóknál), ruhaszáradáskor még jobban (hőszivattyús szárítógép beszerzését tervezzük), nagyon hideg időben (ergo egész télen) az ablakok távtartóinál körbe megjelenik a pára, bármit teszünk, ez a szomszédoknál is így van. A Fakro szerint ilyen szigetelésű házakba hiba volt ilyen ablakot rakni, ide 3 rétegű kell, dupla gumi szigetelés, külső tok szigetelés 6cm és ugye a 3 rétegű üvegezés KELL. Ennek felára utólagosan 335.000 Ft (pont annyi mintha a 3 rétegűt kérjük eredetileg, így nem bukta). A párásodás magyarázata, hogy a belső fal és az ablak üveg között 7 Celsiusnál nagyobb hőkülönbség keletkezik, ergo az ablak rohadt hamar kihűl a falhoz képest. "Agyon szigetelt ház effektus."

- a bejárati ajtó egy f*s, hiába merevített stb. el van vetemedve a szárny, több szomszédnál is, 120.000 Ft-ért alapáron nem szabad ajtót venni, a szárny cserére szorul ha jót akarunk!

- a padlófűtés "MUST HAVE", aki nem rakatott bánja, az elektromos DRÁGA relatív, havi 5.000 Ft elmegy rá, tehát egy fél gázszámla (és ez csak padlótemperálásra hivatott, kisebb teljesítményű, fűteni ezzel nem lehet), a fenti fürdőbe van csak egyedül vizes, nagyon jó meleg kőre/szőnyegre kiszállni a kádból. A vizes padlótemperálással aki azt rakatott gondok vannak (ez inkább kivitelezői hiba), én csak azért nem kértem a földszintre, mert félre értettük egymást a kivitelezővel, ezért lett elektromos, a vizes nyilván gazdaságosabb....utólag nem bánom, az építőipari szakember hiány meglátszott 1-2 munkán (sajnos pár dolgot ha jót akartam ígyis saját költségen javíttattam)

- a többet vártam: hiába a 3 rétegű ablak lent, a hőszigetelt alu redőny, a sok cm-es szigetelés, bizony az erkély ajtónál, és a nem szomszédos falaknál azért így is hidegebb egy 60 centin a padló, az ablakokról "süt" a hideg ha közel megyek hozzájuk, nagyok az ablakok, nagy a felület.

- a padló fűtés ha nem megy a földszinten, akkor is "fázik" a lábam, érvényesül a radiátoros fűtés hátránya, hogy mondjuk a lábadnál van 20 fok, a fejednél 23...tehát ahol a termosztát is van

-a 2 rétegű tetőablakokról ugyanúgy "süt" le a hideg, neten találtam egy ábrát, ez is ilyen, lefelé tolja a padlóra a hideget

Mindent összegezve látható, hogy mivel első új ház, vagy talán az utolsó is, vannak hibák, mindenkinél. Sajnos előre nem látható dolgok jöttek, bízott mindenki abban, hogy 2015-ben annyira korszerűsödött minden, annyira megnőttek a szigetelések vastagságai, hogy a fenti hibák szinte lehetetlenek...és mégsem!

Tanulság -számunkra:

- földszintre és tetőtérbe is kellenek a legjobb ablakok
- padló fűtést új házba nagyon érdemes berakatni, szinte minden egyes négyzetcentiméterre
- a bejárati ajtó minőségét nagyon meg kell választani

Tervek:

- hőszivattyús szárítógép
- esetleges felújításkor tetőablakok 3 rétegűre "turbózása", szigetelő készletek megvásárlása
- infra padlófűtés az emeletre is, komfort növelés céljából
- az elektromos padlófűtés erkély ajtóig való kiépítése, sajnos a falaktól 60cm kimaradt körbe, mondván ott bútor lehet/lesz, gyakorlatilag minden négyzet centiméterre berakatnám ha most tehetném!
- napelem pályázat megnyerése, napelem rendszer beépítése (talán 2017. januárjában indul..EU forrásból, kamatmentes részletre)

Köszönöm aki elolvasta!

Nagy igazság, hogy saját "kárán" tanul az ember, főleg ha generál kivitelező építi a házat, sok dologra sz*rik, neked kell utána járni, és még a sok-sok utána járás sem garantálja a nekem/nekünk tökéletesnek ítélt házat...

[ Szerkesztve ]

Forever and ever, let's make this last forever.

(#110) UnA válasza Ghoosty (#101) üzenetére


UnA
(Korrektor)

A megtérülés számításánál vannak olyan jövőbeli faktorok, amivel szinte lehetetlen kalkulálni, mert olyan széles változatosságot mutathatnak. Szóval mindenki ki tud hozni olyan eredményt, ami neki jobban tetszik :)

Pl. 1972-ben Joe nagy örömmel vásárolta a bazi nagy Buickját, mert a benzin olcsó volt. De már nem sokáig.

(#111) arvil2 válasza anjani182 (#109) üzenetére


arvil2
(lelkes újonc)

Teljesen igazad van, hozzáteszem sajnos. Ha az embernek lenne ideje, hogy folyton ott álljon a kivitelező mögött és üsse a fejét. Egy jó műszaki ellenőr se hátrány, de az meg pénz. Nem láttam még olyan kivitelezést ami elejétől a végéig flottul ment volna, sajnos mindig van valami. Nem beszélve arról mikor merő jóindulatból akarják rosszul csinálni.
Annak aki építkezésbe vagy felújításba kezd ajánlok egy kis szíverősítőt :)

https://www.youtube.com/watch?v=_nV4ZXPKttQ

(#112) csongi válasza anjani182 (#109) üzenetére


csongi
(PH! kedvence)

Az erkelyajto elott tapasztalt padlo hideg, valahol a falazaton hulhet at.
A nyilaszaro also kavajat is szigeteltek? Francia vagy rendes erkely?
Ha nincs szigetelve akkor az baj.

Ajoknal, erkelyajtoknal a szerkezetek also reszere toktoldot kellene tenni, ami megszakitja a hohidat.

Muanyag ajtoknal keves olyan profil van ami nem gorbe.
Hiaba a sok kamras kivitel, es az ablakokba a 3retegu uvegezes, ha az ajtoba csak 24mm panel van.
Sajnos a bimetal efektus jelentkezni fog.
Ezt a beepitesnel lehett volna kompenzalni.
Ettol fuggetlenul lehet gyartasi hibas, vekonyabb falu acelmerevites hasznalata.
Nem megfelelo kimarasok, sarok elemek kisporolasa a szerkezetbol.
Lehet javitani az allapotot ha egyes feltetelek adottak. De ezt mar csak nyari idoszakba erdemes megtenni.

Tetoablak.
Amennyiben a beepitett ablak profilrendszere tudja a vastagabb uvegszerkezetet fogadni akkor van ertelme a 3retegu uvegezesnek. A tavtarto a lenyeg. 14vagy 16mm a javasolt, ebbol a hohidmentes kivitel, ami drababb.

(#113) anjani182 válasza csongi (#112) üzenetére


anjani182
(őstag)

Szia!

Az "erkély" ajtót félre írtam, igazából ez egy kertkapcsolatos terasz, nincs classic erkélyünk. Tény, hogy a kisebb távtartóval rendelkező 3 rétegű üvegezés ez, 6 kamrás, illetve az "erkély" ajtó elég nagy kb. 220cm széles, 230 magas, majdnem plafonig ér, 3 osztásban, középen van a kijárat.

A hidegebb, az relatíve hidegebb, ez lett volna a mondandóm, lehet hogy az üvegezésről leszálló hideg levegő hűtő le ott előtte a parkettát. Nem gondolnám vészesnek, hiszen a bejárati ajtó előtt is hideg a kő. Pedig láttam, hogy aljzatozás előtt bazi vastag 12cm-es hungarocelleket raktak/raknak be a most épülő házaknál is, tehát a küszöb alá és az erkély ajtó alá is! Ez nálam is benne van, és ezt öntik ki betonnal.

Egyik szomszédnál ahol szélső ház, 2 ilyen terasz ajtója van, az egyik előtt padlóradiátor van. Úgy gondolom ez nem hülyeség! Alulról fűteni egy nagy felületet.

Tetőablak: A profilrendszer tudja, fel lett mérve, megkaptam az árajánlatot...a 3 rétegű ablak alapja is pont ugyanez a tok és szárny, az előkészítést a 2 rétegű is megkapja a 3 rétegűvé turbózásra.

[ Szerkesztve ]

Forever and ever, let's make this last forever.

(#114) Ghoosty válasza UnA (#110) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Nekem nem kell mondani. Ezért szokás azzal számolni, amit tudunk. Ha meg nagyon komolyan akarjuk csinálni, akkor lehet csinálni optimista (pl jelentősen nő az áram ára), meg pesszimista (pl. megszüntetik kötelező átvételt és netto elszámolást) számítást is.
De mint látható az én számításom már tartalmaz megtérülés szempontjából pozitív eseményeket is, hogy nem lesz semmi baj, nincs extra költség, jól sikerül felrakni, így hozza az ígért teljesítményt.

Én magam is szeretnék napelemet és alapvetően pozitívan állok a dologhoz, de ameddig ennyire beláthatatlan időn belül térül meg és erős negatív kilátások is vannak, addig nem fogok belevágni. Időnként megnézem és kiszámolom, hogy mi a helyzet.

Még egyszer hangsúlyozom, nem akarok senkit lebeszélni a napelemről, csak annak aki felrakatja abban tudatosuljon, hogy ez nem fogja visszahozni az árát, így más motivációk legyenek a hangsúlyosak. (pl. környezetvédelem, jövőbeni alacsonyabb rezsi, függetlenedés a szolgáltatótól, biztosíték egy esetleges nagy áram drágulásra, stb.)

(#115) anjani182 válasza Ghoosty (#114) üzenetére


anjani182
(őstag)

De miért nem hozza vissza az árát?

A mi villanyszámlánk amikor klíma vagy az elektromos padlófűtés nem üzemel 5.000 Ft. Amikor ezen eszközök mennek átlagoljuk 9.000 Ft-ra. Legyen 90.000 Ft egy évre.

Ha kiírják a pályázatot, 10% beugróval 0% kamattal hozzájuthatnék a napelem rendszerhez. Tehát pénzed effektíve nem áll benne. a 2. évtől talán már nem küldenek villanyszámlát, a kölcsönt kb akkora összeggel fizeted ami a villanyszámlád. Mivel 0% támogatott hitel lesz és feltételezve, hogy mondjuk 10-15 év futamidővel mehet (max 20-at írnak), nincs kamat, így teljesen mindegy meddig fizeted, addig sem a villanyszámlát fizeted.

13 év alatt mondjuk ki tudsz csengetni egy 2-2.5KW-os rendszert, 13 év múlva nem gondolnám, hogy elavul vagy tönkre mennek a cellák.

[ Szerkesztve ]

Forever and ever, let's make this last forever.

(#116) csongi válasza anjani182 (#113) üzenetére


csongi
(PH! kedvence)

Hiaba van szigetelve a kulso es belso szelelo beton, ha padlozati reteg egybe fugg akkor hohidas lesz.
A 6kamras profilok altalaban 70mm keresztmetszettel birnak. 3 retegu uvegbol kb 38mm tudnak.
12mm peremmel. Ezeken az uvegeknek mag kellett kanod a szigetelesi tulajdonsagat.
K vagy U erteket adnak meg. Szerintem 1.0 lehet. P

Ezen lehet javitani. De szerintem 0.8 ala menni ezen a vastagsagon nem lehet.
4Low-e 12-4-12-4Low-e plusz vedogaz.
Muanyag tavtartokkal.

Hogy megeri e?

ellenorizd az ajtoszarny pantfeloli fuggoleges oldalat. mozgasd meg a szarnyat, ha mozdul, nem jo a zaras :)

(#117) sto1911


sto1911
(PH! kedvence)

Páramentesítőt tud valaki ajánlani?

(#118) anjani182 válasza csongi (#116) üzenetére


anjani182
(őstag)

Fotó az ablakra ragasztott gyártói papírról, beépítés után fotóztam, mindegyiken ez a címke volt:

Ebből mit állapítasz meg?

Amúgy nem mozog az erkély ajtó szárnya! Nyilván ott hidegebb ahol a nyíló ajtó van, ahol fix üveg ott nem annyira...a tömítés csodákra nem képes, legalábbis gondolom egy nyitható ablak soha nem lesz olyan, mint a fix üvegezés.

[ Szerkesztve ]

Forever and ever, let's make this last forever.

(#119) anjani182 válasza csongi (#116) üzenetére


anjani182
(őstag)

Az aljzatozáskor a fal a földszinten és a tetőtérben is körbe volt rakva valamiféle habosított anyaggal, elvileg az aljzat beton nem ér hozzá sehol a falhoz. Nem tudom ennek mi a jelentősége. :Y

Ettől függetlenül azt mondom, hogy padló felújításakor az elektromos padlófűtést kiterjesztem csurig a falakig.

Egyébként van erre megoldás amivel ezen lehet segíteni? Teszem azt ha következő felújításkor 5cm mélyen megvéssük a betont és mondjuk hungarocellt/pur habot rakunk oda, az segítene?

Neked ez szakmád?

[ Szerkesztve ]

Forever and ever, let's make this last forever.

(#120) xKRIPAPAx


xKRIPAPAx
(lelkes újonc)

Szakértőtől kérdeznék: egy külső fal alsó és felső sarkában végig vizesedik belülről. Ideiglenes megoldásnak jó lehet, ha műanyag fűtéscsöveket futtatok végig (szekrénysor van a falnál)?

" Leadership is something you earn, something you're chosen for. You can't come in yelling, 'I'm your leader!' If it happens, it's because the other guys respect you. " - Ben Roethlisberger -

(#121) Ghoosty válasza anjani182 (#115) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Ezt nem értem, valakinek van lehetősége nem piaci körülmények között vásárolni, az nem jelenti azt, hogy ez mindenki számára elérhető dolog. Múltkor valaki mondta, hogy fával fele annyiba kerül a fűtés. Mindenki kétkedett, aztán kiderült, hogy azért, mert ő tud a szomszédos bútorgyárból olcsón hulladékfát szerezni. Igen, neki nem volt kérdés, hogy érdemes fával fűteni, másnak viszont minimális spórolást jelent, vagy annyit sem, ha nem tudja rendesen kiszárítani a fát tüzelés előtt.
Ha ilyen kedvező feltételekkel tudsz szerezni napelemet, akkor örülj neki. Számold ki, mert így valószínűleg neked megéri. Mert ez csak annyit jelent, hogy nem te fizeted a kamatokat, hanem valaki más.
De ugye a te írásodban is benne van. Ha kiíják..., Ha te nyered meg, végig változatlanul 0% THM. Nagyon sokan várják ezt a pályázatot.

(#122) UnA válasza Ghoosty (#114) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Így rendben van. :K

(#123) anjani182 válasza Ghoosty (#121) üzenetére


anjani182
(őstag)

Igen, minden relatív...egy ilyen korszerű 100m2 2 szintes sorházban kihúzod 600-700m2 gázzal a telet + melegvíz. Bagó...

Ha egy korszerűtlen 200m2-es 30 éves házat nézünk, pl. családban, ahol az éves gázfogyasztás több ezer köbméter, akkor ott lehet megéri a fa vagy az elektromos fűtés...

Nekem az elektromos padlótemperálás, -ami csak egy komfort növelő- néha a fél gázszámlám egy hónapba :D Nem sok, csak relatívan!

Forever and ever, let's make this last forever.

(#124) ->Raizen<-


->Raizen<-
(PH! nagyúr)

Hippós víz kinyír bármilyen penészt hosszútávra.

(#125) UnA válasza ->Raizen<- (#124) üzenetére


UnA
(Korrektor)

De honnan szerezzek vízilovat? :)

(#126) athomi válasza ->Raizen<- (#124) üzenetére


athomi
(PH! kedvence)

Tehát akkor hipópárologtatót kell használni a lakásban, hogy a felületeken kicsapódó pára hipótartalma megakadályozza a penész kialakulását? Kellemes lehet ilyen lakásokban a levegő.

;]

[ Szerkesztve ]

(#127) csongi válasza anjani182 (#118) üzenetére


csongi
(PH! kedvence)

A burkolat alatt lévő réteg ha nincs megszakítva, egybefüggő, akkor az hőhíd.

Az üveged az amit leírtam.
Ezen csak a peremtömítéssel lehet javítani, de szerintem túl magas a költsége nem térülne meg az életbe sem.
A szerkezet vastagabb üvegszerkezetet nem bír el.
Amint látom fóliásak a szerkezetek. Ezeknél fokozott a bimetál effektus. Itt nagyobb odafigyelést igényel a gyártás, illetve az erősebb acélmerevítés indokolt, és a sarokelemek használata szárnyban.

Igen másabba hőszigetelés.
Két értéket adnak meg a profil forgalmazók.
Egy keresztmetszetit ami a tok szigetelési tulajdonsága, ez a jobb, és ez megy marketingbe.
Illetve egy csomópontit, ami a tok szárny viszonya határoz meg. Ez a gyengébb erről hallgatnak :)
És ebbe még beleszól az üveg. A legnagyobb felület az.
Neked ebbe majdnem a max van amit bele lehet tenni.
A lengyeleknél most kezd elterjedni egy módosított üveg szerkezet, amivel le lehet menni U 0.7 érték alá, de horror ára van, edzett üvegekkel:)

Jah és az Alu redőnynek az élettartam nagyobb nálunk, de a hőszigetelése nem jobb a műanyagnál.
De mivel neked ez is Aranytölgy, így ezzel kivitelezhető.
ezek még a gyerekeidet is kiszolgálják :)

[ Szerkesztve ]

(#128) 7s26c válasza UnA (#125) üzenetére


7s26c
(őstag)

:DD

Az utolsó ember a Földön a szobájában ült. És akkor kopogtak az ajtón…

(#129) x_o_n válasza sto1911 (#117) üzenetére


x_o_n
(PH! kedvence)

Igen,nekünk a trotec vált be nagyon,ttk 25e tipus is nagyon jó

:allgau:: eladó Clevo/xmg p177sma-v2 gamer notebook 17" i7-4712mq,16g ddr3,nvidia gtx880 8gb ::

(#130) sto1911 válasza x_o_n (#129) üzenetére


sto1911
(PH! kedvence)

Koszi, utananezek lehet-e errefele kapni.

(#131) MongolZ válasza Ghoosty (#98) üzenetére


MongolZ
(PH! addikt)

Örülök, hogy felhoztad ezt :) 5% kamattal számoltam annuitás számítással. De pl. munkahelyemen 50kW-os rendszer a nagyon olcsó napelem miatt várhatóan 8-9 év alatt megtérül (a napelem gyártó cég ügyvezetője a mi ügyvezetőnk pajtija).
Inverternél jó fajtát kell venni, ezek általában 20-25 év után is működnek. De jó pont, tényleg szoktak itt hibázni az emberek. Tisztítást nem hoztam fel, mert családi ház esetében azért az ember általában tudja magának tisztítani. Jégesőre, stb. ezek nem érzékenyek.

(#106) athomi: Igen, sajnos sokan az alapvető dolgokkal nincsenek tisztában, pl. hogy télen fenn legyen a redőny a déli oldalon, stb.

(#118) anjani182: A fém profil belsejébe szokták lézerrel gravírozni az U értéket. Na, ez is olyan, hogy van, aki feltünteti, van, aki nem, és van, aki hülyeséget ír. Nekem pl. egyik fajtánál nincs beütve, a másiknál U=0 szerepel...

(#123) anjani182: Na, ennyire nem kell lenézni a 30 éves házakat... mi 110 évesben élünk, ami eredetileg nyaralónak lett építve (de annak nagyon jól, már akkor volt központi víz...), ehhez lett hozzáépítve, leszigetelve oldalt 10cm, felül 40cm (ahol van tetőtér ott sajna csak 20cm), lábazat 5cm, 160m^2, a legnagyobb gázfogyasztásunk 1200 m^3 úgy, hogy van egy helység, ami fix 27 fokos...

[ Szerkesztve ]

(#132) jodamester


jodamester
(tag)

Nálunk nagyon alacsony a páratartalom, 30%. Mivel lehet drasztikusan növelni? A párásítók semmit sem érnek, vagy csak pár %-ot. A ruhák főleg bent száradnak. Télen a hőmérséklet fűtés nélkül is 20-21 felett, ált. 22-23 fokon vagyunk télen. Fűtés fali, átfolyós gázkazán. Lakóterület 60nm. Naponta min. 3x szellőztetés.

(#133) turbuczn válasza jodamester (#132) üzenetére


turbuczn
(kvázi-tag)

A napi 3x szellőztetést én meghagynám. Milyen nyílászárók vannak bent? Mert ha nagyon süvít rajtuk át a szél, akkor ez szél-malom harc.

(#134) nalaca000 válasza Cilindrik (#83) üzenetére


nalaca000
(kvázi-tag)

Én csak saját tapasztalatot mondhatok és nem biztos, hogy szakszerű megoldás, de bevált.

2005-ben volt ablakcserénk. És utána az egyik szobában lévő ablak mellett penészesedett és az ablak alja párás volt.

Az ablak keretét purhabbal rögzítették a helyére. Én úgy gondolom, hogy ez a purhab nem lett egyenletesen felvíve.

Mi végülis sziloplasztot nyomtunk a keret és a fal közé mind kívülről, mind belülről. Látszani nem igen látszik és sokat segített.

A világ egyik legnagyobb problémája, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosok meg mindenben kételkednek!

(#135) rellif válasza sto1911 (#117) üzenetére


rellif
(tag)

Érdemes kipróbálni az Aldi-s EASYHOME Páramentesítőt.
"Viszonylag csendes",nagy tartály,3 év garancia.

[ Szerkesztve ]

only FABOT

(#136) x_o_n válasza sto1911 (#130) üzenetére


x_o_n
(PH! kedvence)

Igen lehet kapni,csak valamiért drágább,érdemes figyelni az akciókat.
esetleg nézd meg hátha a trotec.de-rőél tudsz rendelni ott van egy elég jó pakk is két extra cuccalsajnos mikor én vettem akkor nem volt ilyen...pedig jó lett volna :)bár lehet postával ugyanott leszel

:allgau:: eladó Clevo/xmg p177sma-v2 gamer notebook 17" i7-4712mq,16g ddr3,nvidia gtx880 8gb ::

(#137) ->Raizen<- válasza athomi (#126) üzenetére


->Raizen<-
(PH! nagyúr)

Mosogató szivacsot megmártasz hippós vízben és letörlöd vele a falon lévő penészt, nekem nem jött vissza sehol. Semmilyen erre kitalált vegyszer nem közelíti meg ennek a hatékonyságát. Tesztelve. 100 ft boltban egy "kanna" hippó.

[ Szerkesztve ]

(#138) 7s26c válasza ->Raizen<- (#137) üzenetére


7s26c
(őstag)

Én spricceltem, dettó eltűnt a penész

Az utolsó ember a Földön a szobájában ült. És akkor kopogtak az ajtón…

(#139) athomi válasza ->Raizen<- (#137) üzenetére


athomi
(PH! kedvence)

Azokon a felületeken, ahol nagy a páralecsapódás (pl. falsarok) ott ez csak hetekre, jobb esetben 2-3 hónapra oldja meg a gondot, aztán kezdődik minden elölről. :) Kenegetni nem szabad a penészt, permetezni, spriccelni ajánlott.

[ Szerkesztve ]

(#140) athomi válasza athomi (#139) üzenetére


athomi
(PH! kedvence)

*ahol folyamatos a páralecsapódás

(#141) ->Raizen<- válasza athomi (#139) üzenetére


->Raizen<-
(PH! nagyúr)

A tapasztalat mást mutat nyár eleje óta no problem. ;) Bullshit, a fal kicsit beissza a hippót attól nem jön ki újra a penész.

(#142) nalaca000 válasza ->Raizen<- (#141) üzenetére


nalaca000
(kvázi-tag)

A hipó kémiai tulajdonságát nézve ez nem igaz.
Legföljebb a maradványsó ott maradt a falon, ami szintén gátolhatja a penészképződést.

A világ egyik legnagyobb problémája, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosok meg mindenben kételkednek!

(#143) movax


movax
(senior tag)

Meg lehet nyugodni, a drága, "speciális penészölő szerek" hatóanyaga kivétel nélkül a jó öreg hipó.

(#144) 7s26c válasza movax (#143) üzenetére


7s26c
(őstag)

Ezt megerősítette a rendszer telepitesekor a szaki. Elolvasván az összetevőket, beláttam.

[ Szerkesztve ]

Az utolsó ember a Földön a szobájában ült. És akkor kopogtak az ajtón…

(#145) jodamester válasza turbuczn (#133) üzenetére


jodamester
(tag)

A nyílászárók nem tökéletesen zárnak, de sztem nem vészes a légáramlás. Valószínűleg légmosó és/vagy rengeteg szobanövény segítene, csak nem tudom milyen hatásfokkal. Egy ilyen masina óránként elvileg min. 2dl vizet elpárologtat. Ha valakinek van tapasztalata ebben, esetleg megírhatná, priviben is jöhet.

(#146) sunavlys válasza turbuczn (#75) üzenetére


sunavlys
(fanatikus tag)

90 m2 + tetőtér

ZTE v967s, XIAOMI Redmi 4A (huawei_p9_lite_2017)

(#147) MongolZ válasza jodamester (#145) üzenetére


MongolZ
(PH! addikt)

Ha folyamatosan jön be a levegő, akkor értelemszerű, hogy nagyon lecsökken a páratartalom - télen. Bejön a 80-90% relatív páratartalmú 0 fokos levegő, felmelegszik, és lesz belőle 20 fokos 5% relatív páratartalmú...

Pár tipp:
- kevesebb szellőztetés, ha nem indokolt
- teregessetek benn a szobában
- mossatok fel gyakrabban
- fürdésnél a keletkező gőzt ne a szabadba engedjétek, hanem szellőztessetek a szoba felé

Ezek kb. egy fillérbe sem kerülnek, én ilyen alapvető dolgokkal kezdenék, mielőtt vennék akármit is. Aztán visszaellenőrizni, hogy mi a helyzet. 40-60% között van az ideális állapot, 30-70% a szabványban előírt, de azért 40% alatt azért krákog az ember...
Aztán itt-ott 1-2 szobanövény, gyakori öntözéssel.

(#148) tildy


tildy
(PH! nagyúr)

Fem ablakaink vannak ( talan aluminium profil) az egesz lakasban nincs is sehol penesz, de az ablakkereten csurog a viz lefele. Ezzel lehet valamit tenni? 8 eves epulet:(

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#149) MongolZ válasza tildy (#148) üzenetére


MongolZ
(PH! addikt)

Próbáljátok meg csökkenteni a páratartalmat. Mennyi most az értéke? Ha 50% körül is csurog a víz, akkor nincs mit tenni.

(#150) csongi válasza tildy (#148) üzenetére


csongi
(PH! kedvence)

Attól függ milyen a profil.
Nyitott ablaknál fotózd le az ablak szárnyat, ott ahol a fém mozgó alkatrészek vannak.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.