- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Kérdés feltevése előtt kérlek olvasd át figyelmesen az alábbi leírást!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petike168
aktív tag
válasz
Mr Dini #14399 üzenetére
Nyilván Neked, illetve annak aki már kitanulta nem nehéz. De aki most kezd ezzel a témával foglalkozni, mint pár hónapja én, az azért meg fog küzdeni vele. Elég lesz ffp-t illetve minidlna-t telepíteni, amelyek még tényleg elég könnyüek, mivel itt a fórumba már jópárszor szájba rágósan le lett írva. Erre írtam, hogy openvpn nas-ra itt nem nagyon volt jellemző, hogy szóba került volna, tehát szájba rágós leírás se nagyon van. Esetleg blog-ot még ezzel kiegészíthetnéd
. Én ezért írtam hogy egyszerűbb akár DD-WRT-s router, mert ott tényleg csak fw upgrade kell a routerre, és kész szinte a vpn szerver, mindenfajta bűvészkedés nélkül.
szerk.
Egyébként szép, hogy ennyi mindennel ki lehet bővíteni ezt a nas-t, de azért ne feledjük nem ez az elsődleges szerepe. Képzeld el fut rajta DLNA szerver, VPN szerver, DYNDNS, FTP, Torrent, nyomtató esetleg, web felület és mindezeket egyszerre használnák, hát sztem meghalna
. Nálam pl ezért a dyndns, és vpn server routeren megy, talán ahhoz amúgy is "közelebb" állnak.
-
válasz
Petike168 #14397 üzenetére
Nem nehéz a konfigja. Fel kell tenni, generálni kell neki egy static.key-t, aztán a konfig sample-t kikommentezni, szerkeszteni és átnevezni. Majd portot kell a routerben nyitni ennyi.
Softetherrel pedig sokkal könnyebb. Sajnálom, h nem volt akkor, mikor még nem volt ilyen routerem.
És a szervert sem terheli le. Stabilan ment nálam(sőt a mai napig) pedig én aztán nyúzatom a kicsi nsa320s-t!
-
válasz
s3toraph #14396 üzenetére
Szia!
Vmi hasonló az ffp, csak linux szerű parancsokkal. Mjad meglátod!
Kezdőként az FFP és a dlna felrakása sem tarthat tovább egy délutánnál.
A tendát ismerem, de nem volt ilyen eszközöm. Valószínűleg a vpn-t csak Custom Firmwarerel fogja tudni. Az előttem szóló pl a DD-WRT-t említette. Ha van rá dd wrt, vagy vmilyen CFW, akkor nem kell routert cserélni, mert általában ezek tudják alapból. De a nason is lehet openvpn-t csinalni, de ez nekem nem volt egyszerű. (Bár akkor még nagyon noob voltam) Van még rá SoftetherVPN, ami openvpn alapú, csak nagyon easy beállítani.
TP-Linket nem ismerem, mert egy életre megutáltam a 741nd után, de ha pxe-ben is gondolkodsz, akkor tomato, vagy vmi dnsmasqval ellátott rendszer nem lenne rossz. Pl asusokra lehet (némelyikre) tomato-t tenni. Én 7000-ért vettem egy rtn12d1-et, igaz, h csak 100-as, de nálam az nem számít, mert gigabites switch csücsül mögötte.
Ahogy mondták előttem, ha a routerben van pl pptp vpn, azt támogatja alapból az OSok többsége. Openvpnhez külön program kell. VPN-es belépés fajtától/konfigtól függ. Openvpnnél általában egy kulcsot kell generálni a szerveren és kliensoldalra be kell rakni, vagy pl a pptp ált. felh. nevet és jelszót kér.
Ftpnél ahogy említette a kolléga, noip címet kell regisztrálni és akkor nem lesz gond ip változásnál.
-
Petike168
aktív tag
válasz
s3toraph #14396 üzenetére
Nézz utána routered pontos tipusának, lehet fel tudsz rá rakni DD-WRT-t amiben van openvpn is. Ha dinamikus ip címed van szükséged lesz dyndns-re. Kliensprogram windows 7-en belül alapból van, de természetesen mást is lehet használni.
szerk.
Most látom a tenda routerek nincsenek támogatva. Szóval vagy másik router, vagy nas-ra openvpn. Az utóbbi azért nem szerencsés, mert így is épp elég minden fut majd rajta, nem kéne még jobban leterhelni+ normális leírások se nagyon vannak amiből kezdőként meg lehetne csinállni.
-
s3toraph
senior tag
válasz
Mr Dini #14385 üzenetére
Szia!
Köszönöm!
- DLNA: Nem akarok takarítgatni, akkor fel fogom tenni a minidlna-t. Még ezután fogom elolvasni a topicnyitó cikket, aztán belenézek a blogodba is. Aztán majd még kérdezek.
- Eddig ha jól értem, léteznek csomagok amiket le lehet tölteni egy NAS-ra, és ebben vannak olyan szolgáltatások, amik a NAS funkcióit bővítik, kiegészítve ill. cserélve a gyáriakat, és egy ilyen csomag az FFP, egy alkalmazásgyűjtemény. Jól értem?
- Uhh úgy látom ez elég sok idő lesz, akkor szintenként építem fel, elsőnek FFP, miniDLNA, adatok átmozgatása. Aztán transmission.
Ha ezek meg vannak, jöhet az FTP és a VPN. Na most, nekem egy alap routerem van, tenda de most meg nem mondom mi, az alap 1 antennás. Ez biztosan nem tud VPN-t. Hogyan célszerűbb, a VPN-t a NAS vagy inkább a router kezelje? Mert akkor beszerzek egy TP-link 1043-at.
Ezután fogom megoldani a backup-ot.
A végére hagyom ezt a hálózati win telepítőkészletet.- FTP-nél, port forward akkor is működik, ha a publikus IP címet voltoztatja a szolgáltató? Port forwardot talán még tud ez a kis router is, majd megnézem.
- VPN ha be lesz állítva, mivel kell távolról bejelentkezni? Kliensprogram kell? Mi ajánlott?
-
Ricsiqe
újonc
Sziasztok!
Kis segitséget kérnék!
Van egy TDC homedisk NAS-om, ugye az alapja ha jól tudom,a Zyxel NSA310, csak nem zyxel firmwarellal.
Na a kérdés,hogy varázsoljam rá a zyxel firmware-t? találtam korábbi pár éves hozzászolásokat,ahol ezzel foglalkoztak,meg egyéb külföldi oldalakat is átfutottam már,de nemjön össze a flashElőre is köszi!
-
Jamboo529
senior tag
.bocs nem ide
-
SutPet
aktív tag
válasz
M_AND_Ms #14388 üzenetére
Configuration menüpont alatt reseteltem, ezután már be tudtam lépni, valszeg akitől vettem nem teljesen nullázta le nas-t és megjegyezte ezt a beállítást. WP-nél meg én voltam megint ügyes mert én a /wp_admin oldalon keresztül akartam belépni mint ahogy eddig a saját virtuális szerveren tettem, de a nas-on a wp_login oldalon kell.
Viszont arra még mindig nem jöttem rá hogy miért nem jön be a home felülete a nas-nek. Csak szürke képernyő fogad és nem jelenik meg semmi, akármelyik böngészőben indítom.
-
SutPet
aktív tag
Sziasztok! Olyan problémám lenne hogy frissen beüzemelt NSA320-ra feltettem a gyári php-mysql-phpmyadmin-t és nem enged belépni a root 1234 párossal. A gyári wordpress-be se tudok belépni. mi lehet szerintetek a gond?
-
válasz
s3toraph #14384 üzenetére
Szia!
DLNA:
Alapból van benne egy Twonky nevű dlna kiszolgáló. Teszi a dolgát, de szemetel a HDDre, ha pl sok képed van, illetve az indexelés is hosszú idő. Meg vannak, akik a feliratokra panaszkodtak, de az lejátszótól függ. Ha meg vagy vele elégedve, használd azt, ha meg nem jönne be, akkor tedd fel az ffp-t (témaindító cikk) és abból a minidlna-t. Ez most picit nehézkes lesz, mert az inreto.de nevű oldal lehalt (innen (is) szedte a nas a repókról az infókat), ezért kézzel kell feltenni a csomagokat... Ha érdekel, nézz rá a blogomban.
2. Torrent
Transmission klienst érdemes a nasra feltenni. Ezt a webes felületen (is) tudod megtenni. Ezután érdemes lejelszavazni a tm-et. Keress rá a transmission és az auth címszavakra, sokszor le volt már írva! Ezután egy port forward a routeren, vagy vpn és kész a távoli elérés.
3. FTP
Ugyanaz a helyzet, mint az előbbinél. Port forward a nas 21-es portjára a routerben, vagy a helyedben inkább vpn-t használnék. Ha mindenképpen port forward mellett döntessz, akkor célszerű a wan portot nem 21-re rakni, hanem pl egy 5 jegyű, ~60000 alatti számsorra.
4. Stream
Na ez az, amit szerintem VPN-nel a leg1xűbb +oldani. (
) Mert VPNről eléred a samba (cifs) megosztásokat.
5. VPN
Ezt egyszerűbb és jobb a routerben beállítani, ha tud olyat. Ha nem, akkor muszály feltenni az ffp-t és akkor próbálkozhatsz az openvpn-nel, vagy a softethervpnnel (ez is egy openvpn szerüség, csak egyszerűbb beállítani).
6. Backup
Megoldható minden további nélkül. Létrehozol egy megosztást a nas admin felületén, előtte létrehozol a tesódnak egy felhasználót szintén a felületen és full access-t adsz neki arra a mappára. Ezek után ftp-n, vagy sambán elérik.
7. Backup 2
Ezt nem tudom. Én szinte csak linuxot használok, ahol van crontab. Ebbe van belerakva az, h 15 percenként másoljon. De biztos van erre program is.
8. Win telepítés
Persze, ez is megoldható. Írd be fent a keresőbe, h "pxe" . Tonyk fórumtársnak hála van egy nagyon jó írás a konfigurálásáról. Belső hálón megy, külsőn nem gondolnám, h menne, de biztos megoldható. Ja és a pxehez kell egy dnsmasq-t tudó router, vagy a nasban kell a dhcp-t felrakni és besdni neki a next server-t stb...
9. Igen. Be kell rakni a nasba, majd a webes felületen rá kell menni a kötet létrehozására... Leformázza magának. Ha meghalna, akkor pl egy puppy linux liveot bootolva, vagy hiren's boot cdvel menthetőek a dolgok. Ubuntuval is megy, csak ott telepíteni kell hozzá csomagot.(asszem)
10. A partíciókat elintézi magának.
Szerk.: valahogy éreztem, h el fogom rontani a számozást!
-
s3toraph
senior tag
Sziasztok!
Megvettem életem első NAS-át, egy zyxel NSA 320S-t.
1 db 3TB-os WD RED 30EFRX lesz benne.Kezdeti beállításokban kérnék segítséget, legalább címszavakat mire keressek rá a topicban + lenne jó pár kérdésem is.
Elkezdtem olvasgatni a témában de még nagyon az elején vagyok.Ami el szeretnék érni:
- DLNA megosztás: a rámásolt média tartalmakat érje el LAN-on PC, laptop, smart TV, telefon, tablet, szóval minden.
- Torrentezés, amit jó lenne távolról is tudni menedzselni, biztonságosan, PC-röl/laptopról ill. esetleg telefonról. Ehhez kell akkor valami kliens app vagy webes bejelentkezés gondolom. Lehetőleg autentikációval, titkosítva ha van rá mód. Erre van lehetőség?
- FTP szerver: a letöltött és média tartalmak elérése távolról, biztonságos kapcsolaton keresztül. Meg szeretném oldani hogy ha tesómék másik városban letöltenének valamit, akkor azt úgy is meg lehessen tenni hogy a NAS-ra töltik le és onnan áthúzzák FTP-n. Vagy, letöltik a saját gépükre, de a torrent fájlt a NAS-ra feltöltik és az fogja seed-elni, nem pedig ők. Ennek oka hogy egyazon account, az enyém lenne használva az adott torrent oldalhoz (nekik nincs, nem is lesz) és nálam 10x gyorsabb a le és feltöltési sebesség.
- Távolról elérni a média tartalmat csak megtekintésre, streemelve. Tehát úgy filmezni hogy nem húzom át (ez esetben nyilván nem HD-rol/FHD-rol beszélek). Erre van lehetőség?
- VPN-t meg lehet valósítani?
- Backup: tesóméknak saját mappa, ahova fel tudnák tölteni az érzékeny adataikat, így lenne egy biztonsági mentés, amit bárhonnan elérhetnek gond esetén.
- Backup: saját érzékeny adataim tárolása, LAN-on megoldva az adatmozgatás, akár ütemezett vagy kézi rendszeres mentés, legjobb lenne ha tudna növekményes backup-ot a rendszerpartíciómról, illetve adott mappákról, hogy csak a különbséget mentse le, ami változott a legutóbbi állapothoz képest. Erre van lehetőség, vagy célprogram kell a windowshoz a PC-re és annak kell megadni mint hálózati tárhelyet hogy a NAS-ra mentsen?
- Telepítőkészlet létrehozása: Win 7, Win 8.1, Win 10. Ha egy gépet újra akarok rakni, belső hálózaton keresztül meg tudjam tenni. Egyébként a rendszertelepítést ebben a formában így hogy a NAS-on lenne a telepítendő image, meg lehet oldani neten keresztül távoli gépre is?
- Fájlrendszernek EXT4-et enged használni. Kell teljes formázás, vagy csak beteszem a NAS-ba a vinyót és gyorsformázással átformázom? Ha ne adj isten behal a NAS, mivel tudom visszanyerni az EXT4 vinyóról az adatokat? PC-re kötöm a vinyót és ubuntu live CD?
- A fenti célokhoz, fel kell-e osztani partíciókra a HDD-t? Ha igen, hány db partícióra lesz szükségem?
Üdv
-
Az az érdekes, h debian alól bootolva ugyanazon a nason megy gond nélkül. (Usb-n van a debian)
Arra gondoltam, h fogom a firmware csomagját és kibontom egy pendrivera, aztán módosítom, amit szeretnék. Csakhogy mit módosítsak? Sajnos ezt a nast egyáltalán nem látom át ilyen szinten. Számomra ez az ffp is újdonság volt annó. (Talán emlékszel is azokra az égő kérdéseimre...
) Furcsa, h egy githubról leszedett kódot nem bír lefordítani (konkrétan pl freeradius)... Rendes (gnu) linuxok kernelébe már nyúltam bele, csak ehhez a vashoz nem találok sehol guideot, vagy doksit, ami alapján elindulhatok.
Megkérdeztem a nagyágyúkat is külföldi fórumokon, de mind azt válaszolta, h az S szérián nem megy...
Nem szeretném ilyen könnyen feladni, de már sokat szenvedtem vele és még mindig nem megy. Ráadásul az, h a havernál meg megy, még jobban felbosszant!
-
Szia!
Mikor próbálnám insmodolni, ezt kapom:
root@NSA320S:/tmp# insmod ./8192cu.ko
insmod: can't insert './8192cu.ko': unknown symbol in module, or unknown parameter
root@NSA320S:/tmp#Ha pedig berakom kézzel, akkor ezt kapom:
root@NSA320S:/tmp# depmod -a
root@NSA320S:/tmp# modprobe 8192cu
modprobe: can't load module 8192cu (kernel/drivers/net/wireless/8192cu.ko): unknown symbol in module, or unknown parameter
root@NSA320S:/tmp#Kérdeztem barmalej2-t, azt mondta megnézte a kernel konfigját a 320S-nek és azt mondta, h a zyxel letiltotta a wireless modulok támogatását. Ezt szeretném kikerülni.
-
-
Tonyk
veterán
válasz
Mr Dini #14373 üzenetére
/ffp/lib/modules: parancsolj
/lib/modules: parancsolj -
-
Hogy k*pná be a zyxel!
Egy csomót szenvedtem, h menjen a wifi a nason egy usb adapterrel, már le is fordítottam a drivert barmalej útmutatásaival, erre nem akar menni... Nézem a dmesget, nem tud elindulni a driver.
Utánanéztem, mi lehet a gond és erre kiderül, h a zyxel kivette az nsa310s és a 320s kerneléből a wireless támogatást...
Komolyan mondom, kinek jó ez? Ha már hely kellett nekik, mért nem azt a rengeteg python szkriptet gondolták újra?
Valaki, akinek sima 310-e, 320-a, vagy 325... -ja van és van ffpje, nem tudná valahogy a /ffp/lib/modules mappát elküldeni?
A durva az, h haver 325v2-jén gond nélkül megy...
Ha esetleg vkit érdekel a wifi (amit torrentre nem ajánlok, mert a kábel gyorsabb) és rt-8192CU chippel rendelkező wifi dongleje van (pl az enyém egy tplink tl-wn821n), annak esetleg odaadhatom a lefordított drivert.
-
válasz
FefeeX #14369 üzenetére
Szia!
Most megfogtál!
Ezt még nem próbáltam ki, de szerintem működni fog. A kérdés csak az, h a gui megjelenik-e... Nomeg az mc nem lépődik ki másolás után, hanem nyitva marad, amíg ki nem lépsz. Úgyhogy ki kell lőni, ha végzett kézzel. (Gondolom..feltéve, ha egyaltalán megy)
-
FefeeX
veterán
válasz
tomi5244 #14370 üzenetére
Ez a rész csak akkor kell, ha olyan eszközöd van, ami nem támogatja a normális fájlmegosztás elérését. Ergo okostelefon, PC, tablet mellé a megfelelő programok jelenlétében tök felesleges.
Konzol, hálózatképes DVD/BD lejátszó, okostévé, esetleg hálózatképes erősítő mellé érdemes lehet feltenni.
-
tomi5244
őstag
Üdv!
A MiniDLNA telepítési útmutatóját követve tettem fel. Volt néhány függőség amit hiányolt de végül felment minden elvileg. Most a start parancsra ezt kapom:
root@nas:~# /ffp/start/minidlna.sh start
Starting minidlna...
/ffp/bin/minidlna: symbol 'posix_fallocate64': can't resolve symbolHol álljak neki a keresésnek?
Visszaolvastam de nem találtam semmi hasznosat...
Viszont! Nincs okos TV-m szóval csak azért álltam neki, mert gondoltam kipróbálnám, milyen előnyökkel járna ha esetleg valamilyen programon keresztül nézném a filmeket amihez szükség lenne a dlna kliensre. De ha ez a módszer csak TV-khez működik akkor hagyom is!
Bocsi de nem vágom annyira ezt a részt.
Köszi!
T -
Geripapa
aktív tag
Na már lehet lesz valami a Google drive-val.
Az újjabbakon elvileg már megy: [link] -
s4tch
veterán
válasz
zulu_mester #14362 üzenetére
-
Szia!
Nem, nem fog elrontani semmit. Ami már fent volt, ahhoz nem nyúl. Max annyi, h nem tudsz új csomagokat leszedni a másik ftp címről.
2. Az csak a parancs. Linkeltem Neked egy példát, ahol a lényeg ott van. Szóval azt meg kell szerkeszteni, a csillagok helyére/utána beírni a percet, órát, amit szeretnél és a parancs helyére pedig azt, amit az előbbi hszben is idéztél. Érdemes szövegszerkesztőben (pl notepad++) összedobni és utána kell átmásolni abba a kis boxba, majd engedélyezni kell a crond-t.
-
zulu_mester
tag
Előre is elnézést kérek a noob kérdésért. A 310s nas cpu-ja az utóbbi napokban állandó jelleggel 100%-on pörög.Ez a 100%-os kihasználtság a seedeléssel van összefüggésben vagy van esetleg más magyarázat is rá?
-
Syl
nagyúr
-
Ennél azért picit bonyolultabb!
Ha már telepítettél hddre csomaglistás ffp-t, akkor valószínűleg nem lesz újdonság.
Tehát az admin megosztáson belül a zy-pkgs mappában létre kell hozni egy web_prefix nevű fájlt kiterjesztés nélkül és ezt:
http://downloads.zyxel.nas-central.org/Users/Mijzelf/zypkg-repo/ bele kell másolni, majd menteni a fájlt. Ezután kell felmenni a nasod admin felületére, ott a progamcsomagok résznél a rá kell menni a retrieve list from the internet (vmi hasonló) -et kell választani, majd a listában megjelenik egy MetaRepository nevű csomag. Ezt fel kell tenned, majd a telepítést követően egy csomó új csomagot fogsz látni. Neked a Tweaks névre hallgató kell. Azt tedd fel, majd a csomag mellett ott lesz a link, amin eléred a Tweaks felületét. (Ez a http://nasip/pkg/Tweaks/)
Ott már csak engedélyezni kell a cron daemont és beírni a szövegdobozba a cronjobot.
-
Sajnos nem így kell...
Először is slacker -a uwcron
Majd a /ffp/etc/cron.d/ mappában kell létrehozni egy új fájlt. Ez lesz a cronjob. Ebbe kell belemásolni, h mennyi időnként hajtsa végre, meg a parancsot stb.
De jut eszembe, elvileg nem kell ennyit szívni. Én hozzáadtam a metarepository -t a nas webes felületén és ezáltal kaptam egy csomó új csomagot. Az egyik ilyen a nastweaks. Úgy láttam tud crontabot is. Én csak a fölös python scriptek kikapcsolására használom, de szerintem a crontab is működik.
-
-
Sziasztok!
Készítettem egy írást friss ffpseknek: [link].
Ha vkinek van valami ötlete, hogy mivel lehetne még gazdagítani, akkor azt szívesen várom!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Ebben a cikkben rámutatok, hogyan lehet egyszerűen a ZyXEL NSA 310 NAS-ra FFP-t telepíteni.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Fotók, videók mobillal
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SörcsaPH!
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszeru HP 250 G10 - 15.6"FHD - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1év garancia - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest