Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
semmi gond nincs a kerámiával, én tapasztalatom az, h sokkal jobb rajta bármit főzni, mint gázon, és lehet pillanatnyilag többet eszik, de minden hamarabb el is készül
ha van pénz akkor persze indukciós lap -
S.V.
újonc
Sziasztok!
Írtam egy főzőlap választást segítő cikket, ami ennek a fórumnak a témájába vág. Remélem találtok benne számotokra hasznos információkat.A link: [link]
-
celf
őstag
Nem tudjátok, az edzett üveg és az üveg kerámia között mi a különbség?
-
enterlaci
senior tag
válasz
#42431471 #33 üzenetére
Igen, van gázos-üvegkerámia kombináció - erről próbáltam beszélni.
Annyi viszont biztos, takarítani kell mindet. Talán a gáz esetében a zsír sem égne rá a kisebb felületi hőmérséklet miatt úgy mint az elektromos főzőlapon, de az összehasonlítást talán inkább a Mythbusters-ekre kéne bízni
...csak épp az inoxot mi nagyon nem szeretjük és megbántuk hogy nem üveglaposat vettünk.A gázlap nálunk 4 égővel (és fejből nem tudom mekkora teljesítménnyel) átalánydíjas gázszámlával tényleg elég olcsó.
-
dabadab
titán
"Örülünk, ha meg tudjuk szerezni a főzőlapot, az edényeket már nem tudjuk cserélni."
Egy mágnessel azért érdemes lehet végignézni az edényeket, mert pl. a zománcozott Bonyhádi fazekak teljesen jól mennek indukciós lapon. Igazából edényekre jóval kevésbé háklis, mint az elektromos főzőlap, mert nem kell tökéletesen felfeküdnie, csak annyi, hogy mágnesezhetőnek kell lennie.
Igazából az indukciós lap annyira nagy királyság, hogy tényleg érdemes eltöprengeni akár edénycserén is: baromi gyors, gyorsan is szabályozható, a lap nem melegszik nagyon (közvetlenül főzés után is meg lehet fogni kézzel), ezért nem ég rá a kifröcsögő olaj meg a kilöttyenő tej, tényleg ver minden mást. -
törölt tag
válasz
enterlaci #32 üzenetére
nem tudom, hogy van -e gázos üvegkerámia kombináció.
Anyuméknál gázos (zománcos) van, Ő takarítja, nem panaszkodik, persze lehet hogy hozzászokott.
Nálunk üvegkerámia elektromos. Én panaszkodom... nem mértem a hőmérsékletét, de ha kifröccsen a zsír a főzőterületre, akkor ráég.
Csak annyi biztos, hogy ha ráég, akkor nem törlöd le könnyedén, egy laza mozdulattal.
És minél tovább használod piszkosan, annál nehezebb lesz letakarítani.Új lakásba én gázosat fogok venni, mondjuk a takarításnál erősebb szempont az olcsóbb üzemeltetés, és a nagyobb és azonnal jelentkező teljesítmény.
Mondjuk nekünk AMC edényeink vannak, szóval az elektromos főzőlap előnyei amúgy is megvannak az edények miatt. -
enterlaci
senior tag
válasz
Hieronymus #29 üzenetére
Ha valamin akkor a felületi megmunkáláson.
Lehet benne valami, a múltkor valami Xintexes kicsit olajszerű anyaggal kezeltem a kávéfőzőt, mosogató medencét többek között és tényleg nehezebben tapadtak meg a szennyeződések, tovább volt szép csillogók a felületek.
Zuhanykabinra, csaptelepre, mosdótálra pedig a ravak anticalc cuccát használjuk, párosítva azzal, hogy használat után a vizet egy mozdulattal le töröljük és heteket nyerünk a takarítással. Feleségem ecetezni szokta a mosogatót, én sajna kimondottan utálom az ecetszagot...Sethdobaloah: nee már. A gáz rózsa is körül is ráég? Így érted?
-
válasz
#42431471 #28 üzenetére
Az üvegkerámiát is gyorsan lehet takarítani.
Mosni nem érdes vizes mosogató szerrel.
A nagyja koszt hagyományos borotvapengével érdemes letolni. A fogórészét általában adják a főzőlaphoz.
Eredetileg egy vastagabb lapot kellene beletenni, de az nem annyira hatékony mint a penge.
A pengével óvatosan kell takarítani, ha eltöröd az üvegen, akkor karcolhat.Lehet kapni kifejezetten üvegkerámiához készített tisztító folyadékot.
Ha van alkoholos vagy inkább szalmiákszeszes üvegtisztító akkor az is nagyon jó. Lefújod vékonyan, hagyod néhány percig.
Ha nagyon vastag a ráégett anyag, akkor veszed elő a pengés takarítót. Egyrészt könnyebb letolni, mert már felázott egy kicsit. Másrészt a penge és az üveg között kialakuló folyadék réteg csökkenti a felület kopását.
Szárazon nem érdemes pengézni.A tiszttószeres szutykot letörlöd és kész.
Még egy trükk, leginkább tésztafőzéshez. Ha valamelyik étel kifuthat főzés közben, az ki is fog futni.
Ha az edény köré a főzőlapon, tekersz papírtörlő lapot, akkor az felszívja, mielőtt a lapra éghetne a folyadék. A papír megkímél a takarítástól. Kicsit meg fog barnulni az edény szélénél, de nem ez nem okoz gondot. (Nem füstöl, nem gyullad meg.)mod:
(#27) enterlaci: ..talán változott a gyártók által felhasznált ötvözet..Nem az ötvözeten múlik. Ha valamin akkor a felületi megmunkáláson. De az is csak a kosz esetén érdekes. A vízkő nagyjából egyenletesen csapódik ki minden felületen.
A vízkő a híg ecet nagyom hatásos. Még az ötszázalékos ecetet is érdemes hígítani, mert a csaptelep felületkezelését megtámadja a töményebb sav. Érdemes egy üres pumpás flakonba betölteni. Ráfújod, hagyod dolgozni. Letörlöd és megkapod a ragyogó tisztaságot.. -
törölt tag
-
enterlaci
senior tag
válasz
Peterson_ #26 üzenetére
Értelek és valahol egyetértek veled, csak ahogy írtam többnyire zsíros szennyeződések miatt nem elég letörölni - legalábbis ez a tapasztalatunk. Ezek nyilván valahol szubjektív dolgok is, de a kerámia/üveg felület könnyebben tisztítható, zománcosról nincs tapasztalatom.
(..de tudod mit, felbuzdulva az írásodon, a módszeredet lehet kipróbáljuk...)
Az inoxról amúgy általában nem vagyok túl jó véleménnyel, hiszen a mosogató medence is tiszta vízkő/kosz szinte minden használat után rögtön. Régebben ez mintha nem így lett volna, talán változott a gyártók által felhasznált ötvözet...? -
Peterson_
addikt
válasz
enterlaci #24 üzenetére
Nekem mondjuk az lenne a furcsa, ha nem takarítanám le a "gázt" minden használat után.
Az inox egyébként szerintem nem rosszabb, mint a zománcos, max jobban meglátszik rajta néhány szennyeződés, takarítani viszont semmivel nem nehezebb:
-Én már egy jó ideje párszáz forintos mikroszálas kendőt használok ilyen célra, mert gyönyörűen, csíkmentesen levisz mindent, ha előtte mosogatószeres szivaccsal át van kicsit a felület. -
Én egy kicsit más szemszögből közelíteném meg a kérdést: Milyen edények vannak? Régi zománcos, rozsdamentes acél, alumínium? Ezek is befolyásolják, hogy milyen lap jó.
Zománcost nem szeretek, csak gázon használni, Az alu serpenyők hamar deformálódnak, utána lapos (villany) cuccokon nem a legjobbak, egyenletlenül veszik fel a hőt.
Ezeket is gondold végig.
Máshogy lehet szabályozni, máshogy kezdi leadni a hőt mindegyik.
Az aki hozzászokott valamelyikhez, nehezen vált, tapasztalat. -
enterlaci
senior tag
Mi a 2,5éves inox gáz főzőlapunkat legszívesebben lecserélnénk, feleségem nagyon utálja -igaza is van, látom- minden főzés/sütés után le kéne pakolni a vasakat és alaposan pucolni/zsíroldózni kell(ene) az egész inox felületet.
Szóval az inox nem felhasználó barát és időrabló. -
Peterson_
addikt
Igen, ahogy a kolléga is írta a szabályzás a fő gond, mert a gáz kb azonnal "reagál".
Talán ez lehet az oka annak is, hogy profi helyeken sem nagyon használnak indukciós/kerámia főzőlapot.
Én kb az összeset végigpróbáltam, de gázon jobban szeretek főzni(kivéve talán rizst)
Sütőben viszont remek az elektromos, hőlégkeverős, csak eszméletlen sokat fogyaszt.
Ha majd lesz új konyhám, és pénzem is hozzá, beépített gázlap+elektromos sütő kombó. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Ringbe száll a Xiaomi a mobilchip piacon
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- sziku69: Szólánc.
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD ROG RX VEGA 56 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 530W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- 128 - Lenovo Legion 5 (16IRX9) - Intel Core i7-14650HX, RTX 4070
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest