Sziasztok!
Ki mit ajánl?
Édesanyám elég szkeptikus az üveggel, illetve a kerámia főzőlappal kapcsolatban.
[ ÚJ bejegyzés ]
Sziasztok!
Ki mit ajánl?
Édesanyám elég szkeptikus az üveggel, illetve a kerámia főzőlappal kapcsolatban.
Chuck Norris
senior tag
Szerintem a főzésnél a legfontosabb, hogy mi jön ki a végén, a KW meg a fazék teljesen sokadrangú ehhez képest. Ha csak döntés kérdése a dolog mert mindkettőhöz adott a kiépítési feltétel -nem kell behúzni a vezetékeket és a gáz is ki van építve- akkor egyértelmű, hogy gáz. A gáztűzhelyen sokkal jobban lehet sütni főzni mint a villanyon, a villanynak meg egy nagy előnye van, hogy ha nincsenek kilógó kezelőszervei akkor könnyebb takarítani. Ezen állításaimat bármelyik nő aki már túl van egy szabvány vasárnapi ebéd -húsleves, rántotthús- elkészítéséhez szükséges tapasztalaton és már hasznát mindkettőt meg fogja neked erősíteni.
Sütőből meg csak légkeveréses villanyt, mert nem jön fel viszont odaég a süti.
Amúgymeg egyértelműen azt kell venni amit Édesanyád megszokott idág
#42431471
törölt tag
Nincs ilyen jellegű összefüggés. A biztosítékot a vezeték védelmére rakod be. 2,5-es vezetékre rárakhatsz 20-as biztit is, 6-osra 32-est is. A főzőlap meg 3,5kW-nál fogyaszthat többet is, ha egyszerre tőbb főzőhelyet használsz. Tényleg általános a 6-8kW-os összteljesítmény.
Nekem 1x32 A-van bekötve a lakásomba... van 16A-nél nagyobb biztim, persze nem 1-es vezetékre.
Szüleimnél 3x16A-van bekötve, ott nyilván nincs 16A-nél nagyobb biztosíték használatban.
Hieronymus:A lakossági sütők / főzölapok jellemzően 220V-osak és nem 400. Azaz nem 3 fázisú berendezések. Az más kérdés, hogy az általános 3x16A-es lakossági betáp miatt van lehetőség 3 külön fázisról is táplálni őket. Azt teljesen jól írod, hogy át kell kötögetni, ha egy fázisról járatod.
Az elektromos tűzhelyek, a három fázisú tápellátás használatára vannak tervezve.
Ha nincs 3 fázis, akkor áthidalókkal kell összezárni fázisokat.
Régi épületben, egy fázisról nem is lenne szabad használni ezeket tűzhelyeket. Fűtőszálat csinálnak a vezetékekből, miközben a megszakítók lecsapnak.
#42431471
törölt tag
Ha van lehetőséged gázosat használni, akkor tedd. Olcsóbb gázzal főzni, mint elektromos főzőlappal (kb 2/3-a). A bekerülési áruk meg kb ugyanaz.
Új gázos telepítésénél kellhet a gázművekkel is egyezkedni, elszívásról szellőzésről gondoskodni... ezek az elektromosnál nem kötelezőek.
De ha eddig nem elektromos volt, akkor meg esélyes hogy húzhatsz be magadnak extra vezetéket a falba, mert a sima hálózatod nem bírná ki. Itt 2-3 kw tartós, akár 6-8kw csúcs fogasztásról is beszélünk, a csóri 1-es vezetékedet kigyújtja ekkora fogyasztás hosszú távon. Ha elektromos sütőd van, akkor annak a betápjára rákötheted biztonságosan, max nem használod egyszerre mind a 2 eszközt. (ha 1 fázison van legalább 2,5-es, de inkább 4-es vezeték a falban, vagy ott a 3 fázis egyenként min 1,5-essel, akkor persze nincs gond)
Jó edényeket feltételezve, semmi előnye nincs az elektromos főzőlapnak a gázossal szemben. Max a könnyebb takaríthatóságot lehet felhozni az elektromos mellet.
Jó edény alatt a dupla (vagy több) rétegből álló alsó résszel rendelkező edényeket értem, ahol a hőeloszlás a gázzal melegítés esetén is megfelelő.
A sütés az, ahol tényleg jobb az elektromos változat (de legalábbis könnyebb használni)
ezmivolt
tag
Csakis indukciós!
Nem kell szkeptikusnak lenni.
Nekünk üvegkerámia (Ceran) főzőlapunk van. Nagyjából 20 éves és még kiváló az állapota. Persze már karcos, de ez nem befolyásolja a működését.
Ha nem verik kalapáccsal, akkor örök életű. A kifutó étel, a ráégésen kívül nem okoz kárt. Ha nagyon kell pengével lehet tolni a ráégett ételt. De van hozzávaló tisztítószer, ami kíméletesebb.
Az edények jelentős részét érdemes selejtezni, mert nem fekszenek fel rendesen a főzőlapra. Ezzel jelentős hőmennyiség távozik az edény alól. Ami billeg, annak mennie kell.
Az olcsó serpenyők és vékony falú edények deformálódnak a melegítés hatására. Azt írják rájuk, hogy főzés sütés közben egyenesedik ki az aljuk. Elméletileg. Gyakorlatilag talán, egy megadott hőmérsékleten.
Szóval nem kell félni.
Ha indukciós főzőlapot veszel, akkor az optimális edények még fontosabbak.