Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
potyautas
tag
A választási törvény más tészta. Viszont vannak nemzetközi példák. Moldáviában szavazhat a 2 millió román arra, hogy ki kormányozzon Romániában. Az amerikai horvátok is dönthetnek a zágrábi vezetésről. Nálunk a népszavazás is arra várt választ, hogy a parlament alkosson-e törvényt. Igen, alkosson! Ja! A nyugdíjat az az ország fizeti (mindegy hol él a nyugdíjas) amelyikben erre megszerezte a jogosultságot. Tehát onnét kapja, ahol dolgozott.
[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
Nem kell mondani, ez az én véleményem, nem biztos, hogy ez a helyes. Én így gondolom.
Szerk.: de felvetheted neki nyugodtan, hogyha ennyire nem magyar, akkor miért nem mond le az állampolgárságáról, veszi fel a szlovák állampolgárságot. Akkor miért van szüksége a magyar állampolgárságra, ha nem érzi magát magyarnak.
[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
-
TazLeacher
nagyúr
Úgy látom komoly problémáid vannak a magyar nyelvvel. Nagyon komoly problémáid vannak, mert nem vagy tisztában a "más nevében beszél" kifejezéssel. Nem beszéltem senkinek a nevében, csak a sajátomban. Gondold végig mégegyszer. Az, hogy én nem szeretnék valamit, az nem azt jelenti, hogy én azt mondtam, hogy ők nem szeretnék...
-
TazLeacher
nagyúr
Az objektív igazság pedig mindig egyenlő a személyes véleménnyel. Csak nem egy ember személyes véleményével, hanem egy közösségével, amit úgy hívunk, hogy szabály, törvény, erkölcs, illem...stb. Ezek mind-mind emberi vélemények. Vannak olyan dolgok, amiknek több100éves múltjuk van, vannak melyek újkeletűek, de ezek mind-mind emberek véleményei.
Vagy szerinted ki dönti el, hogy embert ölni rossz? Volt valaki annó, nagyon régen, aki azt mondta, hogy rossz, és a közösség többsége úgy gondolta, hogy igen, ez rossz. Ez is egy vélemény volt. Valakinek, vagy valakiknek a véleménye. Azóta meg (szerencsére) az emberek többsége ezen a véleményen van.
Vagy, ha szerinted ez nem így van, akkor megkérdezném, hogy miért akar bárki helyettem dönteni, hogy vezethetek-e jogosítvány nélkül autót?
A demokráciában pedig megadatik az a lehetőség, hogy bizonyos kérdésekben ne a választott vezetők, hanem minden ember a személyes véleménye alapján dönthessen, és a többség szava döntsön. Ezt hívják úgy, hogy népszavazás.
Magyarország egyszer már kifejtette erről a véleményét...tehát úgy gondolom, hogy szembe menni egy ország akaratával, na az az, amikor mások helyett akarsz dönteni. Mindenki dönthetet, és a döntés megszületett.[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
Légy oly kedves, és ne forgasd ki másodszor a szavaimat. Egyszer már felhívtam a figyelmed, hogy komoly gondok vannak a nyelvtani értelmezéseddel. Jelen helyzetben kiragadtál egy szövegkörnyezetből egy mondatot, és ezt póbálod ellenem felhasználni. Helyesn így néz ki:
Az objektív igazság pedig mindig egyenlő a személyes véleménnyel. Csak nem egy ember személyes véleményével, hanem egy közösségével, amit úgy hívunk, hogy szabály, törvény, erkölcs, illem...stb.
És ezt igen, tartom továbbra is. Amennyiben nem vagy másra képes, mint elferdíteni, amit írok (más nevében beszélek, meg kiragadi mondatokat, hogy önállóan próbáld a magad javára használni), akkor kérlek inkább ne vitázzunk tovább.
-
TCDD
csendes tag
Remélem, így nincs kiragadva a szövegkörnyezetből, hogy a magam javára használjam.
Az egyszerűség kedvéért ideírom a lehetséges válaszokat, hogy könnyebben menjen.
1, Igen, helyes volt.
2, Nem, nem volt helyes.
Erre a kérdésre ezt a két feleletet lehet adni. Az általad szövetkörnyezetként idézett teljes szöveget bemásoltam, semmit nem torzítottam el vagy hagytam ki.
Ha nem az 1, vagy a 2, opciók valamelyikét választod, esetleg nem válaszolsz a kérdésre (noha másokéra igen), arra kell majd következtetnem, hogy nem értetted meg a kérdést (gondok vannak a szövegértéseddel) vagy a válasz kellemetlen volna számodra.
Amúgy meg ajánlom figyelmedbe Jeremy Paxmant.
[ Szerkesztve ]
Halt. Hammerzeit.
-
TazLeacher
nagyúr
Gondolsz amit akarsz, de a válaszom sem 1, sem 2:
Abban az időben igen, a mai szemmel (és ebben a kultúrális környezetben) nem, de lehet 50 év múlva igen. Ha képtelen vagy megérteni a kultúrális és időbeli különbségeket a különböző nemetek között, akkor nagy csőlátásod lehet.
Úgy látszik még továbbra sem sikerült felfognod, amit írtam. Attól, hogy most az egészet kiámsoltad, továbbra is az első mondaton lovagolsz, és képtelen vagy egybe olvasni az egészet.
Értsd már meg végre: nincs helyes és helytelen. Ezeket a szabályokat az emberi erkölcs diktálja. Semmisem jó vagy rossza alapvtően a világban. Olyan nehéz ezt végre megérteni?
Talán így végre megérted, most utoljára megpróbálom. Ha nem megy, akkor felesleges, mert nem tudod megérteni, hogy a helyes vagy a helytelen függ a kortol, helyetől, kultúrától, vallástól, vagyis azoktól az emeberektől akikről beszélünk:
Vannak a világon elég sokan, akik nem esznek disznóhúst, mert helytelen. Valóban helytelen?
Az ő szemögükből, az, hogy én disznóhúst eszem, bűn. Az én szemszögemből (és a kultúrális ill. társadalmi környezetem megítélése szerint) nem az. Kinek van igaza?
Senkinek. Erről beszéltem, és ezt értsd már meg végre. Vagy úgy gondolod, hogy a mai BTK-t Árpádék hozták ide? Vagy lehet, hogy az, amiért ma bűntetés jár, 100 éve még elfogadott volt? Tehát akkor 100 éve csupa hülye, bűnös ember élt?Az a baj, hogy képtelen vagy elfogadni, hogy vannak a világon rajtad kívű még egy páran (jópáran ) és ezeknek az embrek mind-mind más erkölcsi és kultúrális értékrend szerint élnek, és az, hogy az ő erkölcsi vagy kultúráls megítélésükről neked mi a véleményed, a kutyát nem érdekli. Az számít, hogy az adott egyén annak a közösségnek az erkölcsi normáinak feleljen meg, amiben él. És biza ezeket az erkölcsi normákat emberek (és emberekből álló közösségek) alakították ki a világ minden táján a történelem folyamán, és a mai napig alakítják, alakítom én, a szomszéd, és (sajnos) Te is.
[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
A korábbi hozzászólsaidben igen, de én nem a korábbi hozzászolásodra válaszoltam most, hanem erre, amiben szó sincs ilyenről.
Idézd nekem ebből a hsz-ből (hiszen erre reagáltam) az a részt, amiben a "helyes" szót a korábbi hozzászólásban "szolgálja-e a magyar nép egészének érdekeit" értelemben használtad.
Mert én sem a 97-es, sem a 99-es hsz-ben nem látok ilyet.
Ismételten megkérlek, hogy ne ferdítsd el, amit mondok (írok). a 97-es hsz-re válaszoltam, amit a 99-essel kiegészítettél. Arra regagáltam, mert midnenáron az emberáldozatok helyes vagy helytelenségét akartad bizonyítani.
Szerk.: az aláírásom provokatiív, sokan belekötöttek már, de nekem tetszik. Ezek szerint a hatását is meghozta. Ugyanakkor részemről lezártnak tekintem a vitát. Rendszeresen kiforgatod, amit mondok, szavakat adsz a "számba", elferdíted, amit írok és hasonlók. Szerintem sokkal jobb, ha megkímélem magam, és ennek a topic-nak az olvasót ettől.
Nyugodtan regálhatsz még erre a hsz-re, elmondhatod a véleményed, vagy ki is forgathatod a hsz-t, elferdítheted, további válaszra tőlem, ebben a témában ne számíts. Miért? Mert nem tartalak érdemesnek arra, hogy vitatkozzak veled. Ennyi, és ezt szívem joga eldönteni.
[ Szerkesztve ]
-
lapa
veterán
mindegy mennyire faragod, teljesen igaza van. az objektíve legjobb dolog az lenne, ha az egész faj eltűnne szegény bolygóról. most akkor te mennyire vagy objektív halál-nem halál ügyben? mindez csak nézőpont kérdése.
azért arra ne számíts, hogy én is hasonlóan türelmesen elmagyarázom, mint a fórumtárs.
-
lapa
veterán
ha téged zavar az irígység, akkor a sötét oldal már magával ragadott. persze hülyeség ezt így kimondani, de miért nem nyújtod oda inkább a másik orcádat is? fogadd el őt ilyennek, és a sötét erő huss-huss - szertefoszlik.
nagyon fontos látni, hogy miközben "magunk között" nagy egyetértés van arról, hogy a "többiek" mekkora parasztok, ezáltal mi magunk definiáljuk magunkat különbnek. nem is csodálom, ha útálkozik "a paraszt" mert amaz (te, én) "fent hordja az orrát".
a személyes véleményem pedig az, hogy nekem eddigi életem során talán pár ezer alkalommal lett volna lehetőségem valaki másnak a gyengeségein csámcsogni, de az esetek nagy részében sikerült más, hasznos dologgal elütni az időmet. lehet, hogy csak egy jó hobbi hiányzik az országnak.
a viccet félretéve szerintem szeretnünk kell magunkat és a többieket (a bunkókat is, kicsit megpróbálni), és akkor mi, magyarok szerető nép leszünk. a "személyes felelősség" rengeteget elmond nekem. persze nem saját gondolat, csak a mai rádióműsorból plagizáltam fél füllel hallás után.
Tildy: a #112-re különösképp vonatkoznak a fenti gondolatok.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest